Tähtilipun maa

Markku Henriksson: Tähtilipun maa

Amerikan historia on jännittävä aihepiiri, koska erityisesti maan ja alueen lähihistoriaa käydään runsaasti läpi kirjoissa ja elokuvissa ja suurella yleisöllä on monesta tapahtumasta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, koska historia on tuotu näkyvästi esiin. Amerikan historia on kuitenkin pitkä ja polveileva ja siihen liittyy valtavasti henkilöitä... Lue koko vinkki »
Ei enää mitään

Tommy Orange: Ei enää mitään

Oaklandin stadionilla pidetään suuri powwow-juhla, joka kerää paikalle paljon intiaaneja. Tommy Orangen kirja seuraa laajaa joukkoa valmistautumassa powwow-juhlaan, kukin omine motivaatioineen. Joku on osallistumassa perinnetanssiin ensimmäistä kertaa, jotkut ovat töissä eri syistä ja eri tavoin, joku on raitistunut ja haluaa löytää perheensä – ja ... Lue koko vinkki »

George O’Connor ja H.M. van den Bogaert: Journey into Mohawk Country

Vuonna 1634 New York tunnetaan vielä nimellä New Amsterdam ja turkiskauppa on päivän sana. Tai olisi, mutta syystä tai toisesta kauppa on kuivunut käsiin ja yhä harvempi mohawk-intiaani vaivautuu Fort Orangen linnakkeelle hieromaan kauppoja. Olipa syynä Ranskan kilpailevat siirtokunnat tai jokin muu, asialle on syytä saada selvyys pian ja tähän hät... Lue koko vinkki »

Douglas Preston: The Lost City of the Monkey God

Muinaiset, kadonneet kaupungit ovat inspiroineet tarinankertojia ja tutkimusmatkailijoita sukupolvien ajan. Harva on kuitenkaan uskonut, että vielä tämän vuosituhannen aikanakin voisi oikeasti löytyä koskematon kaupunki jostain metsän siimeksestä. Niinpä vain vuonna 2015 maailmalle levisi kuitenkin uutinen, jonka mukaan Hondurasista oli löytynyt es... Lue koko vinkki »
Pieni talo preerialla

Laura Ingalls Wilder: Pieni talo preerialla

Pieni talo preerialla -sarja on kulunut monien tyttölukijoiden käsissä sukupolvesta toiseen; omat kappaleeni ovat ihan kirjaimellisesti hajonneet liitoksistaan. Kun muutama vuosi sitten etenkin tätä sarjan toista osaa alettiin säälimättä syyttää rasismista, olin kovasti hämmästynyt ja itse asiassa aika lailla närkästynytkin Lauran puolesta. Kirj... Lue koko vinkki »
1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Charles C. Mann: 1491 : Amerikka ennen Kolumbusta

Mitä oli Amerikassa vuonna 1491 eli vuosi ennen Kolumbuksen saapumista? Yleinen käsitys lienee, että muutama hassu intiaani siellä täällä. Tämä virallinen käsitys taitaa kuitenkin olla pahemman kerran väärässä. Nykytutkimuksen valossa Amerikassa asui vuonna 1491 todennäköisesti enemmän ihmisiä kuin Euroopassa. Pian vuoden 1492 jälkeen tilanne ku... Lue koko vinkki »
Umpah-pah

René Goscinny ja Albert Uderzo: Umpah-Pah

Uusien Asterix-painosten lisäksi suomalaista sarjakuvayleisöä hemmotellaan toisellakin René Goscinnyn ja Albert Uderzon sarjakuva-albumilla. Kyseessä on parivaljakon Umpah-pah-sarjakuva, jossa seikkailevat intiaani Umpah-pah ja ranskalainen upseeri Olvin Janoisin 1700-luvun kolonisaation aikakaudella. Sarjaa julkaistiin 1960-luvun alusta, mutta ... Lue koko vinkki »
Asterix ja suuri merimatka

René Goscinny ja Albert Uderzo: Asterix ja suuri merimatka

Kuka löysi Amerikan? Kristoffer Kolumbus, sanoo joku. Viikingit ehtivät ensin, korjaa toinen. Tosiasia kuitenkin on, että vielä ennen viikinkejä Amerikassa vierailivat tietysti Asterix ja Obelix. Kuinka siinä niin kävi? No, härkävankkurit, jotka tuovat kalaa Parisiumista tuttuun gallialaiskylään, ovat lakossa, joten Amaryllix ei saa tuoretta kal... Lue koko vinkki »
Auringon temppeli

Hergé: Auringon temppeli

Auringon temppeli on Tintti-sarjakuva, joka jatkaa Seitsemän kristallipalloa -albumissa aloitettua tarinaa. Professori Tuhatkauno on kadonnut, kapteeni Haddock ja Tintti ovat etsimässä häntä. He ovat päätyneet Peruun ja toteavat intiaanien olevan sotkeutuneina juttuun. Etsintäretki liikkuu vuoristossa ja viidakossa, samalla löytyy myös inkojen p... Lue koko vinkki »
Intiaani

Reijo Mäki: Intiaani

Jussi Vares on viettämässä viihdykästä viikonloppua naisystävänsä hulppealla mökillä Turun saaristossa. Mukaan ilmoittaa yllättäen liittyvänsä Petran tytär, joka on tulossa yhteysaluksella ja pariskunta lupaa lähteä häntä vastaan. Aamulla tunnelma on erikoinen, hyytävä ja pahaenteinen sankan merisavun peittäessä kaiken – m/s Vätterniä ei kuulu eikä... Lue koko vinkki »
Maattomien mailla

Javier de Isusi: Maattomien mailla

Hulluuden ja kuoleman rajamailta, syvimmästä sademetsästä ja viimeisistä tutkimattomista viidakoista käy ystäväänsä Juania etsivän Vascon tie vähitellen jälleen ihmisten pariin. Loputtomalta tuntuva etsintämatka vie hänet nyt Brasiliaan, jossa hänelle viimein selviää se, että ei Juan ollutkaan se syy, joka häntä veti maailmalle. "Haluan vain olla s... Lue koko vinkki »
Hullu joki

Javier de Isusi: Hullu joki

Juan ei ollut Meksikossa eikä Nicaraguassa. Juanin heikot jäljet ovat vieneet häntä etsivän Vascon Ecuadoriin Napojoen rantamille. Huhujen mukaan Juan olisi halunnut matkustaa viidakkoon täysin eristyksissä elävän intiaaniheimon pariin. Hitaasti Vascon ja hänen matkakumppaninsa, myyttistä kultakaupunki El Doradoa etsivän Hectorin, matka kulkee koht... Lue koko vinkki »
Marcosin piippu

Javier de Isusi: Marcosin piippu

Meksikossa eteläosissa Chiapasin osavaltiossa on jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan vaikuttanut intiaanikansojen ihmisoikeuksia ja maan yleistä demokratiakehitystä kannattava zapatistikapinallisten järjestö. Hallitus pitää zapatistiarmeijaa käytännössä terroristiryhmänä, vaikka he eivät juuri aseisiin koskekaan pyrkimyksiensä vauhdittamiseksi. Ja ... Lue koko vinkki »
Agapito Roblesin kirjava viitta

Manuel Scorza: Agapito Roblesin kirjava viitta

Yanacochan seutua hallitsee tuomari Montenegro, jonka määräyksestä aika on pysähtynyt. Joetkaan eivät enää virtaa ja juhlapyhiä järjestetään silloin, kun tuomarille sattuu sopimaan. Lautamies Agapito Robles — erikoinen hahmo sokean rouva Añadan kutomissa kirkkaissa ponchoissa, jotka ennustavat tulevaisuutta — alkaa agitoida intiaaniyhteisöä mieliva... Lue koko vinkki »
Veren ääriin

Cormac McCarthy: Veren ääriin

Cormac McCarthyn läpimurtoteos oli vuonna 1985 ilmestynyt Blood Meridian. Se on viimein saatu suomeksi: Veren ääriin on hieno suomennos kirjasta, joka on sittemmin nostettu amerikkalaisen kaunokirjallisuuden kaanoniin, muun muassa Time-lehden sadan parhaan vuosina 1923–2005 ilmestyneen romaanin listalle. Veren ääriin sijoittuu villiin länteen, m... Lue koko vinkki »
Cocco Bill 1

Benito Jacovitti: Cocco Bill : Osa 1, Kamomillacowboy saapuu kaupunkiin

Cocco Bill -sarjakuva tekee komean paluun 30 vuoden tauon jälkeen, silloin sitä nimittäin julkaistiin viimeksi suomeksi. Nyt Cocco Bill ilmestyy komeana yli 100-sivuisena albumina, joka sisältää neljä hillitöntä tarinaa Cocco Billin ja hänen Hölkky-hevosensa seikkailuista. Ensimmäiselle osalle ei tässä ole nimeä, se voisi olla vaikka juuri otsikon ... Lue koko vinkki »
Rienaus

Douglas Preston: Rienaus

Arizonassa sijaitsevan karun vuoren sisään on rakennettu maailman tehokkain hiukkastörmäytin, jonka avulla olisi tarkoitus selvittää alkuräjähdyksen salaisuuksia. Rakenteet ovat maan alla, mutta alue on tarkoin vartioitu, entinen intiaanien pyhä paikka ja hautausmaa — näin heimo ainakin itse väittää. Isabella on kallein koskaan rakennettu kone, USA... Lue koko vinkki »
Tatuointi : Symbolit ja niiden merkitykset

Jack Wittings: Tatuointi : Symbolit ja niiden merkitykset

Länsimaisessa kulttuurissa tatuoinneilla ei ennen ole ollut mikään hyvä maine. Ne on liitetty lähinnä merimiehiin, sirkusfriikkeihin sekä rikollisiin. Niin kutsuttu kunniallinen väki ei ole niitä hyväksynyt. Tatuointien mainetta ei ole parantanut sekään, että ne ovat usein olleet suttuisia ja huonosti tehtyjä sekä mahdollisesti jopa vulgaareja. ... Lue koko vinkki »

Mario Vargas Llosa: Vihreä talo

Perulaisen Mario Vargas Llosan Vihreä talo on kaleidoskooppimainen kurkistus erilaisten kulttuurien kohtaamiseen viidakossa ja kaupungissa. Keskellä perulaista viidakkoa nunnat haalivat intiaanityttöjä lähetysasemalleen myydäkseen heidät myöhemmin palvelusväeksi, kunhan ovat ensin sivistäneet heitä hieman. Mystinen muukalainen saapuu Piuran kaup... Lue koko vinkki »
Kuoleman asetelma

Lincoln Child ja Douglas Preston: Kuoleman asetelma

Kuoleman asetelma on toinen Suomessa julkaistu agentti Pendergast -jännäri (ensimmäinen on Ihmeiden kabinetti). Alkuperäisessä sarjassahan tämä on neljäs romaani. Tällä kertaa kukaan ei ole turvassa pienessä kansasilaisessa kaupungissa! Salaperäisestä Pendergastista ja hänen menneisyydestään ei vielä tässäkään kirjassa saada kunnolla lisätietoja, j... Lue koko vinkki »