Neljä kirjaa

Yan Lianke: Neljä kirjaa

Kiinan kirjallisuudessa kulttuurivallankumous on edelleen keskeisiä aiheita. Eipä se ihme ole: sen verran suuri yhteiskunnallinen ravistus Maon Suuri harppaus aikoinaan oli. Vaikka tapahtumista alkaa olla jo sen verran aikaa, että monikaan tapahtumat omakohtaisesti kokeneista ei niistä ole enää kirjoittamassa, nuoremmatkin kirjailijat aiheeseen tar... Lue koko vinkki »
Vaarin onkivapa

Gao Xingjian: Vaarin onkivapa

Tie kiinalaisen kirjallisuuden parissa jatkuu. Edellinen Gao Xingjianilta lukemani kirja, Vapaan miehen raamattu, ei täysin maistunut, mutta päätin silti tarttua Vaarin onkivapaan, koska suomennettua kiinalaista kirjallisuutta ei liiaksi asti ole ja kiinalaisuuden ymmärtäminen kiinnostaa. Niinpä siis rohkeasti kohti Kiinaa! Vaarin onkivapa on no... Lue koko vinkki »
Elämänkaari

Yu Hua: Elämänkaari

Elämänkaari muistuttaa valtaosaa lukemistani kiinalaisista kirjoista: siinä kuvataan elämää ennen vallankumousta ja sitten kommunistien valtaannousun ja kulttuurivallankumouksen seurauksia. Eikä siinä mitään, Elämänkaari on oikein oivallinen kirja, mutta toisaalta olisi mukava saada Kiinasta vähän monipuolisempiakin kuvauksia. Missäköhän ovat esime... Lue koko vinkki »
Vapaan miehen raamattu

Gao Xingjian: Vapaan miehen raamattu

Kiinalainen nobelisti Gao Xingjian kuvaa Vapaan miehen raamatussa elämää Kiinassa kulttuurivallankumouksen aikana. Kulttuurivallankumouksen on oltava yksi hurjimmista mullistuksista, sen verran tehokkaasti siinä sekoitettiin kokonaisen ison valtion ihmisten elämää ja asemia poliittisella vainoharhaisuudella ja väkivaltaisella terrorismilla. Vuos... Lue koko vinkki »
Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Yu Hua: Xu Sanguanin elämä ja verikaupat

Jos olet koskaan pohtinut, miksi verenluovutuksesta ei makseta rahallista korvausta, tästä kirjasta se selviää. Xu Sanguanin elämä ja verikaupat kertoo Xu Sanguanista, joka jo nuorena miehenä oppii, että myymällä verta tienaa hyvin. Kotikylässä pidetään vahvoina vain miehiä, jotka ovat käyneet myymässä vertaan, ja maksettu 35 yuanin korva... Lue koko vinkki »

Yu Hua: Kiina kymmenellä sanalla

Vuonna 1960 syntynyt Yu Hua on yksi Kiinan tunnetuimmista kirjailijoista. Kuten muutkin sukupolvensa ihmiset on Yu Hua kokenut elämänsä aikana Maon valtakauden, kulttuurivallankumouksen ja Kiinan räjähdysmäisen taloudellisen nousun. Päällisin puolin nyky-Kiinalla ei ole mitään yhteistä vuosikymmenten takaisen köyhän maan kanssa, jossa ainoa vaihtoe... Lue koko vinkki »
Kolmen kappaleen probleema

Liu Cixin: Kolmen kappaleen probleema

Kiinalaisen Liu Cixinin vuonna 2007 ilmestynyt romaani päätyi tietoisuuteeni ja lukulistalleni vuoden 2014 englanninnoksen ja viimeistään vuonna 2015 tulleen Hugo-palkintovoiton myötä. Senkin jälkeen vaadittiin vielä vuonna 2018 ilmestynyt suomennos, että kirja pääsi luettavaksi, mutta olipahan odotuksen arvoinen! Kolmen kappaleen probleema on k... Lue koko vinkki »
Minun Kiinani

Li Kunwu ja Philippe Ôtie: Minun Kiinani

Minun Kiinani on kolmiosainen trilogia, jossa propagandapiirtäjä Li Kunwu kertoo elämästään Kiinassa. Tarina ja kuvitus ovat Lin, käsikirjoituksen on laatinut ranskalainen Philippe Ôtie. Trilogian ensimmäinen osa, Isän aika, alkaa 1950-luvun alusta Lin vanhempien kohtaamisesta ja päättyy 1970-luvulle puhemies Maon kuolemaan. Matka... Lue koko vinkki »
Seitsemän elämääni

Mo Yan: Seitsemän elämääni

Vuoden 2012 nobelistin Mo Yanin kirjan päähenkilölle käy kehnosti: hänet tapetaan heti kirjan alkusivuilla. On vuosi 1950 ja maanomistaja Ximen Nao on tapettu pari vuotta aikaisemmin. Ximen Nao oli hyvä mies, joka ei koskaan tehnyt pahaa kenellekään, mutta vallankumous vaatii vihollisia ja rikas maanomistaja on ilmeinen kohde. Ximen Nao ammuta... Lue koko vinkki »

Hong Ying: Hyvien kukkien lapset

Hyvien kukkien lapset on muistelmateos kiinalaisen kirjailijan äitisuhteesta, tekijän aikoinaan oudoksi ja etäiseksikin mieltämästä ihmisestä. Kansainvälisesti menestynyt kirjailija Hong Ying syntyi Chongqingin miljoonakaupungin slummissa suuren sisarusparven kuopukseksi vuonna 1962. Tekijä kertoo, millaista Kiinassa oli elää menneisyyden varjos... Lue koko vinkki »