Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Kaikenkirjavat linnut

Laura Ertimo ja Kaisu Sandberg: Kaikenkirjavat linnut

Maailmaan mahtuu paljon erilaisia lintuja. Niitä yhdistää höyhenpeite, lisääntyminen munimalla, tasainen ruumiinlämpö, siivet ja nokka, mutta muuten ne ovat kaikenkirjava eläinjoukko. Kaikki linnut eivät esimerkiksi lennä. Laura Ertimon kirjoittama ja Kaisu Sandbergin kuvittama Kaikenkirjavat linnut -tietokirja esittelee lintujen monipuolista maail... Lue koko vinkki »
Onhan sentään linnut

Uni Ojuva: Onhan sentään linnut

Uni Ojuva on sodankyläläinen runoilija, jolta tämä Onhan sentään linnut -kokoelma on toinen julkaistu kokoelma. Kulttuurivihkojen julkaisema esikoinen Asentopuu ilmestyi vuonna 2018 ja sai Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Onhan sentään linnut kuvaa Lappia, tarkemmin Keski-Lappia, pitkällä aikajänteellä: se alkaa tulivuorista ja 20000-v... Lue koko vinkki »
Ellen valkeudessa

Marianna Kurtto: Ellen valkeudessa

Marianna Kurton edellisestä runokokoelmasta on jo tovi: vuonna 2015 ilmestynyttä Rottakuningas-kokoelmaa on seurannut kolme romaania, mutta ei lainkaan runoja. Nyt Kurtto on palannut taas runouden pariin uudella Ellen valkeudessa -kokoelmalla. Teoksen alussa siteerataan W. B. Yeatsia ja Robert Ettingeriä, ja etenkin Ettinger-lainaus ”Clearly, th... Lue koko vinkki »
Helmipöllö

Erkki Korpimäki: Helmipöllö

Tunturipöllö, Pöllöt : metsiemme hiljaiset saalistajat ja Helmipöllö. Jos kevät on pöllöjen kuuntelun sesonkiaikaa niin tänä vuonna se on sitä myös kirjoille. Helmipöllö on jo kolmas julkaistu pollökirja melko lyhyen ajan sisään. Se koostuu vankkaan tutkimustyöhön perustuvista teksteistä, kuvista, muutamasta maalauksesta ja grafiikoista. Helmipö... Lue koko vinkki »
Puutarhan linnut

Sonia Baretti: Puutarhan linnut

Puutarhan linnut on paksulehtinen kuvakirja, jonka sisään on rakennettu vetoluukut. Nämä vetoluukut ovat siitä hienoja, että niistä on vedettävissä vielä toinenkin luukku. Kirjan yhdeksän sivua esittelee erilaisia lintuja ja näiden ominaisuuksia. Joka sivulla on oma värimaailmansa, se on hyvä elementti, koska hyvin nuorelle lapselle linnut ovat ... Lue koko vinkki »
Lintuharrastajan lajiopas

Tero Linjama ja Jussi Murtosaari: Lintuharrastajan lajiopas

Lintuharrastajan lajiopas -kirjan tekijöistä toinen, Tero Linjama on tietokirjailija, luonto-opas, kokenut lintuharrastaja ja äänittäjä. Toinen on ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija Jussi Murtosaari. Vuosina 2012–2013 kirjoitetuista teksteistä oli alkujaan tarkoitus tehdä mobiilisovelluksen tekstiosa. Mobiilisovellusta ei tullut, joten tekstit... Lue koko vinkki »
Rengastus

Akseli Koskela: Rengastus

Akseli Koskela on paitsi samanniminen kuin yksi suomalaisen kirjallisuuden ikonisimmista sankareista, myös monipuolisen työuran tehnyt runoilija. Tällä hetkellä Koskela työskentelee valtiosihteerinä sisäministeriössä. Rengastus on Koskelan toinen runokokoelma, esikoisteos Miehen kuolema ilmestyi 2020. Molemmat kokoelmat ovat Enostonen julkaisuja. ... Lue koko vinkki »
Kipeästi

Margaret Atwood: Kipeästi

Margaret Atwood (s. 1939) on pitkän linjan kirjailija, mutta myös runoilija: hänen esikoisteoksena Double Persephone vuodelta 1961 oli runokokoelma ja Atwood julkaisi vielä neljä runokokoelmaa ennen esikoisromaaniaan The Edible Woman. 1980-luvun jälkeen Atwood ei kuitenkaan ole juurikaan julkaissut runoja: 1990-luvulla ilmestyi yksi kokoelma, 2000-... Lue koko vinkki »
Matka jään reunalle

Annika Suvivuo: Matka jään reunalle

Annika Suvivuo on luonto-ohjaaja ja toimittaja, jonka esikoisteos Matka jään reunalle vie lukijan jään pariin. Tässä kokemuksellisessa tietokirjassa Suvivuo kartoittaa jään olemusta monin eri tavoin. Kirja rönsyilee mukavan vapautuneesti erilaisiin suuntiin. Ensin aloitetaan pääskyistä. Kesäisten lintujen yhteys jäähän tuntuu etäiseltä, kunnes m... Lue koko vinkki »
Tunturipöllö

Pertti Koskimies, Jorma Luhta ja Markus Varesvuo: Tunturipöllö

Tunturipöllö on lienee Harry Potterin Hedwigin ansiosta maailman tunnetuin pöllölaji. Luonnossa lajilla ei mene niin hyvin kuin tarinassa, sillä maailman kanta on hyvin pieni ja keskittynyt vain muutamalle alueelle. Monista luontokirjoista tuttujen tekijöiden teos kertoo Hedwigin pohjoisista lajitovereista tiedolla ja tunteella. Alkuosan tekstit... Lue koko vinkki »
Aamu-unisen lintubongarin vuosi

Lars Sund: Aamu-unisen lintubongarin vuosi

Reilut kymmenen vuotta sitten Lars Sund kirjoitti rakkaimmasta harrastuk­sestaan, lintujen tarkkailusta, kauniin kirjan Aamu-unisen lintubongarin tun­nustukset. Sen lyhyehköissä päiväkirjamerkinnöissä Sund kuljetti lukijan mu­kanaan kotikaupunkinsa Uppsalan seuduille monenmoisia kiehtovia lintulajeja seurailemaan. Koronavuonna 2020 vanha lintumies ... Lue koko vinkki »
Väärän lajin laulut

Helena Sinervo: Väärän lajin laulut

Toinen Tanssivan karhun tuplavoittajista tähän mennessä on Helena Sinervo (s. 1961), joka voitti palkinnon ensimmäistä kertaa teoksellaan Ihmisen kaltainen vuonna 2001. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tuomaristo nosti taas Sinervon teoksen parhaimmaksi. En ihmettele: Väärän lajin laulut on hieno runokokoelma. Runojen aihepiirit pyörivät paljon lin... Lue koko vinkki »
Iltalentoja

Helen Macdonald: Iltalentoja

Olen hieman myöhäisherännäinen, mitä Helen Macdonaldiin tulee. Luin Macdonaldin vuonna 2015 ilmestyneen ja monesti palkitun esikoisteoksen H niin kuin haukka alkuvuodesta. Se teki sen verran suuren vaikutuksen, että uutuus Iltalentoja piti ehdottomasti lukea. Uusi kirja on lavea esseekokoelma, joka koostuu yli 40 kirjoituksesta. Kun teoksella on... Lue koko vinkki »
Hannu Hautala: Legendan perintö

Juha Metso ja Anna-Stina Nykänen: Hannu Hautala : Legendan perintö

Hannu Hautala on luultavasti kansainvälisesti tunnetuin suomalainen luontokuvaaja. Hänestä on kirjoitettu paljon ja kuvat ovat tulleet tunnetuiksi ympäri maailmaa jo vuosikymmenten ajan. Tämä kirja näyttää kuitenkin kuvitukseltaan täysin uudenlaisen teoksen, jonka tunnelma on yhdellä sanalla kuvaten intiimi. Kun saa käsiinsä kirjan, jonka kannes... Lue koko vinkki »
Suomen luonto 2100

Kerttu Kotakorpi: Suomen luonto 2100

Kirjan lähestymiskulma on hyvä, ei puhuta jostain hamasta tulevaisuudesta vaan tietystä vuodesta. Lukiessa tosin piti monta kertaa muistuttaa itseään, että nyt ei olla tässä päivässä vaan vuodessa 2100. Suomen luonto 2100 ei kuitenkaan ole dystopia vaan esittää pohdiskellen yhden skenaarion millaista silloin voisi olla. Koko ilmastonmuutoksen ym... Lue koko vinkki »
H niin kuin haukka

Helen Macdonald: H niin kuin haukka

H niin kuin haukka sattui silmiini kirjaston palautushyllystä omaperäisen kansikuvansa vuoksi. Kirja näyttää vanhemmalta kuin onkaan. Tarkempi syynäys paljasti Time-lehden nimenneen kirjan vuoden tietokirjaksi vuonna 2015 ja muitakin kehuja ja palkintoja on sadellut. Nappasin siis mukaani ja otin luettavaksi. Kannatti. Helen Macdonald kertoo kir... Lue koko vinkki »
Höyhentakkisakki

Leena Ravantti: Höyhentakkisakki

Lastenrunoja ei ole hetkeen tultu luettua, mutta Höyhentakkisakki päätyi heti lukulistalle hauskan teemansa vuoksi. Kuten nimestäkin voi arvata, seikkailee eri runoissa kaikennäköisiä siivekkäitä aina västäräkeistä variksiin. Linnut jännittävät koulunkäynnin aloitusta, hurjastelevat polkupyörän kanssa, rakentavat linnunpönttöönsä saunan tai kuten P... Lue koko vinkki »
Katoava talvi

Ville Heikkinen, Pertti Koskimies, Jarmo Manninen ja muut: Katoava talvi : pohjoisen eläimet ilmaston muuttuessa

Katoava talvi kertoo sanoin ja kuvin ainutlaatuisesta pohjoisen talvesta, sen luonnosta ja ahdingosta. Kirja antaa lukijalle monipuolista tietoa ja ravistelee ajatuksia näyttävien luontokuvien kera. Yhdistelmä Pertti Koskimiehen tekstit ja Markus Varesvuon kuvat on toiminut ennenkin, kirkkaimpana helmenä mielestäni Metson suku. Tällä kertaa teks... Lue koko vinkki »