Vuosi keskiajan Suomessa

Ilari Aalto: Vuosi keskiajan Suomessa

Maataloustyöt, valo ja pimeys, arki ja juhla. Siinä vuoden ja elämän rytmitys entisaikoina sukupolvesta toiseen. Yksinkertaista elämää verrattuna nykykiireeseen ja hajanaiseen, hajottavaan sykliseen sykkeeseen. Ravinnon saaminen on kaiken toiminnan ytimenä. Silti epävarmuutta ja monenmoista vaaraa tarjolla: sadon onnistumisesta ei koskaa... Lue koko vinkki »
Lux Perpetua 2

Andrzej Sapkowski: Lux Perpetua 2

Andrzej Sapkowski on puolalainen kirjailija, joka nousi suurempaan maailmanmaineeseen Noituri-fantasiasarjallaan. Noiturin menestyksestä huolimatta Sapkowski on sanonut itse omaksi pääteokseen Hussilaistrilogian, jonka Lux Perpetua 2 päättää. Suomessa sarjan tiiliskivimäiset osat jaettiin suosiolla kahtia. Hussilaistrilogiassa seikkailee Reyneva... Lue koko vinkki »
Mestarinna

Lauren Groff: Mestarinna

Marie de France (fl. 1160–1215) oli runoilija, joka syntyi nykyisen Ranskan alueella ja eli Englannissa 1100-luvun loppupuolella. Hänen elämästään ei tiedetä juuri mitään, mutta tutkijat pitävät häntä yhtenä ensimmäisistä ranskankielisistä naisrunoilijoista. Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että Marie de France oli Shaftesburyn luostarin abbedissa ... Lue koko vinkki »
Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Tuomas Heikkilä: Lalli : kansallismurhaajan muotokuva

Kansanperinteen mukaan Lalli tappoi kristinuskoa levittäneen piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä joskus 1150-luvulla. Tapahtunutta on vuosisatojen mittaan tulkittu monella tavalla, mutta nykyään yleinen ajatus on, että Lalli edusti nimenomaan jotain suomalaista, miestä joka puolusti kotiaan ja omaa pakanallista uskoaan. Vetävässä ja suositussa ... Lue koko vinkki »
Kulta-aika

Roxanne Moreil ja Cyril Pedrosa: Kulta-aika

Pitkään sairastanut kuningas on kuollut. Alaikäiselle prinssi Edwaldille uskolliset keinottelijat syrjäyttävät kruununprinsessa Tildan ja ajavat hänet kahden läheisen palvelijansa kanssa maanpakoon. Paetessaan Tilda haavoittuu vakavasti, ja matkanteko vaikeutuu. Mikä lopulta onkaan päämäärä? Samaan aikaan valtakunnassa leviää kapina koko kuningashu... Lue koko vinkki »
Tyttöjen vuosisadat

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat : Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Minkälaista oli menneisyydessä kasvaa tytöstä naiseksi? Tähän kysymykseen vastaa Tyttöjen vuosisadat, joka johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta aina 1800-luvulle niin Suomessa, Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Henna Karppinen-Kummunmäki syventyy kirjassaan tyttöjen kasvatukseen ja koulutukseen, mutta myös huvituksiin ja ystävyyssuhte... Lue koko vinkki »
Perhe ja verstas

Maija Ojala-Fulwood: Perhe ja verstas : Itämeren kaupunkien käsityöläiselämää keskiajalla ja uuden ajan alussa

Ammattikunnat olivat hyvin keskeinen osa esimodernin yhteiskunnan kaupunkiyhteisöä. Ammattikunnat eivät vain säädelleet työntekoa ja tuotantoa, vaan niissä oli usein sääntöjä liittyen paitsi sosiaaliturvaan ja leskien ammatinharjoittamiseen, niin myös hautajaisiin ja juhliinkin. Ammattikuntien säännöt olivatkin kaikkialla Euroopassa hyvin kattavia.... Lue koko vinkki »
Herran soturit osa 2

Andrzej Sapkowski: Herran soturit 2

Maailmanmaineeseen Noituri-sarjalla nousseen Andrzej Sapkowskin toinen sarja Hussilaistrilogia julkaistaan kuutena kirjana. Herran Soturit 2 on näin toisen kirjan jälkimmäinen puolisko. Huolimatta Noiturin suosiosta, Sapkowskin itsensä sanotaan pitävän Hussilaistrilogiaa tärkeimpänä teoksenaan. Euroopassa riehuu sota. Siitä huolimatta nuori lääk... Lue koko vinkki »
Perheen jäljillä

Johanna Ilmakunnas ja Anu Lahtinen (toim.): Perheen jäljillä : Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400–2020

Nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perinteiseen perheeseen liitetään sellaisia asioita kuin turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus. Monessakin mielessä nämä mielikuvat ovat kuitenkin harhaanjohtavia, pikemminkin 1800-luvun porvarillisen yhteiskunnan konstruktioita, kuin todellisuutta. Vastoin yleistä luuloa uusperheet olivat ensinäkin vars... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi

Apteekkari Melchior ja Pilatuksen evankeliumi on seitsemäs osa Indrek Harglan Apteekkari Melchior -kirjasarjassa. Indrek Hargla on virolainen tieteis-, fantasia- ja dekkarikirjailija. Hän on julkaissut kotimassaan yli 20 romaania. Suomessa hänellä on vankka ihailijajoukko, jatko-osat ovat odotettuja. Selvä jatkon odotus rakentuu tämän seitsemä... Lue koko vinkki »
Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Piritan kuristaja

Tallinnan liepeille rakennetaan birgittalaissääntökunnan luostaria, paikallisten suussa Piritaa. Eletään kevättalvea 1431, ja luostarin vihkiminen lähestyy. Tallinnan raadinapteekkari Melchior kutsutaan luostariin viisaiden miesten kokoukseen ottamaan selkoa siitä, onko nuori nunna menettänyt järkensä, vai miksi hän ei enää pysty puhumaan selkeitä ... Lue koko vinkki »
Rottien pyhimys

Anneli Kanto: Rottien pyhimys

Hattulan Pyhän Ristin kirkko valmistui 1400-luvun lopulla, ja sen kuuluisat seinämaalaukset ovat ilmeisesti noin 1500-luvun alusta. Mutta kuka kirkon maalasi? Sitä ei tiedetä. Anneli Kanto on rakentanut tieteellisen tutkimusaineiston pohjalta yhden tulkinnan siitä, miten maalausurakka olisi voinut edetä. Rottien pyhimyksessä ruotsalainen kirkkom... Lue koko vinkki »
Tuli ilta ja tuli aamu

Ken Follett: Tuli ilta ja tuli aamu

Oli aika, jolloin Ken Follettin kirjat olivat normaalin pituisia dekkareita. Vuosien kertyessä Follettin ilmaisu on kuitenkin muuttunut runsaammaksi, ja jo tuttuun tapaan Tuli ilta ja tuli aamu on julmettu jötkäle, jonka lukeminen on ergonominen haaste. Follettin uusin teos sijoittuu 1000-luvun Englantiin, ja se on itsenäinen esiosa Taivaan pil... Lue koko vinkki »
Kuninkaiden miekka

Bernard Cornwell: Kuninkaiden miekka

Uhtred, pakanasaksi, ylimys ja soturi, ei ehdi harmaista hapsistaan huolimatta elää rauhaisaa elämää oman linnoituksensa suojissa. Eletään 900-lukua, ja Englanti on pirstaleinen ja rauhaton. Wessexin kuningas Edward tekee kuolemaa, ja Uhtredin viholliset ovat nousemassa valtaan. Uhtredilla on toki muitakin huolia: sotaisat pohjanmiehet, ärsyttävät ... Lue koko vinkki »

Andrzej Sapkowski: Herran Soturit 1

Noituri-kirjoistaan maailmaan maineeseen nousseen Andrzej Sapkowskin vähemmän tunnettu Hussilaistrilogia jatkuu. Vuorossa on Herran soturit 1, joka on kahtia jaetun toisen kirjan ensimmäinen puolisko. Toisin kuin Sapkowskin Noituri-sarja, Herran Soturit sijoittuu oikeaan maailmaan. Lukija pääsee mukaan seikkailuun, joka sijoittuu Böömiin ja Slee... Lue koko vinkki »

Jaakko Tahkokallio: Pimeä aika : kymmenen myyttiä keskiajasta

Keskiaika nähdään usein erityisesti populaarikulttuurissa poikkeuksellisen väkivaltaisena ja synkkänä aikana ihmiskunnan historiassa. Ajatuksissa aikakautta leimaavat noitaroviot, inkvisitio ja kaikenlainen taikausko. Kirkko dominoi ajattelua ja tiedettä ja maapallon uskottiin olevan litteä. Keskiaika on siten osa sitä kertomusta, jossa hienoja asi... Lue koko vinkki »

Sally Nicholls: All Fall Down

On vuosi 1349 ja Isabel haaveilee muiden muassa pojista ja vapaudesta. Isabelille vapaus tarkoittaisi, ettei hän olisi maan hallitsijan omaisuutta ja omistaisi omaa maata, eikä olisi sidottuna työmaahan. Sitten ensimmäinen sairaustapaus iskee. Tämä sairaus on erilainen, sairaalle muodostuu kehoon tummia läikkiä ja se tappaa muutamassa päivässä. ... Lue koko vinkki »

Andrzej Sapkowski: Narrenturm 2

Noituri-sarjallaan maailmanmaineeseen nousseen Andrzei Sapkowskin toinen sarja Hussilaistrilogia jatkuu Narrenturm-kirjan toisella puoliskolla. Narrenturmin päähenkilönä toimii Reynevan, nuori lääkäri, joka on ajautunut pakomatkalle vehdattuaan varatun naisen kanssa. Seuralaisinaan hänellä on pari kohtalotoveria, jotka osaltaan avaavat hänen sil... Lue koko vinkki »

Lina Enlund ja Niclas Erlin: Arkea ja juhlaa Raaseporin linnassa

Raaseporin linna on suomalaisista linnoista omalla tavallaan mielenkiintoisin, vaikka sen nykyinen ulkomuoto onkin hieman vaatimaton. Vuosisatoja hylättynä seisonut linna on kärsinyt mittavia vahinkoja, ja vaatii jo melkoista mielikuvitusta nähdä linna sellaisena kuin se joskus aikoinaan oli. Nykyään Raaseporin linna tekee jonkinmoisen vaikutuksen ... Lue koko vinkki »