Sydänmaalaiset

Minna Mikkanen: Sydänmaalaiset

Käsissä on savolaisen kirjailijan uuden kirjasarjan aloitusosa nykymaalaiselämästä: Minna Mikkasen Sydänmaalaiset. Ei! Älkää paetko! Ei mennä nostalgiaan. Ihan on nohevaa tekstiä tässä ja nyt. Ei yhtään heinäseivästä: kauramaidot, härkäpavut, tinderit, homot, ilmastonmuutokset, tuorerehupaalit, veget ja karjankasvatukset kuvassa mukana. Enne... Lue koko vinkki »
Minä olen monta

John Irving: Minä olen monta

Kuinka kuvailla muutamalla sanalla pääkäänteet John Irvingin romaanista Minä olen monta, siinäpä kysymys! Kokonaisia elämiä nousuineen ja laskuineen sisältävä tiiliskivi on vaikea selittää kattavasti. Kyse on kuitenkin Billystä, eli kirjailija William Marshall Abbotista, joka ponnistaa vermontilaisesta pikkukaupungista maailmalle – vain palata... Lue koko vinkki »
Aavekaupunki

Kevin Chen: Aavekaupunki

Maaliskuun lukulistalle mahtui sattumalta kaksikin Rauno Sainion suomentamaa taiwanilaista kirjaa, Chi Ta-wein Kalvot ja tämä Kevin Chenin Aavekaupunki. Molemmat kirjat ovat taiwanilaisia ja niitä yhdistää myös queer-tematiikka. Siinä missä Kalvot on selkeämmin scifiä, Aavekaupunki aaveineen kallistuu kenties hieman maagisen realismin puolelle. Sak... Lue koko vinkki »
Oikeus rakkauteen

Jonas Gardell: Oikeus rakkauteen

Mutta yhden tietyn piirteen mukainen homoseksuaali ei voi kuitenkaan koskaan olla. Onnellinen. Romaanin Oikeus rakkauteen alkuosassa Pontus Wikner kirjoittaa näin muistelmissaan. Hän elää 1800-luvun puolivälissä, mitä suurimmassa määrin salattuna, nykyajan termein kaapissa olevana, homoseksuaalina. Kärsineenä, onnettomana, mutta kuitenkin kiihk... Lue koko vinkki »
Muutos : metodi

Édouard Louis: Muutos : metodi

Pohjois-ranskalaisessa Hallencourtin kylässä on alle 1500 asukasta, pienet piirit ja takapajuinen tunnelma. Eddy Bellengueulen on pakko päästä sieltä pois, jättää kaikki entinen ja tulla kokonaan uudeksi ihmiseksi. Tämä uusi ihminen on nuori menestyskirjailija Édouard Louis, ja Muutos : metodi jatkaa hänen omaelämäkerrallisten romaaniensa sarjaa. T... Lue koko vinkki »
Queer : Sarjakuvajohdanto

Meg-John Barker ja Jules Scheele: Queer : Sarjakuvajohdanto

Campeissa representaatioissa on potentiaalia osoittaa sukupuolen ja seksuaalisuuden performatiivisuus ja häiritä normatiivisia representaatioita. Voisiko tuon selkeämmin sanoa! Niin kuin monen muun kohdan kirjassa, jonka tarkoitus on arkistaa, jakaa ja kansanomaistaa meille tavantallaajille tieteellistä sanomaa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta... Lue koko vinkki »
Homoromaani

Rasmus Arikka: Homoromaani

En oikein tiedä itsekään miksi tartuin tähän kirjaan. Halusinko "tirkistellä" mitä ne homot puuhaavat? No en. Halusin kyllä lukea, miltä heistä tuntuu. Sitä tämä kirjaa antaa yllin kyllin ja se teki minut mietteliääksi. Kirjan päähenkilö, nuori mies, on aina tiennyt olevansa homo ja aluksi saa sen käsityksen, että on sen kanssa sinut, mutta... ... Lue koko vinkki »
Ruumiin ylittävä ääni

Tuomas Aitonurmi: Ruumiin ylittävä ääni

Nyt esikoisteoksensa julkaiseva Tuomas Aitonurmi (s. 1988) on Raumalta lähtöisin oleva, nykyisin Helsingissä asuva kirjastoalan ammattilainen. Minulle hän on tuttu varsinkin runoista kirjoittaneena kriitikkona ja Kirjasampo-palvelun toimittajana. Näistä lähtökohdista Aitonurmen esikoisteos, esseekokoelma Ruumiin ylittävä ääni, ylitti helposti kiinn... Lue koko vinkki »
Maa jota ei ole

Heidi Airaksinen: Maa jota ei ole

Heidi Airaksisen esikoisromaani Vierge moderne aloitti Laventelimurhat-sarjan pari vuotta sitten. Kirjan tapahtumat sijoittuivat 1930-luvun Helsingin queer-piireihin, joissa diakonissasisar Kerstin sekaantui murhatutkimuksiin ja tutustui siinä ohessa Freddy Henrikssoniin ja Harrietiin, jotka ovat nyt tämän kirjan pääosissa. Maa jota ei ole – taas E... Lue koko vinkki »
23 transmyyttiä

Bling: Mona: 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä

Mona Blingin kirja 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä murtaa nimensä mukaisesti 23 myyttiä ja luuloa, joita transihmiset kohtaavat arjessaan. Ennen myyttien avaamista kirja esittelee lyhyesti aiheeseen liittyvää termistöä, joka auttaa sekä ymmärtämään kirjan sisältöä paremmin, ja samalla on myös sanastoa, joka jokaisen olisi hyvä halli... Lue koko vinkki »
Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä

Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä

Muutama vuosi sitten englanniksi ilmestynyt Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä on Casey McQuistonin esikoisteos ja melkoinen superhitti. Goodreadsissa kirjalla on hirveä määrä arvioita ja se on epäilemättä suosituimpia tänä vuonna lukemistani kirjoista. Goodreadsin käyttäjät valitsivat sen sekä parhaaksi rakkausromaaniksi että vuoden parhaaksi... Lue koko vinkki »
Shuggie Bain

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Shuggie on 1980-luvun alussa pieni poika repaleisesta perheestä Glasgow'sta. Hänen isänsä on taksikuski ja äitinsä juoppo. Niin, ei kai sitä sen selkeämmin voi ilmaista. Shuggien kaksi vanhempaa sisarusta ovat jo teini-ikäisiä, syntyneet äidin ensimmäisessä avioliitossa. Isä hylkää perheen sur­kealle asutusalueelle suljetun hiilikaivoksen taakse. J... Lue koko vinkki »
Tyttö, nainen, toinen

Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen

Tyttö, nainen, toinen antaa lukijalleen kaksitoista mahdollisuutta sukeltaa toisen ihmisen saappaisiin ja elää hetken katsoen maailmaa aivan uudesta näkökulmasta. Tai näin ainakin minä kirjaa lukiessani tunsin. Epäilin aluksi kirjan teemojen raskautta ja massiivisuutta. Ajattelin niiden olevan liian suuria mahtumaan yhden kirjan kansiin ilman, e... Lue koko vinkki »
Kärsimystrilogia

Jukka Larsson: Kärsimystrilogia

1980-luvun puolen välin tietämillä ilmestyi kotimaiselle kirjallisuuskentälle mielenkiintoinen uusi kirjailija: göteborgilaisessa yksiössään romaaneja naputteleva vankilapsykologi Jukka Larsson. Väkivaltainen vankilaromaani Kiusaaja ilmestyi 1986, vuonna 1987 puolestaan oli vuorossa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin suhteelle perustuva Viettelijä, ja ... Lue koko vinkki »
Nimeni on Alex

Miska Karhu: Nimeni on Alex

Nuori transmies Alex on kadonnut. Hänen piti tulla Tampereelta takaisin kotiin Turkuun, mutta hän ei saavu perille. Miesystävä Anssi huolestuu ja tekee katoamisilmoituksen. Katoaminen tuo yhteen Anssin, Anssin äidin Kertun ja Alexin vanhemmat. Alexin vanhemmista etenkin äiti Marjutin on vaikea hyväksyä lapsensa muuttumista: Marjutille Alex on sitke... Lue koko vinkki »
Mitä meistä jää

Bryan Washington: Mitä meistä jää

Yhdysvaltalaisen Bryan Washingtonin esikoisromaani kertoo perhesuhteista, saaduista ja itse luoduista. Sen pääosassa on Houstonissa asuvat Benson ja Mike, ja alkuasetelma on vähintäänkin epätavallinen. Benson on tummaihoinen ja Mike japanilainen. Miken vanhemmat asuivat aikoinaan Houstonissa, mutta ensin Japaniin lähti isä ja sitten äiti, eikä Mike... Lue koko vinkki »
Punainen huone

Kaj Korkea-aho: Punainen huone

En siis kuolemaksenikaan tiedä, miksi halusin tämän kirjan lukea. Aloitin kuitenkin ja mietin vielä, että luenko vai en, mutta yks kaks huomasin, että olen ihan koukussa ja on vaan pakko lukea, ottaa selvää, miten tässä tulee käymään. Nuori mies laittaa ilmoituksen lehteen: Julkaissut kirjailija haluaa ostaa asunnon, noin 30 neliötä, Etelä-Helsi... Lue koko vinkki »
Tunnustan

Ian Gittins ja Rob Halford: Tunnustan : omaelämäkerta

Muistan ikuisesti – yhtenä monista keikkamuistoistani – vuoden 2011 Sauna Open Airin, jolloin lauantain pääesiintyjänä oli täyttä rautaa, tai siis täyttä metallia, oleva Judas Priest. Kokemus oli mahtava: maa jytisi, tuhannet ihmiset lauloivat mukana tai vain huitoivat rytmikkäästi ilmaa. Ja lavalle astui, ja myöhemmin jopa ajoi moottoripyörällä, k... Lue koko vinkki »
Tämän kaiken minä annan sinulle

Dolores Redondo: Tämän kaiken minä annan sinulle

Tämä oli joku satunnaispoiminta kirjastosta, arvelen että luulin lainaavani Mercè Rodoredan kirjan. No menihän tämä nyt melkein sinne päin… Mutta ihan kelpo jännäriksi tämä espanjalaistarina osoittautui. On se palkittukin arvostetulla Planeta-palkinnolla ja Vuoden johtolangan ulkomaan kunniakirjalla, eli kovin on kunniakas teos! Kirjan päähenkil... Lue koko vinkki »