Sinkkuus kautta aikojen

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sinkkuus kautta aikojen

Tämä kirja yllätti minut todella, sillä ajattelin alkuun niin, että jos jotenkin ihan vaan puolihuolimattomasti lukasen, mitä se sinkkuus mukamas on. Vaan pääsinpä heti alkumetreillä kirjailijan kanssa samaan kyytiin, kun olimme samaa mieltä sanasta sinkku. No, se on varsin uusi sana ja sitä ennen se on ollut esimerkiksi vanhapiika. Tosin nykyään s... Lue koko vinkki »
Enemmän kuin yksi lapsi

Shen Yang: Enemmän kuin yksi lapsi

Kiinassa toteutettiin yhden lapsen politiikkaa vuosina 1980–2015, ja sen inhimilliset kustannukset ovat olleet kovat. Jopa 400 miljoonan lapsen syntymä estettiin, ja sen seurauksena maan sukupuolijakaumasta on tullut pahasti vääristynyt: miehiä on noin 30 miljoonaa enemmän kuin naisia. On kuitenkin yksi ihmisryhmä, joka on jäänyt tällaisten tilasto... Lue koko vinkki »
Sampo

Juha Hurme: Sampo

Juha Hurme jatkaa suomalaisen kulttuuriperinnön perkaamista. Tällä kertaa Hurmeen kohteena on Kalevalan ihmeitä tekevä sampo. Se on Kalevalassa ylin McGuffin, moottori monen toiminnan takana, mutta mikä se itse asiassa on? Hurme menee syvälle sammon selittämisen historiaan ja naaraa esille enemmän ja vähemmän huuruisia teorioita sammosta. Oletan... Lue koko vinkki »
Moraalinen kunnianhimo

Rutger Bregman: Moraalinen kunnianhimo

Hollantilaisella menestyskirjailijalla Rutget Bregmanilla on vahva teesi: suurin hyödyntämätön luonnonvara maailmassa on lahjakkaiden ihmisten inhimillinen kapasiteetti. Miksi me emme tee enemmän maapallomme, yhteiskuntamme, ihmiskuntamme hyväksi? Miksi tyydymme vähempään kuin maapallon pelastamiseen? Kirjan otsikko Moraalinen kunnianhimo alleviiva... Lue koko vinkki »
Kadonnut kansa

Jarkko Juselius ja Anne Muhonen: Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus

Joskus 45 000 vuotta sitten neandertalinihmiset kohtasivat ensimmäistä kertaa Eurooppaan saapuneita nykyihmisiä. Miltä tämä kohtaaminen mahtoi näyttää? Jarkko Juseliuksen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen. Selkokielinen kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä os... Lue koko vinkki »
Arktisen maailman jäljillä

Markku Heikkilä: Arktisen maailman jäljillä

Toimittaja Markku Heikkilä on seurannut tiiviisti arktisen alueen asioita jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, ja näiden vuosien myötä on nähty muutoksen tuulia. Kun Heikkilä aloitti pestinsä oululaisessa sanomalehti Kalevassa, elettiin optimismin aikoja. Arktinen neuvosto perustettiin 1996 ja yhteistyötä viriteltiin yli rajojen. Venäjä oli muka... Lue koko vinkki »
Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »
Hurskaat ja hauraat

Arto Julkunen: Hurskaat ja hauraat : Tuntemattoman uskonyhteisön tarina

Olen aina ollut kiinnostunut uskonyhteisöistä: miten ne saavat alkunsa ja miksi ihmeessä ihmiset lähtevät niihin mukaan? Millainen on se uskonnon tyyli ja meininki, että siihen saadaan viritettyä porukkaa? Hurskaat ja hauraat kertoo Tekla Holopaisesta, joka perustaa sellaisen uskonyhteisön Vehmersalmen Tetrimäelle. Siellä oli lastenkoti ja erity... Lue koko vinkki »
Nainen, elämä, vapaus

Marjane Satrapi (toim.): Nainen, elämä, vapaus

Nainen, elämä, vapaus -slogan tuli maailmalle tutuksi sen jälkeen kun Iranin siveyspoliisi hakkasi nuoren Masha Aminin kuoliaaksi, koska hänen huivinsa ei ollut "oikeaoppisesti" sidottu. Aminin kuolema aloitti valtaisan mielenosoitusten aallon ja feministisen liikkeen, johon osallistuivat laajalti myös Iranin miehet. Hetken aikaa näytti jopa siltä,... Lue koko vinkki »
Paha meri

Petri Laukka ja Ari Turunen: Paha meri : Itämeren myrskyisä historia

Ehkä Itämeren pitäisikin ajatella olevan kuin keskiaikainen katedraali, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Tuolloin katedraalin rakentaminen oli suuri, vuosisatoja kestänyt urakka, jossa ei voinut ajatella lyhytnäköisesti oman navan kautta. Työn käynnistäjät tiesivät, etteivät tule näkemään rakennusta valmiina koskaan, mutta seuraava tai sitä seur... Lue koko vinkki »
The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Lloyd Llewellyn-Jones: The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Kleopatra ei varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa, mutta moni ei varmaankaan tiedä, että kaikkien tämä tuntema hallitsija oli itse asiassa vasta Kleopatra VII. Häntä edelsi Egyptin hallitsijoiden joukossa paitsi kuusi edellistä Kleopatraa, niin joukko muita Kleopatroja, joiden vaikutusvalta lähi-idän historiassa ei ollut aivan vähäinen. Näiden ... Lue koko vinkki »
Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Hannu Pöppönen: Nippu pesoja ja muita kertomuksia Argentiinasta

Argentiina on jäänyt itselleni verrattain vieraaksi maaksi. Tiedän, että maalla ei tällä hetkellä mene hyvin ja, että jalkapallo on Argentiinassa iso asia. Tiedän myös, että maa on tunnettu tangosta ja, että Argentiinan tuorein presidentti Javier Milei on lievästi sanottuna värikäs persoona. Yhteiskunnan hienommat nyanssit yksittäisten faktojen tak... Lue koko vinkki »
Joensuun historia VIII

Jukka Kokkonen (toim.): Joensuun historia VIII : Vuodet 1954–2020

Joensuun kaupunki täytti viime vuonna 175 vuotta. Oli aika täydentää puuttuvaa historiaa. Sisältönä on neljä kaiken kattavaa sektoria: maakuntakeskus, elinkeinoelämä, sivistys ja vapaa-aika sekä terveys ja sosiaalinen hyvinvointi. Pikkukaupungista on kehittynyt asukasluvultaan Suomen 12. suurin kaupunki, samalla kaupungin pinta-ala on paisunut l... Lue koko vinkki »
Keskusteluja kuolemansellissä

Carina Bergfeldt: Keskusteluja kuolemansellissä

Olipa vaikuttava kirja, huokaan, kun lopetan pitkän lukuprosessin. Ei tätä kirjaa kerralla nielaista, kuukausi kuluu sulatellessa – vähintään. Puhutaan sentään elämästä ja kuolemasta: pastori kyselevän kirjantekijän kanssa ja ennen kaikkea kuolemaan tuomittujen kanssa. Kirjantekijä on ruotsalainen tv-toimittaja Carina Bergfeldt, s. 1980, past... Lue koko vinkki »
Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa

Juhani Mailasalo: Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa

Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa yllättää jo heti ensi vilkaisulla. Jostain syystä odotin kirjan olevan ohut kirjanen, ehkä ajatellen ettei tällaisesta aiheesta yksinkertaisesti löydy niin paljon kerrottavaa. Kuinka väärässä voikaan olla. Juhani Mailasalo kuljettaa yli 500-sivuisessa kirjassaan lukijan 1700-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun,... Lue koko vinkki »