Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Musta peili

Emma Puikkonen: Musta peili

Maailmassa on vähänlaisesti aineita, jotka ovat yhtä tärkeitä kuin öljy. Öljyn merkityksen laajuutta ei välttämättä ymmärräkään, sillä se ulottuu tuntuvasti laajemmalle kuin bensiinin ja muovin kaltaisiin sinänsä tärkeisiin öljynjalostustuotteisiin. Vaikkapa suuri osa maataloudesta perustuu öljyn käyttämiseen. Niinpä öljy on mitä oivallisin aihe ki... Lue koko vinkki »
Pyykkilaudasta pillereihin

Maria Vanha-Similä: Pyykkilaudasta pillereihin

Arkinen historia on usein arkisuudestaan huolimatta kiinnostavaa. Maria Vanha-Similän tuoreen kirjan aiheena on naisten elämä Suomessa 1950–1970-luvuilla. Aihepiiri on FT Vanha-Similän ominta aluetta, hän on keskittynyt tutkimuksissaan arkielämään ja väitellyt lapsiperheiden arjesta tehdasyhteisössä juuri tällä aikakaudalle. Kirja kuvaa naisten ... Lue koko vinkki »
10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa

Elif Shafak: 10 minuuttia 38 sekuntia tässä oudossa maailmassa

10 minuuttia 38 sekuntia kertoo kuolemasta. Istanbulilainen prostituoitu Tequila Leila makaa kuolleena roskalaatikossa, mutta hänen tietoisuutensa tikittää vielä 10 minuuttia 38 sekuntia kuoleman jälkeen ja nämä viimeiset minuutit ovat tulvillaan vahvoja muistoja menneestä. Näitä muistoja kirja käy läpi takaumina, jotka kertovat Leilan lapsuudes... Lue koko vinkki »
Kaikkien aikojen pelit

Aleksandr Manzos: Kaikkien aikojen pelit

Toimittaja Aleksandr Manzos on valinnut tähän kirjaan 30 klassikkopeliä 1970-luvun alusta tähän päivään. Vaikka kirjan nimi puhuukin laveasti kaikkien aikojen peleistä, kyseessä on siis vain videopelit. Takakannen lupaama "Pelimaailman koko kuva" tarkoittaa siis varsin kapeaa siivua kaikesta pelaamisesta. Peleistä on kirjoitettu muutaman sivun j... Lue koko vinkki »
Paras mahdollinen maailma

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma

Ei ole helppoa olla Riikka Pulkkinen. Kaksi ensimmäistä romaania saivat loistavat arvostelut ja nousivat myynti- ja myös käännösmenestyksiksi. Kolmas, kokeellisempi romaani sai nihkeämmän vastaanoton ja jäi itseltänikin kesken. Vaihteluksi kirjoitettu chick lit oli leppoisa, mutta olen kaivannut Pulkkiselta kirjaa, joka palaisi ensimmäisten romaani... Lue koko vinkki »
X-COM : Tietokonepelien klassikot

Juho Kuorikoski: X-COM : Tietokonepelien klassikot

Vuonna 1994 ilmestynyt UFO: Enemy Unknown nousee jatkuvasti esille, kun listataan parhaita tietokonepelejä. Peli toimi lähtölaukauksena monipuoliselle X-COM-pelisarjalle ja oli samalla jo 1980-luvulla alkaneen pelisuunnittelutyön huipennus. X-COM – Tietokonepelien klassikot kertoo, mistä UFO sai alkunsa ja miten pelin kehittäjä Julian Gollop pää... Lue koko vinkki »
Eurooppalaiset unet

Emma Puikkonen: Eurooppalaiset unet

Emma Puikkosen edellinen romaani, Matkamusiikkia, käsitteli uuden elämän syntyä, vanhenemista ja kuolemaa sekä minuuden etsintää absurdilla otteella. Uusimmassa romaanissaan Eurooppalaiset unet hän laajentaa ihmisyyden tarkastelun Euroopan mittakaavaan. Useista sirpaleista koostuva kokonaisuus käy läpi Euroopan lähimenneisyyden kriisejä: Berliinin ... Lue koko vinkki »
Kotiryssät

Heikki Saari: Kotiryssät : suomalaista suhdetoimintaa neuvostoaikaan

Kotiryssät on toimittaja Heikki Saaren kuvaus Suomen ja Neuvostoliiton suhteista kylmän sodan aikana ja niiden synnyttämästä kotiryssäjärjestelmästä. Kotiryssät olivat henkilöitä, jotka halusivat toiminnallaan varmistaa Urho Kekkosen ulkopoliittisen linjan jatkumisen. Yleensä kotiryssät olivat peiteviraltaan Neuvostoliiton diplomaatteja, mutta tode... Lue koko vinkki »
Hämeenkatu : Tampereen sydän

Seija Hirvikallio ja Matti Wacklin: Hämeenkatu : Tampereen sydän

Keskustan halki kulkeva Hämeenkatu on kiistatta Tampereen ykköskatu. Se ei kuitenkaan ole ollut sitä aina, vaan aikaisemmin tämä asema on ollut Kauppakadulla. Miten Hämeenkadusta siis tuli Tampereen pääkatu ja miten Hämeenkadun ulkonäkö ja rakennuskanta on vuosien varrella elänyt? Näihin kysymyksiin vastaa tämä Tampere-seuran julkaisu, jonka ova... Lue koko vinkki »
Vielä joskus kerromme kaiken

Daniela Krien: Vielä joskus kerromme kaiken

Sitten kulttielokuva Goodbye Leninin (2003) päätyy Saksassa bestselleriksi, jos kirjoittaa entisestä DDR:stä ja siihen liittyneistä asioista. Ei sillä, että se jollain tapaa alentaisi teoksen arvoa, mutta hyvin ostalgiakirjallisuus tuntuu myyvän. Tähän aaltoon liittyy myös Daniela Krienin vuonna 2011 julkaistu esikoisteos Vielä joskus kerromme kaik... Lue koko vinkki »
Kuusi kuolemaantuomittua

Olli Korjus: Kuusi kuolemaantuomittua

Syyskuussa 1918, kansalaissodan jo päätyttyä aikaa sitten, vietiin Suomenlinnan päävartiosta kuusi miestä Kustaanmiekan valleille. Siellä heidät teloitettiin. Keitä nämä miehet olivat? Miksi juuri he joutuivat teloitetuiksi? Tekijä käsittelee kaikkien kuuden miehen taustaa kotioloissa sekä sitäkin toimintaa, josta heidät oli tuomittu. Hän pyrkii... Lue koko vinkki »
Kennedyn murhan salattu historia

Philip Shenon: Kennedyn murhan salattu historia

Salaliittoteoriat ovat mielenkiintoisia ja tuskin mistään tapahtumasta on esitetty niin paljon erilaisia otaksumia, kuin John F. Kennedyn murhasta 22.11.1963 Teksasin Dallasissa. Eikä aivan turhaan, sillä kirjan tekijän mukaan salailu ja spekuloinnit alkoivat välittömästi presidentin menehdyttyä. Alunperin tekijän piti vain käydä läpi niin sanot... Lue koko vinkki »
Unelma kommunistisesta Suomesta

Mikko Uola: Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953

Unelma kommunistisesta Suomesta 1944–1953 käy läpi maamme sisäpoliittisia tapahtumia vuosina 1944–1953 eli välirauhansopimuksesta lähtien Stalinin kuolemaan asti. Aikaa ja tapahtumia, joiden tarkoituksena oli muuttaa Suomen yhteiskuntajärjestelmää periaattessa laillisesti. Kosto oli ehkä joillakin myös ajatuksissa, ainakin alitajuisesti kansalaisso... Lue koko vinkki »

Tove Alsterdal: Haudattu hiljaisuudessa

Äidin sairastuessa onkin oikeastaan onni, että Katrine jäi juuri työttömäksi ja voi siirtyä Lontoosta Tukholmaan hoitamaan äidin asioita. Yllätys sekä hänelle että veljelle on äidin omistama mökki Pohjois-Ruotsissa, Tornionjokilaaksossa. Katrine ei halua kuitenkaan myydä omaisuutta ennen kuin on käynyt katsomassa paikkaa. Äiti kun ei ole koskaan vä... Lue koko vinkki »

Marko Partanen: Henki : ammattiyhdistystoimintaa brankkarihengessä Vantaalla

Ensimmäiset palomiehet nimitettiin virkoihinsa vuonna 1960 tuolloisessa Helsingin maalaiskunnassa. Melkein välittömästi alkoivatkin järjestäytyminen sekä siihen liittyvät toimet. Tässä kirjassa puhutaan toki paljon ammattiyhdistyksistä, neuvotteluista sekä vielä hyvin muistetusta lakosta. Se onkin tärkeää, sillä alan palkkaus ja työ- sekä varallaol... Lue koko vinkki »

Lars Monsen: Kanada : armoton erämaa

Norjalainen Lars Monsen toteutti elämänsä unelman: hän kulki yksin Jäämereltä Pohjois-Alaskasta Kanadan pohjoisosien erämaiden halki Labradorin rannikolle. Matkaa kertyi 8 252 kilometriä ja aikaa kului 947 päivää. Hän teki tämän maailman ensimmäisenä ihmisenä. Yksin, seuranaan vain suurimman osan aikaa vetokoirat sekä erämaan ihmeet. Kerronta et... Lue koko vinkki »
Kun kyyhkyset katosivat

Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Kun kyyhkyset katosivat on megaluokan superkirjailijaksi kansainvälisestikin nousseen Sofi Oksasen neljäs kaunokirjallinen teos, kolmas osa hänen Viron lähimenneisyyttä käsittelevään Kvartetti-sarjaansa. Minulle, joka tähän mennessä olen yksiselitteisesti ollut valmis allekirjoittamaan Sofi Oksasen teosten kirjallisen mahtavuuden, tämä oli pala pur... Lue koko vinkki »