Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Chartwell Manor

Glenn Head: Chartwell Manor

Kirjan esilehdeltä paljastuu heti alkajaisiksi aivan ihastuttava valokuvakollaasi. Brittiläistyylisessä Chartwell Manorin sisäoppilaitoksessa näyttää olevan samanlaista charmia kuin Tylypahkassa; kaunista vanhaa arkkitehtuuria ja jopa upea keskiaikaa henkivä torni. Todellisuudessa tämä New Jerseyssä sijainnut koulurakennus ei ollut erityisen vanha,... Lue koko vinkki »

Maylis De Kerangal: Maailma käden ulottuvilla

Paula on parikymppinen pariisilainen, joka hakeutuu intensiiviselle puolen vuoden koristemaalauskurssille Brysseliin. Taidekoulussa tulevat tutuiksi erilaiset puulajit, marmorit ja muut luonnonmateriaalit, joita jäljittelevien trompe l’œil -tekniikoiden harjoittelemisesta ja hallinnasta koristemaalauksessa on kyse. Paula alkaa elättää itseään kiert... Lue koko vinkki »
Piti sanomani...

John Cleese: Piti sanomani…

Legendaarisen Monty Python -ryhmän mukana maailmanmaineeseen nousseesta John Cleesestä ei pitänyt tulla lainkaan näyttelijää. Matematiikassa ja latinassa kouluvuosinaan jossain määrin kunnostautunut nuorukainen oli toki kiinnostunut muiden hauskuuttamisesta päätyessään 1960-luvun alussa Cambridgen yliopistoon lakiopintojaan suorittamaan, ... Lue koko vinkki »
Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

James Joyce: Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta

Stephen Dedalus elää puberteettiaan 1900-luvun taitteessa Dublinissa – maassa, jota englantilaiset hallitsevat meren takaa ja jonka jokapäiväistä elämää katolinen kirkko monine instansseineen valvoo. Älykäs poika etenee opinnoissaan erilaisissa munkkien ylläpitämissä oppilaitoksissa niin hyvin, että lopulta jesuiittaveli ehdottaa Stephenille pappis... Lue koko vinkki »

Mary Marck: Luokan merkkihenkilöitä

Luokan merkkihenkilöitä on perinteinen, alun perin vuonna 1938 tyttökirja, joka kertoo 16-vuotiaasta Leenasta sekä hänen ystävistään ja luokkakavereistaan. Kirjassa seurataan heidän tavallista elämäänsä kotona ja koulussa. Monien tyttökirjojen tyyliin tässäkin osuu vastoinkäymisiä niille kilteille ja kunnollisille nuorille, ettei kaikki elämä oleka... Lue koko vinkki »
Sakset kädessä ei saa juosta

Vilja-Tuulia Huotarinen: Sakset kädessä ei saa juosta

Sakset kädessä ei saa juosta saattaa olla tuttu vanhempien kieltolauseena, mutta se on myös Vilja-Tuulia Huotarisen vuonna 2004 ilmestynyt, erinomainen esikoisrunokokoelma. Teos vie lukijan aikakauteen, jolloin reviiri ja elämänkatsomus alkaa laajeta yhä enemmän vanhempien vaikutuspiirin ulkopuolelle. Runot ovat erillisiä, mutta muodostavat kuit... Lue koko vinkki »