Kreikkalainen tytär

Soraya Lane: Kreikkalainen tytär

Kreikkaan Skópeloksen saarelle päättyy tämä tarina, sinne missä Mamma Mia! filmattiin. Melkeinpä samoihin tunnelmiinkin, onnen täyttymyksiin. Takana monet mutkat, kuten uusiseelantilaisen Soraya Lanen edellisessäkin viihderomaanissa, Seitsemän tytärtä, Seitsemän salaisuutta, Seitsemän rakkautta -kertomussarjan toisessa romaanissa Kuubalainen tyt... Lue koko vinkki »
Odottamattomin terkuin ope

Aino Leppänen: Odottamattomin terkuin ope

"Olen 41-vuotias äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Voiko sen masentavampaa virkettä olla?" Itse asiassa voi, jos laitetaan sivulauseeseen lisäyksenä, että olen hieman ylipainoinen ja ala-asteikäisen tytön yksinhuoltajaäiti." Näin ollaan "surkeuden" ytimessä ja itseironian sisimmässä ja päästään itse kirjailijan vinoilevaan ilmaisuilott... Lue koko vinkki »
Kuubalainen tytär

Soraya Lane: Kuubalainen tytär

Ei vähempää kuin Anna Karenina ja hänen kohtalonsa käväisee mielessä tämän uusiseelantilaisen Soraya Lanen Kuubalainen tytär -romaanin jälkikaikuna ja -makuna. Vaikuttava, vaikkakin huomattavasti kevyimmin vedoin vedetty Tolstoihin verrattuna. Mutta kuitenkin. Tunnetta riittää enemmän kuin viisautta. Rakkauden voima tässäkin on tuhoava. Sitä kohti,... Lue koko vinkki »
Ei mitään hätää

Tiina Katriina Tikkanen: Ei mitään hätää

Parisuhteessa vallitsi yksinkertainen ja raaka laki tähän liittyen: kosketus lisäsi kosketusta, hellyyttä, rakkautta. Koskemattomuus puolestaan lisäsi koskettamattomuutta, eristi meidät toisistamme, ja lopulta unohdimme, kuinka yksinkertaista oli joskus ottaa toinen kainaloon, halata tai sanoa, että anna minun hieroa jalkapohjiasi. Traumat kiin... Lue koko vinkki »
Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä

Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä

Nyt suomennettunakin ilmestynyt Evelyn Hugon seitsemän aviomiestä on yksi viime vuosien suositelluimmista ja kehutuimmista kirjoista, jonka TikTokin ihmeellisestä maailmasta voi löytää. Kirjan pääosissa ovat toimittaja Monique ja julkisuudesta vetäytynyt entinen supertähti Evelyn Hugo, joka haluaa vihdoin kertoa tarinansa omin sanoin ja mitään peit... Lue koko vinkki »
Kuinka rakastaa tytärtään

Hila Blum: Kuinka rakastaa tytärtään

Mitä tulee mieleen israelilaisesta kirjallisuudesta? Minulle ensimmäisenä David Grossman ja Lavie Tidhar, miksei myös Amos Oz tai Yuval Noah Harari. Vähänlaisesti kaunokirjallisuutta Israelista kuitenkin tulee Suomeen, joten Hila Blumin Kuinka rakastaa tytärtään kiinnitti huomion kustantajan kuvastossa jo siksi. Oli ilo myös havaita, että Minna Tuo... Lue koko vinkki »
Kielletyt tunteet

Edith Wharton: Kielletyt tunteet

Kielletyt tunteet on kolmas yhdysvaltalaiselta Edith Whartonilta (1862–1937) suomennettu romaani. Whartonin laajasta tuotannosta on aikaisemmin ilmestyneet Säätynsä uhri (1922) ja Viattomuuden aika (1955), josta Wharton sai Pulitzer-palkinnon ensimmäisenä naiskirjailijana. Hän sai myös Yhdysvaltojen tiede- ja kirjallisuusakatemian kultamitalin, sen... Lue koko vinkki »
Puolet kaupungin miehistä on jättänyt mut

Amanda Romare: Puolet kaupungin miehistä on jättänyt mut

Nimi antaa jo ymmärtää, mitä ruotsalaisen Amanda Romaren esikoisromaanista on odotettavissa: sinkkuelämää, kenties humoristisella otteella. Kirjan pääosassa on autofiktion tapaan Malmössä asuva Amanda, joka kertoo heti kirjan alussa tulleensa taas dumpatuksi. Liikkeenjohdon konsultti osoittautuu ihan hyväksi yhden illan jutuksi, mutta sen jälkeen m... Lue koko vinkki »
Hiukset takussa

Jenny Kangasvuo: Hiukset takussa

Polyamoria on rikollisen alikäytetty juttu kotimaisessa kaunokirjallisuudessa. Aihetta käsitteleviä aikuisten romaaneja löytyy ainakin Pirkanmaan kirjastoista vain muutama (varhaisin tosin kiinnostavasti vuodelta 1917!). Niinpä Jenny Kangasvuon Hiukset takussa on todella tervetullut. Hieno kirja se onkin ja osoittaa hyvin, millaista rikkautta ihmis... Lue koko vinkki »
Takaisin kotiin

Kate Morton: Takaisin kotiin

Kate Morton on pitkään ollut erityisesti naislukijoiden suosikki. Hänen teoksiaan ovat suomeksi julkaisseet sekä Otava että Bazar. Monet kirjoista ovat olleet uusintapainoksia, mutta Takaisin kotiin on kokonaan uusi kirja. Sitä onkin odotettu, sillä Morton ei ole julkaissut uusia kirjoja viiteen vuoteen. Kirjassa Jess, joka on menettänyt toimitt... Lue koko vinkki »
Tujuin terkuin ope

Aino Leppänen: Tujuin terkuin ope

Samanlaista esineellistämistä näkyy olevan jopa näillä sivistyneillä naisilla kuin mistä kaikkia miehiä on syyllistetty naisvoimin: ihminen seksiobjektina. Halulla hartahalla innostuvat lukion lehtorit kuolaamaan, kun koululle ilmestyy uusi komea Kalle projektin pitoon, ja onhan Aiskulla jo oma sanomattoman upea koulun vahtimestarikomistus Elmo val... Lue koko vinkki »
Mikä meidät erottaa

Brit Bennett: Mikä meidät erottaa

Vuonna 1968 pienessä Mallardin kylässä Louisianassa kuhistaan: toinen kadonneista Vignesin kaksosista on palannut takaisin! Desiree Vignes on ollut kadoksissa 14 vuotta, ja nyt hän on tullut takaisin. Mutta miksi hänellä on mukanaan yönmusta pikkutyttö? Eihän se millään voi olla hänen lapsensa, sillä Desiree ja hänen sisarensa Stella ovat esimerkil... Lue koko vinkki »
Vaiti

Laura Malmivaara: Vaiti

Tartuin kirjaan ja sitten kuuntelinkin sen äänikirjana, koska Laura Malmivaara lukee sen itse ja lisäksi äidin osat lukee Marja Packalén. Kun olin kuunnellut, tartuin taas kirjaan ja selailin sitä palauttaakseni mieleen vielä uudestaan jotain. Kirjassa kaikki nimet ovat vaihdettu, joten sen voisi lukea niinkin, ettei tapahtumista mitään tiedä. ... Lue koko vinkki »
Vuosikirja

Holly Bourne: Vuosikirja

Paige Vickers on koulussa 11. luokalla, Suomessa siis peruskoulunsa päättävä 9-luokkalainen, ja keskittynyt lähinnä välttelemään huomiota. Paige onkin onnistunut siinä hyvin, kunnes koulun lehteä valvova opettaja Gordon pudottaa lehden päätoimittajana työskentelevälle Paigelle melkoisen pommin: Gordon haluaisi Paigen osallistuvan koulun vuosikirjan... Lue koko vinkki »
Vaimovallankumous

Elina Kilkku: Vaimovallankumous

Vaadin, että Irene opettaa mua flirttailemaan. Se mutisee jotain maalaishiirestä, mutta opastaa, että kaikki lähtee katseesta. Sitten voi vain hymyillä, tai osoittaa hienovaraisilla fyysisillä eleillä, että pitää toista miellyttävänä. Irene puhuu flirttailusta kuin Mister Miyagi itämaisista taistelulajeista Karate Kidissä. Mä leikin tyhmää ja kysyn... Lue koko vinkki »
Rakkauden ja tulehduksen oireita

Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita

Pihalla kaikki tietävät äidin ostamasta Pöly-Esteri-sohvasta, koska isä on huutanut siitä niin paljon. Mutta jo seuraavassa hetkessä äiti makaa sohvalla ohuena ja keltaisena, ja pian hän on poissa. Jäljellä ovat Anni, Isko ja isä. Äiti on poissa ja hänestä ei puhuta, mutta elää pitää, mennä eteenpäin. Tarina alkaa kuitenkin vuodesta 1972 ja h... Lue koko vinkki »
Seitsemäs piste

Marianna Kurtto: Seitsemäs piste

Marianna Kurtto on minulle ollut ensisijaisesti erinomainen suomentaja, jonka nimi on löytynyt useammastakin hyvästä kirjasta. Kurtto on kirjoittanut myös runoja, joita en ole lukenut, mutta esikoisromaani Tristania jätti myönteisen vaikutelman. Niinpä uusi Seitsemäs piste houkutteli heti. Seitsemäs piste on sekin varsin runollinen teos, jo... Lue koko vinkki »
Mullojoki, 1950

Jenni Linturi: Mullojoki, 1950

Puolakat ovat perhe itähämäläisessä kuvitteellisessa Mullojoen kylässä jokus 1950-luvulla. Nuori Martta, piikatyttö, kokee sen tavallisen tarinan: hän tulee raskaaksi perheen pojalle Olaville, joka perheen painostuksesta ja omastakin kunniantunnostaan lähtöisin menee Martan kanssa naimisiin. Martan äiti Maria, palvelijatar hänkin, ei tosin uutta vä... Lue koko vinkki »

Minna Mikkanen: Kotijoukot

Sota-ajasta on paljon kirjoja, siis niitä, jotka kertovat, kuinka sodittiin, millaista oli rintamalla. Miten sitten elettiin kotirintamalla? Minna Mikkanen kertoo siitä ja hyvin kertookin. Kotijoukot on kirja, jossa eletään maaseudulla, Savon sydämessä ja jutustelu on lupsakkata, joskin aiheet eivät niinkään. Sota on taustalla kaiken aikaa ja jo... Lue koko vinkki »

Eppu Nuotio: Maggie ja minä

Eppu Nuotion uusin kirja Maggie ja minä kertoo kahdesta aikakaudesta, joiden naiset oikein kivasti soluttautuvat toisiinsa. 1900-luvulla oli taiteilija Venny Soldan-Brofeldt ja hänen elämänsä. Hyvin viitatataan hänen eloonsa Juhani Ahon kanssa, joka ei ollut niitä kaikista auvoisimpia. Hänen lohdukseen on Maggie. Maggie Gripenberg, tanssija. Hei... Lue koko vinkki »