Kaikki on kemiaa

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

Elizabeth Zott on nokkela ja loistava kemisti, akateemisesti koulutettu sekä pienen huippuälykkään tyttären äiti. Lisäksi hän on aikaansaapa kokki ja valovoimainen TV-esiintyjä, riuska soutaja ja uskollinen ystävä. Mutta koska eletään 1950- ja 60-lukujen Amerikassa, paljon merkittävämpää on se, että Elizabeth ei ole naimisissa, eikä ole koskaan oll... Lue koko vinkki »
Pehmeät koneet

Richard A. L. Jones: Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä

Richard A. L. Jonesin Pehmeät koneet : Nanoteknologia ja elämä on maallikoille suunnattu tietokirja, joka pyrkii kertomaan nanoteknologiasta ja sen sovelluksista. Näin tämän kirjan Helsingin kirjamessuilla ja laitoin lukulistalle, koska välillä pitää lukea luonnontieteiden teoksia, jotta mielessäni olisi muutakin kuin humanismia. Scifin fanina t... Lue koko vinkki »

Thomas Pynchon: Painovoiman sateenkaari

Painovoiman sateenkaari kertoo Tyrone Slothropista. Hän on amerikkalainen sotilas, joka sodanaikaisessa Lontoossa herättää mielenkiintoa seksuaalikäyttäytymisensä vuoksi. Tutkijat nimittäin huomaavat yhteyden Slothropin yhden yön juttujen ja saksalaisten raketti-iskujen välillä: sinne, missä Slothropilla on ollut seksuaalisia seikkailujaan, osuu my... Lue koko vinkki »
What if?

Randall Munroe: What If?

Mitä, jos valtamerten syvimpään kohtaan porattaisiin aukko, josta suurin osa maailman vesistä valuisi jonnekin, esimerkiksi Marsiin? Miltä uusi maailmankartta näyttäisi? Entä kuinka korkealta pihvi pitäisi pudottaa, jotta se ehtisi paistua matkallaan maahan? Mitä, jos vesilasi olisikin puoliksi tyhjä, siis jos siinä olisi puoliksi tyhjiö? Ylä- vai ... Lue koko vinkki »
Aika

Adam Hart-Davis: Aika : suuren mysteerin jäljillä

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa. Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. T... Lue koko vinkki »

Theodore Gray: Kiehtovat alkuaineet

Kiehtovat alkuaineet on todella näyttävä katsaus alkuaineiden maailmaan. Kirja on todella hyvän näköinen ja täynnä näyttäviä valokuvia alkuaineista. Se listaa kaikki alkuaineet järjestyksessä jaksollisen järjestelmän mukaisesti ja esittelee niiden tärkeimmät tiedot. Kyseessä on nimenomaan katsaus, sillä tekstin osuus on paikoin vähäinen. Alkuain... Lue koko vinkki »

Paula Havaste: Temppuja ja tiedettä Heurekasta

Kirjaan on koottu erilaisia helppoja "tieteellisiä temppuja", joita voi kokeilla itse kotona. Vaikka kokeista suurin osa vaikuttaa pelkästään hauskoilta tempuilta, niiden tieteellinen tausta on kerrottu ja mukana on tietoiskuja luonnontieteiden historiasta. Havainnollistavien ja hauskojen piirroskuvien lisäksi kirjassa on myös valokuvia tiedekes... Lue koko vinkki »
Kemiaa keittiössä

Anu Hopia: Kemiaa keittiössä

Miksi rasvaton ruoka ei ole niin maukasta kuin rasvainen? Miksi munakas epäonnistuu? Mikseivät marengit onnistu matalapaineen aikana? Miksi pastan keitinveteen pitää lisätä öljyä, vai pitääkö edes? Mitä saadaan, kun yhdistetään ruoanlaitto ja luonnontieteet? Tiede-lehden monivuotisena ruokakolumnistina tunnettu Turun yliopiston funktionaalisten eli... Lue koko vinkki »

Anja Nystén: Kemikaalikimara

Maailma on täynnä kemikaaleja, luonnollisia ja synteettisiä. Monet niistä aiheuttavat ihmisille harmia. Kemikaaleihin liittyy pelkoja ja niiden vaaroja sekä yli- että aliarvioidaan. Tämän kirjan avulla pystyy kenties tasoittamaan kauhisteluaan ja keskittymään oikeasti vaarallisten kemikaalien pelkäämiseen. Anja Nystén on ammattitaitoinen kemisti... Lue koko vinkki »

John Emsley: Molekyyligalleriat : muotokuvia arjen aineista

Molekyyligalleriat esittelee lukijalle joukon kemiallisia yhdisteitä ja alkuaineita, jotka ovat useimmille tuttuja – jos ei arkielämästä, niin ainakin uutisotsikoista. Tuttujen aineiden, kuten suolan, polttoaineiden ja muovien taustalla on paljon kiinnostavaa kemiaa. John Emsleyn tyyli on viihdyttävä ja innostunut, vaikka kemianteollisuuden hait... Lue koko vinkki »

Philip Ball: Kirkas maa : Miten värit syntyivät

Värit on helppo ottaa itsestäänselvyyksinä. Taidemaalareilla ei kuitenkaan ole ollut täyttä palettia käytössä aina, vaan erilaisia pigmenttejä on kehitelty vuosien varrella. Maalien ominaisuudet, saatavuus ja hinta ovat vaikuttaneet paljon siihen miten on maalattu. Kemisti Philip Ball on tarkastellut värien kehitystä, aina kivikauden luolamaalau... Lue koko vinkki »

John Hudson: Suurin tiede : kemian historia

Kemia on ainakin tämän kirjan perusteella tieteistä suurin. Kemian vaikutuspiiriin kuuluu kieltämättä paljon inhimillistä toimintaa. Suurin tiede kertoo, mistä kemia on saanut alkunsa ja miten sen opit ja menetelmät ovat ajan mittaan muuttuneet. Varoituksen sanana todettakoon, että John Hudson tuntuu kirjoittaneen teoksen lähinnä kemian opiskeli... Lue koko vinkki »