Maailman kauhea vihreys

Benjamín Labatut: Maailman kauhea vihreys

Uteliaisuus on tieteentekijän siunaus ja eteenpäin vievä voima, ainakin tiettyyn pisteeseen saakka. Se, että haluaa ottaa syvällisesti selvää jostakin aivan fundamentaalisesta, koko kosmoksen mikro- tai makrorakenteesta vaikkapa, on hieno ja kunnioitettava tarve. Mutta entä kun se muuttuu pakkomielteeksi? Tai vielä pahempaa: entä jos se, mitä tiede... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Kaiken alku

Dan Hooper: Kaiken alku : universumin ensimmäiset sekunnit

Kosmologialla on takanaan uskomaton vuosisata. Sata vuotta sitten emme tienneet universumin menneisyydestä ja varsinkaan sen alkuperästä yhtään mitään. Nykyään tiedämme, että universumi koki ensimmäiset hetkensä noin 13,8 miljardia vuotta sitten ja olemme myös pystyneet hahmottamaan maailmankaikkeuden menneisyyttä uusilla tavoilla ja ennen näkemätt... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »

Carlo Rovelli: Seitsemän lyhyttä luentoa fysiikasta

On tiedon raja-alueita, joilla opitaan lisää, ja tiedonjanomme on polttavaa. Niitä ovat kaikkein pienimmät ulottuvuudet avaruuden rakenteessa, kosmoksen synty, mustien aukkojen ilmiöt ja ajatusprosessiemme toiminta. Tällä tietomme reunalla, tuntemattomien asioiden valtameren äärellä, hohtaa maailmankaikkeuden mysteeri ja kauneus. Se on henkeäsalpaa... Lue koko vinkki »

Tommi Tenkanen: Pimeän aineen arvoitus

Vielä sata vuotta sitten ajateltiin, että kotigalaksimme on koko maailmankaikkeus. Kuluneet vuosikymmenet ovat tehokkaasti poistaneet ihmisen maailmankaikkeuden keskipisteestä. Elämme äärettömässä, laajenevassa universumissa, josta vain murto-osa on edes samanlaista ainetta kuin me. Niin sanottua pimeää ainetta on arvioiden mukaan noin neljä ker... Lue koko vinkki »

Markus Hotakainen: Kosminen pimeys väistyy : Maailmankaikkeuden arvoituksia

Moderni käsitys maailmankaikkeudesta on hiljalleen kehittynyt viimeisen neljänsadan vuoden aikana, siitä hetkestä alkaen, kun Hans Lippershey keksi kaukoputken. Tämä on sopivasti myös Markus Hotakaisen kirjan aloituskohta, käännekohta jonka jälkeen ihmiset eivät joutuneet ihmettelemään avaruutta vain omien aistiensa asettamien rajojen sisällä. S... Lue koko vinkki »
Tähtitiedettä kiireisille

Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille

Minulle elämässä ei ole koskaan tarpeeksi aikaa kaikelle minua kiinnostavalle. Osaltaan se johtuu siitä että kiinnostun lähes kaikesta, mutta enemmän siitä että nykypäivänä tuntuu vapaa-aika olevan kortilla. Siksi tämä kirja kiinnitti huomioni. Tähtitiedettä kiireisille on 160 sivun tietopaketti, joka esittelee tähtitieteen perusteita kansantaju... Lue koko vinkki »
Vien rucolan takaisin

Kari Enqvist: Vien rucolan takaisin

Kari Enqvist tunnetaan taitavana kosmologian ja edistyneen fysiikan popularisoijana. Vien rucolan takaisin on hitusen kevyempää luettavaa, esseekokoelma, jossa Enqvist muistelee menneitä ja pohdiskelee muun muassa rucolan olemusta. Mielenkiintoinen ajatusleikki on essee Kun Einstein ei keksinyt suhteellisuusteoriaa, joka hahmottelee fysiikan maa... Lue koko vinkki »
Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja: Kosmoksen siruja

Esko Valtaoja on moneen kertaan palkittu tieteen popularisoija. Kotona maailmankaikkeudessa -kirjasta alkanut trilogia on erittäin suositeltavaa luettavaa. Kirjojen ulkopuolella Valtaoja on kirjoitellut kaikennäköistä pienempää: artikkeleita, kolumneja, juhlapuheita. Näitä siruja on koottu tähän kirjaan yksiin kansiin ja varustettu ajankohtaisin... Lue koko vinkki »
Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaoja: Ihmeitä : Kävelyretkiä kaikkeuteen

Esko Valtaojan pohdiskelevan trilogian kolmas osa on tuttua ja turvallista: monenlaisten aiheiden ympärillä pyörivää leppoisaa jutustelua, tieteelliset näkökulmat mielessä pitäen. Valtaoja reflektoi elettyä elämää, muistelee menneitä ja nivoo muisteluihinsa monenlaista tieteellistä pohdiskelua vaikkapa pimeän energian ja pimeän aineen olemuksest... Lue koko vinkki »
Ensimmäinen sekunti

Kari Enqvist: Ensimmäinen sekunti : silminnäkijän kertomus

Mitä tapahtui maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin aikana? Kari Enqvist kertoo siitä tässä kirjassaan. Niin hämmentävältä kuin se ehkä voikin kuulostaa, käy ilmi, että ensimmäisen sekunnin aikana ehti tapahtua niin paljon, että siihen verrattuna koko ensimmäisen sekunnin jälkeisenä aikana on tapahtunut aika vähän mitään oikeasti kiinnostavaa. ... Lue koko vinkki »
Stephen Hawking : Elämä

Kitty Ferguson: Stephen Hawking : elämä

Stephen Hawkingia on pidetty tieteen supertähtenä ja ehkä syystäkin. Ainakin tämän kirjan kirjoittajan kanssa hän on pystynyt havainnollistamaan hienosti omia teorioitaan sekä yleensä kosmologiaa. Esimerkit on esitetty niin helppoina, että jopa minä ymmärsin niistä suurimman osan. Miksi Hawking sitten on niin suosittu? Toki hän on nerokas, mutta... Lue koko vinkki »

Paul Davies: Kolkko hiljaisuus : Maanulkoista älyä etsimässä

SETI-projekti on etsinyt maanulkoista älyä noin 50 vuoden ajan ja tähän asti vastauksena on ollut vääriä hälytyksiä lukuunottamatta kolkko hiljaisuus. Olemmeko etsineet oikeasta paikasta oikealla tavalla? Kirjan kirjoittaja Paul Davies on palkittu fyysikko, joka toimii puheenjohtajana SETIn työryhmässä, joka pohtii mitä tehtäisiin, jos avar... Lue koko vinkki »
Kaiken käsikirja

Esko Valtaoja: Kaiken käsikirja : mitä jokaisen tulisi tietää

Esko Valtaojaa ei vaatimattomuus vaivaa. Kaiken käsikirja on hieno nimi kirjalle. Kirja on Valtaojan yritys tiivistää "kaikki olennainen maailmasta ja ihmisestä, aineesta ja hengestä, pariinsataan sivuun". Mikä hienointa, Valtaoja onnistuu tässä tehtävässään mainiosti. Valtaoja aloittaa todellisuuden luonteen pohtimisella ja pääsee siitä yksinke... Lue koko vinkki »

Robert Dinwiddie, David Hughes, Giles Sparrow ja muut: Avaruuden ääriin

Upea kirja! Tässä on kunnon sohvapöytäkirja, sellainen, jonka voi jättää esille keräämään katseita ja luomaan vaikutelmaa sivistyksestä. Isokokoinen teos on näyttävä esitys siitä, mitä avaruudessa on. Tekijät ovat päässeet käsiksi NASA:n kuva-arkistoihin, joten kirjan kuvitus on fantastista. Sisältö on erittäin kattava paketti avaruutta: avaruus... Lue koko vinkki »
Suuri suunnitelma

Stephen Hawking ja Leonard Mlodinow: Suuri suunnitelma

Stephen Hawkingin Ajan lyhyt historia on tunnettu kirja. Se on kuitenkin vanhentunut jonkin verran, sillä fysiikan kehitys on edistynyt sitten kirjan julkaisemisen. Hawking ja fyysikko ja tietokirjailija Leonard Mlodinow esittelevät tässä kirjassa fysiikan uusimpia teorioita ja käsityksiä maailmankaikkeudesta. Einsteinin suhteellisuusteoriasta o... Lue koko vinkki »
Koko kosmokomiikka

Italo Calvino: Koko kosmokomiikka

Alkuperäinen Kosmokomiikkaa (1965, suomeksi 1969) on kokoelma absurdeja tieteiskuvitelmia, joiden päähenkilö Qfwfq jutustelee sekavia maailmankaikkeuden synnystä ja ominaisuuksista, sillä Qfwfq on ollut paikalla aina, kun jotain on tapahtunut: "Vaikka minä olin siihen aikaan vain lapsi, kertoi Qfwfq, - olin jo pannut sen merkille. Vetyatomit tunsin... Lue koko vinkki »

Martin Rees: Just Six Numbers

Maailmankaikkeutta, jossa elämme, muovaavat pohjimmiltaan varsin yksinkertaiset asiat. Universumin rakenne on tiivistettävissä kuuteen lukuun. Kaksi luvuista liittyy universumin perusvoimiin, kaksi maailmankaikkeuden kokoon ja rakenteeseen ja kaksi säätää avaruuden ominaisuuksia. Pienetkin muutokset näihin lukuihin tuottaisivat maailmankaikkeuden, ... Lue koko vinkki »