Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Pirkka-Pekka Petelius: Ensilento ja Viimeinen mohikaani

Ensin tekijän ikä selville: syntynyt 1953. Siis: on mitä muistella – mikäli muistaa ja juolahtaa mieleen. Pirkka-Pekka Petelius muistelee kotilapsuuttaan Kuusankoskella ja Kouvolassa sekä mummolassa Torniossa. Lämmöllä. Ei mitenkään aikajärjestyksessä, mikä taas tekee kertomuksen palaset, muistamispätkät tuoreentuntuisiksi, eläviksi. Ikään kuin ... Lue koko vinkki »
Onni-poika puuhaa kotona

Sanna Pelliccioni: Onni-poika puuhaa kotona : tarrakirja

Persoonallinen Onni-poika kotijoukkoineen ja ystävineen on riemastuttanut meidän perheessämme jo vuosien ajan. Nyt kuusivuotias esikoinen ei tainnut olla vielä vuottakaan vanha, kun lueskelimme Onni-poikia ensi kertaa ja yhä vielä ne jaksavat innostaa, toki enemmän neljävuotiasta pikkusiskoa. Onni-poika -kirjojen salaisuus piilee niiden tavassa ... Lue koko vinkki »
Silli menee kouluun

Anna Ehring ja Moa Graaf: Silli menee kouluun

Niinhän siinä kävi Sillille, kuten elokuvaohjaaja Edwin Laineelle ihan oikeesti aikoinaan. Kotona kun on aina kutsuttu lempinimellä: Edwin on ollut Ieppi ja Hugo Silli, niinpä heti kättelyssä koululuokassa sormi menee suuhun eikä nimenhuuto kommervenkeittä onnistu. "Hugo Virtala!" "HUGO VIRTALA!" huhuilee opettaja Otto. Vastausta ei kuulu. Onne... Lue koko vinkki »

Markus Hirsilä: ”Kun pappi siunaa porukan, on iso rytäkkä tulossa” : Hämeenkyrön torpasta Tali-Ihantalaan 1940-1944

Pitkä on kirjan nimi lyhyeksi kirjaksi, tarkoituksella varmaan, sillä tokihan tekijä, toimittaja Markus Hirsilä alansa hallitsee. Kirjanen on Mediapinnan julkaisema omakustanne; sieltähän se lukemani 'Lumitiikeri' Vilho E. Virtasenkin rehti sotavankileirimuistelukirja löytyy. Siis huonoko? Ei, vaan hyvä. Juuri sopiva monelle meistä, jotka emme s... Lue koko vinkki »

Leslie Patricelli: Kiukuttaa

Ovat nämä huvittavia, niin pikkuvekarat kuin kirjatkin heistä. Kuviin nämä katselukirjat enemmän perustuvat kuin itse kieleen. Näissä paljonkaan suomentamista. Joten aika vähällä on päässyt tämänkin kirjan suomentaja Rauna Sirola. Eri juttu silloin, kun runonpoljentaan ja loppusointuihin pitäisi päästä, mikä vaatisi jo paneutumista. Tämä ei ole moi... Lue koko vinkki »

Kuuntele! : Mikä sanoo kop-kop? & Mikä sanoo räyh?

Mikä sanoo prrr, entä mistä kuuluu lori-lori? Minkälainen ääni tulee, kun puraisee omenaa ja miltä kuulostaakaan pölynimuri? Kaikkiin näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin löytyy vastaus kirjasta Mikä sanoo kop-kop?, joka on oivallinen äänikirja arkipäivän perusasioista, siitä äänimaailmasta, joka ympäröi meitä kotona. Kirjan sisarteos, Mikä sa... Lue koko vinkki »

Karina Schaapman: Hiiritalon Sam ja Julia

Vuonna 2008 Karina Schaapman päätti tehdä lastenkirjan, mutta tavanomaisen kuvituksen sijaan hän tekisikin dioraaman, eli pienoismallin, joka sisältää myös autenttisen ympäristön. Kolme vuotta myöhemmin lopputuloksena oli kaksi metriä leveä ja kolme metriä korkea hiiritalo, jossa on yli sata huonetta sekä erilaisia ulkotiloja ja käytäviä. Tässä ... Lue koko vinkki »

Riina Katajavuori ja Salla Savolainen: Mennään jo naapuriin

Vuonna 2007 ilmestyi suosittu Mennään jo kotiin -lastenkirja, jossa tutustuttiin erilaisiin suomalaisiin koteihin. Jatko-osaa saatiinkin sitten odottaa peräti kymmenen vuotta, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tällä kertaa tutustutaan kahdeksaantoista pääkaupunkiseudulle asettuneeseen lapsiperheeseen, joilla on juurensa ympäri maailmaa. Jo... Lue koko vinkki »
Tunteilla on tilansa

Pia Ingström: Tunteilla on tilansa : kirjoituksia kodeista

Tunteilla on tilansa sisältää kolme esseetä, joissa kaikissa käsitellään asuntoja eri kannoilta. Ensimmäinen osa, Oikea koti, oikea elämä, puhuu asumisesta ja sen filosofiasta yleensä. Ingström kertoo omasta asumisestaan ja suhteestaan kotiinsa ja pohtii sitten asiaa yleisemmältä kannalta. Mikä tekee asunnosta kodin? Millainen on oikea koti, jossa ... Lue koko vinkki »
Peiton alla

Marian Keyes: Peiton alla : tarinoita kirjailijaelämästä

Tarjolla on kokoelma Marian Keyesin tarinoita ja kolumneja, joista osa on julkaistu aikaisemmin Englannissa ja Irlannissa eri lehdissä, muutama on kirjoitettu vain tätä kirjaa varten. Keyes kertoo omasta kirjoittamisestaan sekä esikoiskirjan ihmeestä, lukutilaisuuksista, kirjakauppavierailuista, kaikesta kirjailijan elämään liittyvästä. Lukijoit... Lue koko vinkki »

David Taylor: Tyytyväinen kissa

Tyytyväinen kissa on ihana nimi kissakirjalle. Usein kissan ymmärtämisoppaat saavat kissan omistajan vain kohottamaan ironisesti kulmakarvojaan. Sisällöltään Tyytyväinen kissa on opas kissan hankintaan, hoitoon ja tuntemiseen. Eniten kirjasta on hyötyä kissan hankintaa suunnitteleville ja etenkin jos aikoo hankkia aikuisen kissan esimerkiksi löy... Lue koko vinkki »
Sisään!

Bill Bryson: Sisään!

Sisään! on jatkoa Bill Brysonin aiemmalle menestysteokselle Lyhyt historia lähes kaikesta. Tällä kertaa kirja lupaa olla lyhyt historia lähes kaikesta kotona ja yksityiselämän piirissä. Rakenteena on Brysonin asuma vanha pappila Norfolkissa, jonka huoneita kirja käy läpi ja jokaisen huoneen kohdalla paneudutaan siihen liittyviin aiheisiin. Kirja... Lue koko vinkki »
Kuuluuko tämä teille

Anja Erämaja: Kuuluuko tämä teille

Proosan muotoon asettuvat proosarunot ovat tehneet toista tulemistaan Suomessa 2000-kuluessa. Anja Erämajan kiitelty esikoinen Laulajan paperit on vuodelta 2005, ja samantyylistä proosarunoa jatkaa myös toinen runokokoelma. Kuuluuko tämä teille koostuu lyhyistä tekstikatkelmista, jotka soljuvat puheen rytmiin ja ovat siksikin helppoja lähestyä. ... Lue koko vinkki »
Norsunhoitajien lapset

Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset

Matka, trilleri, itsetutkiskelu, perhedraama, seikkailu tai lapsuuden etsiminen. Norsunhoitajien lapset on tyylillisesti monipuolinen romaani, jota on vaikea kategorisoida. Niinpä sen onkin parempi antaa viedä mukanaan. Kirjassa on vahvoja, värikkäitä persoonia, joiden erikoispiirteet kuvataan tarkasti. Tästä tuli jollain tavalla mieleen John Ir... Lue koko vinkki »

Hugh Ambrose: The Pacific, Tyynenmeren taistelutoverit

The Pacific kuvaa toista maailmansotaa Tyynellä valtamerellä. Tekijä on halunnut syventää samannimisen tv-sarjan synnyttämiä kokemuksia. Hanke sai alkunsa historioitsija Stephen Ambrosen tutkimuksista, jotka hänen poikansa Hugh Ambrose saattoi loppuun isän kuoltua. Aiemmista historiikeista sekä rintamamiesten muistelmista ja muista alkuperäislähtei... Lue koko vinkki »
Hengityskeinu

Herta Müller: Hengityskeinu

17-vuotias romaniansaksalainen Leo lähetetään neuvostoliittolaiselle pakkotyöleirille sodan lopulla, puna-armeijan vallattua Romanian. Hän onkin ollut ikävystynyt ja rauhaton, kaipaa pois pikkukaupungista ja perheensä luota. Vaikka sitten leirille. Viisi vuotta hän mm. lapioi hiiltä kemiantehtaan kellarissa. Konkreettiset havainnot – suolaheinän... Lue koko vinkki »

SusuPetal: Sairaalapäiväkirja

SusuPetalin viides kirja, alaotsikoltaan merkintöjä ja kuvia suljetulta osastolta, on vahva kertomus masennuksesta, siitä oikeasta sairaudesta. Minkälaista on sairastaa masennusta. Mitä masennus oikeasti tekee ihmiselle. Miltä tuntuu, kun ahdistuskohtaus iskee. Miten säilyä hengissä, kun mieli on hajoamassa. Se on myös selkeä kannustus siihen, että... Lue koko vinkki »

Juuli Niemi: Yömatkat

Takana päiviä jolloin puhuin vain matkoistaja öitä jolloin en kääntynyt katsomaanmikä minua jahtaa. Runoteoksen nimi on hyvin kuvaava, sillä se on kuin matka, jossa todellisuus alkaa unesta. Runojen kertoja myös pohtii usein uniaan. Lukiessa huomasi itsekin välillä miettivänsä, että voiko unessa nähdä unta. Toimii sekä tarinana että yksittäisinä... Lue koko vinkki »