Kivun valtakunta

Patrick Radden Keefe: Kivun valtakunta

Arthur Sackler syntyi perheensä esikoiseksi vuonna 1931. Hän oli erikoislaatuinen ihminen, jonka sinnikkyyttä ja vimmaa menestyä ei voi olla ihailematta. Usean työpaikkansa ohessa hän kouluttautui lääkäriksi. Hänen nuoruusvuosiensa idealismi ja uraa uurtava työnsä psykiatrina kuitenkin muuttuivat maaniseksi kalliiden esineiden keräilyvimmaksi ja om... Lue koko vinkki »
Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Jonathan Kennedy: Pathogenesis : A History of the World in Eight Plagues

Perinteinen historia on ennen kaikkea edistyksen historiaa, jossa saamme kiittää nokkeluuttamme ja suurmiehiä nauttimistamme edistysaskelista. Tällainen historiankirjoitus on yhä enemmän painumassa taka-alalle, kun huomaamme, että sosiaalisiin ja poliittisiin muutoksiin vaikuttavat monet sellaiset asiat, jotka eivät ole aina niin ilmeisiä. Tämä on ... Lue koko vinkki »
Kohtu

Leah Hazard: Kohtu : Sieltä me kaikki tulemme

Kätilö Leah Hazard on ottanut asiakseen selvittää, mistä kohdussa on kyse. Se onkin erinomainen aihe tietokirjalle: kohdusta jokainen ihminen on lähtöisin. Tämä hyvin ainutlaatuinen ja monipuolinen elin on sitä paitsi tavattoman kehnosti tunnettu ja historiallisesti monenlaisten väärinkäsitysten kohde. Naiserityiset aiheet jäävät herkästi katveesee... Lue koko vinkki »
Kuoleman seitsemän ikää

Richard Shepherd: Kuoleman seitsemän ikää

Epäluonnolliset syyt -teoksen kirjoittanut oikeuslääkäri Richard Shepherd palaa uudella Kuoleman seitsemän ikää -kirjalla.  Richard Shepherd on kokenut ja jo puoliksi eläkkeelle jäänyt oikeuslääkäri. Työssään hän on ollut osallisena monissa kuuluisissa kuolinsyytutkimuksissa. Osasta tapauksista hän kertoi edellisessä kirjassaan, ja uudessa ... Lue koko vinkki »
Kayn poppakonstit

Adam Kay: Kayn poppakonstit : Lääketieteen ällö ja hullu historia

Lääkärit eivät aiemmin ole tienneet ihmisruumiin toiminnasta yhtään mitään. Niinpä lääkärikäynnistä on voinut olla potilaalle lähinnä haittaa hyötyä enem­män. Päänsärkyä? Porataanpa kalloa. Vaivaako kaljuus? No, sivelläänpä pu­lunkakkaa päälaelle. Amputaatiota vailla? Ei muuta kuin parturiin. Ja niin edel­leen. Vasta oikeastaan viimeisten 100–200 v... Lue koko vinkki »
Taito

Kati Ranta: Taito : romaani oikeudesta elämään

Eletään syvällä 1930-luvun Suomessa. Riihimäkeläisen rautatieläisen eteenpäin pyrkivä tytär Liina Lehtonen on päättänyt lähteä Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä; hänen äitinsä näivettyi ja kuoli vakavan sairauden seurauksena, ja nyt Liina haluaa oppia hoitamaan ja parantamaan. Lisäksi hän on ystävystynyt viehättävän Fanny Utterin kanssa, joka m... Lue koko vinkki »
Uuden vuosituhannen sairaala

Timo Joutsivuo (toim.): Uuden vuosituhannen sairaala : HUS 20 vuotta

Uuden vuosituhannen sairaalan lukija saa oikeastaan paljon enemmän kuin nimestä voisi päätellä. Historioitsija Timo Joutsivuon toimittama kirja on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) lähihistoria, joten sairaaloita yhdistetään, perustetaan ja lakkautetaan koko rahan edestä. 1,7 miljoonan ihmisen terveydenhuollosta huolehtiva yhtymän vuo... Lue koko vinkki »
Kauppatavarana terveys

Juhani Knuuti: Kauppatavarana terveys : selviydy terveysväitteiden viidakossa

”Kriittisen tiedonhaun ja ajattelun oppimisen tulisi kuulua jokaisen kansalaisen opetussuunnitelmaan”, toteaa lääketieteen tohtori ja professori Juhani Knuuti. Tätä vastaan lienee vaikeaa esittää uskottavaa arvostelua, sillä internetin aikakaudella kaikkien ulottuvilla olevan sekä oikean että kvasitiedon määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Knuut... Lue koko vinkki »
Oopiumia ja ajatusharjoituksia

Marke Ahonen: Oopiumia ja ajatusharjoituksia

Antiikkia antiikkia, tällä kertaa lääketieteen näkökulmasta. Marke Ahonen on klassillisen filologian dosentti ja perehtynyt työssään erityisesti antiikin filosofian ja lääketieteen yhteyksiin. Tässä kirjoituskokoelmassa hän avaa näkökulmia antiikkiin. Eniten huomiota saa kreikkalainen lääkäri Galenos, osin merkittävyytensä vuoksi, osin siksi että A... Lue koko vinkki »

Bill Bryson: Keho : Opas asukkaalle

Joskus vuoden 1900 ja 1912 välillä oltiin ensimmäisen kerran historiassa siinä tilanteessa, että kun satunnainen potilas haki satunnaiselta lääkäriltä apua satunnaiseen sairauteensa, todennäköisyys, että hän hyötyi käynnistään, oli parempi kuin fifty-fifty. Bill Bryson siteeraa tässä fysiologi Lawrence Hendersonia. Sitaatti kuvastaa sitä, että v... Lue koko vinkki »

Samuli Siltanen: Astu matematiikan maailmaan

Samuli Siltanen on Helsingin yliopiston matematiikan professori, jonka oma tutkimusalue on soveltavan matematiikan ja käänteisten ongelmien, erityisesti lääketieteellisen kuvantamisen alueella. Hän ylläpitää omaa Samun tiedekanavaansa YouTubessa ja on aktiivinen myös muualla sosiaalisessa mediassa. Yksi Samuli Siltasen missioista on tuoda matema... Lue koko vinkki »

Elina Hiltunen ja Elina Hiltunen: Masennuksesta selviää!

Tässä kirjassa herättää tietysti ensimmäiseksi huomion se sinänsä merkityksetön seikka, että sen on kirjoittanut kaksi Elina Hiltunen -nimistä henkilöä, futuristi ja tuottaja. Heistä futuristi-Elina on itse läpikäynyt toistuvan vakavan masennuksen ja toimii siinä mielessä kokemusasiantuntijana, mutta kyllä kirjan alussa on lueteltu pitkä lista lääk... Lue koko vinkki »

Tarja Heiskanen, Matti Holi, Matti Huttunen ja muut: Masennus

Masennus on eräs vakavimpia suomalaisten kansantauteja. Arvion mukaan sitä sairastaa noin 5-6 prosenttia aikuisväestöstä eli 250 000 henkeä. Jos vielä lasketaan, että jokaisella sairastavalla olisi vaikkapa kaksi omaista tai muuta läheistä, koskettaa masennus välillisesti jopa 500 000 ihmistä. Masennuksella on monet kasvot. Se ilmenee tavallisim... Lue koko vinkki »

Sinikka Piippo: Suomen luonnon lääkekasvit

Saisiko olla voikukanlehtiä salaattiin vai kupillinen apilateetä? Suomen luonnon lääkekasvit esittelee 50 Suomen luonnosta löytyvää lääkekasvia perusteellisesti. Kirja alkaa kasvilääkinnän historialla, joka on Suomessakin todella pitkä. Elias Lönnrot tunnetaan ennen kaikkea kansalliseepos Kalevalan kokoajana, mutta hänellä on ollut merkittävä ro... Lue koko vinkki »
Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku

Le Monde Diplomatique: Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku

Le Monde diplomatiquen Historia-atlas : Toisenlainen 1900-luku on tietokirja, jossa kerrotaan vuosisadan historia vasemmistolaisesta näkökulmasta. Vaikka tämä kirja ei ole puolueeton, se pyrkii olemaan jotenkuten tasapainoinen. Esimerkiksi Neuvostoliittoa ja kommunistista Kiinaa käsitellään kirjassa kriittisesti, kuten myöskin USA:n demokraattip... Lue koko vinkki »
Pehmeät koneet

Richard A. L. Jones: Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä

Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä on maallikoille suunnattu tietokirja, joka pyrkii kertomaan nanoteknologiasta ja sen sovelluksista. Näin tämän kirjan Helsingin kirjamessuilla ja laitoin lukulistalle, koska välillä pitää lukea luonnontieteiden teoksia, jotta mielessäni olisi muutakin kuin humanismia. Scifin fanina t... Lue koko vinkki »
Rutto

Kari Heliövaara, Larry Huldén ja Lena Huldén: Rutto

Rutto kuuluu ihmiskunnan suurten vitsausten kärkeen. Monille tulee rutosta mieleen keskiajan musta surma, mutta kuten tästä mainiosta kirjasta oppii, rutto on piinannut ihmisiä jo kolmen suuren pandemian muodossa, eikä ole vieläkään poistunut keskuudestamme. Ihminen on kärsinyt rutosta jo pronssikaudella. Justinianuksen rutto oli ensimmäinen pan... Lue koko vinkki »
Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh: Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta

Henry Marsh on työskennellyt Iso-Britanniassa yli 30 vuotta neurokirurgina. Elämäkerrassaan Elämästä, kuolemasta ja aivokirurgiasta hän kertoo työstään ja potilaistaan. Henry Marsh ei koskaan tunne erityistä kutsumusta lääkärin ammattiin. Hän ajautuu alalle, mutta kokee tavallisen lääkärin toimenkuvan pettymykseksi. Sitten hän näkee neurokirurgi... Lue koko vinkki »