Kahden sävelen välissä

Joonas Sildre: Kahden sävelen välissä

Yhden sävelen liike ajassa. Siitä musiikki alkaa… …mutta mihin tulee toinen sävel? Siinäpä kysymys! Arvo Pärt syntyi vuonna 1935 Viron Paidessa. Hän rakastui musiikkiin jo aivan pienenä. Sodan jälkeisessä Neuvosto-Virossa olosuhteet eivät aina olleet kaikkein helpoimmat, mutta niin vain sensuurista ja kritiikistä huolimatta Pärt eteni musiik... Lue koko vinkki »
Espanjalainen alkusoitto

Terhi Kontio: Espanjalainen alkusoitto

Melkein täysikuu tuijotteli yläviistosta, ja kirkas tähtitaivas loi satumaisen kaaren heidän ylleen. He eivät sanoneet sanaakaan, tuijottivat vain toisiaan ja hymyilivät. Javier otti Ninniä käsistä kiinni. - Olet tavattoman kaunis nainen. Onhan se semmoista äitelää läyryämistä, kieltämättä, tuo puhe ja meininki, kun kaksi ihmistä kohtaa, ihastu... Lue koko vinkki »
Sävelsinkö

Minna Lindgren: Sävelsinkö

Pentti Keistiö oli suomalaisen jälkisarjallisen modernismin merkittävimpiä pioneereja, moneen kertaan palkittu säveltäjä ja 70- ja 80-lukujen kulttuurielämän tärkeitä intellektuelleja. Nyt hän on 92-vuotias omillaan elävä leski, jota kotipalvelu käy päivittäin katsomassa, ja jonka musiikki ei kiinnosta enää ketään, paitsi väitöskirjatutkija Iina Su... Lue koko vinkki »
Johdatus Johannes-passioon

Topi Linjama: Johdatus Johannes-Passioon

Kristinuskon ongelma ei ole se, että ihmiset olisivat luopuneet Jumalasta tai edes se, että kristinuskon viesti olisi menettänyt merkityksensä. Ongelma on pikemminkin siinä, että Jumalaa ja uskon todellisuutta sanoitetaan tavalla, joka ei tavoita nykyajan ihmistä. Liian usein kristinuskon puheenparressa vastataan kysymyksiin, joita ei esitetä, ja v... Lue koko vinkki »
Forte

Kim Consigny ja Manon Heugel: Forte

Brasilialaisessa favelassa elävän Flavia Antunesin lähtökohdat elämälle ei vaikuta lupaavalta. Isä kuolee jo nuorena jengiläisten harhaluotiin ja äidin siivoojan ammatilla ei kummoista elintasoa ylläpidetä, mutta sitten käy kerrankin tuuri. Äidin siivouspesti varakkaan herra Liman asunnossa tutustuttaa sattumalta nuoren Flavian pianon ja musiikin m... Lue koko vinkki »
Minun oopperani

Minna Lindgren: Minun oopperani : Epätäydellinen historia

Minna Lindgren on paasannut jo vuosikaudet maailman parhaassa radio-ohjelmassa, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmässä, milloin mistäkin klas­sisen musiikin teemasta, mutta yksi aihepiiri on hänelle ylitse muiden, ja se on ooppera. Ooppera syntyi vuoden 1600 tietämillä ja kehittyi vähitellen koko kansan sirkushuviksi ollen suosionsa huipulla 1... Lue koko vinkki »
Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa?

Taiteen tarkoitus ei silti ole rikkoa lakeja, vaan vain laajentaa ajatteluamme ja tarkentaa käsitystämme siitä, millainen ympärillä oleva maailma on. Onhan kuri muutakin kuin lait. Yksi taiteen tehtävistä onkin paljastaa tabuja ja toisinaan myös rikkoa niitä. Säveltäjä Osmo Tapio Räihälän nykymusiikkia käsittelevän kirjan nimen kysymys, miksi ny... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Linnunradalla

Pekka Hako: Linnunradalla : Kapellimestari Hannu Linnun matkassa

Hannu Lintu on tämän hetken johtavia kansainvälisiä kapellimestareitamme. Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävistä Kansallisoopperaan ja balettiin loppuvuodesta 2021 siirtyvä Lintu on noussut 2000-luvulla suuren yleisön arvostamaksi mestariksi. Minään lapsitähtenä häntä ei voida pitää, sillä menestystä alkoi tulla vasta kolmissakymme... Lue koko vinkki »

Lottaliina Pokkinen: Muusikon sopimusopas : Tietokirja muusikoille, laulajille, artisteille ja alasta haaveileville

Jokaisen muusikon pitää päättää, ottaako asioista selvää vai luottaako siihen, että kaikki alan toimijat ajattelevat sopimuksia tehdessään aina ensisijaisesti muusikon etua. Valitettavasti harrastelijamainen suhtautuminen ammatillisiin sopimuksiin kostautuu helposti. Musiikkibisnes ja musiikin julkaiseminen on muuttunut nopeasti viimeisen vuosikym... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Pianon palkeilta orkesterin koskettimille

Maailman parhaan radio-ohjelman, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmän, seuraavia jaksoja odotellessani sain käsiini Minna Lindgrenin pakinakokoelman Pianon palkeilta orkesterin koskettimille. 1990-luvulla Lindgren työskenteli Yleisradion radiotoimittajana, ja kun Suomen Kuvalehti lakkasi julkaisemasta radion ohjelmatietoja, ryhtyi Lindgren kir... Lue koko vinkki »

Ian Bostridge: Winterreise : Schubertin Talvinen matka

Winterreise on Franz Schubertin tunnetuimpia teoksia. Vain 31-vuotiaana kuollut säveltäjäsuuruus viimeisteli Wilhelm Müllerin runoihin sovitetun 24-osaisen Liederkreisin eli laulusarjan kuolinvuoteellaan. Winterreise on syvällinen ja monimutkainen taideteos, joka on kiehtonut laulajia ja pianisteja sekä kuulijoitaan kohta jo 200 vuoden ajan. Se ker... Lue koko vinkki »

Anna Beer: Sounds and Sweet Airs : The Forgotten Women of Classical Music

Säveltäminen on kautta historian ollut hyvin maskuliininen ammatti. Vielä nykyäänkin naissäveltäjät ovat vähemmistössä ja historiankirjoista heitä saa todella kaivella. Siitä huolimatta joukko naisia on onnistunut luomaan omana aikanaan uran, vaikka monet heistä sittemmin ovatkin unohtuneet jälkipolvien mielestä. Sounds and Sweet Airs esittelee näi... Lue koko vinkki »

Minna Lindgren: Leif Segerstam Nyt!

Leif Segerstamin sinfonia numero 111 kantaesitettiin Lappeenrannassa keväällä 2005. Se on poikkeuksellinen teos: se on sävelletty orkesterille ja 1000 laulajalle. Meitä laulajia kantaesityksessä Itämeren alueen kansainvälisellä opiskelijakuorofestivaalilla oli vain noin 750, mutta kiinnostava esitys siitä tuli niinkin. Teos toteutettiin ilman kapel... Lue koko vinkki »
Ella ja kaverit konsertissa

Timo Parvela: Ella ja kaverit konsertissa

Ella ja kaverit ottavat suunnaksi tällä kertaa sinfoniaorkesterin konsertin. Opettaja vie lapsia sivistymään konserttiin, mutta tietäähän sen, ettei tällä porukalla mikään suju niinkuin pitäisi. Opettaja onnistuu hukkaamaan koko luokan kaksi ja puoli A jonnekin konserttitalon kätköihin. Vain Ella on jäljellä, joten luvassa on kunnon etsintäopera... Lue koko vinkki »
Nerouden lähteillä

Jari Sinkkonen: Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä

Jari Sinkkonen on tunnettu lastenpsykiatri ja pitkän linjan tietokirjailija. Vähemmän tunnettua lienee hänen musiikillinen koulutuksensa ja siitä kumpuava innostus klassiseen musiikkiin. Yhtä kaikki Sinkkonen lähestyy uudessa kirjassaan Nerouden lähteillä : suurten säveltäjien hauras elämä tuttuja säveltäjäneroja – Bach, Mozart, Beethoven, Schubert... Lue koko vinkki »
Soiva metsä

Katri Kirkkopelto: Soiva metsä : Jean Sibeliuksen matkassa

Koska 2015 on Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisvuotisjuhlavuosi, tänä vuonna nähdään paljon kaikenlaista Sibeliukseen liittyvää. Onneksi myös lapsille. Tämän kirjan tausta on sellisti Jussi Makkosen tarinallisissa koulukonserteissa, joissa Sibeliuksen musiikkia on tehty tutuksi koululaisille. Tämänkin kirjan mukana tulee cd, jossa Makkonen ja... Lue koko vinkki »
Music in the Castle of Heaven

Sir John Eliot Gardiner: Music in the Castle of Heaven

Luin keväällä Jukka Kemppisen Tuolta puolen -kirjan, josta löysin klassisen musiikin ja erityisesti Bachin kantaatit. Olenkin kuunnellut helluntaista lähtien kantaatteja joka viikko, kirkkokalenteria seuraten, pääasiassa Sir John Gardinerin ja English Baroque Soloistsin kantaattisyklistä. Kemppinen mainitsi myös kehuen Gardinerin Music in the Ca... Lue koko vinkki »
Tulisaarna

Samuli Tiikkaja: Tulisaarna

Einojuhani Rautavaara keksi teini-iässä, että hänestä on pakko tulla säveltäjä. Murrosikäänsä sodan jaloissa elänyt ooperalaulajan ja lääkärin poika menetti molemmat vanhempansa jo nuorena, mutta kasvoi tätinsä hoivissa nopeasti itsenäiseksi muusikonaluksi. Hän teki ensimmäisen pienen kansainvälisen läpimurtonsa jo 1950-luvulla, nousi suureen suosi... Lue koko vinkki »