Luottamisen taito

Merete Mazzarella: Luottamisen taito : rakkaudesta ja muista tunteista

Jos joku kirjoittaa kauniisti ja henkevästi, on se totisesti Merete Mazzarella. 79-vuotiaalla pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessorilla on uskomattoman laaja tuotanto: hän on kirjoittanut tieteellistä tekstiä, esimerkiksi vuonna 1981 julkaistun ruotsinkielisen väitöskirjan Eyvind Johnsonista – tämän väitöskirjan hieman surkuhupaisa historia... Lue koko vinkki »
Menettämisestä, säilyttämisestä

Vilja-Tuulia Huotarinen: Menettämisestä, säilyttämisestä

Monipuolisen kirjailijan Vilja-Tuulia Huotarisen kuudes runokokoelma Menettämisestä, säilyttämisestä ei kovin kaukaisissa sfääreissä liitele. Kanteen on kuvattu esimerkiksi sakset, veitsi, lyijykynä ja lapanen. Arkisia asioita! Kokoelma jakautuu kahteen osaan, jotka ovat luontevasti ”Menettämisestä” ja ”Säilyttämisestä”. Menettämisessä kirjoitet... Lue koko vinkki »
Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Los Angeles -esseet

Aino Frilander: Los Angeles -esseet

Los Angeles on kaupunkina monin tavoin mielenkiintoinen. Se on Kalifornian ytimessä oleva laajalle levittäytyvä enimmäkseen matala kaupunki monine erilaisine kaupunginosineen, Hollywoodin elokuvateollisuus, hullua liikennettä, maanjäristyksiä ja vaikka mitä. Jokaisella lienee Los Angelesista joku käsitys, vaikka siellä ei olisi koskaan käynyt. K... Lue koko vinkki »
Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström: Tappio tai kuolema

Tuukka Sandström on minulle kirjoittajana tuntematon; selvittelyllä käy ilmi, että hän on pientä Idiootti-kustantamoa pyörittävä kirjailija, kääntäjä ja kustannustoimittaja, joka on erikoistunut kustantamossaan erityisesti venäläiseen kirjallisuuteen. Nelikymppinen – minun ikäiseni – Sandström käsittelee esseissään populaarikulttuuria. Mikseipä ikä... Lue koko vinkki »
Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Kirjallisuuden kiihottava historia

Silvia Hosseini: Kirjallisuuden kiihottava historia

Silvia Hosseinin esseekokoelmat ovat olleet oivallista luettavaa, joten kun kuvastosta vastaan tuli aiheeltaan näinkin hekumallinen tietokirja, siihen oli toki tartuttava. Hosseini esittelee kirjassaan länsimaista kirjallisuushistoriaa erotiikan, pornografian ja muun kiihottavan kirjallisuuden näkökulmasta. Erotiikka ymmärretään tässä laajasti: “Se... Lue koko vinkki »
Levoton lukija

Kirsi Piha: Levoton lukija

"Olisin halunnut olla se runotyttö ... joka kantaa kainalossa runokirjaa ... lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa ... Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole." Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta! Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vas... Lue koko vinkki »
Toukokuun auringon aikakirjat

Asta Piiroinen: Toukokuun auringon aikakirjat : Esseitä Argentiinasta

Mitä tulee mieleen Argentiinasta? Tango, Peronit, pampa, natsit, katoamiset, inflaatio… Siinähän sitä, ei siis kovin paljon. Onneksi on ihmisiä, jotka tietävät paremmin ja laittavat tietonsa kansien väliin. Asta Piiroinen on asunut pitkään Argentiinassa ja tuntee maan perinpohjaisesti. Toukokuun auringon aikakirjat on esseeteos, jonka noin 30 tekst... Lue koko vinkki »
Suurteoksia 2

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia 2

Saara Turunen ja Petra Maisonen ovat palanneet parin vuoden takaiselle työmaalle. Suurteoksia 2 rakentuu samalle pohjalle kuin edellinenkin: otetaan joukko kiinnostavia naiskirjoittajia ja tilataan heiltä jotain heille tärkeää suurteosta käsittelevä teksti. Suurteos määritellään tässä teosta, joka on kyseiselle kirjoittajalle ollut suuri. Toivomuks... Lue koko vinkki »
Kakkuja salaisesta puutarhasta

Anna Pölkki: Kakkuja salaisesta puutarhasta

Leipominen on hyvin luovaa – kuten kirjallisuuskin. Yksi tärkeimpiä syitä, miksi rakastan molempia! Kakkuja leipoessani koen pääseväni parhaiten toteuttamaan visuaalista luovuuttani, ja siksi olen rajannut kirjani kakkuihin. Ajattelen myös, että kakun koristeilla voi olla paljon tarinoita kerrottavinaan. (…) Varsinkin koristeluissa ja väreissä on m... Lue koko vinkki »
Kesken

Liisa Enwald: Kesken : Proosaa taiteesta ja elämästä

FT Liisa Enwald (1946–2021) oli monipuolinen esseisti, kirjailija ja kääntäjä. Mirkka Rekolan tuotannosta väitellyt Enwald tunsi kirjallisuutta laajasti. Hän teki pitkän uran luovan kirjoittamisen opettajana ja elämäntarinallisen kirjoittamisen parissa. Satuin itse Enwaldin kirjallisen tuotannon äärelle penkoessani kirjaston kirjallisuudentutkimuks... Lue koko vinkki »
Talvinen matka

Georges Perec: Talvinen matka

Kun haastattelen kirjailijoita, kysyn aina lopuksi suosituksia. Ne ovat usein kirjoja ja tätä kautta olen tutustunut jo useampaan kiinnostavaan teokseen. Viimeksi runoilija Riikka Simpura suositteli vuodenaikaan sopivasti Georges Perecin Talvinen matka -teosta, kehuen sitä ”hykerryttävän nerokkaaksi”. Tämä Poesiavihkoissa julkaistu teos on hyvin... Lue koko vinkki »
Yö Kitkitdizzessä

Tero Tähtinen: Yö Kitkitdizzessä : esseitä kirjallisuudesta

Tämä esseekokoelma tarttui matkaan kirjastosta sattumanvaraisena löytönä. Huomion kiinnitti mielenkiintoinen nimi. Alaotsikko Esseitä kirjallisuudesta sinetöi valinnan. Tero Tähtinen (s. 1978) oli outo nimi; hän on kirjailija, esseisti ja suomentaja, jonka erikoisalaa on klassisen kiinalaisen kirjallisuuden ja buddhalaisten tekstien suomentaminen. ... Lue koko vinkki »
Ikäviä kirjailijoita

Eeva-Liisa Manner: Ikäviä kirjailijoita

Jotkut kirjat ovat vähän pitkällisempiä prosesseja. Aloitin Ikävien kirjailijoiden lukemisen maaliskuussa eli yhdeksän kuukautta sitten. Nyt sain kirjan vihdoin päätökseen. Toki välissä oli pitkiä pätkiä, kun kirja sai odottaa vuoroaan hyllyssä. Ehkä se jotain puhuu aiheen vetävyydestä, vaikka tämä lopulta aivan mielenkiintoinen kirja onkin. Tuu... Lue koko vinkki »