Lapsuuden kehityksellinen trauma

Juha Klaavu: Lapsuuden kehityksellinen trauma

Mikä aiheuttaa ihmisissä arvottomuuden, häpeän ja syyllisyyden tunteita? Usein taustalla on lapsuuden kehityksellinen trauma, ainakin psykoanalyyttisen psykoterapeutin Juha Klaavun mukaan. Lapsuuden kehityksellinen trauma (englanniksi relational trauma) on varhaisessa lapsuusvaiheessa koettu trauma, jonka seurauksena ihmiselle muodostuu epäaito min... Lue koko vinkki »
Etäinen äiti

Leena Korppoo: Etäinen äiti

Äiti, se kaikille ensimmäinen ja läheinen ihmiskontakti. Kaikki se, mistä rakkaus ja läheisyys alkaa. Näin se on ja näin sen kuuluisi olla, mutta mitä jos ei ole? Leena Korppoo on tarttunut aiheeseen, josta on vaiettu kautta aikojen, koska niin vain on, että äiti on aina äiti ja lapsi on lojaali vanhemmilleen, sattui sitten mitä tahansa. Niistä ... Lue koko vinkki »
Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Pirkka-Pekka Petelius: Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Ensin tekijän ikä selville: syntynyt 1953. Siis: on mitä muistella – mikäli muistaa ja juolahtaa mieleen. Pirkka-Pekka Petelius muistelee kotilapsuuttaan Kuusankoskella ja Kouvolassa sekä mummolassa Torniossa. Lämmöllä. Ei mitenkään aikajärjestyksessä, mikä taas tekee kertomuksen palaset, muistamispätkät tuoreentuntuisiksi, eläviksi. Ikään kuin ... Lue koko vinkki »
Kasper : Mies ja tie

Hannu Mäkelä: Kasper : Mies ja tie

Hannu Mäkelän (s. 1943) seuraan ei kyllästy, vaikka pitkälti toisella sadalla on kirjojen luku ja määrä ja vaikka jutunjuuret ovat ikään kuin kerran kuullut. Näistä aineista ja aineksista akateemikko Mäkelä on muovautunut: Muistan (1–5). Uudessa kirjassa tutkailemme Kasperin elämänmenoa lapsesta eläkeiän kynnykselle, yksinäisestä pihakiusatusta ... Lue koko vinkki »
Keppostelua ja kulttuuria

M. A. Numminen: Keppostelua ja kulttuuria

M. A. Numminen on kiero mies, joten lienee pelkästään sopivaa, että hänen neliosainen muistelmateossarjansa päättyy hänen lapsuus- ja nuoruusmuistoihinsa 1940- ja 50-lukujen Somerolta. Muistelmasarjan ensimmäinen osa on alun perin jo reilut 20 vuotta sitten ilmestynyt opiskelijaelämää kuvaava romaani Helsinkiin – opiskelija Juho Niityn sivistyshank... Lue koko vinkki »
Anita

Niina Holopainen: Anita

Tätä kirjaa en olisi halunnut lukea. Jotenkin sitä vain kiinnostukseni heräsi ja eikä mennyt aikaakaan, kun käsissäni oli kirja, joka aiheutti välillä lähes kauhunomaisia olotiloja. Anita ei ole niitä, joilla olisi ollut onnellinen ja huoleton lapsuus. Oli niin huonot kortit jaettu, että olisivat saaneet jäädä jakamatta. Anita joutui kestämään a... Lue koko vinkki »
Hulanjoen tarinat

Xiao Hong: Hulanjoen tarinat

Tässäpä on kirja, jonka olisin helposti ohittanut, ellen seuraisi suomentaja Rauno Sainion tekemisiä Instagramissa. Harvaa suomentajaa tulee näin seurattua, mutta seuraamalla Sainiota saa samalla lähes täysin kattavan näkökulman kiinasta suomennettaviin kirjoihin. Hulanjoen tarinat on pienen Punos-kustantamon julkaisu ja siksikin jäisi herkästi huo... Lue koko vinkki »
Sokerikäärme

Karin Smirnoff: Sokerikäärme

Olen lukenut Karin Smirnoffin Jana Kippo -trilogian ja hänen kirjoittamansa Millennium-sarjan jatko-osan Merikotkan huuto; sarjanhan aloitti Stieg Larsson ja sittemmin jatkoi David Lagercrantz. Nämä kummatkaan lukuelämykset eivät kuitenkaan valmistaneet minua Sokerikäärmeen maailmaan, olkoonkin että sen tyyli saattaa tuoda etäisesti mieleen Jana Ki... Lue koko vinkki »
Äärimmäisellä laidalla

Jenni Linturi: Äärimmäisellä laidalla

Tämä on ensimmäinen lukemani Jenni Linturin kirja, eikä varmasti jää viimeiseksi. Linturi kirjoittaa niin, että sanat jäävät mieleen ja pistävät ajattelemaan. Äärimmäisenä laidalla -kirjassa eletään Suomen ensimmäisessä lähiössä, joka oli Le Corbusierin inspiroima kaupunkivisio. Oli pakko ottaa selvää, kuka oli tämä Le Corbusier, josta ei sen en... Lue koko vinkki »
Kaarna

Tommi Kinnunen: Kaarna

Laina ei koskaan halunnut, että hänen kaksostyttärensä jäisivät lähellekään Kuusamoa aikuistuttuaan. Martti jäi. Nyt Laina on kuolinvuoteellaan, jo käytännössä tämän maailman jättäneenä, kun Eeva ja Marja viimein saapuvat vuosien jälkeen Koillismaalle järjestelemään asioita. Mutta miksi Laina halusi ajaa tytöt pois itärajan pinnasta? Tommi Kinnunen... Lue koko vinkki »
Return to Eden

Paco Roca: Return to Eden

Paco Roca on vuosien varrella osoittautunut todelliseksi yhdeksännen taiteen mestariksi. Miehen kertojankykyjen kehittymistä on ollut kiinnostava seurata, ja samalla on ollut kiehtovaa nähdä, miten hän palaa kerta toisensa jälkeen tiettyjen ydinaiheiden pariin. Erityisesti Rocaa tuntuu kiinnostavan muistot ja se, miten kuolema väistämättä pyyhkii k... Lue koko vinkki »
Evan neljä elämää

Katja Kärki: Evan neljä elämää

Vahva elämän maku jäi kielelle niin kirjasta kuin kirjan kohteesta. Kirjailija Katja Kärki (s. 1985) onnistui pujahtamaan kuvanveistäjä Eva Ryynäsen (1915–2001) nahkoihin ja ennen kaikkea Evan luovaan kauneutta hakevaan mielikuvitukseen. Ensin oli Eeva Honkajärven elämä Vieremällä, sitten kituminen Helsingissä ja opiskelu Ateneumissa, avioelämä ... Lue koko vinkki »
W eli lapsuudenmuisto

Georges Perec: W eli lapsuudenmuisto

Puolanjuutalaisella, lähes koko ikänsä Ranskassa asuneella kirjailijalla Georges Perecillä ei ole lapsuudestaan muistoja, joten luonnollisesti hän kirjoittaa kirjan lapsuudenmuistoistaan. Vuonna 1936 syntynyt Perec menetti isänsä sodassa ja hänen äitinsä katosi Auschwitziin – tämä katoamistrauma heijastuu esimerkiksi Perecin Häviäminen-romaaniin, j... Lue koko vinkki »
Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Maija Louhio: Poika joka ei halunnut palata Suomeen

Toisen maailmansodan aikaan Suomesta evakuoitiin kymmeniätuhansia lapsia turvaan muihin Pohjoismaihin, erityisesti Ruotsiin. Näiden lasten kokemukset olivat usein riipaisevia. Monet unohtivat kielensä ja suomalaisen perheensä tyystin, eikä sodanjälkeinen paluu ollut välttämättä lainkaan niin ilontäyteinen tapahtuma kuin voisi kuvitella. Sopeutumist... Lue koko vinkki »
Viimeiset sanat

Benjamin Ferencz ja Nadia Khomami: Viimeiset sanat : miten elää elämä josta olla ylpeä

Pahin tyytyväisen olotilan este on vertailu. Hevosilla on silmälaput, jotta ne eivät näe mitä ympärillä tapahtuu; tämä pitää ne tyyninä. Toisinaan meidänkin on käytettävä silmälappuja. Meidän ei pidä antaa muiden ihmisten saavutusten estää meitä tuntemasta mielihyvää omista saavutuksistamme, ja aina on myös hyvä muistaa, ettei jonkun toisen ilo rii... Lue koko vinkki »
Elämä eläinten kanssa

Aura Koivisto: Elämä eläinten kanssa

Tämä kirja on mahtava seikkailu eläinten maailmaan, jossa oppaana toimii ikänsä erilaisten eläinten kanssa elänyt Aura Koivisto. Auran voi tietää tai muistaa siitä, että hän eli lapsuutensa Korkeasaaressa, missä hänen isänsä Ilkka oli johtajana. Hänen äitinsä Sesse toimi keinoemona monelle Korkeasaaren asukille. Lapsuutta tässä kirjassa käsitellää... Lue koko vinkki »
Pilvipeitto

Andrea Abreu: Pilvipeitto

Runoilijana aloittaneen Andrea Abreun (s. 1995) esikoisromaanin espanjankielinen nimi Panza de burro tarkoittaa aasin vatsaa. Aasinvatsa on Kanarialle tyypillinen pilvimuodostelma, joka Teneriffalla muodostuu erityisesti saaren pohjoispuolelle. Suomennoksen nimi Pilvipeite on siis aivan kelpo käännös. Teos on noussut kansainväliseksi menestykseksi,... Lue koko vinkki »
Unia sodasta

Arvi Perttu: Unia sodasta

Unia sodasta on romaani inkeriläisistä, inkeriläiskulakkiperheen ja suvun vaiheista Stalinin vainon ajoilta näihin Putinin päiviin. Aikajana on pitkä, sata vuotta, muutama sukupolvi. Arvi Perttu ottaa kansiinsa tarinan Mummon, pikku-Helmin kautta. Teos on Petroskoissa syntyneen ja Lieksassa asuvan Pertun kahdestoista. Perttu palkittiin Pohjois-Kar... Lue koko vinkki »
36 uurnaa

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa : väärässä olemisen historia

Tämä kirja on pieni aarre, jota olen vaalinut yöpöydälläni. Kun katse on kohdistunut siihen, ihaillut sen kantta ja tullut ajatus siitä, miten mukavaa on mennä nukkumaan ja toivoa, ettei uni tulisi, koska haluaisi vaan viettää aikaa tämän kirjan parissa. Olen aina ollut kiinnostunut sukupolvia käsittelevistä romaaneista, sillä miten pieni aika ... Lue koko vinkki »