Aro

Oksana Vasjakina: Aro

Oksana Vasjakinan ensimmäinen suomennettu romaani Haava (2023) kertoi nuoren runoilijanaisen ristiriitaisesta suhteesta syöpään kuolevaan äitiinsä. Tässä uudessa kirjassa samainen minäkertoja on sitten niiden tunteiden kimpussa, joita AIDS:ia sairastava rekkakuski-isä hänessä herättää. Nämä molemmat kirjat on useasti luokiteltu autofiktioksi, ja mi... Lue koko vinkki »
Vanhaa rakkautta

Margaret Atwood: Vanhaa rakkautta

Kaipaus – se on se, mikä jää elinikäisestä rakkaudesta, kun puolisoa ei enää ole. Ne arkiset pikku asiat ja esineet, jotka muistuttavat pelkällä olemassaolollaan rakkaasta ihmisestä, mitä niille tekisi? Puolison vaatekaapin voi siivota ja antaa vaatteet eteenpäin, mutta miksi pesualtaan alakaapista löytyvä muki, jossain hyllynreunalla vuosikausia p... Lue koko vinkki »
Anna In maailman hautakammioissa

Olga Tokarczuk: Anna In maailman hautakammioissa

Yksi klassikkomyyteistä on se, jossa joku suuntaa manalaan suorittamaan jotain tehtävää. Tavallisesti paluumatkaan liittyy jonkunmoista mutkaa, koska manalaanhan ei vain yksinkertaisesti kävellä. Yksi varhaisimpia kirjattuja versioita tästä myytistä tulee muinaisesta Sumerista, jossa jumalatar Inannan tarina kirjattiin savitauluille joskus vuoden 1... Lue koko vinkki »
Keskusteluja kuolemansellissä

Carina Bergfeldt: Keskusteluja kuolemansellissä

Olipa vaikuttava kirja, huokaan, kun lopetan pitkän lukuprosessin. Ei tätä kirjaa kerralla nielaista, kuukausi kuluu sulatellessa – vähintään. Puhutaan sentään elämästä ja kuolemasta: pastori kyselevän kirjantekijän kanssa ja ennen kaikkea kuolemaan tuomittujen kanssa. Kirjantekijä on ruotsalainen tv-toimittaja Carina Bergfeldt, s. 1980, past... Lue koko vinkki »
Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Sanaka Hiiragi: Unohdettujen muistojen valokuvaamo

Mitä on elämän jälkeen? Yhden vastauksen siihen antaa Unohdettujen muistojen valokuvaamo, jossa ihmiset päätyvät kuoltuaan pieneen valokuvaamoon. Siellä heitä odottaa yksi valokuva jokaisesta eletystä päivästä. Niistä on tarkoitus valita yksi jokaista elettyä vuotta kohden ja näistä kuvista valokuvaamon pitäjä herra Hirasaka kokoaa sitten kuvalyhdy... Lue koko vinkki »
Kivun valtakunta

Patrick Radden Keefe: Kivun valtakunta

Arthur Sackler syntyi perheensä esikoiseksi vuonna 1931. Hän oli erikoislaatuinen ihminen, jonka sinnikkyyttä ja vimmaa menestyä ei voi olla ihailematta. Usean työpaikkansa ohessa hän kouluttautui lääkäriksi. Hänen nuoruusvuosiensa idealismi ja uraa uurtava työnsä psykiatrina kuitenkin muuttuivat maaniseksi kalliiden esineiden keräilyvimmaksi ja om... Lue koko vinkki »
Baumgartner

Paul Auster: Baumgartner

Lukiessani Paul Austerin Baumgartneria, romaania ikääntyvästä kirjailijasta, kävi mielessäni useampaankin kertaan, että mahtaakohan käsillä olla kirjailijamestarin tilinpäätös. Niinhän siinä kävi, että nyt kirjoittaessani tätä arviota uutisoidaan Austerin kuolemasta 77-vuotiaana. Kepeät mullat! Sy Baumgartner on 1940-luvun lopulla syntynyt yliop... Lue koko vinkki »
Kolmas valtakunta

Karl Ove Knausgård: Kolmas valtakunta

Kukaan ei kuole tässä kirjassa. Itse asiassa koko Norjassa ei ole muutamaan päivään kuollut ketään (ei sen jälkeen, kun ne nuoret black metal -muusikot löydettiin metsästä rituaalimurhattuina?), eivät edes liikenneonnettomuudessa kuolettavat aivovammat saaneet kuole. Karl Ove Knausgårdin Aamutähti-sarjan kolmannessa osassa Kolmas valtakunta jotain ... Lue koko vinkki »
Osasto 23

Eva Frantz: Osasto 23

Olen kuullut nuorille suunnatusta kauhukirja Osasto 23:sta paljon hyvää, ja nyt kun teoksen pohjalta tehty Hallonbacken-televisiosarjakin on ilmestynyt, oli kirjaan viimein pakko tarttua. Tarina kertoo köyhästä työläisperheen lapsesta Stiinasta, joka saa harvinaisen tilaisuuden saada hoitoa sairauteensa Vadelmarinteen keuhkoparantolassa. Köyhäl... Lue koko vinkki »
Edelleen tässä

Terhi Forssén: Edelleen tässä

Terhi Forssénin toinen runokokoelma Edelleen tässä viipyilee paljon hautausmailla, mutta sen ote on monessa kohtaa konkreettisempi kuin mitä aiheesta ensin mieleen tulisi. Goottilaisen kuolemaromantiikan sijaan Forssén kirjoittaa haravoinnista, hautalyhdyistä, hautakivien kiillosta. Kokoelman ensimmäinen osa on pohjimmiltaan havaintoja haudanhoidon... Lue koko vinkki »
Unia sodasta

Arvi Perttu: Unia sodasta

Unia sodasta on romaani inkeriläisistä, inkeriläiskulakkiperheen ja suvun vaiheista Stalinin vainon ajoilta näihin Putinin päiviin. Aikajana on pitkä, sata vuotta, muutama sukupolvi. Arvi Perttu ottaa kansiinsa tarinan Mummon, pikku-Helmin kautta. Teos on Petroskoissa syntyneen ja Lieksassa asuvan Pertun kahdestoista. Perttu palkittiin Pohjois-Kar... Lue koko vinkki »
Kalman kehtolaulu

Rebecca Netley: Kalman kehtolaulu

Kalman kehtolaulu on Rebecca Netleyn esikoisteos, ja se voitti julkaisemattomille romaanisynopsiksille myönnettävän Exeter-palkinnon. On vuosi 1860, kun Elspeth Swansome palkataan lastenhoitajaksi syrjäiselle saarelle. Hänen vastuullaan on Mary, yhdeksänvuotias tyttö, joka ei ole puhunut sanaakaan sen jälkeen kun tämän kaksoisveli menehtyi. Elsp... Lue koko vinkki »
Vettä kukille

Valérie Perrin: Vettä kukille

Ranskalainen Valérie Perrin oli jotenkin uinut ihan kirjallisen tutkani ohitse, mutta onneksi on lukupiiri, jonka kukin jäsen valitsee vuorollaan jotain kiinnostavaa luettavaa. Niinpä käsiini päätyi Vettä kukille, kansainvälisesti menestynyt moneen kertaan palkittu romaani. Ja onneksi päätyi – Vettä kukille on aivan ihana teos! Ihana, se on... Lue koko vinkki »
Äidin julma syli

Gregg Olsen: Äidin julma syli

Gregg Olsenin Äidin julma syli on true crime -kirja ahdistavasta aiheesta. Siinä kerrotaan Tanya Reidin, kolmen lapsen äidin tarina.  Tanya Reidin Morgan-tytär kärsi usein hengityskatkoksista, ja hän menehtyi vain yhdeksän kuukauden ikäisenä kätkytkuolemaan. Tyttärensä kuoleman jälkeen Tanya synnytti pojan, jonka nimeksi tuli Michael. Michael al... Lue koko vinkki »
Yö. Uni. Kuolema. Ja tähdet.

Joyce Carol Oates: Yö. Uni. Kuolema. Ja tähdet.

Enpä ole vähään aikaan lukenutkaan melkein tuhatsivuista tiiliskivikirjaa – tuntui usein, että jaksanko enää moisiin tarttuakaan, ne ovat nuoremmille ja reippaammille lukijoille ja että ne ovat enimmäkseen kuitenkin niin sanottuja lukuromaaneja, viihdettä ja tarinointia. Mutta Joyce Carol Oates osoitti, että olen jälleen kerran väärässä ennakkoluul... Lue koko vinkki »
Hard Land

Benedict Wells: Hard Land

Missourilaisesta Gradyn pikkukaupungista kotoisin oleva Sam täyttäisi pian 16. Hänen äitinsä on kuolemansairas, isosisko on muuttanut Hollywoodiin, ja isä on irtisanottu näivettyvän kaupungin suurimman tehtaan alasajon yhteydessä. On kesä 1985, ja siitä tulee Samille ikimuistoinen: hän pääsee kesätöihin kaupungin hiljaiseen elokuvateatteriin ja tu... Lue koko vinkki »
Silmät tottuvat pimeään

Anne Rossi-Horto: Silmät tottuvat pimeään

Aloitan tämän kirjan esittelyn itsekkäästi omasta tilanteestani: jos makaa ikävässä kuumetaudissa sairaalassa toista viikkoa, olisi varmaankin hyvä valita lukemisekseen jotain kepeähköä, cozy crimea, pakinoita, tasaisia elämäkertoja. Mutta minä tein toisin, ja vaikka Anne Rossi-Horton kokoama teos itsemurhaan päätyneen pikkusiskonsa päiväkirjoista ... Lue koko vinkki »
Suntio

Antti Hurskainen: Suntio

Esseistinä aloittaneen Antti Hurskaisen (s. 1986) esseeteoksia on julkaistu neljä, esseitä julkaistu myös esimerkiksi Imagessa, Ylellä ja Nuoressa Voimassa. Suntio on Hurskaisen kolmas romaani.  Suntion päähenkilö Turtola työskentelee suntiona pienessä maalaisseurakunnassa. Kirjan ensimmäisessä osassa minäkertoja Turtola käy pitkiä keskusteluja ... Lue koko vinkki »
Sarvijumala

Magdalena Hai: Sarvijumala

Nuorille lukijoille on viime aikoina julkaistu ihan kiitettävä määrä kauhukirjallisuutta. Pitkän linjan kirjailija Magdalena Hai liittyy joukkoon uudella Sarvijumala-romaanillaan, jonka kansikuvassa (Karin Niemen totutun tyylikästä kädenjälkeä!) komeilee jo varsin karmivan näköinen otus, sarvekkaine peurankalloineen ja ötököitä kuhisevine kourineen... Lue koko vinkki »