Elämänmerkki

Mirja Turunen: Elämänmerkki : Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeet

Toisten kirjeitä ei saisi lukea, mutta kun niistä kootaan kirja, niin onhan se sallittavaa. Tiiviin kirjeenvaihdon myötä avautuu Hälikän perheen elämä melko lailla hyvin ajalta 1941–1944. Isä Urho on rintamalla ja äiti Irma on kotirintamalla. Kirjeet kulkevat ja välittävät tilanteita puolin ja toisin. Välillä suorastaan kipinoi, kun ero tekee te... Lue koko vinkki »
Rakkauskirjeitä luonnolle

Minna Jakosuo, Meeri Koutaniemi ja Petteri Saario: Rakkauskirjeitä luonnolle

”Ihmisenä olemisen paradoksi on siinä, että luonnonoikku ihminen on luonnostaan kyltymätön. Kyltymättömyys kuitenkin uhkaa tappaa sekä luonnon että lopulta kyltymättömän itsensäkin, minkä vuoksi meidän on opeteltava ahneudesta eroon.”  Näin toteaa Petteri Saario Rakkauskirjeitä luonnolle -kirjeenvaihtokirjassa Minna Jakosuon kanssa. Petteri Saar... Lue koko vinkki »
Pimeän yli

Hannu Mäkelä ja Kirsi Piha: Pimeän yli

"Vastaus on kyllä. Mielelläni kirjoitan kirjeitä sinulle ja varmaan pohdimme kaikkea mahdollista, mikä eteen sattuu." Kaiken nähnyt ja kokenut, parinsadan (!) kirjanmies akateemikko Hannu Mäkelä, 77, käy kirjeenvaihtoa entisen kansanedustajan, Ellun kanat -muutoskonsulttifirman perustajan Kirsi Pihan, 52, kanssa puolen vuoden ajan syksystä 2019... Lue koko vinkki »
Elämän merkityksen jäljillä

Juha Pihkala ja Esko Valtaoja: Elämän merkityksen jäljillä

Tiivistettynä: tiede ei anna mitään syytä olettaa korkeampien voimien olemassaoloa, mutta toisaalta ei ole täysin mahdotonta, että sellainen syy vielä ilmenee. Siinä on kenties se suurin syy, miksi aina tituleeraan itseäni agnostikoksi enkä ateistiksi. Täytyy ehkä vielä tarkentaa: kristinuskon, kuten jokaisen muunkin uskonnon, suhteen olen kyllä tä... Lue koko vinkki »

Iselin C. Hermann: Suutelen postinkantajaa

Ensikosketus tähän kirjaan tapahtui niin, että se esiteltiin minulle. En nähnyt edes kansikuvaa, mutta minulle luettiin siitä ote ja kerrottiin, mikä on kirjan juoni, myös lopputulos. Siitäkin huolimatta halusin lukea sen itse ja olihan se erilainen lukukokemus, kun tiesi, mihin se päättyy. Tanskalainen Iselin C. Hermann oli minulle aivan uusi t... Lue koko vinkki »
Markiisitar de Sévignén kirjeet

Marie de Rabutin-Chantal, Riikka-Maria Rosenberg ja Ulla Tuomarla: Markiisitar de Sévignén kirjeet 1648-1696

Viime syksynä ilmestyi erinomainen Korsetti ja krusifiksi : Vaikutusvaltaisia barokin ajan pariisittaria, joka esitteli lukijalle muiden muassa kuuluisan markiisitar de Sévignén, jonka kirjeenvaihto on noussut klassikon asemaan ranskalaisessa kirjallisuudessa. Vaikka Korsetti ja krusifiksi käsittelikin ansiokkaasti myös kirjeiden sisältöä, niin its... Lue koko vinkki »

Timo Kalevi Forss: Unohtumattomia kirjeitä Suomesta

Kirje on yksityisen ja yleisen välinen rajapinta. Se paljastaa jotain, mitä suuremmalle yleisölle kirjoitettu teksti ei välttämättä kerro. Kirjeet ovat usein henkilökohtaisia, ja ne on kirjoitettu vastaanottajilleen. Tästä syystä ne heijastavat todellisuutta aivan eri näkökulmasta kuin virallinen historiankirjoitus. Meille on kaikille kerrottu kir... Lue koko vinkki »

Antti Rönkä ja Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Petri Tamminen kirjoittaa opiskelemaan lähteneelle pojalleen sähköpostia: ”Mitä sinulle Antti nyt kuuluu?” Kysymyksestä saa alkunsa isän ja pojan sähköpostikirjeenvaihto ja sen pohjalta syntynyt kirja, Silloin tällöin onnellinen. Kirjassa kohtaavat paitsi isä ja poika myös kaksi kirjailijaa, jo pitkän uran tehnyt isä ja esikoiskirjaansa työstävä po... Lue koko vinkki »

Juha Itkonen ja Kjell Westö: 7+7 : Levottoman ajan kirjeitä

Miehen egossa todella on jotain häiritsevää, jotain riikinkukkomaisen pöyhkeää ja toisaalta herkästi loukkaantuvaa - jotain sellaista, jonka tässä ajassa ja näiden mielipiteiden keskellä elävä mies kyllä itsekin tajuaa. Miehet haluavat asioita. Miehet uskovat ansaitsevansa niitä. Harvemmin kuin naiset he epäilevät omaa osaamistaan, silloinkaan kun ... Lue koko vinkki »

Shaun Usher: Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa

Kirjeitä jotka mullistivat maailmaa -kokoelmaan on koottu ainutlaatuisia kirjeitä läpi historian muusikoista kirjailijoihin ja presidenteistä tiedemiehiin. Mukana on muun muassa Virginia Woolfin itsemurhakirje miehelleen, Kurt Vonnegutin kirje koululle, joka poltti hänen kirjojaan, valmis kirje epäonnistuneen kuulaskeutumisen varalta ja paljon palj... Lue koko vinkki »
Terveisin seepra

Nadja Sumanen: Terveisin Seepra

Nadja Sumanen on jo ehtinyt niittää mainetta nuortenkirjailijana: hänen esikoisromaaninsa Rambo voitti Finlandia Junior -palkinnon, ja siitä laadittiin myös näytelmä Kansallisteatteriin. Terveisin Seepra jatkaa sitten omalta osaltaan Sumasen vahvaa nuortenromaanien sarjaa. Iris on yläasteikäinen tyttö, jolla näyttäisi päällisin puolin olevan kai... Lue koko vinkki »
Volter ja Hilja

Laura Kokko (toim.): Volter ja Hilja

Kaunehin helmi – mi' ihanuus! Muutama kirja jää, kuin korvamatona sävel, kiemurtelemaan pään sisimpään ja sydämeen. Pulpahtaen muistuttamaan elämän herkistä hetkistä. Yksi parhaista kirjamadoista on Laura Kokon koostama kirjekokoelma, jossa Volter Kilpi ja Hilja Uusikartano vähitellen löytävät toinen toisensa viime vuosisadan alun rakkaustar... Lue koko vinkki »
Kirjeitä saarelta

Jessica Brockmole: Kirjeitä saarelta

Kaikki alkaa kirjeestä maaliskuussa 1912. Amerikkalainen yliopisto-opiskelija David Graham inspiroituu lukemastaan runokirjasta niin paljon, että lähettää Elspeth Dunnille, runoilijalle, ihailijakirjeen. David kirjoittaa pilke silmäkulmassa ja paljastaa hieman vallattoman luonteensa, vaikka pitääkin kirjeen kirjoittamista "teidän kaltaisellenne teo... Lue koko vinkki »
Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka

Jaakko Hintikka: Hän valitsi nimekseen Merrill Hintikka

Kahden älykön rakkaustarina, joka on joiltakin osin myös hyvin tavallisen ihmisen rakkaustarinan veroinen. Kun Merrill ja Jaakko tapasivat ensimmäistä kertaa, he tunnistivat heti toistensa vetovoiman ja sen jälkeen oli olemassa vain me-subjekti. Me, joka heille merkitsi varmasti aivan toista kuin tavalliselle filosofista ajattelutapaa ja viittauksi... Lue koko vinkki »
Uskon kintereillä

Antti Kylliäinen ja Wille Riekkinen: Uskon kintereillä

”Mikä tätä kirkkoa oikein vaivaa? Pitäisi olla uskoa, armoa ja rakkautta; on pelkoa, valtaa ja katteetonta itsetyytyväisyyttä.” Näin kirjoittaa Pakilan seurakunnan nuorisopastori Antti Kylliäinen ensimmäisessä kirjeessään Kuopion piispa Wille Riekkiselle. Tästä alkaa lähes kolmen vuoden kirjeenvaihto, josta on koottu Uskon kintereillä -kirja. Ky... Lue koko vinkki »
Tässä ja nyt

Paul Auster ja J. M. Coetzee: Tässä ja nyt – Kirjeitä ystävyydestä

Kirjailijat Paul Auster ja J. M. Coetzee tutustuivat vuonna 2008 ja ystävystyivät saman tien. Eri puolilla maapalloa asuvat vanhenevat miehet ryhtyivät säännölliseen kirjeenvaihtoon, joka on nyt koottu yksiin kansiin. Tässä ja nyt – kirjeitä ystävyydestä on dokumentti kolmesta ensimmäisestä vuodesta kahden modernin mestarin välillä. Auster ja Co... Lue koko vinkki »
Hautanummi

Belinda Bauer: Hautanummi

En yleensä lue jännityskirjallisuutta, koska moni kirja on yksinkertaisesti pettänyt odotukset jännityksen luomisessa. Hautanummi kuitenkin herätti mielenkiintoa erilaisella lähtökohdallaan. Hautanummessa ei ole murhaajaa ja takaa-ajettavaa, vaan murhaaja on jo vankilassa ja pääosassa on nuori poika. Steven on 12-vuotias miehenalku, joka asuu saman... Lue koko vinkki »