Lore Olympus 1

Rachel Smythe: Lore Olympus : Osat 1–4

Olen ollut tietoinen suositun nettisarjakuva Lore Olympuksen olemassaolosta jo kauan, mutta koska romantiikka ei ole genrenä ominta aluettani on sarjakuva jäänyt tähän mennessä lukematta. Webtoonissa julkaistava nettisarjakuva on kuitenkin kasvanut sellaiseksi ilmiöksi, että pakkohan tähän oli viimeinkin tutustua, jo sarjakuvallisen yleissivistykse... Lue koko vinkki »
Viiniä, hunajaa, omenapuu

Viiniä, hunajaa, omenapuu : Sumerien myyttistä ja eroottista runoutta

Enheduannan Suurisydämisin valtiatar -runoelman jälkeen joensuulainen Kirjokansi on kulttuuritekona kustantanut vielä tämän toisen runo- ja hymniteoksen neljäntuhannen vuoden takaisesta Mesopotamiasta, Kaksoisvirranmaasta, nykyisen Irakin alueelta. Alkukieli on sumeri ja runot on alunperin kirjoitettu nuolenpääkirjoituksella savitauluihin. Minna... Lue koko vinkki »
Villi Iiris

Louise Glück: Villi iiris

Louise Glück (s. 1943) on kiistatta merkittävä runoilija. Palkintokaapin koreimpana voittona komeilee tietysti se kirjallisuuden Nobel vuodelta 2020. Glück varmisti maineensa merkittävänä yhdysvaltalaisena runoilijana juuri tällä kokoelmallaan, joka voitti vuonna 1993 Pulitzerin. Wikipedian tiivistyksen mukaan Villi iiris kuvaa puutarhan kukkia ... Lue koko vinkki »
Ihmishämärä

Heikki Kännö: Ihmishämärä

Richard Wagnerin Ring-oopperatetralogia on valtava noin 16-tuntinen sukellus muinaisgermaaniseen ja -skandinaaviseen jumaltarustoon. Ylijumala Wotan kamppailee voimasormuksen ja samalla kaiken olevan hallitsemisesta ahneen Alberich-kääpiön kanssa. Maailmanpuu Yggdrasilin kaatamisesta liikkeelle lähtevä monen jumalaisen sukupolven yli vyöryvä kohtal... Lue koko vinkki »
Grammata

A. W. Yrjänä: Grammata

A. W. Yrjänän runot eivät tule lautaselle valmiiksi katettuna, vaan ne kuin vaativat lukijaa ajattelemaan toisenkin kerran sekä ottamaan selvää tekstien henkilöistä ja paikoista – hyvä niin. Grammatan tekstejä tekee mieli kypsytellä ja antaa niille useampi lukukerta. Jälkimaku on hieno. Yrjänän runoissa kertoja voisi olla ikuinen löytöretkeilijä... Lue koko vinkki »

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Yksi jatkuvasti jossain määrin pinnalla oleva aihepiiri on mytologiat. Erityisesti kreikkalaiset ja skandinaaviset jumaltarut heräävät uusien tulkintojen muodossa. Harvoin näiden takana on kuitenkaan samanlaista mediavaikuttajaa kuin Neil Gaiman. Gaiman, joka on luonut mittavan uran sarjakuvien, kirjojen ja näiden filmatisointien parissa. Niistä hä... Lue koko vinkki »
Ambrosia

Carita Forsgren: Ambrosia

Kolmikymppinen Jenni on Tampereen Hervannassa asuva suklaan ja seksin ystävä, joka pitää työkseen blogia. Hän on tutustunut ulkomaiseen mieheen, Marciin, joka on komea, hyvä sängyssä ja selvästikin varsin varakas. Mutta miten kuvioita muuttaa yllätysraskaus? Ja mikä vaikutus on Jennin ystävän Tuomon keittelemällä kaakaoon perustuvalla ihmeseerumill... Lue koko vinkki »

Sjón: Argon lastu

Islantilainen Valdimar Haraldsson perusti nuorena aikakauslehden, koska oli vakuuttunut pohjoisen rodun ylivertaisuuden johtuvan muita kansoja runsaammasta kalansyönnistä. Hän tuli lehtensä kautta tutuksi tanskalaisen laivanvarustajasuvun kanssa, jonka uuden aluksen neitsytmatkalle hänet vuonna 1949 vanhana miehenä kutsutaan vieraaksi. Laivan toine... Lue koko vinkki »
Pohjoismaiset jumalolennot

Johan Egerkrans: Pohjoismaiset jumalolennot

Pelottavan näköisiä kasvoja, miekkoja, keihäitä, korppeja, muinaisia asuja sekä tummanpuhuvia sävyjä. Pohjoismaisissa jumalolennoissa teksti ja kuvat puhuvat samaa kieltä. Se esittelee skandinaaviset jumalien suvut, aasat ja vaanit näyttävien kuvien kera. Kirja perustuu keskiaikaisiin tarinoihin ja teoksiin, joista kuvittajanakin toiminut Johan ... Lue koko vinkki »
Lumoavat lehmät

Walter de Camp: Lumoavat lehmät

City-lehden lukijoille Walter de Camp lienee tuttuakin tutumpi nimi, sillä hän on julkaissut lehdessä Sisäpiiri-kysymysvastauspalstaa vuodesta 1998. Itse en sijoitu lehden levikkialueelle päinkään ja niinpä ensikohtaamisemme tapahtui hänen uutuuskirjansa Lumoavat lehmät myötä. Googletus kertoo, että mies on oikealta nimeltään Kari Lempinen. Lumo... Lue koko vinkki »
Sideshow

Sheri Tepper: Sideshow

Elsewhere-planeetta koostuu erillisistä provinsseista, joista jokaisessa on omat tapansa ja lakinsa. Lakien noudattamista valvovat Enforcerit, joiden tehtävänä on huolehtia, että elsewhereläiset saavat elää omien käytäntöjensä mukaan. Pahin rikos on häiritä naapuriprovinssin tapojen toteutumista. Elsewhereläisten pahin pelko on Hobbsin maan juma... Lue koko vinkki »
The Gospel of Loki

Joanne Harris: The Gospel of Loki

Joanne Harrisin vielä suomentamaton teos The Gospel of Loki kertoo Asgårdin taruston Lokin näkökulmasta. Loki on kujeilun jumala ja pistää Asgårdin aivan sekaisin, kuin kunnon paha poika konsanaan. Valitettavasti muut jumalat ovat hieman huumorintajutonta porukkaa. Harris on uskollinen tarustolle ja näin ollen kirjassa edetään sattumus kerrallaa... Lue koko vinkki »
Routamieli

Silja Susi: Routamieli : kertomus pojasta, joka ei halunnut olla sankari

Silja Suden kirja Routamieli on aikamatka mystiseen, kaukaiseen Pohjolaan. Ihmiset asuvat klaanien muodostamissa pienissä yhteisöissä. Vuodenkiertoa määrittävät sadonkorjuujuhlat, pimeän ja valoisan vaihtelut. Ihmisen osa on ennen kaikkea jumalten suosiollisuudesta ja suojelusta riippuvainen. Jo odotusaikanaan äiti saa ilmoituksen lapsensa tulevast... Lue koko vinkki »
Maresi

Maria Turtschaninoff: Maresi : Punaisen luostarin kronikoita

Maresi on Punaisen luostarin noviisi. Luostari on pienellä saarella, jonne miehillä ei ole asiaa. Eräänä päivänä saarelle saapuu nuori tyttö, Jai. Maresi ystävystyy hiljakseen Jain kanssa ja selviää, että Jai pakenee isänsä raivoa. Niinpä kun eräänä päivänä horisonttiin ilmestyy suuri purjelaiva, joka ei näytä tavanomaisilta kalastus- tai kauppa... Lue koko vinkki »
Joen jumala

Anni Nupponen: Joen jumala

Joen jumala on Kuvastaja- ja Atorox-palkitun Anni Nupposen novellikokoelma. Tyylilaji on kotimaista spefiä, eli spekulatiivista fiktiota – helppoa "fantasia"- tai "scifi"-leimaa kaikille novelleille ei voi lyödä. Arkirealismista ollaan kuitenkin tukevasti erossa. Niminovelli "Joen jumala" on hieno tarina Milka-tytöstä, joka kohtasi lapsena Egypt... Lue koko vinkki »

Markus Harju, Jussi Katajala ja Alpo Leppänen (toim.): Maailmanlopun kirjasto ja muita tuomiopäivän tarinoita

Tämä novellikokoelma ilmestyi digitaalisena versiona juuri ennen suurta päivää 20.12.2012. Antologia sisältää yksitoista hyvin erilaista novellia, joissa kaikissa on sama teema. Maailmanloppu ja millainen se on, joissakin myös ennakoidaan sen jälkeistä tilannetta sekä pelastautumista, selviytymistä ja elämän mahdollista jatkumista vaikka ilman tekn... Lue koko vinkki »

Philip K. Dick: Jumalan pojan paluu

Herb Asher elää pienellä siirtokuntaplaneetalla, kaikessa rauhassa omassa kuvussaan, kuunnellen musiikkia ja välittämättä kenestäkään muusta. Vaan eihän se käy. Hän joutuu sekaantumaan naapurikuvun asukkaan elämään, sillä planeetan alkuasukkaiden jumala Jah haluaa palata Maahan ja tarvitsee siihen Herbin ja tämän naapurikuvussa asuvan Rybysin apua.... Lue koko vinkki »
Demonien taivas

Liz Williams: Demonien taivas

Komisario Chen palaa taas tositoimiin. Tällä kertaa pääosan vie kuitenkin demonietsivä Zhu Irzh, joka pääsee setvimään Singapore Kolmessa tapahtunutta raakaa murhaa. Pian käy ilmi, ettei kyse ole vain murhasta: meridiaanit ovat alkaneet horjua ja Zhu Irzh epäilee, että nämä asiat liittyvät toisiinsa. Murhasta menee suora yhteys Paugeng-suuryrity... Lue koko vinkki »
Ragnarök

A. S. Byatt: Ragnarök : Jumalten tuho

Ragnarök kertoo paitsi germaanisten myyttien jumalten tuhosta, myös toisenlaisesta tuhosta. Se kertoo kolmivuotiaasta laihasta lapsesta, joka joutuu pakenemaan Englannin maaseudulle toisen maailmansodan pommituksia ja kaipaamaan poissaolevaa isää, joka palaa, jos palaa. Laiha lapsi – kirjailija Byatt itse – saa käsiinsä germaanisia myyttejä esit... Lue koko vinkki »
Pedon varjo

Rick Riordan: Pedon varjo

Pedon varjo päättää Carter ja Sadie Kanesta kertovan Kanen aikakirjat -sarjan. Sarjan ensimmäisessä osassa erillään eläneet sisarukset joutuivat pahaa aavistamatta keskelle muinaisten egyptiläisten jumalten maailmaa ja saivat kuulla maailmanlopun estämisen olevan heidän harteillaan. Kolmannessa osassa seikkailu on jo edennyt pitkälle, eikä tappioil... Lue koko vinkki »