Tämä kokonainen maailmani

Elizabeth Gilbert: Tämä kokonainen maailmani

Tämä kokonainen maailmani on lähes 600-sivuinen romaani, joka kertoo 1800-luvulla kasvaneen naisen elämästä ja niistä suurista harppauksista, jotka luonnontieteet ottivat hänen elämänsä aikana. Philadelphiassa sijaitsevasta perheen kotikartanosta Tahitille ja lopulta Hol­lantiin. Eristyksissä lapsuutensa viettänyt Alma Whittaker on itsepäinen j... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »
Fantasma

Tanja Tiekso: Fantasma

Tanja Tiekson esseeteos Fantasma tutkailee ihmisen ja luonnon suhdetta eurooppalaisen humanismin marginaaleissa. Tiekso on taiteentutkija, joka matkailee luontevasti pitkin ja poikin Eurooppaa tutkien ja perehtyen. Annetaan Tiekson kertoa itse, mitä hän on tutkinut: Jäljitin lajien välisten kytkösten historiaa. Etsin ihmisen kasvi- ja eläin­suht... Lue koko vinkki »

Riitta Angervuo ja Aarre Leskinen: Kasvien salainen elämä

Viime vuosina on ilmestynyt paljon kirjoja liittyen eläinten älykkyyteen (ja miten olemme aliarvioineet sitä), joten oli kai odotettavissa, että ennen pitkää kasveista ilmestyy vastaava kirja. Tosin ajatus kasvien jonkinlaisesta älykkyydestä tuntuu kieltämättä hassulta, eihän kasveilla todistettavasti ole aivoja eikä keskushermostoa. Mistä siis on ... Lue koko vinkki »
Heinät ja sarat Suomen luonnossa

Jouko Rikkinen: Heinät ja sarat Suomen luonnossa

Kukat, puut ja pensaat ovat monelle tuttuja, mutta kuinka monta heinää tai saraa osaat nimetä lajilleen? Noin viidesosa maapallon kasvipeitteestä on pääosin heinien muodostamaa, joten tämä lajissaan ensimmäinen teos on enemmän kuin paikallaan. Kirjassa esitellään noin 280 heinämäistä kasvia. Niiden lajilleen tunnistaminen on haastava pala, mutta... Lue koko vinkki »
William N. päiväkirja

Kristina Carlson: William N. päiväkirja

"Ajattelen joskus itseäni taiteilijana, jota ei ymmärretä hänen omana elinaikanaan, vaan hän tekee työnsä yksin ja köyhyydessä, mutta jälkimaailma saattaa löytää hänen teoksensa ja ymmärtää niiden todellisen arvon." William Nylander (1822–1899) oli kasvitieteilijä ja Helsingin yliopiston ensimmäinen kasvitieteen professori, joka toimi myöhemmin ... Lue koko vinkki »

Kaisa Häkkinen ja Terttu Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan

Kirja Aaloesta öljypuuhun : suomenkielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan yhdistää kasvi- ja kielitiedettä. Siihen on koottu tietoja vanhoista kasveista, jotka on mainittu nimeltä Mikael Agricolan teksteissä. Kyse on lähinnä Raamatun käännöksessä ja Rukouskirjassa esiintyneistä kasveista. Kuvituksena on käytetty 1500-luvulta peräisin olevia ku... Lue koko vinkki »