Maisemapyöräilyn taito

Sari Kuusela: Maisemapyöräilyn taito

Polkupyörä antaa mahdollisuuden kokea maiseman uudella tavalla. “Pyöräily on mahdollisuus ymmärtää itseään ja maailmaa paremmin”, kirjoittaa tietokirjailija ja yhteiskuntatieteiden tohtori Sari Kuusela, joka harrastaa matkapyöräilyä ja tarkastelee harrastustaan sosiaalipsykologin silmin. Kuuselan matkapyöräilyssä on kyse siitä, että lähdetään pi... Lue koko vinkki »
Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

Tõnu Õnnepalu: Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

"Autuus, hyvinvointi, maaseutu, muistelmat, onni, tapahtumattomuus". Noilla tageilla määrittelin tältä kirjailijalta lukemani edellisen kirjan Paratiisi. Tekijä Tõnu Õnnepalu (s. 13. 9.1962) on virolainen kirjailija, runoilija ja kääntäjä, joka on julkaissut teoksia myös salanimellä Emil Tode. Noilla samoilla tunnisteilla voisi määritellä tämän Pa... Lue koko vinkki »
Hyvä näin

Maarit Verronen: Hyvä näin

Maarit Verronen on yhdennessätoista novellikokoelmassaan oma luotettava itsensä. Kokoelman novellit ovat tiiviitä, usein sivun-parin vetoja. 200-sivuiseen kokoelmaan mahtuu 30 novellia, jotka on jaettu kahteen vuorottelevaan ryhmään: ”Maailma” ja ”Tiinan elämää”. Jälkimmäiset kertovat nimensä mukaisesti Tiinasta, jokseenkin tavallisesta suomalaises... Lue koko vinkki »
Varjotajunta

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Runoilija ja novellisti Harry Salmenniemen esikoisromaani Varjotajunta meni minulta ensialkuun ohi – pitäisikö tästäkin olla kiinnostunut? Pian kirjan ilmestymisen jälkeen tuli selväksi että pitäisi. Sittemmin olen lukenut Texas, sakset -runokokoelman ja tutustunut Salmenniemen novelleihin, enkä lainkaan ihmettele, miksi Salmenniemi kiinnostaa kirj... Lue koko vinkki »
Klara ja aurinko

Kazuo Ishiguro: Klara ja aurinko

Kazuo Ishiguro on jäänyt minulle kirjailijana hieman vieraaksi. Kehuja on sadellut toki suunnasta jos toisesta, kotoa ja ystäväpiiristä löytyy Ishiguron tuotannon ystäviä ja osuihan Ishigurolle sekä Nobel että tälle Klaralle ja auringolle Tähtivaeltaja (selvästi samassa lauseessa mainitsemisen arvoiset palkinnot!). Ainoa lukemani Ishiguro, Haudattu... Lue koko vinkki »
Lemmonommel

Olli-Pekka Tennilä: Lemmonommel

Tiedostaa, miten absurdia tämä merkkien kanssa asuminen lopulta on. Mutta havahtuessaan ajatuksesta on myös kaikki muu vähintään yhtä hullua. Olli-Pekka Tennilän (s. 1980) nimi on minulle tutumpi Poesian runokirjojen kansitaiteesta. Poesian kustannuspäällikkönä työskentelevä Tennilä pääsi tällä Lemmonommel-teoksellaan jälleen Tanssiva karhu -pal... Lue koko vinkki »
Kaikki päivän tunnit

Marjo Katariina Saarinen: Kaikki päivän tunnit

"Alussa hämmentävä, erilainen, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä romaani. Samaan aikaan pinnallista ja syvällistä pohdintaa." Näin vastasin kun kysyttiin, minkälainen kirja Kaikki päivän tunnit oli. Kaikki päivän tunnit eroaa muista tänä vuonna lukemistani kirjoista paljon. Eikä tämä johdu vain joka luvun jälkeen tulevista sanakirjojen viitte... Lue koko vinkki »
Signaali

Pirkko Saisio: Signaali

Koska vuoden 2021 kiistatta paras romaani on Pirkko Saision Passio, ja koska Saision edellinen teos Epäröintejä (2019) oli myös mielestäni julkaisuvuotensa suuri kohokohta, olen antanut itseni ymmärtää, että kirjallisessa sivistyksessäni on vielä melko iso Pirkko Saision mentävä aukko, jota on pikimmiten täydennettävä. Olkoon hänen tuotantonsa laaj... Lue koko vinkki »
Piranesin kansi

Susanna Clarke: Piranesi

Joskus kirjailijoilta kestää vähän pidempään julkaista toinen kirja esikoisteoksen jatkoksi. Susanna Clarke debytoi upealla ja moneen kertaan palkitulla Jonathan Strange & herra Norrell -romaanillaan vuonna 2004 (suomeksi 2005) ja nyt 16 vuotta myöhemmin ilmestyy seuraava teos, Piranesi. Ensivaikutelma kirjasta oli: onpas tämä pieni. Sisältä... Lue koko vinkki »
Tekokukkia

Luiz Ruffato: Tekokukkia

Tällainen pieni kirja tarttui sattumalta matkaan kirjastosta. Kirjailijan nimi oli tuttu ja kun kansiliepeessä oli vielä siteerattu minun arviotani Luiz Ruffaton edellisestä Rutosti hevosia -kirjasta, niin pitihän tämä napata matkaan. Tekokukkia on erikoinen kirja, se on monikerroksinen tarina. Kirjailija vetäytyy heti syrjään ja kertoo saaneens... Lue koko vinkki »
Olive, taas

Elizabeth Strout: Olive, taas

Olive Kitteridge, taas. Vai vielä? Elizabeth Strout palaa rakastetun hahmonsa pariin. Olive, taas on edellisen Olive Kitteridgen tapaan episodiromaani, kokoelma irrallisia kertomuksia, joista kuitenkin muodostuu yhtenäinen tarinan kaari. Novellikokoelmamainen rakenne antaa Stroutille mahdollisuuden pikakelata tylsiä kohtia ja tarttua ainoastaan Oli... Lue koko vinkki »
Ämminkäiset värikuvina

Tuomas Kärkkäinen: Ämminkäiset värikuvina : otusbongaajan opas

Oletko koskaan uhrannut ajatustakaan sille, mitä ovat kerrostalojen pihalla seisovat harmaat metalliset T-kirjaimet, joista kylmällä ilmalla saattaa leijailla ulos höyryä? Entä sille, miksi graffitin poistajat niin usein laiskuuksissaan jättävät työnsä kesken ja seinistä poistetut graffitit näkyvät edelleen niissä himmeinä? Tai oletko aina pitänyt ... Lue koko vinkki »
Kuppinurin

Alain Mabanckou: Kuppinurin

Kuppinurin päätyi lukulistalle maahaasteen vuoksi: Kongon tasavalta puuttui listalta ja tässä se oli tarjolla vieläpä paikallisen kirjailijan toimesta – joskin on todettava, että Alain Mabanckou on professorina UCLA:ssa ja asuu Los Angelesissa, eli edustaako Mabanckou sitten missä määrin kongolaista elämänmenoa on hyvä kysymys, johon ei yksiselitte... Lue koko vinkki »
Pyyhittävät avaruuspuuhat

Pyyhittävät avaruuspuuhat

Kuten ainakin Kirjavinkkejä aktiivisesti seurailevat lukijat tietävät, yksi toistuvista suositteluni kohteista ovat erilaiset Oppi ja ilo -sarjaan lukeutuvat lasten opettavaista puuhailua tukevat tuotteet. Vaikka sarja nykyään sisältää lähes lukemattoman määrän erilaisia oppimisen ja kokemisen välineitä, ovat sen keskeisintä ja muista erottuvinta a... Lue koko vinkki »

Markku Saiha: Linnut ja lintuharrastajat

Porin lintutieteellinen yhdistys, joka on maamme ensimmäinen paikallisyhdistys, täyttää tänä vuonna 60 vuotta, joten kirjan julkaisuajankohta on luonteva. Kirja kertoo lintuharrastuksesta, sen muutoksista ja historiasta Satakunnan näkökulmasta, mutta on mielenkiintoista luettavaa kenelle tahansa aiheesta kiinnostuneelle. Kirja kertoo lintuharrastuk... Lue koko vinkki »
Kesä

Karl Ove Knausgård: Kesä

Kesällä 2016 Karl Ove Knausgårdin nuorin tytär on parivuotias. On tullut aika täydentää ensyklopedinen Vuodenajat-sarja viimeisellä osallaan. Edellinen osa Kevät oli kaunis yhdenpäivänromaani, mutta nyt Knausgård palaa sarjan kahden ensimmäisen osan rakenteeseen. Hän kirjoittaa muutaman sivun esseitä, eräänlaisia sanakirja-artikkeleita jos jonkilai... Lue koko vinkki »
Kevät

Karl Ove Knausgård: Kevät

Karl Ove Knausgård haluaa näyttää pienelle tyttärelleen maailman sellaisena kuin se on. Vuodenaikasarjan ensimmäiset osat Syksy ja Talvi ovat lyhyiden kirjoitusten kokoelmia moninaisista aiheista ilman sen tarkempaa sisäistä juonta, ja osan Knausgårdin faneista ne lienevät jättäneen hieman kylmiksi. Nyt sarjan kolmas osa Kevät päästää lukijan taas ... Lue koko vinkki »