Kadonnut kansa

Jarkko Juselius ja Anne Muhonen: Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus

Joskus 45 000 vuotta sitten neandertalinihmiset kohtasivat ensimmäistä kertaa Eurooppaan saapuneita nykyihmisiä. Miltä tämä kohtaaminen mahtoi näyttää? Jarkko Juseliuksen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen. Selkokielinen kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä os... Lue koko vinkki »
100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
Afrikka : Suurenmoinen maanosa

Kim Chakanetsa: Afrikka : Suurenmoinen maanosa

Lasten tietokirjoihin on helppo suhtautua lämpimästi: minullakin on jäänyt muistoja monesta kiehtovasta lapsuuden tietokirjasta. Tämä Afrikka : Suurenmoinen maanosa on heti kannesta lähtien todella kiinnostavan näköinen kirja. Suuri koko ja upean näköinen kansikuva tekevät kirjasta houkuttelevan näköisen. On aika kova tavoite tiivistää Afrikan k... Lue koko vinkki »
Aikamatka

Pinja Meretoja: Aikamatka : Miten telefoonista tuli älykäs

Älypuhelimet ovat tehneet koko nipun muita laitteita työttömiksi. Mistä kaikki tämä teknologia on tullut ja millaisilla laitteilla älypuhelimen tehtäviä ennen tehtiin? Näihin kysymyksiin vastataan tässä Pinja Meretojan lasten tietokirjassa, jonka päähenkilö, 8-vuotias Sissi vierailee tätinsä kanssa kirpputorilla. Sieltä löytyvät vanhat esineet johd... Lue koko vinkki »
Kayn poppakonstit

Adam Kay: Kayn poppakonstit : Lääketieteen ällö ja hullu historia

Lääkärit eivät aiemmin ole tienneet ihmisruumiin toiminnasta yhtään mitään. Niinpä lääkärikäynnistä on voinut olla potilaalle lähinnä haittaa hyötyä enem­män. Päänsärkyä? Porataanpa kalloa. Vaivaako kaljuus? No, sivelläänpä pu­lunkakkaa päälaelle. Amputaatiota vailla? Ei muuta kuin parturiin. Ja niin edel­leen. Vasta oikeastaan viimeisten 100–200 v... Lue koko vinkki »
Fredrika

Sanna Pelliccioni ja Leena Virtanen: Fredrika! : Kirjailija Fredrika Runebergin unelmat ja ihmeellinen puutarha

Mutkat suoriksi kirjoitettu lasten ja nuorten kuvakirja kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin Fredrika-vaimosta, jolla itsellään oli himo kirjoittaa ja halu vaikuttaa. 40 sivun mittaan Fredrika Tengström (1807–1879) inhimillistyy ja yksilöityy omaksi persoonakseen eikä jää enää pelkäksi tapetiksi Runebergien seinälle, kuten niin usein tästä aviopa... Lue koko vinkki »
Suomalaiset tutkimusmatkailijat

Carlos Da Cruz ja Janne Haikari: Suomalaiset tutkimusmatkailijat

Carlos da Cruzin ja historijoitsija Janne Haikarin hedelmällinen yhteistyö on tuottanut jo kolmannen kirjan, ja kylläpäs taas näyttää hyvältä! Tutkimusmatkailijoista saattaa tulla helpoiten tulla mieleen Marco Polon kaltaiset kuuluisuudet mutta kyllä Suomenkin historiasta löytyy lukuisia ansiokkaita – ja ennen kaikkea mielenkiintoisia – tutkimusmat... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Tehdaskaupungin lapset

Viime vuonna Karoliina Suoniemeltä ilmestyi mainio tietokirja Ihan oikeat viikinkiajan lapset. En varsinaisesti odottanut kirjalle jatkoa, joten Tehdaskaupungin lapset tuli oikein mukavana yllätyksenä. Tällä kertaa liikutaankin sitten varsin erilaisissa oloissa, 1800-luvun ja 1900-luvun alun teollistumisen vanavedessä. Suoniemi tuo hyvin esille ... Lue koko vinkki »

Alice James, Jerome Martin, Tom Mumbray ja muut: 100 asiaa maapallosta

Suuri suosikkini 100 asiaa... -kirjasarja jatkuu jälleen, tällä kertaa aiheenaan maapallon ihmeet. Kirjan konsepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan se, että se esittelee aiheestaan sata erikoista faktaa. Tässä tapauksessa lukija tutustuu muiden muassa merilintujen jätöksiin, joilla on kylmentävä vaikutus Pohjoisnavan lämpötilaan ja jättimäisten ma... Lue koko vinkki »

Laura Haapamäki ja Raili Mikkanen: Suomen lasten aarrelaivat

Tuntuu hassulta ajatella, että Suomen vesiltä voisi löytyä niin sanottuja aarrelaivoja; ne yhdistää pikemminkin Karibian turkoosinkirkkaisiin vesiin, jos jonnekin. Itse asiassa Suomi – ja Itämeren alue yleensä – on kuitenkin mitä parhain paikka hylkylöydöille. Itämeren vähäsuolainen ja viileä vesi pitää nimittäin siitä huolen, että täältä ei löydy ... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Ihan oikeat viikinkiajan lapset

Millaista oli elämä Suomessa rautakauden lopulla, aikana joka tunnetaan myös viikinkiaikana? Mielu ja Joutsi ovat Eurassa asuvia sisaruksia, joiden kokemusten kautta päästään tutustumaan arkipäivän elämään tuhat vuotta sitten. Tutuksi tulevat muun muassa muinaiset uskomukset ja pyhät paikat, pukeutuminen, ruoka, suhtautuminen kuolemaan ja se, milla... Lue koko vinkki »

Ruth Brocklehurst, Henry Brook ja Adam Larkum: Murunen maailmanhistoriaa

Kuinka tiivistää maailmanhistoria vain runsaaseen 150 sivuun? Vaikeaan haasteeseen vastaa Murunen maailmanhistoriaa, joka antaa lyhyen katsauksen historian suuriin linjoihin alkaen esihistoriallisesta ihmisestä aina avaruusaikaan asti. Luonnollisesti mistään hirveän syvällisestä lukukokemuksesta ei voida tällä sivumäärällä puhua, mutta kirja toi... Lue koko vinkki »