Taiga : Etnograafinen matkakertomus

Sanna Hukkanen: Taiga : Etnograafinen matkakertomus

Matkakertomukset, suomalais-ugrilaiset kansat ja -kielet ovat aina kiinnostaneet, joten ilmankos Sanna Hukkasen sarjakuva Taiga: Etnograafinen matkakertomus herätti heti kiinnostuksen. Hukkasen tarina alkaa 2014 Petroskoissa, jonne hän on päätynyt Karjalan järjestöjen järjestämän ilmaismatkan myötä. Reissu herättelee Hukkasta pohtimaan pienten kiel... Lue koko vinkki »
Dreaming the Karoo

Julia Blackburn: Dreaming the Karoo : A People Called the /Xam

There were once five hundred happy peopleAnd they were attacked and poisonedAnd after that there was peace and quiet. Julia Blackburn aloittaa kirjansa vanhalla walesilaisella runolla ja vaikka runon alkuperä onkin perin kaukana Etelä-Afrikasta, kiteytyy kirjan viesti siihen kivuliaalla tavalla. Vielä 1800-luvulla Etelä-Afrikassa eli busmanneihi... Lue koko vinkki »
Taivaankalat

Anna Idström: Taivaankalat

Taivaankalat on kielen tutkimuksen alalta tohtoriksi väitelleen Anna Idströmin esikoisromaani. Aikaisemmin hän on julkaissut tutkimusaiheistaan useita tietokirjoja, ja aiheet näkyvät myös tässä romaanissa päähenkilö Lauran opiskelu- ja urakertomukseen nivottuna. Erittäin mielenkiintoisesti, elävästi ja kauniilla kielellä! Laura päätyy muutaman v... Lue koko vinkki »
Tuntemani vieraat

Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

Claudia Durastantin äiti kertoo tyttärelleen tarinaa siitä, kuinka hän pelasti miehensä, Claudian isän, hengen heidän ensitapaamisellaan Roomassa. Eri­tyiseksi tuon äiti-tytär -hetken tekee se, että heillä ei oikeastaan ole yhteistä kieltä. Claudian äiti on kuuro ja vaikka hän olikin oppinut aikoinaan koulussa viittomakielen, hän ei halunnut sitä j... Lue koko vinkki »
Kuinka Stella oppi puhumaan

Christina Hunger: Kuinka Stella oppi puhumaan

Mitä tapahtuu, jos koiranpentuun soveltaa puheterapian menetelmiä? Viime vuosina eläinten kommunikaation ymmärtämisessä on otettu suuria askeleita. Vuonna 2010 tohtori John Pilley julkaisi tutkimuksen, joka osoitti, että hänen bordercolliensa Chaser oli oppinut yli tuhannen lelun nimet. Myöhempi tutkimus vielä osoitti, että Chaser paitsi ymmärs... Lue koko vinkki »
In the Land of Invented Languages

Arika Okrent: In the Land of Invented Languages

Tässäpä triviatiedon ystäville hieman pureskeltavaa: viimeisen 900 vuoden aikana on luotu kaikkiaan noin 900 keinotekoista kieltä. Tiettävästi ensimmäinen keinotekoisen kielen luoja oli abbedissa Hildegard von Bingen, joka loi Lingua Ignotan joskus vuoden 1150 tietämillä. Mutta mihin tarpeeseen keinotekoisia kieliä on luotu ja miksi niin moni ihmin... Lue koko vinkki »
Kamu maailmalla

Heidi Kotiranta: Kamu maailmalla

Kielten opiskelu on harmillisesti viime vuosina menettänyt koulussa suosiotaan, minkä vuoksi Heidi Kotirannan lastenkirja Kamu maailmalla herätti heti huomioni. Totta tosiaan, miksipä kielet eivät voisi olla lastenkirjallisuuden aiheena? Jostain syystä aihetta harvemmin lähestytään tarinan keinoin muuten kuin alan oppikirjoissa, joten omasta puoles... Lue koko vinkki »

Eva Meijer: Animal Languages

Ovatko ihmiset ainoa laji, jolla on kieli, on kysymys, jota on etologian piirissä pohdittu jo hyvän aikaa. Sanotaan se heti, että Eva Meijerin Animal Languages ei pyri antamaan tähän kysymykseen mitään yksiselitteistä vastausta, mutta kirja kuitenkin osoittaa, että kysymys ei ole lainkaan niin hullu kuin voisi ensi alkuun kuvitella. Mitä enemmän e... Lue koko vinkki »

One, two, three : ensiaskeleet englantiin

Ottaessani viimeisen vuoden aikana asiakseni tutustua tarkemmin Oppi ja ilo -sarjan huikeaan monimuotoisuuteen, olen tullut siihen tulokseen, että tämän laadukkaampaa puuhailua lienee mahdotonta löytää. Ihan huippujuttuja oikeastaan kaikki tutkimani. Lapsiminä – se joka 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa mietti kuumeisesti "hieman" suppeamman valikoi... Lue koko vinkki »
Suomen kieli ja mieli

Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli

Isänmaa. Äidinkieli. Suomalais-ugrilaisten kielten professori Janne Saarikiven tekstit herättelivät huomaamaan, miten suuria tunnemerkityksiä omaan kieleen liittyy. Minunkin kansallisidentiteettini juuret ovat historian hämyssä, kansallisuusaatteen nosteessa. Eli kuten Saarikivi kirjassaan kirjoittaa: ”Nykyiset suomalaiset ovat saksalaisten profess... Lue koko vinkki »
Niemi

Juha Hurme: Niemi

Jos aikoo kertoa kulttuurihistoriaa alueesta, jonka me tunnemme Suomena, kannattaa aloittaa ihan alusta. Juha Hurme vie lukijat mukaansa miljardien vuosien taakse alkuräjähdykseen asti, josta tarinalankoja aletaan vähitelllen keriä lähemmäs nykypäivää. Niemi on kaunokirjallisuuden keinoin kerrottu yleisesitys kulttuurihistoriasta niin kuin Juha Hur... Lue koko vinkki »
Viiden kielen kuvasanakirja

Angeles Gavira: Viiden kielen kuvasanakirja

Viiden kielen kuvasanakirja on juuri sitä mitä nimessään lupaa. Kirja on täynnä kuvia jotka ovat englannin, espanjan, ranskan, saksan ja suomen kielillä. Kirjassa on yli 6000 sanaryhmää, melkein jokainen ajattomasti kuvitettu. Sanat on järjestetty aihealueittain. Lisäksi myös sanoja, kuten ammatteja, joita on vaikea yhdellä kuvalla esittää. Itse... Lue koko vinkki »

Hannu Helin: Maailman sivu : Kootut runoelmat 1999–2010

Kokoelmaan sisältyvät teokset Tristia, A Human Been, Amnesia allegro,Ctrl Alt Del, Linnumpi nyt, Godbuy, Sesame mucho, Batyskafi Trieste eller de sista orden av ett ögonblick sekä Lehtien kirja. Tekijän oma teksti takakannessa sanoo: ”Jos maailmankuvasi on kompakti kokonaisuus, jos et usko rinnakkaisiin ja lomittuviin todellisuuksiin etkä tahdo ras... Lue koko vinkki »
Ihmissutta ken pelkäisi

Leonie Swann: Ihmissutta ken pelkäisi

Glenkillin irlantilaislampaat pääsevät paimenensa, lampuri Rebeccan johdolla matkalle Eurooppaan, kuten aiemmassa lammasdekkarissa Murha laitumella jo kävikin selväksi. Tarkemmin sanottuna lauma pääsee Ranskaan popsimaan ruohoa synkän linnan laitumelle. Linnan, joka toimi myös jossain vaiheessa mielisairaalana. Viereisessä aitauksessa asustavat kah... Lue koko vinkki »
Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Normand Baillargeon: Älyllisen itsepuolustuksen pikakurssi

Kriittisestä ajattelusta on tullut kansalaistaito. Elämme nykyään niin valtavan informaatiomäärän keskellä, että selviytyäksemme meidän tulisi osata suodattaa informaationjyväsistä akanat pois. Ja jos emme itse sitä tee, joku toinen tekee sen — itseään hyödyttävien tarkoitusperien ohjaamana. Meidän ei tule uskoa kaikkea sitä soopaa, jota meille jat... Lue koko vinkki »

Ulvi Wirén: Omal käel reisimine

Omal käel reisimine, alaotsikoltaan Suomi-viro-fraasisanakirja, on kerrankin hauska ja samalla informatiivinen, hyödyllinen opus. Sen avulla voi tutustua suomen ja viron kielen yhtäläisyyksiin ja eroihin. Lisäksi kirja antaa paljon tietoa virolaisesta kulttuurista sekä siihen sopeutumisesta, tavoista ja suhtautumisesta eri asioihin. Kirja jakaan... Lue koko vinkki »

Lari Kotilainen: Suomensuojelija : ohjekirja kielen pelastamiseen

1800-luvulla sivistyneistömme innostui kansallistunnon heräämisen yhteydessä puhumaan ja käyttämään suomea, joka sittemmin kehittyikin pelkästä kansankielestä myös kaikissa tilanteissa käyttökelpoiseksi viralliseksi kieleksi. Tämä kehitys vaati systemaattista ja pitkäjänteistä työtä, mutta 1900-luvulle tultaessa suomesta oli tullut vahva ja elinvoi... Lue koko vinkki »

Anna-Lena Laurén: Vuorilla ei ole herroja

Alaotsikoltaan Kaukasiasta ja sen kansoista. Anna-Lena Laurén, jonka aikaisempi kirja Hulluja nuo venäläiset on myös arvosteltu Kirjavinkeissä, on jälleen koonnut erittäin mielenkiintoisen raportin. Kirjoittaja on Venäjästä ja sen tilanteesta pidempään kirjoittanut toimittaja, joka on tällä kertaa hankkiutunut maihin ja paikkoihin, joihin vain harv... Lue koko vinkki »