Kotikunnaan Rilla

L. M. Montgomery: Kotikunnaan Rilla

Nyt olemme päässeet Anna-sarjan loppuun. Vuonna 1921 englanniksi ja 1962 suomeksi ilmestynyt Kotikunnaan Rilla on aika tavalla erilainen kuin muut sarjan kirjat. Se on yleisilmeeltään synkähkö, eikä ihme, sillä nuoren Rillan kehittymistä tytöstä naiseksi varjostaa mitä suurimmassa määrin ensimmäinen maailmansota. Tämä aika oli L. M. Montgomerylle h... Lue koko vinkki »
Se pikkuinen Lotta

Astrid Lindgren: Se pikkuinen Lotta

Se pikkuinen Lotta on toinen Astrid Lindgrenin Lotta-tytöstä kertova kirja ja alun perin vuodelta 1961. Lotta on Nykäsen perheen kuopus, vallaton ja suunnattoman itsepäinen, lapsi jota ei ihan heti uskoisi vasta viisivuotiaaksi. Ainakaan tällä kertaa, kun Lotta päättää muuttaa omilleen. Yhtenä aamuna Lotta herää kiukkuisena. Vaikka kiukku oikeas... Lue koko vinkki »
Taika-Jim ja jäädemonit

Phil Davis ja Lee Falk: Taika-Jim ja jäädemonit

Vaikka Suomessa julkaistaan käännössarjakuvia harmittavan vähän, viime aikoina klassikkosanomalehtisarjakuvia on julkaistu kiitettävästi. Yksi tällainen on Lee Falkin ja Phil Davisin luoma Taika-Jim, joka seikkaili aina 1930-luvulta 2010-luvulle. Taika-Jim ja jäädemonit sisältää kahdeksan seikkailua, jotka ovat alunperin 1940- ja 1950-luvuilta. ... Lue koko vinkki »
Sateenkaarinotko

L. M. Montgomery: Sateenkaarinotko

Anna-sarja jatkuu. Sateenkaarinotko on kronologisesti sen seitsemäs kirja, mutta vasta viides, jos lasketaan Montgomeryn perätysten kirjoittamat teokset: Anna opettajana ja Annan perhehän oli tehty vasta myöhemmin kirjailijan viimeisinä elinvuosina. Montgomerya ei voi varsinaisesti pitää uskonnollisena kirjailijana, eikä Sateenkaarinotkokaan sii... Lue koko vinkki »
Annan perhe

L. M. Montgomery: Annan perhe

Kuten aikaisemmin esittelemäni Anna opettajana -teos, myös tämä käsillä oleva kirja kuuluu Anna-sarjan niihin osiin, jotka L. M. Montgomery kirjoitti paljon myöhemmin kuin varsinaisen sarjan ja jotka suomennettiinkin ensimmäisen kerran vasta vuonna 2002. Alkuteos ilmestyi vuonna 1939 ja oli siten viimeinen Montgomeryn elossa ollen julkaistu kirja. ... Lue koko vinkki »
Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Dodie Smith: Sata ja yksi dalmatiankoiraa

Tässä on taas lastenkirja, joka tunnetaan varmasti paljon paremmin Disney-filmatisointina. Disney on valloittanut tarinan kirjoissakin: alkuperäinen Dodie Smithin romaani on ilmestynyt suomeksi tällä Sata ja yksi dalmatiankoiraa -nimellä vuonna 1966 Aila Nissisen suomennoksena, mutta sen jälkeen kaikki kirjat aiheesta perustuvat Disney-elokuvaan. N... Lue koko vinkki »
Runotyttö

L. M. Montgomery: Runotyttö

Uusi suomennos Pienestä runotytöstä! Olin vallan ihastuksissani, kun sain kuulla tästä tulossa olevasta tapahtumasta joskus keväällä 2023. Olihan edellinen käännös ilmestynyt pian alkuteoksen ilmestymisen jälkeen vuonna 1928, ja sen kääntäjänä oli ollut valokuvaajana ja kansanperinteen kerääjänä paremmin tunnettu I. K. Inha; lisäksi hänen työtään o... Lue koko vinkki »
Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard: Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard on H. P. Lovecraftin ohella 1930-luvun pulp-aikakauden tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen päätuotantoaan on Conan Kimmerialainen, miekka ja magia -kirjallisuusgenren luonut fantasiahahmo. Näiden lisäksi hän kirjoitti kuitenkin muutakin, kuten tämä kokoelma osoittaa. Suomalaiselle spefin lukijoille Howard on hieman erityisessä ase... Lue koko vinkki »
Cthulhun kutsu

H. P. Lovecraft: Cthulhun kutsu

Stephen Kingin ohella maailman tunnistettavimpiin kauhukirjailijoihin lukeutuva H. P. Lovecraft loi kirjailijanuransa 1900-luvun alkupuoliskolla. Valtaosa hänen tuotannostaan julkaistiin lehdissä ja vaikka hänen ei voida sanoa olleen menestynyt elinaikanaan, kasvoi hänen tuotannostaan kulttuurillisesti järisyttävä perintö, joka vaikuttaa vahvasti v... Lue koko vinkki »
Noitavaimo

Fritz Leiber: Noitavaimo

Fritz Leiber oli fantasian, kauhun ja scifin uranuurtaja. Hän muun muassa määritteli ja nimesi Robert E. Howardin edustaman fantasian miekka ja magia -alagenren. Noitavaimo julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1943. Kirjamuotoon se kääntyi vuonna 1952. Se on toiminut innoittajana kahdelle eri kauhuelokuvalle ja palkittiin Retro-Hugo-palkinno... Lue koko vinkki »
Mrs. Dalloway

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Instagramissa keväällä pidetty Kevät Virginian kanssa -kimppaluku kannusti Virginia Woolfin kirjojen pariin. Tartuin itsekin Woolfin kevyempiin teoksiin ja esseisiin jo keväällä, mutta pidempi romaani sai odottaa vuoroaan pitkälle kesään. Valintani kohdistui Mrs. Dalloway -romaaniin vuodelta 1925, joka on Woolfin keskeisistä romaaneista ainoa, jota... Lue koko vinkki »
Liisan seikkailut Ihmemaassa

Lewis Carroll: Liisan seikkailut Ihmemaassa

Lewis Carrollin kertomus Ihmemaassa seikkailevasta Liisasta on ilahduttanut lukijoita jo yli 150 vuoden ajan. Se on lastenkirjallisuuden kestäviä klassikoita, mistä on osoituksena sekin, miten monta suomennosta teoksesta on tehty. Ensimmäisenä ehti Anni Swan vuonna 1906, mutta tunnetuin suomennos on varmasti vuonna 1974 julkaistu kahden neron, Kirs... Lue koko vinkki »
Kielletyt tunteet

Edith Wharton: Kielletyt tunteet

Kielletyt tunteet on kolmas yhdysvaltalaiselta Edith Whartonilta (1862–1937) suomennettu romaani. Whartonin laajasta tuotannosta on aikaisemmin ilmestyneet Säätynsä uhri (1922) ja Viattomuuden aika (1955), josta Wharton sai Pulitzer-palkinnon ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän sai myös Yhdysvaltojen tiede- ja kirjallisuusakatemian kultamitalin, sen... Lue koko vinkki »
Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni: Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni (1880–1943) oli suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan näytelmistään, novelleistaan ja 20 vuotta kuolemansa jälkeen julkaistusta romaanista Huojuva talo. Tähän kirjaan on koottu kokoelmat Kun on tunteet (Kirja, 1913) ja Tyttö ruusutarhassa ynnä muita novelleja (Otava, 1927). Kokoelman esipuheen on kirjoittanut Irm... Lue koko vinkki »
Carl Barksin sankarit: Hannu Hanhi

Carl Barks: Carl Barksin sankarit: Hannu Hanhi

Carl Barksin sankarit: Hannu Hanhi -kokoelmakirjasta löytyy muutama oikein mehukas tarina Akun ja Hannun ikuisesta kilpaleikistä. Serkusten nokkapokka ja kisailu saivat alkunsa vuonna 1948, mutta silloin Hannun satumaista onnea ei vielä mainittu, vaan onnekkuus tuli mukaan vasta myöhemmin. Kirjaan on jälleen kerran ujutettu muut... Lue koko vinkki »
Kuin ruo'ot tuulessa

Grazia Deledda: Kuin ruo’ot tuulessa

Italialainen Grazia Deledda (1871–1936) tuli suomalaisille lukijoille tutuksi 1920-luvulla, kun Jalmari Hahl suomensi kuusi Deleddan teosta vuosina 1928–1929. Suomennospuuska oli seurausta Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, jonka Deledda voitti vuonna 1926, toisena palkittuna naisena. Deleddan suosituin teos Canne al vento (1913) jäi Hahlilta kuitenk... Lue koko vinkki »
Kootut runot

T. S. Eliot: Kootut runot

Thomas Stearns Eliot (1888–1965) oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä runoilijoita, englanninkielisen modernismin keskushahmoja ja kirjallisuuden nobelisti. Tämän teoksen arvioimisen kohdalla ei siis tarvitse juuri merkittävyyskysymyksiä miettiä. Eliotia on toki suomennettu aikaisemminkin, mutta tämä Juha Silvon tekemä kooste sisältää nyt ensimmäistä... Lue koko vinkki »
Eläköön, Mikko Mallikas!

Gunilla Bergström: Eläköön, Mikko Mallikas! : neljä tarinaa ystävyydestä

Mikko Mallikkaan ystäviä hemmotellaan. Jo kaksi kokoelmaa vuoden sisällä. Vuoden varmasti luetuimmat kirjat meidän perheessämme ovat tässä. Eläköön, Mikko Mallikas! kokoaa kansiensa väliin neljä tarinaa ystävyydestä. Kolme Mikko Mallikas -klassikkoa ja yhden tarinan Millasta, Mikon hyvästä ystävästä. Tarinoita yhdistävänä teemana on tällä kertaa... Lue koko vinkki »
Pikku prinsessa

Frances Hodgson Burnett: Pikku prinsessa

Pikku prinsessa on eräs tunnetuimpia ja rakastetuimpia englanninkielisiä tyt­tökirjoja. Sen alkuteos ilmestyi kirjana vuonna 1905, mutta teksti perustui jo 1887 aikakauslehdessä julkaistuun jatkokertomukseen. Suomeksi teos jul­kaistiin ensi kerran 1912 Toini Swanin käännöksenä. Nyt Arthouse ja Kaisa Ranta ovat tehneet pienoisen kulttuuriteon ja ... Lue koko vinkki »