Hyönteisten mitalla

Carlos Da Cruz: Hyönteisten mitalla

Tämä on kuvittaja Carlos da Cruzin eläintietokirjasarjan kolmas osa. Aikaisemmissa osissa on esitelty eläimiä yleensä, kaloja ja dinosauruksia. Nyt vuorossa ovat hyönteiset! Kirjasarjassa esitellään erilaisia eläimiä ja tykitetään faktoja perinteiseen lasten tietokirjojen tapaan. Tässäkin kirjassa da Cruz on tehnyt kuvitukset ja keräillyt faktat, j... Lue koko vinkki »
Pieni suuri elämä

Marcus Rosenlund: Pieni suuri elämä

Toimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut pari oivallista yleistajuista tietokirjaa: vuonna 2019 ilmestyi Sää joka muutti maailmaa ja vuonna 2020 seurasi Kohti korkeuksia. Nyt säästä, ilmastosta ja avaruudesta sukelletaan vähän pienempiin aiheisiin. Pieni suuri elämä käsittelee kaikenlaista pientä, mutta merkityksellistä elämää. Kirjan takakannes... Lue koko vinkki »
Kitisevä koppiskokous

Anne Muhonen ja Janina Saari: Kitisevä koppiskokous

Kovakuoriaisia tunnetaan maailmassa yli 350 000 lajia, mutta lajeja arvellaan olevan jopa miljoonia. Suomessa lajeja taas tunnetaan melkein 4000 ja lisää löydetään koko ajan. Mikään aivan mitätön eliölajiryhmä ei siis ole kyseessä. Mutta kuinka moni oikeastaan kiinnittää mitään huomiota näihin arkisiin hyönteisiin, saati osaa nimetä yleisimpiä kova... Lue koko vinkki »
Suomen hyppyhämähäkit

Sami Karjalainen: Suomen hyppyhämähäkit

Hei, tuossa seinällä on pieni hämähäkki. Ei kun ei sittenkään, sehän hyppäsi. Vai onko sittenkin – onpa hieno! Hyppyhämähäkkejä löytää melko helposti kun osaa etsiä oikeasta paikasta, mutta tarkasti niitä on vaikeampi päästä katsomaan. Sami Karjalaisen kirja esittelee Suomen hyppyhämähäkit ainutlaatuisin kuvin. Jos Karjalaisen aiemmat teokset ku... Lue koko vinkki »
Maailma ilman pimeää

Johan Eklöf: Maailma ilman pimeää

Katuvalot, mainosvalot, jouluvalot, kodin sähkölaitteiden valot, pihavalot jne. Lista erilaisista valoista on loputon ja nykyään myös ympäri vuorokauden palavien lista on pitkä. Ruotsalainen biologi ja lepakkotutkija Johan Eklöf kysyy kirjassaan; miksi haluamme valaista kaiken? Helppolukuisen kirjan lyhyehköt esimerkit tulevat monista eri aiheis... Lue koko vinkki »
Suuri suomalainen muurahaiskirja

Katja Bargum ja Heikki Helanterä: Suuri suomalainen muurahaiskirja

Muurahaisten esi-isät olivat petoja, mutta mutualismit ovat laajentaneet muurahaisten ruokavaliota. Monessa tapauksessa mutualismit ovat tehneet muurahaisista pitkälti kasvissyöjiä. Ekologisin termein sanotaan, että muurahaiset ovat siirtyneet ravintopydamidissa pykälän alaspäin. Tämä vähentää energiahävikkiä, sillä kasvissyöjien populaatio tarvits... Lue koko vinkki »

Sami Karjalainen: Suomen leppäkertut

Sami Karjalaisen Suomen Sudenkorennot kasvatti mielenkiintoa sudenkorentoja kohtaan ja leppäkerttukirjan esipuheessa hän pohtiikin, voisiko nyt käydä samoin. Kaikki edellytykset siihen ovat, sillä Suomen leppäkertut on jokaiselle sopiva tietopaketti, määritysopas ja kaunis kuvakirja leppäkertuista. Kukapa ei leppäkerttua tuntisi, onhan Lennä, le... Lue koko vinkki »

Anne Sverdrup-Thygeson: Jos hyönteiset katoavat : Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen

Arvostelin hiljattain mainion Kimalaisen kyydissä -kirjan, jonka jälkeen jäi vähän sellainen kutina, että hyönteisistä ja varsinkin niiden hädänalaisesta tilanteesta pitäisi lukea enemmänkin. Tähän saumaan Jos hyönteiset katoavat... vaikutti siis oikein nappivalinnalta. Biologian professori Anne Sverdrup-Thygesonin kirja yllättää monessakin suht... Lue koko vinkki »

Rasa Dmuchovskienė: Pikkumuurahaisen jännä päivä

Miksi-kysymykset ovat tärkeä osa lapsen kehitystä. Tässä kirjassa niitä esittää lähes tauotta muurahaispienokainen ja niinpä hän saakin nimekseen Miksimiksi. Hän lähtee keon uumenista metsään, jossa herää paljon uusia kysymyksiä ja pikkuhiljaa myös vastauksia niihin. Erilaisuus, pienuus ja kiinnostus ympäristöön ovat kirjan pääteemoja. Miksimiks... Lue koko vinkki »
Öinen kiitäjä ja muita ötököitä

Juha Laaksonen: Öinen kiitäjä ja muita ötököitä

Öinen kiitäjä ja muita ötököitä jatkaa samaa tyyliä ja laatua kuin sarjan aiemmat teokset. Koreat perhoset, luteet, jäärät ja muut ovat samalla viivalla. Johtolankana on innostus ja kunnioitus luontoa kohtaan sekä jano oppia uutta. Suomessa on nisäkäslajeja vähän ja monella lintulajilla menee huonosti, mutta hyönteisiä sentään piisaa ihmeteltävä... Lue koko vinkki »
Pohjolan eläimet äänessä

Jan Pedersen: Pohjolan eläimet äänessä

Äänet ovat tärkeä osa luonnon havainnointia, mutta ääniin perustuvia teoksia on julkaistu melko vähän. Usein pukutuntomerkkejä käsitellään kirjallisuudessa sivukaupalla, mutta äänet kuitataan lauseella tai parilla. Tämä teos vie huomion ääniin. Se tarjoaa tuttua ja tuntemattomampaa, mutta nojaa ennen kaikkea toiminnallisuuteen. Kirjassa esitellä... Lue koko vinkki »
Lähiluonnon ihmeitä

Helena Rönkä: Lähiluonnon ihmeitä

Pihapiirissä ja lähiluonnossa tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Tässä pirteässä kirjassa mennään vuodenaikojen mukaan, otetaan kuukausittain pureskeltavaksi joitakin luontopähkinöitä, mieltä askarruttaneita kysymyksiä. Jokaisella kuukaudella on neljästä viiteen kysymystä, joihin annetaan vastaus. Vaikkapa, mitä tehdä takovalle tikalle, joka rummut... Lue koko vinkki »
Luontopiha

Riku Cajander: Luontopiha : ympäristöystävällinen piha ja puutarha

Monen unelmapihalla on kukkaloistoa, marjoja notkuvia pensaita, yrttejä ja linnunlaulua. Aivan tällaista ei Riku Cajanderin kirja takaa, mutta monimuotoisen luontopihan saa toteutettua melko helpolla. Suomessa on lähes miljoona pihaa, puutarhaa tai mökkitonttia, joten uudistettu laitos vuonna 2010 ilmestyneestä teoksesta on paikallaan. Luontopih... Lue koko vinkki »

Sami Karjalainen ja Jussi Murtosaari: Hämmästyttävät hyönteiset

Hämmästyttävät hyönteiset esittelee kotimaisten hyönteisten ihmeellistä maailmaa upeiden valokuvien voimalla. Tekijöinä on kaksi Suomen eturivin hyönteisiin erikoistunutta valokuvaajaa, Sami Karjalainen ja Jussi Murtosaari. Kumpikaan ei ole ensimmäistä kertaa asialla, Karjalainen on tehnyt aiemmin muun muassa kehutun Neidonkorennot-kirjan ja Murtos... Lue koko vinkki »
Mummon ja lasten luontokirja : Kotipihan ötökät

Liisa Sääskilahti: Mummon ja lasten luontokirja : Kotipihan ötökät

Mummon ja lasten luontokirjan luomisen motivaatio on se perinteinen: kun sopivaa ei löydy, niin tehdään sitten itse. Kirjan taustalla on Liisa Sääskilahti, entinen opettaja ja nykyinen neljän lapsen mummo, joka on myös kuvittanut teoksensa itse. Kirja kertoo kotipihan ötököistä: muurahaisista, leppäkertuista, perhosista, sarvijaakoista ja niin e... Lue koko vinkki »
Puutarhan ystävät ja viholliset

Eva Fanqvist Skubla: Puutarhan ystävät ja viholliset : hyötyeläinten ja tuholaisten luonnollinen tasapaino

Puutarhan ystävät ja viholliset -kirja esittelee erilaisia hyönteisiä ja otuksia, joita voi esiintyä puutarhassa. Pääsääntöisesti ne ovat tuholaisia, mutta vastapainoksi on esitelty myös hyödyllisiä hyönteisiä (esimerkiksi leppäkertut ja perhoset). Esiteltyinä on myös sienten, bakteerien ja virusten aiheuttamia kasvitauteja. Kirjan avulla voi tu... Lue koko vinkki »
Luontoillan seitsemän veljestä

Iiris Kalliola: Luontoillan seitsemän veljestä

Luontoilta alkoi vuonna 1975 ja 32 vuoden aikana ohjelmaan tuli 150-200 000 kysymystä. Kuuntelijoita oli parhaimmillaan yli 500 000. Ohjelma jatkuu edelleen, mutta sukupolvi on vaihtunut. Tämä kirja esittelee ne tutuimmat Luontoillan asiantuntijat Veikko Neuvosen, Harri Dahlströmin, Seppo Vuokon, Ilkka Koiviston, Kauri Mikkolan, Matti Helmisen ja S... Lue koko vinkki »
Uusi maailma

Steph Swainston: Uusi maailma

Tähtifantasialla palkittu Uusi maailma on Nelimaa-sarjan tähän asti paras osa. Se vääntää jännitystä ja toimintaa pykälän kovemmalle. Sota hyönteisvihollisia, turilaita, kohtaan jatkuu kiivaana. Taistelupaikkana on jälleen Slake's Cross, josta Komeetta Jantille on jäänyt ikävät muistot: Jant oli kuolla vuoden 1925 suuressa turilashyökkäyksessä Slak... Lue koko vinkki »
Lähikuvassa otus

John Hallmén ja Lars-Åke Janzon: Lähikuvassa otus

Makrokuvaus on sellainen valokuvauksen osa-alue, joka on hyötynyt digitekniikan mahdollisuuksista. Kun ottaa erittäin vahvasti suurentavaa lähikuvaa jostain pienestä – vaikkapa hyönteisestä – ongelmaksi tulee syväterävyys: kuvan terävä alue voi olla vain millimetrien osan levyinen. Hyönteistäkään ei ole mahdollista saada kokonaan teräväksi. Ratkais... Lue koko vinkki »