Etäinen äiti

Leena Korppoo: Etäinen äiti

Äiti, se kaikille ensimmäinen ja läheinen ihmiskontakti. Kaikki se, mistä rakkaus ja läheisyys alkaa. Näin se on ja näin sen kuuluisi olla, mutta mitä jos ei ole? Leena Korppoo on tarttunut aiheeseen, josta on vaiettu kautta aikojen, koska niin vain on, että äiti on aina äiti ja lapsi on lojaali vanhemmilleen, sattui sitten mitä tahansa. Niistä ... Lue koko vinkki »
Jossain on aina päivä

Lotta Stenroos: Jossain on aina päivä

Onko tämä romaani nyt sitä autofiktiota? Tai vain kirjailijan elämästä vaikutteita saanut kirja, kuten takaliepeessä sanotaan? Miten ne määritellään, missä kulkee erottava linja? Koska kirjallisuuden opinnoistani on jo tovi, en uskalla vetää tällaisia viivoja. Sitä paitsi, siihen aikaan ei puhuttu mitään autofiktiosta… Joka tapauksessa tämä psyk... Lue koko vinkki »
Sokerikäärme

Karin Smirnoff: Sokerikäärme

Olen lukenut Karin Smirnoffin Jana Kippo -trilogian ja hänen kirjoittamansa Millennium-sarjan jatko-osan Merikotkan huuto; sarjanhan aloitti Stieg Larsson ja sittemmin jatkoi David Lagercrantz. Nämä kummatkaan lukuelämykset eivät kuitenkaan valmistaneet minua Sokerikäärmeen maailmaan, olkoonkin että sen tyyli saattaa tuoda etäisesti mieleen Jana Ki... Lue koko vinkki »
Kellotanssi

Anne Tyler: Kellotanssi

Willa Drake on ulkonaisesti melkein kuin kuka tahansa koulutyttö 1960-luvulla: äiti, isä, pikkusisko Elaine, koulutoverit, harrastukset. Mutta pinnan alla kuohuu, sillä äiti on epävakaa, eksentrinen, arvaamaton, ja Willa ajatteleekin: ”Heidän perheessään oli jotain pahasti vialla! Willa oli ainoa normaali koko joukosta.” Ehkä niin. Romaani poimii h... Lue koko vinkki »
Kirkasta ja välähtelevää

Helena Sinervo: Kirkasta ja välähtelevää

Helena Sinervo on tavattoman lahjakas kirjailija, mutta enpä olisi ennen Kirkasta ja välähtelevää -romaania saattanut kuvitella, että joku voi kirjoittaa mielenkiintoisen ja hienovaraisesti aikakautta ja eri-ikäisiä henkilöitä muovin kautta. Mutta niin on vain tapahtunut. Koska olen itse elänyt 1970-luvun, jota romaani enimmäkseen kuvaa, tuntui sen... Lue koko vinkki »
Sateenkaarinotko

L. M. Montgomery: Sateenkaarinotko

Anna-sarja jatkuu. Sateenkaarinotko on kronologisesti sen seitsemäs kirja, mutta vasta viides, jos lasketaan Montgomeryn perätysten kirjoittamat teokset: Anna opettajana ja Annan perhehän oli tehty vasta myöhemmin kirjailijan viimeisinä elinvuosina. Montgomerya ei voi varsinaisesti pitää uskonnollisena kirjailijana, eikä Sateenkaarinotkokaan sii... Lue koko vinkki »
Annan perhe

L. M. Montgomery: Annan perhe

Kuten aikaisemmin esittelemäni Anna opettajana -teos, myös tämä käsillä oleva kirja kuuluu Anna-sarjan niihin osiin, jotka L. M. Montgomery kirjoitti paljon myöhemmin kuin varsinaisen sarjan ja jotka suomennettiinkin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2002. Alkuteos ilmestyi vuonna 1939 ja oli siten viimeinen Montgomeryn elossa ollen julkaistu kirja. ... Lue koko vinkki »
Pahaa unta

Anna Jansson: Pahaa unta

Maria Wern se vain jatkaa tutkimuksiaan, vaikka olen jo monesti epäillyt tämän sarjan loppuvan, etenkin kun Anna Jansson aloitti taannoin uuden sarjan poliisi Kristoffer Barkista. Mutta nyt on meneillään Mariasta kertovan sarjan 24. osa, jossa Maria pakenee töihin suurta henkilökohtaista tragediaansa ja intensiivistä suruaan: hänen miehensä Björn o... Lue koko vinkki »
Sydänhämärä

Harry Salmenniemi: Sydänhämärä

Runoilijana paremmin tunnettu Harry Salmenniemi debytoi romaanikirjailijana vuonna 2022 autofiktiivisellä Varjotajunta-romaanilla. Yhdenpäivänromaani kuvasi tarkasti havainnoiden kirjailija Salmenniemen käyntiä Helsingissä haastateltavana ja kotimatkaa kohti Jyväskylää. Sydänhämärä jatkaa samaa yksityiskohtaisesti tarkastelevaa tyyliä, mutta nyt ai... Lue koko vinkki »
Vapaus ja rajat

Jarno Paalasmaa: Vapaus ja rajat : Kaverivanhemmuudesta kasvattajaksi

"Kasvattajavanhempi (viisas vanhempi) asettaa lapselle rajoja, kun taas kaverivanhempi luovuttaa päätösvallan lapselle ja pyrkii olemaan lapselleen mahdollisimman paljon mieliksi." Miksi olla mieliksi (eli antaa periksi)? Oma kiire, uupumus, väsymys, vastareaktio kokemuksiin omista vanhemmista, epämiellyttävien tilanteiden välttely ja niin edel... Lue koko vinkki »
Lasten raamattu

Lydia Millet: Lasten raamattu

Hieman eriskummallisen nimen takaa löytyy ensimmäinen suomennos pitkän linjan kirjailijalta. Lydia Millet (s. 1968) julkaisi esikoisteoksensa Omnivores jo vuonna 1996. Millet on julkaissut useita romaaneja, jotka ovat saaneet palkintoehdokkuuksia. Tämä Lasten raamattu, Milletin toiseksi uusin romaani, oli vuonna 2020 National Book Award for Fiction... Lue koko vinkki »
Valotusaika

Niklas Salmi: Valotusaika

Niklas Salmi on tamperelainen runoilija, suomeksi ja englanniksi, ja kääntää myös puolalaista kirjallisuutta suomeksi. Nyt hän on myös yhden lapsen isä, kuten Valotusaika-kokoelmasta tulee selväksi. Ilahduttava kansikuva on kaksivuotiaan Tuulin käsialaa. Uusi elämäntilanne näkyy luonnollisesti runoissa, joissa isyyden kanssa keskustelevat myös luon... Lue koko vinkki »
Gwendy

Richard Chizmar ja Stephen King: Gwendy

Stephen Kingin ja Richard Chizmarin Gwendy kokoaa yksiin kansiin kolme pienoisromaania. Tammi julkaisi nämä pienoisromaanit myös yksittäisinä äänikirjoina. "Gwendyn lippaassa" tuntematon henkilö antaa 12-vuotiaalle Gwendylle puisen lippaan. Lippaassa on kahdeksan nappia, joita painamalla tapahtuu pahoja asioita. Samalla kun Gwendy alkaa saavutta... Lue koko vinkki »
Yksin tehty lapsi

Emma Taulo: Yksin tehty lapsi

Itsellinen vanhemmuus on vanhemmuuden muoto, jonka määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten muutamien vuosikymmenten aikana ja jota kohtaan on vielä huomattavasti enemmän kiinnostusta parisuhteiden ulkopuolella lasta haaveilevilla naisilla ja miehillä. Suomalainen yhteiskunta ei nykyisellään kannusta itselliseen vanhemmuuteen. Järjestelmä ole mil... Lue koko vinkki »
Lasten ja nuorten rikokset

Julia Saarholm ja Heikki Turkka: Lasten ja nuorten rikokset : Opas ennaltaehkäisyyn ja rikoskierteiden katkaisuun

Nuorisorikollisuus on aihe, joka on viime vuosina herättänyt runsaasti kiihkeää keskustelua julkisuudessa. Keskustelu on pääosin jyrkkää rikollisten tekojen kauhistelua ilman, että nuorisorikollisuutta ilmiönä tarkastellaan sen tarkemmin tai syvemmin ja ratkaisuna ongelmaan esitetään herkästi vain rangaistusten koventamista nuorten tekemistä rikoks... Lue koko vinkki »
Hyvää huomenta avaruus

Linda Bondestam: Hyvää huomenta avaruus

Linda Bondestam on etevä ja palkittu kuvittaja, mutta ihan pelkän kuvituksensa voimalla Hyvää huomenta avaruus ei tainnut selviytyä Suomen kirjataiteen komitean Kaunis kirja -listalle. Raatikin nostaa perusteluissaan esille kirjan leikatut sivut, jotka tuovat tähän lasten kurkistelukirjaan yllätyksellisyyttä. Tätä kirjaa onkin ilo selailla! Hyvä... Lue koko vinkki »
Luuranko

Malin Klingenberg ja Maria Sann: Luuranko

Suomen kirjataiteen komitean raati nosti Luurangon vuoden kauneimpien kirjojen listalle. En ihmettele, sillä onhan tämä heti kannesta alkaen näyttävän näköinen kirja. Kannessa on mustalla taustalla kuvattuna lapsi ja luuranko vastatusten. Luuranko on sillä tavalla anatomisesti täsmällinen, että sillä on lasten kaksi hammasriviä. Kammottavaa, mutta ... Lue koko vinkki »
Diskbänkstecknaren

Ulrika Linder: Diskbänkstecknaren

Ulrika Linderin sarjakuva-albumin syntyhistoria on aavistuksen erikoinen. Usein käy niin, että lasten saanti vie kriittistä aikaa muilta harrasteilta, mutta Linderin tapauksessa rankka lapsiarki nimenomaan ajoi hänet tekemään sarjakuvaa. Omien sanojensa mukaan piirtäminen oli uudessa tilanteessa ainoa asia, jonka Linder koki kuuluvan vain ja ainoas... Lue koko vinkki »
Palavaa lunta

Eve Hietamies: Palavaa lunta

Yleensä kun Eve Hietamies kirjoittaa, se on hyvää ja jopa hauskaa. Nyt on vaan hyvää, sillä Palavaa lunta on kirja, jossa ei ole mitään hauskaa. Se on dokumenttiromaani Riikka Tuomesta, jonka elämä ei ole mitenkään auvoista ollut. Riikka oli vasta 9-vuotias, kun jo otti viinaa, eikä kukaan koulussa kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Pilveä Ri... Lue koko vinkki »
Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »