Matka jään reunalle

Annika Suvivuo: Matka jään reunalle

Annika Suvivuo on luonto-ohjaaja ja toimittaja, jonka esikoisteos Matka jään reunalle vie lukijan jään pariin. Tässä kokemuksellisessa tietokirjassa Suvivuo kartoittaa jään olemusta monin eri tavoin. Kirja rönsyilee mukavan vapautuneesti erilaisiin suuntiin. Ensin aloitetaan pääskyistä. Kesäisten lintujen yhteys jäähän tuntuu etäiseltä, kunnes m... Lue koko vinkki »
Maa joka ei koskaan sula

Inkeri Markkula: Maa joka ei koskaan sula

Inkeri Markkulan esikoisteos Kaksi ihmistä minuutissa kertoi äitiyteen liittyvistä ongelmista ja toisaalta isosta maailmanlaajuisesta ongelmasta, malariasta. Uusi teos Maa joka ei koskaan sula pyörii samankaltaisen rakenteen ympärillä: on äitiyteen nivoutuvia ongelmia ja globaaleja ilmiöitä, ja niiden leikkauskohtaan Markkula on rakentanut oivallis... Lue koko vinkki »
Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin

Petteri Taalas on Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri ja hän on toiminut myös Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana. Kokemusta ilmatieteestä on siis kertynyt aika lailla, peräti 40 vuoden edestä. Kirjassaan Taalas käsittelee ilmastokysymystä oman uransa kautta ja käy läpi keskeiset faktat, sekä millaisia muutoksia on odotettavissa mikäli mitään... Lue koko vinkki »
Arktis: likaista lunta

Ville-Juhani Sutinen: Arktis : Likaista lunta

Tutkimusmatkailija Adolf Nordenskiöld vieraili 1800-luvun loppupuolella Huippuvuorilla ja Grönlannissa ja pisti tuolloin merkille jäätiköltä löytyvän salaperäisen mustan tomun. Toisin kuin Nordenskiöld arveli, kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään avaruudesta laskeutunut kosminen aines, vaan tehdasperäinen hiili- ja rautapöly, joka oli kulkeutunut po... Lue koko vinkki »
Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason: Ajasta ja vedestä

Andri Snær Magnason on Islannin tunnetuimpia kirjailijoita ja olipa hän myös presidenttiehdokas vuoden 2016 vaaleissa. Se mitä Magnason kuitenkaan ei ole, on ilmastoasiantuntija. Niinpä hän hämmästyy kun erään tapaamisen yhteydessä johtava ilmastoasiantuntija pyytää häntä kirjoittamaan aiheesta kirjan. Eikö tämä jos mikä ole aihe, josta mielummin t... Lue koko vinkki »

Jeff Goodell: The Water Will Come : Rising Seas, Sinking Cities, and the Remaking of the Civilized World

Chesapeake Requiem käsitteli merenpinnan nousua ja erästä katoavaa yhteisöä sen verran runollisesti, että aiheesta sietää lukea enemmänkin. Jeff Goodellin The Water Will Come on paitsi erinomainen yleiskatsaus siihen, miten nousevat merenpinnat muuttavat maailmaamme, niin myös matkakertomus, jossa tarkastellaan, miten eri yhteisöt ympäri maailman y... Lue koko vinkki »

Jessica Haapkylä: Meren tarina : meribiologin tutkimusmatka Arktikselle

Vuonna 2004 Jessica Haapkylä oli Alaskassa kuvaamassa dokumenttia Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsenenä. Kosteutta tihkuva ikirouta ja roskia tonkivat jääkarhut jäivät tuolloin siinä määrin kummittelemaan mieleen, että paluu Arktikselle tutkimaan muuttuvaa luontoa oli lopulta väistämätön. Kysymys on, mitkä lajit ovat lopulta ilmastonmuutoksen ... Lue koko vinkki »

Bjørn Vassnes: Pakkasen valtakunta : kryosfääri ja elämä

Kryosfääri sanana lienee harvemmalle tuttu, mutta se tarkoittaa yksinkertaisesti maapallon niitä osia, jotka sisältävät jäätynyttä vettä. Lumi, jää ja ikirouta ovat ilmeisiä kryosfäärin ilmentymiä ja tuttu juttu pohjoisen asukkaille, mutta harvempi tulee ajatelleeksi miten suuri merkitys kryosfäärillä on myös niille maapallon asukkaille, jotka eivä... Lue koko vinkki »

Risto Isomäki: Miten Salpausselät syntyivät

Monelle saattaa tulla Salpausselästä mieleen soraharju tai hiihtokisat. Risto Isomäen kirja paljastaa, että kyseessä on jotain paljon suurempaa ja tärkeämpää. Se on Suomen tunnetuin geologinen muodostuma, jolla voi hyvinkin olla tärkeä osa ilmastossa tapahtuvien muutosten ymmärtämisessä. Isomäki tarjoilee tässäkin teoksessa mielenkiintoisia teorioi... Lue koko vinkki »