The Rigor of Angels -kirjan kannessa menee keltaisella taustalla mustavalkoinen nauhakuvio, jossa on kirjan nimi ja pienet sirpaleet Borgesin, Kantin ja Heisenbergin kuvia.

William Egginton: The Rigor of Angels : Borges, Heisenberg, Kant, and the Ultimate Nature of Reality

Kuinka paljon voimme tietää todellisuuden luonteesta? Kysymys on ikivanha ja kauan ajateltiin, että tieto on joko saavutettavissa tai, että maailma voidaan ainakin ymmärtää systemaattisesti. Tällaisessa ajattelussa on kuitenkin sudenkuoppansa, jotka ovat käyneet ylittämättömäksi viimeistään kvanttifysiikan löytöjen myötä. William Eggintonin The Rig... Lue koko vinkki »
Valkoiset aukot -kirjan kannessa on tummansinisellä taustalla iso valkoinen ympyrä, jonka ympärille on levinnyt valkoisia hitusia.

Carlo Rovelli: Valkoiset aukot : horisontin sisällä

Mustien aukkojen olemassaoloa pidettiin pitkään vain teoreettisena kuriositeettina. Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian yhtälöt kuitenkin ennustavat sekä mustat että valkoiset aukot. Siinä missä mustista aukoista on sittemmin kertynyt runsaasti todisteita, valkoisista aukoista ei ainuttakaan. Miksi sellaisia saattaisi kuitenkin olla olemassa jo... Lue koko vinkki »
Kangastuksia varjojen talossa

Kari Enqvist: Kangastuksia varjojen talossa

Olen lukenut useampia Kari Enqvistin kirjoja hyvillä mielin. Enqvist on oivallinen kirjoittaja, joka osaa kirjoittaa yleistajuisesti ja jopa hauskasti vaikeista kosmologian, astrofysiikan ja jopa ihmisyyden aiheista. Onhan Enqvist käsitellyt kirjoissaan suhteellisuusteorian lisäksi kuolemaa ja uskontoja. Tällä kertaa aihe on sen verran kepeä kui... Lue koko vinkki »
Monimutkaisuus

Kari Enqvist: Monimutkaisuus : elävän olemassaolomme perusta

Mitä kaiken takana on? Kari Enqvist pyrkii tässä kirjassa selvittämään, mikä on se yksinkertainen perusta, joka löytyy kaiken monimutkaisuuden takaa. Ollaan teoreettisen fysiikan peruskysymysten äärellä ja puhutaan energian, entropian ja emergenssin kaltaisista asioista. Kirjan ensimmäinen osa kertoo, mistä energiassa on kyse. Mitä aine ja energ... Lue koko vinkki »
Suuri suunnitelma

Stephen Hawking ja Leonard Mlodinow: Suuri suunnitelma

Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia on tunnettu kirja. Se on kuitenkin vanhentunut jonkin verran, sillä fysiikan kehitys on edistynyt sitten kirjan julkaisemisen. Hawking ja fyysikko ja tietokirjailija Leonard Mlodinow esittelevät tässä kirjassa fysiikan uusimpia teorioita ja käsityksiä maailmankaikkeudesta. Einsteinin suhteellisuusteoriasta o... Lue koko vinkki »

Kari Enqvist: Olemisen porteilla

Tieto-Finlandialla palkittu Olemisen porteilla on haastava teos. Kvanttifysiikka ei yksinkertaisesti uppoa pieneen mieleen, selitettiin sitä kuinka populaaristi tahansa. Vaikeudestaan huolimatta Olemisen porteilla on mielenkiintoista luettavaa. Enqvist kuvailee värikkäällä tyylillään erilaisia kvanttifysiikan teorioita – niitä riittää melkoinen kir... Lue koko vinkki »

Simon Singh: Koodikirja

Salakirjoitus on jotakuinkin yhtä vanha keksintö kuin kirjoittaminen. Aina on ollut salaisuuksia kätkettäväksi muilta. Vuosien varrella salakirjoitukset ovat kehittyneet: murtamattomiksi luullut koodit on murrettu, jolloin on tarvittu uusia. Simon Singh esittelee salakirjoitukset antiikin ajoista nykypäivään ja kvanttitietokoneiden tulevaisuutee... Lue koko vinkki »

Bill Bryson: Lyhyt historia lähes kaikesta

Kirja on nimensä mukainen lähes kaiken lyhyt historia. Sujuvasti kirjoitettu teos käsittelee tiedettä ja tieteentekijöitä monelta kantilta. Kirjan aihepiirit liikkuvat kosmologiassa, kvanttifysiikassa, geologiassa, biologiassa ja ihmiskunnan historiassa. Käsitelty alue on vaikuttavan kattava. Hyvää populaaritiedettä hakevalle Lyhyt historia lähe... Lue koko vinkki »