Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »
Sata auringonkiertoa

Maritta Lintunen: Sata auringonkiertoa

Sata auringonkiertoa on Maritta Lintusen seitsemäs romaani, novellikokoelmia on kuusi ja runokokoelmia kaksi. Kauniilla ja elävällä kielellä kerrottu väkevä tarina sisältää monia teemoja, keskeisimpänä siirtolaisuus, uuteen kulttuuriin sopeutumisen vaikeudet, kielen merkitys.   1960-1970 -lukujen taitteessa lukuisat Itä- ja Pohjois-Suomen pienvi... Lue koko vinkki »
Unohdettujen unelmien kirjasto

Liina Putkonen: Unohdettujen unelmien kirjasto

Luvattiin: kirja maaseuturomantiikan ystäville. Sitähän tämä täynnä, ytimenä kuitenkin suru isättömyydestä. Ainalla ei minkään valtakunnan tietoa asiasta, koska äiti ei sitä eläessään paljastanut. Aina ajautuu kirjastonhoitajaksi Kielokoskelle ja saa uinuvan, lakkautusta odottavan kirjaston pyörimään ja rinnalleen melkoisen ystävä- ja tuttavajou... Lue koko vinkki »
Kirjastonhoitaja Topi Mullo

Janne Nevala: Kirjastonhoitaja Topi Mullo

En ymmärrä, miksi en ollut aiemmin tarttunut tähän riemastuttavaan kirjaan, joka siis on julkaistu jo 2015. Ei toki haitannut ollenkaan, että vasta nyt sain tämän kokemuksen kokea, kun tutustuin kirjastonhoitaja Topi Mulloon. Topi on saanu kirjastonhoitajan pestin hyvin paljon Hailuotoa muistuttavaan saareen. Vakituinen kirjastonhoitaja on lähte... Lue koko vinkki »
Papyrus

Irina Vallejo: Papyrus : Kirjan katkeamaton tarina

Papyrus. Kirjan katkeamaton tarina on kiinnostavasti kirjoitettu ja mittavalla lähdeluettelolla varustettu tietoteos kirjan ja lukemisen muinaisesta historiasta ja merkityksestä ihmiskunnalle. Se ei etene lineaarisesti maailman todennäköisesti ensimmäisestä kirjailijasta – joka oli nainen nimeltään Enheduanna noin 2285–2250 eaa – kohti nykyaikaa, v... Lue koko vinkki »
Auschwitzin kirjastonhoitaja

Antonio Iturbe: Auschwitzin kirjastonhoitaja

Auschwitz-Birkenau on helvetti maan päällä, mutta siellä toivoa todella tarvitaankin, oli se kuinka vähäistä tahansa. Yhdessä parakissa on perheleiri, jossa lapset saavat olla vanhempiensa kanssa ja käydä koulua. Dita on 14-vuotias joutuessaan Auschwitziin ja hän saa tärkeän mutta hengenvaarallisen tehtävän. Ditasta tulee Auschwitzin kirjastonhoita... Lue koko vinkki »
Kirjojen tytär

Margaret Rogerson: Kirjojen tytär

Ne olivat tietoa, jolle oli annettu elämä. Viisautta, jolla oli ääni. Ne lauloivat, kun tähtien valo paistoi sisään kirjaston ikkunoista. Ne tunsivat tuskaa ja kärsivät särkyneistä sydämistä. Joskus ne olivat pahantahtoisia, irvokkaita - mutta sellainen oli kirjaston ulkopuolinenkin maailma. Ja se ei tehnyt tästä maailmasta yhtään vähempää taistele... Lue koko vinkki »
Tähtien antaja

Jojo Moyes: Tähtien antaja

Jojo Moyes on omistanut uusimman kirjansa Barbara Napierille ja kirjastonhoitajille kaikkialla. Osuvasti kiteytetty! Voin kuvitella lukemani kirjat tuhansina tähtinä taivaalla ja nähdä jo lapsuudesta mieleen jääneet kirjaston ihmiset elämää rikastuttavina tähtien antajina. Moyesin kirjassa kuvatulla kirjastotoiminnalla on on todellisuuspohjansa,... Lue koko vinkki »
Karhun kirjasto

Poppy Bishop: Karhun kirjasto

Ystävykset Hiiri, Kettu, Siili ja Kani ovat oikeita lukutoukkia. Joka ilta he avaavat satukirjan ja sukeltavat tarinoiden ihastuttavaan maailmaan. Heillä on kuitenkin yksi pulma, tai oikeammin toive. Vaikka ystävykset rakastavat tuota ainoaa nuhraantunutta kirjaansa, joka on ollut heidän aivan pienestä pitäen, olisi mahtavaa saada lukea myös uutta ... Lue koko vinkki »
Jodie and the Library Card

Julie Hodgson: Jodie and the Library Card

Vuonna 2075 kirjat ja paperitarvikkeet on kielletty, mutta kirjastokortilla voi matkustaa ajassa. Jee! Tulevaisuudessa moni muukin asia on toisin. Luontoa ei ole, koska ruuan ja hapen voi tuottaa keinotekoisesti. Alle 18-vuotiaat eivät saa olla yksin kotona, mutta hoitaja-androidit pitävät taloudesta huolta. Kirjastokorttia ja aikamatkustusta ol... Lue koko vinkki »

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Kansalliskirjastossa Helsingissä on tapahtunut erikoinen veriteko. Kupolisalista löytyy asetelma, jossa lattialle on levitelty kirjoja ja niiden keskelle nuoren tytön ruumis. Salissa soi taustamusiikki ja kynttilät palavat. Tapaus on niin omituinen, että poliisi tarvitsee apua, ja kutsuu hätiin etsivätoimisto Kaljun ja Kiharan. Kaksikko alkaa se... Lue koko vinkki »
Kirjailijoiden Helsinki

Eino I. Leino: Kirjailijoiden Helsinki

Eino Leino (s. 1946) aloittaa kirjailijoiden elämän kartoittamisen Helsingin varsinaisen elämän alkamisesta. Siitä, että Helsingistä tuli pääkaupunki ja myöhemmin keisarin määräyksestä Turun Akatemia siirtyi Helsinkiin ja syntyi Helsingin yliopisto. Tätä ennen Helsinki oli ollut vain kyläpahanen Turun rinnalla. Nyt alkoi tapahtua ja nuoret ylioppil... Lue koko vinkki »
Among Others

Jo Walton: Among Others

Never had what we were doing seemed more childish and stupid than standing in the centre of that desolation by that dead pool holding a pair of crushed pimpernels the fairies had told us would kill the factory. Among Others alkaa kohtauksella, jossa Morwenna tuhoaa kaksoissisarensa Morgannan kanssa walesilaisen tehtaan keijujen tapaan, heittämä... Lue koko vinkki »
Armon piiri

Jørgen Brekke: Armon piiri

1500-luvun alussa nuori isätön Johannes-poika päätyy kiertelevän parturin matkaan Norjasta Keski-Euroopan kautta Venetsian kaupunkivaltioon. Parturi on erityisen kiinnostunut anatomiasta, minkä vuoksi alan asiantuntijan, mestari Alessandron, opit kiinnostavat. Parturi oli kuitenkin luonteeltaan kiivas mies, joka saattoi raivostua vähäpätöisimmästäk... Lue koko vinkki »

Jacques Bonnet: Kirjaston henget

Kirjaston henget on rakkaustarina kirjojen ystäville, rakastajille ja kumppaneille eli lukijoille. Kirjaston henkien sanoman ymmärtää vain todellinen kirjojen rakastaja. Jacques Bonnet rakastaa kirjoja ja kirja käsittelee kirjojen hankkimista, lukemista ja järjestelemistä niin omalta kannalta kuin lainaten ja muistellen muita kirjarakastaji... Lue koko vinkki »

Päivi Honkapää: Taivaan paino

Päivi Honkapään tuulitrilogia saa päätöksensä. Velho ja varas Jarren onnistuu pakenemaan Sur-Neetin kaivosvankilasta, josta moni ei ole paennut. Entinen vanginvartija matkatoverinaan Jarren aloittaa kotimatkan kohti Vernan kaupunkia ja Varkaiden kiltaa, jonka vastaanottoa Jarren odottaa huolestuneena. Vankilaan Jarren joutui vakavan rikoksen vuo... Lue koko vinkki »

Vicki Myron: Kirjastokissa

Dewey Readmore Books on sekä kysymys että sopiva nimi kissalle, joka löytyy kirjaston palautusluukusta eräänä kylmänä aamuna. Iowan pikkukaupungin kirjasto adoptoi pienen kissan kauneuden, valloittavuuden ja persoonallisuuden vuoksi, mikä pelastaa sekä lama-ajan kirjaston että kaupungin, josta olisi ajan mittaan luultavasti tullut vain elämästä tyh... Lue koko vinkki »
Kafka rannalla

Haruki Murakami: Kafka rannalla

Viisitoistavuotias Kafka Tamura karkaa kotoa voidakseen olla oma itsensä. Kafka on kyllästynyt etäiseen, poissaolevaan isäänsä, kuuluisa kuvataiteilija ei arvosta poikaansa. Äiti ja tytär jättivät isän ja Kafkan pojan ollessa neljävuotias. Kafkalla ei ole muistikuvia äidistään. Kafkan pako kotoa johtaa Tokiosta Etelä-Japaniin Takamatsuun ja miel... Lue koko vinkki »

Heikki Poroila: Luurangot portinvartijan kaapissa

Olen seurannut Heikki Poroilan kirjoittelua kirjasto- ja tekijänoikeusasioista jo pidempään: Poroila kirjoittaa kiinnostavia. Nyt hän on kirjoittanut pamfletin, kiistakirjoituksen kirjastoammattilaisten ammattietiikasta. Kirjastotyö, varsinkin aineiston valitseminen kokoelmiin, on valikoimista ja vallankäyttöä – mutta tästä vallasta kirjastoammatti... Lue koko vinkki »