Neljä kirjaa

Yan Lianke: Neljä kirjaa

Kiinan kirjallisuudessa kulttuurivallankumous on edelleen keskeisiä aiheita. Eipä se ihme ole: sen verran suuri yhteiskunnallinen ravistus Maon Suuri harppaus aikoinaan oli. Vaikka tapahtumista alkaa olla jo sen verran aikaa, että monikaan tapahtumat omakohtaisesti kokeneista ei niistä ole enää kirjoittamassa, nuoremmatkin kirjailijat aiheeseen tar... Lue koko vinkki »
Gulag : Vankileirien saariston historia

Anne Applebaum: Gulag : Vankileirien saariston historia

3 777 380 syyllisiksi todettua vastavallankumouksen lietsomisesta. 2 369 220 heistä lähetetty leireille, 765 180 karkotukseen ja 642 980 teloitettu. Stalin on kuollut 1952 ja on aika selvittää Gulagin, vankileirijärjestelmän tuhoja. Siinä onkin selvittelemistä, ja kuten tarkoista luvuista on nähtävissä, Anne Appleb... Lue koko vinkki »
Toivon että tapaamme

Päivi Lipponen: Toivon että tapaamme

Mitä ankarampaa on nälänhätä, mitä useampi on vailla työtä, mitä isommat ovat Venäjän sotatappiot, mitä enemmän kuolee äideiltä poikia, vaimoilta miehiä, lapsilta isiä, sitä suuremmaksi kasvaa tyytymättömyys tsaariin ja sotaan, sitä lähempänä on sosialistinen vallankumous, mies huudahti ja läimäytti molemmat kätensä innostuksen puuskassa polviinsa.... Lue koko vinkki »
Makhno : Ukrainian Freedom Fighter

Philippe Thirault ja Roberto Zaghi: Makhno : Ukrainian Freedom Fighter

Nestor Makhno (suomeksi Mahno) 1888–1934 oli ukrainalainen anarkisti­vallankumouksellinen ja Ukrainan vallankumouksellisen kapinallisarmeijan komentaja. Suosittu kansanmies näki aikansa epätasa-arvon räikeänä ja onnistui nopeasti keräämään suuren seuraajajoukon. Lopullisena tavoitteena oli luoda anarkistisen aatteen mukainen yhteiskunta: suurmaanom... Lue koko vinkki »
Rakkaudetonta maailmaa vastaan

Susan Abulhawa: Rakkaudetonta maailmaa vastaan

Voimakas, kaunis ja silmät avaava romaani palestiinalaisten kamppailusta. Nahrin elämä alkoi Kuwaitista, johon hänen äitinsä asettui paettuaan Palestiinasta. Tästä alkoi hänen elämänmittainen kamppailunsa löytää kotinsa ja tuntea olevansa kiinnittynyt johonkin tai johonkuhun tässä maailmassa. Nahrin nuoruudessa raha on tiukassa ja veljen yli... Lue koko vinkki »
The Jakartha Method

Vincent Bevins: The Jakarta Method : Washington’s Anticommunist Crusade & the Mass Murder Program that Shaped Our World

Kylmän sodan lopputulos tunnetaan. Yhdysvaltain johtama kapitalistinen järjestelmä voitti ja Neuvostoliitto ja kommunismi hävisi. Usein kylmä sota nähdään nimenomaan näiden kahden maan välisena kamppailuna, joka ei kuitenkaan missään vaiheessa johtanut suoraan sodankäyntiin. Kolmannen maailman näkökulmasta tämä ideologinen kamppailu näyttäytyi kuit... Lue koko vinkki »
Agit-prop

Jouko Aaltonen: Agit-Prop : Lauluja utopiasta

Muutama vuosi sitten tuli eräässä keskustelussa puheeksi Agit-Prop, ja jouduin tunnustamaan suuren hämmästyksen säestämänä, että en ollut kuullut koko yhtyeestä yhtään mitään. Selvästi näin suuri aukko yleissivistyksessä vaatii täyttämistä, joten SKS:n uutuuskirja oli pakko ottaa luettavaksi ja tulipa siinä samalla myös laulu jos toinenkin kuunnelt... Lue koko vinkki »
Arvo Survon matkassa

Heikki Tervonen: Arvo Survon matkassa : Viipurista Volgan mutkaan

Tämä on mielenkiintoinen, mutta myös vaikea tapaus. Kirja Inkeristä, inkeriläisistä, inkeroisista ja kaikista Suomen sukulaiskansoista tuonne Uralin manseihin ja hanteihin saakka. Istumme papin, eli kirjan kirjottajan Heikki Tervosen, kanssa inkeriläisen papin matkailuauton kyytiin ja piipahdamme vähän siellä sun täällä. Syrjäisimmissä kylissä k... Lue koko vinkki »
Antifa : The Anti-Fascist Handbook

Mark Bray: Antifa : The Anti-Fascist Handbook

Mark Bray käsittelee teoksessaan väkivaltaista antifasistista aktivismia. Kirjan mukaan antifa ei ole mikään yksittäinen ryhmä, vaan ideologia, jonka mukaan fasismi on objektiivisesti paha ilmiö, joka pitää kukistaa keinolla millä hyvänsä. Antifa onkin ideologinen aktivistitaktiikka, jonka erilaiset äärivasemmistolaiset ryhmittymät omaksuvat, kun h... Lue koko vinkki »
Neuvostojen maa

Arto Luukkanen: Neuvostojen maa : Neuvostoliiton historia 1917–1991

Tässä tietokirjassaan Arto Luukkanen ei vain kerro miten Venäjän vuoden 1917 vallankumouksesta syntyi maailman ensimmäinen kommunistivaltio ja miten se lopulta luhistui, mutta myös mitkä ideologiset kulttuuriset virtaukset ja taloudelliset olosuhteet muovasivat keisarillisesta Venäjästä globaalin kommunistisen supervallan. Kirjasta paljastuu, et... Lue koko vinkki »
Vihalla ja voimalla : Poliittinen väkivalta Suomessa

Teemu Tammikko: Vihalla ja voimalla : poliittinen väkivalta Suomessa

Vihalla ja voimalla käy läpi kaikki suomalaisen väkivaltaisen ekstremismin muodot, ryhmittymät ja ideologiat. Kirjaan mahtuvat niin perinteiset klassikot, kuten äärioikeisto ja äärivasemmisto, mutta myöskin uusia tulokkaita, kuten jihadismi. Kirja onkin niin tuore, että se viittaa kevään 2019 tapahtumiin. Kirjassa analysoidaan erilaisia tieteell... Lue koko vinkki »

Artemi Troitski: Vastarintaa Venäjällä : Puškinista Pussy Riotiin

Vastarinta on aina ollut vaarallista Venäjällä. Rangaistuksena on ollut joko mielisairaala, Siperia tai kuolema. Lukuisat rohkeat venäläiset ovat silti tuoneet julki omat mielipiteensä ja kapinoineet hallitsevaa järjestelmää vastaan. Toimittaja Artemi Troitski kertoo kirjassaan Vastarintaa Venäjällä venäläisen kapinoinnin ja vastarintakulttuurin hi... Lue koko vinkki »
Viimeiset taistot

Matti Hyvärinen: Viimeiset taistot

Matti Hyvärisen vuonna 1994 julkaistu Viimeiset taistot on akateeminen tietokirja entisten taistolaisten muistelmien analyysistä. Hyvärinen oli entinen taistolainen ja häntä kiinnosti miksi 1960-luvun sotia ja auktoriteetteja kyseenalaistavasta uusvasemmistosta syntyi 1970-luvulla uusstalinistinen taistolaisliike, joka palvoi kyseenalaistamattom... Lue koko vinkki »
Venäjä vailla tulevaisuutta

Masha Gessen: Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu

Masha Gessenin vuonna 2017 julkaistu Venäjä vailla tulevaisuutta : Totalitarismin paluu on journalistinen tietokirja Venäjän nykykehityksen historiasta. Gessen piirtää Venäjän nykyhistorian muutaman venäläisen maahanmuuttajan elämäkertojen kautta: miten nämä kasvoivat Neuvostoliitossa, todistivat sen romahtamisen ja pärjäsivät kapitalisti-Venäjä... Lue koko vinkki »
The Bolsheviks and Workers' Control

Maurice Brinton: The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921

Maurice Brintonin The Bolsheviks and Workers’ Control 1917–1921 on vuonna 1972 julkaistu pamfletti, joka kertoo, miten Leninin johtamat bolševikit tuhosivat Venäjän vallankumouksessa syntyneet itsenäiset työläisneuvostot. Venäjän vallankumouksen aikana työläisistä koostuvat ryhmittymät olivat vallanneet työpaikkansa ja perustaneet demokraattises... Lue koko vinkki »