Linnaelämää keskiajan Suomessa -kirjan kannessa on ruskeasävyinen maalaus keskiaikaisesta linnasta.

Elise Pihlajaniemi: Linnaelämää keskiajan Suomessa

Mitkä kannet! Mitkä välilehdet! Upeeta! Historian havina on käsin kosketeltavaa kirjan ruskeantummasävyisessä ilmiasussa. Houkuttelevan rauhallinen. Aistikas. Ainakin kirjan ulkoasun suunnittelija, kuka graafikko lienee, on onnistunut tehtävässään. Ja kun noin on, on juhlavan ylellinen tunne pujahtaa historianopettaja Elise Pihlajaniemen (s.... Lue koko vinkki »
Sotaan väsyneet -kirjan kannessa on sotilaspukuisen miehen varjokuva.

Tuija Saarinen-Härkönen: Sotaan väsyneet : sotilaskarkurit jatkosodassa

Sanomalehtien uutisoinnilla sotilaskarkuruus saatiin näyttämään pelottavalta, kaoottiselta ja mahdollisimman vastenmieliseltä kertomalla karkuruuden tekemistä rikoksista ja harjoittamasta väkivallasta, jopa tapoista ja murhista. Sotilaskarkurin julkinen kuva rakennettiin tarkoituksella julmaksi ja häikäilemättömäksi, jotta yleinen mielipide saatais... Lue koko vinkki »
Feminismiä ihan kaikille -kirjan kannessa on keltaisella pohjalla sana "feminismiä" koko kannen kokoisilla oransseilla kirjaimilla ja "ihan kaikille" vieressä pienemmällä.

Johanna Frondelius: Feminismiä ihan kaikille

Johanna Frondeliuksen teos ei peittele asiaansa: kannessa lukee lähes koko kannen kokoisena ”FEMINISMIÄ”. Hieman pelkään, että teksti toimii lähinnä varoituksena niille, joiden tämä kirja kannattaisi lukea. Feminismiä ihan kaikille on nimittäin selkeä ja helppolukuinen selostus siitä, mistä feminismissä on kyse. Kokenut feministi ei siitä kovin pal... Lue koko vinkki »
The Rigor of Angels -kirjan kannessa menee keltaisella taustalla mustavalkoinen nauhakuvio, jossa on kirjan nimi ja pienet sirpaleet Borgesin, Kantin ja Heisenbergin kuvia.

William Egginton: The Rigor of Angels : Borges, Heisenberg, Kant, and the Ultimate Nature of Reality

Kuinka paljon voimme tietää todellisuuden luonteesta? Kysymys on ikivanha ja kauan ajateltiin, että tieto on joko saavutettavissa tai, että maailma voidaan ainakin ymmärtää systemaattisesti. Tällaisessa ajattelussa on kuitenkin sudenkuoppansa, jotka ovat käyneet ylittämättömäksi viimeistään kvanttifysiikan löytöjen myötä. William Eggintonin The Rig... Lue koko vinkki »
Kalman karamellit -teoksen kansikuvassa on taustalla keskiaikainen kuolemantanssityyppinen kuvitus luurankokuninkaasta ja muista luurangoista. Alempana näkyy kuolleita ihmisiä. Kuvan päällä on iso valkoinen laatikko, jossa on kirjan ja kirjoittajan nimi.

Hannele Klemettilä: Kalman karamellit ja muita keskiajan murhatapauksia

Keskiajan kulttuurihistoriaa tutkivan Hannele Klemettilän Kalman karamellit ja muita keskiajan murhatapauksia on hienostunut ja syvällinen kertomuskokoelma keskiajan murhatapauksista. Klemettilän kirjassaan kuvaamat tapaukset kertovat paljon ihmisluonnosta: ihmistä motivoi kauhutekoihin ahneus, mustasukkaisuus ja muut ikiaikaiset syyt. Jos en olisi... Lue koko vinkki »
Maanalainen elämä -kirjan kannessa on vanha mustavalkoinen piirroskuva nelikerroksisesta rakennelmasta, joka on jonkinlainen vanhanaikainen kaivos tai tuotantolaitos.

Marcus Rosenlund: Maanalainen elämä

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund on kirjoittanut jo useita tiedekirjoja, joissa hän on tarkastellut  sääilmiöitä (Sää joka muutti maailmaa), avaruutta (Kohti korkeuksia) ja pieneliöiden maailmaa (Pieni suuri elämä). Nyt hän sukeltaa maan alle. Jo edellistä kirjaa kommentoin irtonaiseksi kokoelmaksi erilaisia aiheita ja sama meno jatkuu tässäkin, mu... Lue koko vinkki »
Elämän tai ainakin pyöräilyn tarkoitus -kirjan kannesssa sinipaitainen mies pyöräilee poispäin kohti horisonttia. Puolet kannesta on harmaata asfalttia, loput pilvistä taivasta.

Jussi Helamaa: Elämän tai ainakin pyöräilyn tarkoitus

Pyöräilykirjat tarttuvat kirjastosta herkästi matkaan herätepoimintoina. Niin tämäkin, pienen Parus verus -kustantamon julkaisema Jussi Helamaan Elämän tai ainakin pyöräilyn tarkoitus. Ohut kirja lupaa takakannessaan olevansa mukaansatempaava matka pyöräilyn maailmaan. Teos jakautuu neljään osaan. Ensin käsitellään pyöräilyn historia, sitten poh... Lue koko vinkki »
Naisia jotka etsivät suurta tulta

Moona Laakso: Naisia jotka etsivät suurta tulta

Tässäpä sitä taas lytätään miestä maanrakoon, kuten nykytapana on. Sulho Sipilä Alvar Aalto Eero Järnefelt Santeri Salokivi Leevi Madetoja (Eino Leino) Akseli Gallen-Kallela Tyko Sallinen Yllä jonossa taiteilijamiehet, jotka mursivat naisen tahdon tahallaan tai huomaamattaan. Heidän vaimonsa saivat unohtaa omat kykynsä ... Lue koko vinkki »
Tulenkantajat : Taiteilijat ja kaupunki

Juha Järvelä: Tulenkantajat : taiteilijat ja kaupunki

Tulenkantajat oli 1920–1930-luvuilla vaikuttanut hajanainen ja löyhä taiteilijaryhmä, joka vaikutti erityisesti pääkaupungin kulttuuripiireissä. Ryhmän identiteetti syntyi Tulenkantajat-lehden sivuilla 1920-luvulla ja lehden vuonna 1930 loppunut ilmestyminen päätti myös ryhmän aktiivisen olemassaolon. Suomalaiseen kirjallisuuteen ja taiteeseen ryhm... Lue koko vinkki »
Sinkkuus kautta aikojen

Henna Karppinen-Kummunmäki: Sinkkuus kautta aikojen

Tämä kirja yllätti minut todella, sillä ajattelin alkuun niin, että jos jotenkin ihan vaan puolihuolimattomasti lukasen, mitä se sinkkuus mukamas on. Vaan pääsinpä heti alkumetreillä kirjailijan kanssa samaan kyytiin, kun olimme samaa mieltä sanasta sinkku. No, se on varsin uusi sana ja sitä ennen se on ollut esimerkiksi vanhapiika. Tosin nykyään s... Lue koko vinkki »
Enemmän kuin yksi lapsi

Shen Yang: Enemmän kuin yksi lapsi

Kiinassa toteutettiin yhden lapsen politiikkaa vuosina 1980–2015, ja sen inhimilliset kustannukset ovat olleet kovat. Jopa 400 miljoonan lapsen syntymä estettiin, ja sen seurauksena maan sukupuolijakaumasta on tullut pahasti vääristynyt: miehiä on noin 30 miljoonaa enemmän kuin naisia. On kuitenkin yksi ihmisryhmä, joka on jäänyt tällaisten tilasto... Lue koko vinkki »
Sampo

Juha Hurme: Sampo

Juha Hurme jatkaa suomalaisen kulttuuriperinnön perkaamista. Tällä kertaa Hurmeen kohteena on Kalevalan ihmeitä tekevä sampo. Se on Kalevalassa ylin McGuffin, moottori monen toiminnan takana, mutta mikä se itse asiassa on? Hurme menee syvälle sammon selittämisen historiaan ja naaraa esille enemmän ja vähemmän huuruisia teorioita sammosta. Oletan... Lue koko vinkki »
Moraalinen kunnianhimo

Rutger Bregman: Moraalinen kunnianhimo

Hollantilaisella menestyskirjailijalla Rutget Bregmanilla on vahva teesi: suurin hyödyntämätön luonnonvara maailmassa on lahjakkaiden ihmisten inhimillinen kapasiteetti. Miksi me emme tee enemmän maapallomme, yhteiskuntamme, ihmiskuntamme hyväksi? Miksi tyydymme vähempään kuin maapallon pelastamiseen? Kirjan otsikko Moraalinen kunnianhimo alleviiva... Lue koko vinkki »
Kadonnut kansa

Jarkko Juselius ja Anne Muhonen: Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus

Joskus 45 000 vuotta sitten neandertalinihmiset kohtasivat ensimmäistä kertaa Eurooppaan saapuneita nykyihmisiä. Miltä tämä kohtaaminen mahtoi näyttää? Jarkko Juseliuksen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama Kadonnut kansa : Neandertalien arvoitus pyrkii vastaamaan tähän kysymykseen. Selkokielinen kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisessä os... Lue koko vinkki »
Arktisen maailman jäljillä

Markku Heikkilä: Arktisen maailman jäljillä

Toimittaja Markku Heikkilä on seurannut tiiviisti arktisen alueen asioita jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, ja näiden vuosien myötä on nähty muutoksen tuulia. Kun Heikkilä aloitti pestinsä oululaisessa sanomalehti Kalevassa, elettiin optimismin aikoja. Arktinen neuvosto perustettiin 1996 ja yhteistyötä viriteltiin yli rajojen. Venäjä oli muka... Lue koko vinkki »
Kirjojen kaipuu

Heidi Hakkarainen, Ulla Ijäs, Heli Rantala ja muut: Kirjojen kaipuu : Kirjakulttuuria 1800-luvun alun Suomessa

Kirjakulttuuri ei ole ainoastaan sanoja paperilla tai kokoelmiin luetteloitavia niteitä. Se on monin tavoin myös liikettä ja vuorovaikutusta. Se on tiedon liikkumista tai erilaisten kirjallisten vaikutteiden ja mallien siirtymistä ja omaksumista. Samalla se on hyvin konkreettista, materiaalista liikettä: kirjojen kuljetusta paikasta toiseen, niiden... Lue koko vinkki »