Skutsi

Päivi Lukkarila: Skutsi

Skutsi tuli ostettua Kirjamessuilta puhtaasti heräteostoksena hienon kannen houkuttelemana, mutta jokin vaisto minulla näköjään osui oikeaan, sillä Skutsi on nyt lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Eipä siinä muuta kuin lukemaan kirja pikavauhtia ja toteamaan, että ehdokkuus on aivan ehdottomasti ansaittu.  Skutsi kert... Lue koko vinkki »
Nousu

Nicholas Binge: Nousu

Nicholas Bingen artikkeleita on ilmestynyt monissa suurissa sanomalehdissä. Nousu on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa ja se oli ehdolla yhdeksi Goodreadsin vuoden parhaista kirjoista. Keskelle Tyyntä valtamerta ilmestyy massiivinen vuori. Sen olemassaolo uhmaa niin järkeä kuin luonnonlakeja. Siksi paikalle lähetetään tutkijajoukko, jonka ... Lue koko vinkki »
Suomaat

Tuomas Myllylä ja Sari Sariola: Suomaat

Suomaat alkaa jämäkästi. Edessä seisoo synkkä englantilainen kartano ja sinne on tulossa palvelupestiin Aisling, jolla alkaa olla vaihtoehdot lopussa. Mitä nuorelle naiselle on aikaisemmin tarkalleen ottaen tapahtunut jää paljastamatta, mutta tunnetusti 1800-luvun Irlannin historia ei ollut hilpeää aikaa, eikä irlantilaisten siirtotyöläisten osa ol... Lue koko vinkki »
Sielujen kutoja

Sami Makkonen: Sielujen kutoja

Sami Makkonen on lyönyt itsensä läpi sarjakuvataiteilijana. Hän on aiemmin julkaissut kaksiosaisen Kalevala-sarjakuvaversion ja vuonna 2022 hän julkaisi rujon kauhusarjakuvan Hevosjumala. Hevosjumalaa pidin vuoden parhaana sarjakuvana. Sielujen kutojassa Markus palaa sukunsa kartanoon. Hän ei ole ollut äitinsä kanssa yhteyksissä ja saa kuulla tä... Lue koko vinkki »
A Guest in the House

Emily Carroll: A Guest in the House

Emily Carroll on tullut tunnetuksi kauhusarjakuvien mestarina ja sillä linjalla jatkaa myös hänen uusin sarjakuvansa. Tarinan keskiössä on Abby, arka nainen, joka on hiukan hukassa omassa elämässään, mutta joka on vihdoin löytänyt jonkinlaisen kiintopisteen avioliiton myötä. Jokin tuntuu kuitenkin olevan uusioperheessä pahasti pielessä. Davidin ... Lue koko vinkki »
Sängyssä tupakoimisen vaarat

Mariana Enriquez: Sängyssä tupakoimisen vaarat

Suomalaislukijat pääsivät tutustumaan argentiinalaiseen Mariana Enriqueziin ensin novellien myötä, kun WSOY julkaisi Mitä liekit meiltä veivät -kokoelman Sari Selanderin suomentamana. Argentiinan lähihistoriasta ammentavat kauhunovellit olivat vaikuttavia ja herättivät monen lukijan mielenkiinnon. Seuraavaksi Enriquezilta saatiin upea Yö kuuluu mei... Lue koko vinkki »
Kalmankuu

Ilkka Auer: Kalmankuu

Kalmankuun tarina alkoi seitsemän vuotta sitten Anastasia-romaanissa, jossa nuorisokolmikko päätyi keskellä kalmankesää Friggesbyssä Porkkalassa. Alueen neuvostohistoriasta seurasi vielä 70 vuotta tapahtuneesta kuolemantapauksiin ja katoamisiin johtavia kauhoja, joista nuoret kuitenkin selvisivät. Kalmankuun tapahtumat alkavat seuraavana keväänä... Lue koko vinkki »
Osasto 23

Eva Frantz: Osasto 23

Olen kuullut nuorille suunnatusta kauhukirja Osasto 23:sta paljon hyvää, ja nyt kun teoksen pohjalta tehty Hallonbacken-televisiosarjakin on ilmestynyt, oli kirjaan viimein pakko tarttua. Tarina kertoo köyhästä työläisperheen lapsesta Stiinasta, joka saa harvinaisen tilaisuuden saada hoitoa sairauteensa Vadelmarinteen keuhkoparantolassa. Köyhäl... Lue koko vinkki »
Kaupunki joksi tulimme

N. K. Jemisin: Kaupunki joksi tulimme

Palkitun ja ylistetyn N. K. Jemisinin Kaupunki joksi tulimme on urbaani fantasiakirja, joka kertoo New Yorkista; kaupungin moniosaisesta ruumiillistuneesta sielusta, joka on heräämässä henkiin, mutta jota uhkaa sanoinkuvaamattoman kauhistuttava vaara. New Yorkin eri kaupunginosia edustavien avatarien on yhdistettävä voimansa saadakseen New Yorkiin ... Lue koko vinkki »
Kalman kehtolaulu

Rebecca Netley: Kalman kehtolaulu

Kalman kehtolaulu on Rebecca Netleyn esikoisteos, ja se voitti julkaisemattomille romaanisynopsiksille myönnettävän Exeter-palkinnon. On vuosi 1860, kun Elspeth Swansome palkataan lastenhoitajaksi syrjäiselle saarelle. Hänen vastuullaan on Mary, yhdeksänvuotias tyttö, joka ei ole puhunut sanaakaan sen jälkeen kun tämän kaksoisveli menehtyi. Elsp... Lue koko vinkki »
Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard: Kyyhkyt helvetistä

Robert E. Howard on H. P. Lovecraftin ohella 1930-luvun pulp-aikakauden tunnetuimpia kirjailijoita. Hänen päätuotantoaan on Conan Kimmerialainen, miekka ja magia -kirjallisuusgenren luonut fantasiahahmo. Näiden lisäksi hän kirjoitti kuitenkin muutakin, kuten tämä kokoelma osoittaa. Suomalaiselle spefin lukijoille Howard on hieman erityisessä ase... Lue koko vinkki »
Musta kieli

Marko Hautala: Musta kieli

Marko Hautala on Tiiliskivi- ja Kalevi Jäntin palkinnolla ansioitunut kauhukirjailija. Musta kieli on hänen kymmenes aikuisille suunnattu kauhuromaani ja itsenäinen jatko-osa hänen aikaisemmalle Kuokkamummo-kirjalleen. Mustassa kielessä poliisi etsii suurta joukkoa kadonneita ihmisiä. Tapaukset ovat hankalia, koska syytä näille ei tunnu löytyvän... Lue koko vinkki »
Romeo & Hirvit : Augustuksen arvoitus

Mari Luoma: Romeo & Hirviöt : Augustuksen arvoitus

Romeo & Hirviöt on ollut suomalaisella sarjakuvakentällä positiivinen yllätys. Lapsille suunnattu kauhukomedia on paitsi hauska myös toimivaa draamaa kiinnostavien hahmojensa vuoksi. Augustuksen arvoitus tuo tarinan viimein päätökseensä, ja onneksi tarinan loppu osoittautuu yhtä vereväksi kuin sen alkukin. Kuten kirjan nimestäkin arvaakin, ... Lue koko vinkki »
Cthulhun kutsu

H. P. Lovecraft: Cthulhun kutsu

Stephen Kingin ohella maailman tunnistettavimpiin kauhukirjailijoihin lukeutuva H. P. Lovecraft loi kirjailijanuransa 1900-luvun alkupuoliskolla. Valtaosa hänen tuotannostaan julkaistiin lehdissä ja vaikka hänen ei voida sanoa olleen menestynyt elinaikanaan, kasvoi hänen tuotannostaan kulttuurillisesti järisyttävä perintö, joka vaikuttaa vahvasti v... Lue koko vinkki »
Noitavaimo

Fritz Leiber: Noitavaimo

Fritz Leiber oli fantasian, kauhun ja scifin uranuurtaja. Hän muun muassa määritteli ja nimesi Robert E. Howardin edustaman fantasian miekka ja magia -alagenren. Noitavaimo julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1943. Kirjamuotoon se kääntyi vuonna 1952. Se on toiminut innoittajana kahdelle eri kauhuelokuvalle ja palkittiin Retro-Hugo-palkinno... Lue koko vinkki »
Kuolleen silmät ja muita kauhukertomuksia

Mika Waltari: Kuolleen silmät ja muita kauhukertomuksia

Kuolleen silmät on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 1926, jolloin Mika Waltari oli vain nuori poikanen ja käytti salanimeä Kristian Korppi. Vaikka en olekaan kauhugenren ystävä, tämän kirjan luin moneen otteeseen, koska joku kummallinen viehätys siinä oli. Lisäksi on sekin, että kirjan saaminen ei ollut mikään helppo juttu. Sitä ei ole myytävän... Lue koko vinkki »
Gwendy

Richard Chizmar ja Stephen King: Gwendy

Stephen Kingin ja Richard Chizmarin Gwendy kokoaa yksiin kansiin kolme pienoisromaania. Tammi julkaisi nämä pienoisromaanit myös yksittäisinä äänikirjoina. "Gwendyn lippaassa" tuntematon henkilö antaa 12-vuotiaalle Gwendylle puisen lippaan. Lippaassa on kahdeksan nappia, joita painamalla tapahtuu pahoja asioita. Samalla kun Gwendy alkaa saavutta... Lue koko vinkki »
Pelon voima

Anna Tommola: Pelon voima : Miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä

Pelko on kirjan aiheena näennäisen yksinkertainen. Kuten Anna Tommola kirjan alussa toteaa, arkijärjellä sanojen "pelko" ja "tunne" merkitykset tuntuvat päivänselviltä, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Pelon voima tarkastelee pelon tunnetta monipuolisesti neurologian, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista, ja matkan varrell... Lue koko vinkki »
Vanhat sarvet

Ramsey Campbell: Vanhat Sarvet : kauhutarinoita

Ramsey Campbell voi monelle suomalaiselle kauhun ystävällekin hieman tuntematon nimi, ainakin jos lukee pelkästään käännöskirjallisuutta. Hänen mittavasta yli 30 romaanin tuotannostaan vain Nimetön painajainen on käännetty suomeksi. Vanhat sarvet -kokoelman novellit on valinnut kotimaisen kauhukirjallisuuden ykkösnimi Marko Hautala. Hän avaa hyv... Lue koko vinkki »