Kaikki liikkuu

Kivi Larmola: Kaikki liikkuu : Lev Termenin ihmeellinen elämä

Oletteko koskaan kuulleet theremistä, yhdestä varhaisimmista elektronisista soittimista, jota soitetaan ilman minkäänlaista kosketusta itse instrumenttiin? Itse en ollut, ja kuvaus theremistä kuulosti niin käsittämättömältä, että minun piti peräti katsoa Youtubesta video aiheesta ennen kuin tajusin missä mennään. On vain sopivaa, että maailman kent... Lue koko vinkki »
Eläinten keksinnöt

Christiane Dorion ja Gosia Herba: Eläinten keksinnöt : Tutustu luonnon ihmeellisiin oivalluksiin

Olen aina pitänyt lasten tietokirjallisuutta todella tärkeänä genrenä, sillä nuorena tiedonjano on kovimmillaan ja nuorena myös valetaan se pohja ja innostus, jonka varaan myöhempi oppiminen toivon mukaan rakentuu. Tästä syystä yritän erityisesti pitää silmällä mielenkiintoista lasten tietokirjallisuutta. Tämän kevään huippuihin kuuluu ehdottomasti... Lue koko vinkki »

Matti Pikkujämsä ja Jenni Pääskysaari: Hetki ennen kuin maailma muuttui

Takakansitekstin mukaan Hetki ennen kuin maailma muuttui on kirja historiallisista käännekohdista ja ihmisistä, jotka saivat ne aikaan. Kirjan teemana on siis tietynlainen rohkeuden ylistys: mitä mahdollisuuksia maailmassa onkaan, jos vain uskaltaa. Itse kirjan sisältö yllättää kuitenkin siinä mielessä, että sisältö ei aina mitenkään itsestään selv... Lue koko vinkki »

Walter Isaacson: Leonardo da Vinci

Koen joskus uuden elämäkerran aloittamisen jopa vähän pelottavana puuhana. Kuinka monta kertaa onkaan käynyt ilmi, että se kuuluisa ja ihailtu ihminen onkin ollut läheisilleen aivan karmea ihminen (Steve Jobs, katson sinua). Tietysti persoonan puutteet eivät tieteellisiä tai taiteellisia meriittejä pois pyyhi, mutta silti sellainen aavistuksenomain... Lue koko vinkki »

Andrea Beaty ja David Roberts: Roosa Ruuti, insinööri

Kun Roosa Ruuti oli koulussa, hän istui hiljaa kuin hiiri luokassa. Vaikka osasi laskea ja tavata, ei hän suutansa uskaltanut avata. Roosa Ruudilla ei ole luovuudesta puutetta, keksinnöt seuraavat toisiaan aina hodarikoneesta juustopyssyllä varustettuun käärmeidenkarkoitusmyssyyn. Vaan mitä tehdä, kun epävarmuus ottaa vallan ja epäonnistuminen häv... Lue koko vinkki »
Neroja vai mielipuolia

Markus Hotakainen: Neroja vai mielipuolia

Tietokirjailija Markus Hotakainen tarjoaa tietokirjansa sisäänvetonimenä melkoisen tutkijanimen: Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim. Eikä toinenkaan nimi, Georg Joachim Rheticus, intohimoja herätä. Käsittelyssä on parikymmentä ihmiskunnan historiaan jäänyttä tutkijasuuruutta – ja noilla sisään! Rohkeaa! Keitä lienevät? Lääke... Lue koko vinkki »
Maailmanhistoria muutamassa minuutissa

Alexander von Schönburg: Maailmanhistoria muutamassa minuutissa

Enkä edes usko, että joku on todella kiinnostunut ateenalaisten elämästä vuonna 400 eaa. tai roomalaisten murheista vuonna 10 jaa. Historiassa kiinnostavat ne kysymykset, jotka heräävät meissä muinaista Ateenaa tutkiessamme, ja se, mitä meille merkitsevät tänään vastaukset niihin kysymyksiin, joita ihmiset silloin esittivät. Berliinil... Lue koko vinkki »
Halkaisukirvesmies

Roope Lipasti: Halkaisukirvesmies : elämä ja vähäisemmät teot

Olen erittäin iloinen, että Roope Lipasti on päättänyt julkaista tämän kokoelman. Osa kirjoituksista on nimittäin julkaistu aikaisemmin Kotivinkissä, Turun Sanomissa, Expressissä ja Lapsemme-lehdessä. Kirjoituksia on korjattu ja editoitu sekä paljon uuttakin on miehen käsissä syntynyt, siinä kaiken muun ohessa. Halkaisukirvesmiehellä on sana hal... Lue koko vinkki »
Kerjäläisprinsessa

Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa

Kerjäläisprinsessa on tieteiskirjallisuutta ja fantasiaa yhdistävä lastenkirja. Gigi on Umbrovian kuninkaan tytär ja asuu perheensä kanssa kaukana kotoa Grönlannin Keloburgin kaupungissa. He asuvat tuntemattomina köyhien seassa Alhaiston kaupunginosassa ja Gigin paras ystävä on yksikseen liikkuva Henry-poika. Alueella liikkuu kuitenkin myös ihmissu... Lue koko vinkki »
Emily the Strange : Kumpi ja Kummempi

Jessica Gruner ja Rob Reger: Emily the Strange : Kumpi ja kummempi

Emily jatkaa outoja seikkailujaan omassa, kummallisessa maailmassaan. Naapureita ja muitakin hiukan häiritsevien kokeidensa takia Emily joutuu jälleen kerran muuttamaan äitinsä kanssa. Silifordvillen pikkukaupunki saa nyt Emilyn asukikseen hiukan epämääräisen maineen saaneeseen taloon. Hän tarvitsee apua kaikkien tärkeiden projektiensa toteuttam... Lue koko vinkki »

Orhan Pamuk: Valkoinen linna

"Olin joutunut eroon todellisesta minästäni ja katselin itseäni ulkoa päin, aivan kuin niissä painajaisunissa, joita olin usein nähnyt. En edes halunnut tietää, kuka oli tämä toinen ihminen, jonka sisäpuolella itse olin, ja katsellessani pelokkaana, kun oma minäni kulki ohitseni minua tuntematta, halusin vain liittyä häneen uudelleen niin pian kuin... Lue koko vinkki »
Työpäiväkirjat

Leonardo da Vinci: Työpäiväkirjat

Renessanssiajan ehkä merkittävin mies Leonardo da Vinci (1452–1519) jätti jälkeensä merkillisen kirjallisen perinnön. Muistiinpanoja ja luonnoksia arvellaan olleen alun perin jopa 100 000 sivua, säilyneitä on 14 000. Näistä fragmentaarisista dokumenteista Laura Lahdensuu on poiminut ja suomentanut Työpäiväkirjat. Leonardo da Vinci, jolla ei ollu... Lue koko vinkki »