Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »
Aina Ponoi

Veera Salmi: Aina Ponoi

Veera Salmen fantastinen nuortenkirja Aina Ponoi alkaa palopuheella kirjojen vaarallisuudesta. Kun kirjaan tarttuu, jää auttamatta koukkuun. Kirjaan uppoutuminen tarkoittaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja uhkaa tiukalla riippuvuudella. Kirjoihin ja niiden sisältämiin tarinoihin on siis suhtauduttava vakavasti. Tässä kirjassa erilaisia t... Lue koko vinkki »
Unohdettujen unelmien kirjasto

Liina Putkonen: Unohdettujen unelmien kirjasto

Luvattiin: kirja maaseuturomantiikan ystäville. Sitähän tämä täynnä, ytimenä kuitenkin suru isättömyydestä. Ainalla ei minkään valtakunnan tietoa asiasta, koska äiti ei sitä eläessään paljastanut. Aina ajautuu kirjastonhoitajaksi Kielokoskelle ja saa uinuvan, lakkautusta odottavan kirjaston pyörimään ja rinnalleen melkoisen ystävä- ja tuttavajou... Lue koko vinkki »
Kultaiset hedelmät

Nathalie Sarraute: Kultaiset hedelmät

Ranskalainen Nathalie Sarraute (1900–1999) opiskeli lakia ja kirjallisuutta Sorbonnessa, mutta kirjailijan ura voitti asianajajan uran – kenties Vichyn hallinnon vuoksi, sillä juutalaisena Sarraute ei voinut työskennellä juristina Vichyn Ranskassa. Sarraute oli kovin ihastunut aikansa nykykirjallisuuteen, kuten Marcel Proustiin ja Virginia Woolfiin... Lue koko vinkki »
Pariisin kirjakauppias

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

On luultavasti ihan ensin pakko todeta vähän nolona, etten ole juurikaan lukenut Bazar-kustantamon romaaneja, koska olen tuominnut ne alusta loppuun sellaisiksi hyvän mielen kirjoiksi, jotka eivät juurikaan sovi synkälle persoonalleni. No, ehkäpä tämä Pariisin kirjakauppias oli jossain mielessä juuri sitä genreä, mutta onneksi tosi paljon muutakin:... Lue koko vinkki »
Kadonneet sydämemme

Celeste Ng: Kadonneet sydämemme

Amerikkalainen Celeste Ng tuli suomalaisille lukijoille tutuksi toisella romaanillaan Tulenarkoja asioita, jonka Gummerus julkaisi suomeksi 2019. Reese Witherspoonin suosioon päässyt romaani on Ngin suosituin teos tähän asti. Seuraavana vuonna suomeksi saatiin Ngin esikoisteos Olisi jotain kerrottavaa vuodelta 2014. Nyt Ng on tehnyt uuden romaanin,... Lue koko vinkki »
Kirjakaupan hiiret

Robert Starling: Kirjakaupan hiiret

Kirjakaupan hiirissä joukko hiiriä on aloittanut koulun. Koulutunnin aluksi eri hiirilapset esittelevät itsensä ja sen mitä heidän vanhempansa tekevät. Brien vanhemmat olivat työssä juustotehtaalla siinä missä Lulun ja Linnean postitoimistolla. Erikoisimmat hiirivanhemmat ovat Assilla, joiden vanhemmat tekivät kaikkea tutkimusmatkailusta astronauti... Lue koko vinkki »
Minttu ja kadonneet kirjat

Maikki Harjanne: Minttu ja kadonneet kirjat

Olin yllättynyt kun sain tietää, että lapsuuteni Minttu-kirjoja kirjoitetaan vielä. 1970-luvun lopulta lähtöisin oleva Minttu on esiintynyt yli viidessäkymmenessä teoksessa. On siis hyvin perusteltua sanoa sarjan olevan varsinainen lastenkirjaklassikko. Se, että kyseinen kirjasarja on vain suunnilleen puolet Maikki Harjanteen tuotannosta, vain lisä... Lue koko vinkki »
Oboin kirja

Veera Salmi: Oboin kirja

Minä, Oboi, seisoin yksin kaupungin laidalla. Olin juuri saapunut. Oboi on paennut kammottavasta vankilasta ja löytänyt tiensä vaivalloisen matkan jälkeen kaupunkiin. Kaupunki on kummallinen paikka: Oboille selviää pian, ettei kukaan kaupungissa osaa lukea. Toista on vankilassa: siellä luettiin vaikka millä mitalla. Oboi on lukenut paljon tietok... Lue koko vinkki »
Tilly ja kadonneiden satujen arvoitus

Anna James: Tilly ja kadonneiden satujen arvoitus

Tillyn seikkailut kirjojen maailmassa alkoivat Tilly ja kirjamatkaajat -kirjassa, jossa Tilly sai tietää olevansa kirjamatkaaja. Hän pystyy herättämään lempikirjojensa henkilöt eloon ja voi sukeltaa kirjojen tapahtumien keskelle. Kirjamatkailu osoittautui kuitenkin myös mahdollisesti vaaralliseksi. Tällä kertaa kirjamatkaajien maailmassa kuohuu.... Lue koko vinkki »
Tilly ja kirjamatkaajat

Anna James: Tilly ja kirjamatkaajat

Tilly ja kirjamatkaajat kertoo Tillystä, joka on 11-vuotias ja asuu isovanhempiensa kirjakaupan yläkerrassa. Hänen äitinsä on kadonnut jo jonkun aikaa sitten, eikä Tillyn isästä ole mitään tietoa. Elämä kirjakaupassa on kuitenkin hyvää ja kirjantäyteistä. Eräänä päivänä Tilly kohtaa kirjakaupassa tytön, joka muistuttaa aivan Vihervaaran Annaa. I... Lue koko vinkki »
Lukemisen ilo

Hannu Mäkelä: Lukemisen ilo : eli miksi yhä rakastan kirjoja

"---tajusin paljon myöhemmin, miten juuri yksinäisyys sai minut lukemaan enemmän kuin silmät sietivät. Lopulta luin niin, että suljin aina toisen silmän ja vaihdoin sitten silmää, kun se puoli väsyi." Noin hurjana Hannu Mäkelä, s.1942, jo nuorena kirjojen kimpussa, ja siitä tahti vain kiihtyi ja maailma avartui, vaikka silmiä kuinka kirveli. Sit... Lue koko vinkki »
Papyrus

Irina Vallejo: Papyrus : Kirjan katkeamaton tarina

Papyrus. Kirjan katkeamaton tarina on kiinnostavasti kirjoitettu ja mittavalla lähdeluettelolla varustettu tietoteos kirjan ja lukemisen muinaisesta historiasta ja merkityksestä ihmiskunnalle. Se ei etene lineaarisesti maailman todennäköisesti ensimmäisestä kirjailijasta – joka oli nainen nimeltään Enheduanna noin 2285–2250 eaa – kohti nykyaikaa, v... Lue koko vinkki »
Väinö Linna: itse asiassa kuultuna

Pekka Holopainen: Väinö Linna : Itse asiassa kuultuna

Pekka Holopaisen vuonna 1975 käynnistämä tv-sarja pyörii yhä televisiossa: kansakunnan vaikuttajat pääsevät ääneen.  Alkuaikoina moni haastattelu koottiin myös Itse asiassa kuultuna -kirjasarjaksi. Väinö Linnan vuoro oli joulun alla 14.12.1978. Tuolloin kirjailija Linna (1920-1992) oli viikon päästä 59-vuotias, jo kaiken kirjoittanut ’vanh... Lue koko vinkki »
Kirjojen tytär

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär

Ne olivat tietoa, jolle oli annettu elämä. Viisautta, jolla oli ääni. Ne lauloivat, kun tähtien valo paistoi sisään kirjaston ikkunoista. Ne tunsivat tuskaa ja kärsivät särkyneistä sydämistä. Joskus ne olivat pahantahtoisia, irvokkaita - mutta sellainen oli kirjaston ulkopuolinenkin maailma. Ja se ei tehnyt tästä maailmasta yhtään vähempää taistele... Lue koko vinkki »

Debbie Tung: Book Love

Käytkö kirjakaupassa salaa nuuskimassa kirjoja? Tuntuuko joskus siltä, että lukemattomien kirjojen kirjapino paheksuu sinua, kun aloitat juuri hankkimasi kirjan saman tien? Oletko niitä ihmisiä jotka innostuvat perutuista menoista, koska voit sen sijaan jäädä kotiin lukemaan? Älä huoli – et ole yksin. Lukemisesta on tullut ihana muoti-ilmiö ja t... Lue koko vinkki »
Jane Austen -lukupiiri

Karen Joy Fowler: Jane Austen -lukupiiri

Viisi eri-ikäistä naista ja yksi mies kokoontuvat Kaliforniassa lukupiiriin keskustelemaan Jane Austenin tuotannosta. Seuraavan puolen vuoden aikana kokoonnutaan puimaan teos kerrallaan Austenin koko tuotanto ja siinä sivussa lukupiiriläisten omat elämät saavat kokea ihmissuhteiden pyöritystä austenilaiseen tapaan. Jane Austen -lukupiiri on ... Lue koko vinkki »
Englantilainen romanssi

Niina Mero: Englantilainen romanssi

Nora on tamperelainen nainen, joka rakastaa Englantia ja viktoriaanisen ajan romantikkoja. Englantiin matkustaminen ei kuitenkaan houkuttele, koska Nora uskoo, ettei todellisuus voi koskaan kuitenkaan vastata odotuksia ja mielikuvia – parempi siis pysyä kotona Tampereella ja vain haaveilla Englannista. Pakko on kuitenkin hyvä motivoija. Kun Nora... Lue koko vinkki »

Juri Nummelin (toim.): Muistojen divarit

Kenelläpä bibliofiilillä ei olisi rakkaita muistoja divareihin liittyen, onhan monen rakkaussuhde kirjoihin alkanut nimenomaan niistä. Muistojen divarit on mainio pikku kirja johon on kerätty kahdentoista kirjoittajan kokemuksia ja muistoja divareista ympäri Suomea. Vaikka kirjamakuja löytyy monia, niin varsin monella kirjoittajalla varhaiset di... Lue koko vinkki »

Veikko Huovinen: Lyhyet erikoiset

Humoristinen pohjavire, semmoinen ällähtävä jotta tuommoisiakinko on, on näissä Veikko Huovisen (1927-2009) alkupäätuotannon jutuissa: silleen kevyesti paheksuvaa, jos lukija niin haluaa silleen lievästi ymmärtää. Huorakaan ei ole huora vaan julkistettu nainen. No siitä Sotkamon Veikkokin sitten vanhemmiten kävi vähemmän varovaiseksi, ronskistui, k... Lue koko vinkki »