Keskusteluja kuolemansellissä

Carina Bergfeldt: Keskusteluja kuolemansellissä

Olipa vaikuttava kirja, huokaan, kun lopetan pitkän lukuprosessin. Ei tätä kirjaa kerralla nielaista, kuukausi kuluu sulatellessa – vähintään. Puhutaan sentään elämästä ja kuolemasta: pastori kyselevän kirjantekijän kanssa ja ennen kaikkea kuolemaan tuomittujen kanssa. Kirjantekijä on ruotsalainen tv-toimittaja Carina Bergfeldt, s. 1980, past... Lue koko vinkki »
Sodan viemät elämät

Katerina Gordeeva: Sodan viemät elämät : Kohtaloita Ukrainasta

Kaikkein pimeimmällä hetkellä toimittajalla on vain yksi tehtävä: dokumentoida kaikki se, mitä on tapahtunut... Ettei historiaa tarvitsisi myöhemmin vääristellä ja kertoa valheita siitä, mitä ihmiset ovat nähneet omin silmin. - Katerina Gordeeva Paljon on tapahtunut sitten helmikuun 24. päivän 2022, kun Venäjä aloitti Ukrainan valloituksen. Luke... Lue koko vinkki »
Varjotajunta

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Runoilija ja novellisti Harry Salmenniemen esikoisromaani Varjotajunta meni minulta ensialkuun ohi – pitäisikö tästäkin olla kiinnostunut? Pian kirjan ilmestymisen jälkeen tuli selväksi että pitäisi. Sittemmin olen lukenut Texas, sakset -runokokoelman ja tutustunut Salmenniemen novelleihin, enkä lainkaan ihmettele, miksi Salmenniemi kiinnostaa kirj... Lue koko vinkki »
Itä on itä

Kimmo Kirves ja Suonna Kononen: Itä on itä : Itä-Suomea etsimässä

Minkälainen paikka on Itä-Suomi, entä millaista on itäsuomalaisuus? Mielikuvissa lännen on katsottu katsovan eteenpäin, siinä missä itä katsoo taakse. Idässä on nähty jotain kaaottista, suuripiirteistä ja jopa mystistä, on lupsakoita savolaisia ja kieroja karjalaisia ja mitä muuta. Pitivät mielikuvat totta tai ei, Suomessa joka tapauksessa kulkee i... Lue koko vinkki »
Iranian Love Stories

Deloupy ja Jane Deuxard: Iranian Love Stories

Minkälaista on elää ja rakastaa uskonnollisessa diktatuurissa, jossa sukupuo­let on tarkkaan erotettu toisistaan, ja yksilönvapaudet ylipäätään ovat vain kaukainen haave? Iranissa on viime vuosina nähty useita protesteja, onko niillä ollut minkäänlaista vaikutusta? Miten iranilaiset ylipäätään suhtautuvat tulevaisuuteen? Iranilaisten mielipidettä e... Lue koko vinkki »
Hakim's Odyssey 2

Fabien Toulmé: Hakim’s Odyssey: Book 2: From Turkey to Greece

Fabien Toulmén journalistinen matka jatkuu. Ensimmäisessä osassa Syyrian pakolaisen Hakimin kertomys päätyi ihan positiivisissa merkeissä Turkkiin. Antalyasta löytyi pitkästä aikaa toivoa: rakkaus ja jopa jonkinnäköisiä töitä. Perheen perustaminen on merkki uudesta alusta, mutta eipäs nuolaista en­nen kuin tipahtaa. Elannon raapiminen kasaan kä... Lue koko vinkki »
Twists of Fate

Paco Roca: Twists of Fate

Viime aikoina eteeni on osunut aika paljon kirjoja, joiden teemana on sivuun jäänyt historia. Mitkä asiat unohtuvat ja mitkä eivät on mielenkiintoinen kysymys, ja jos minua jokin kiinnostaa historiassa, niin juuri tällaisten hieman unohdettujen tarinoiden ja näkökulmien löytäminen. Sarjakuvataiteilija Paco Roca on samoilla linjoilla. Twists of Fate... Lue koko vinkki »
Hakim's Odyssey

Fabien Toulmé: Hakim’s Odyssey : Book 1 : From Syria to Turkey

Vuonna 2015 Germanwingsin lento iskeytyi vuoren rinteeseen, kun itsetuhoinen pilotti päätti viedä 150 matkustajaa mukanaan kuolemaan. Uutinen aiheutti ansaitusti huomiota, mutta samaan aikaan Välimerellä tapahtunut 400 pakolaisten hukkuminen ei aiheuttanut samanlaista kauhua. Sarjakuvataitelija Fabien Toulméa tämä jäi häiritsemään. Miksi uutinen 40... Lue koko vinkki »
Naiset jotka valitsivat porot

Maria Paldanius: Naiset, jotka valitsivat porot

Näin etelän ihmisenä poromiehen ammatti kuulostaa varsin eksoottiselta, ja miehiseltä myös. Toimittaja Maria Paldanius saakin kokea aikamoisen yllätyksen etsiessään haastateltavaksi naispuoleista poromiestä, sillä ehdokkaista ei yllättäen olekaan minkäänlaista pulaa. Silti, alasta puhuttaessa kuuluu lähinnä miesten ääni. Miksi näin? Yhdestä juttuke... Lue koko vinkki »
Kesytön Jim Morrison

Jerry Hopkins: Kesytön Jim Morrison : Legendan elämä 1943–1971

Jim Morrison ja Doors! Olin 10-vuotias, kun Jim Morrison kuoli Pariisissa, enkä tiennyt hänestä yhtään mitään. Vasta kun vähän vartuin ja kuuntelin Doorsia, kiinnostuin Jim Morrisonista. Kun hänen ensimmäinen elämäkertapokkarinsa ilmestyi, matkustin sen takia Helsinkiin, että sain sen, koska en jaksanut odottaa, että se olisi tullut kotikaupunkiini... Lue koko vinkki »
Laman lapset

Sanna Kajander-Ruuth: Laman lapset : mitä meille tapahtui?

1990-luvun lama iski kipeästi nuoriin. Toimittaja Sanna Kajander-Ruuth lähti kartoittamaan haastattelujen kautta sitä, miten lama vaikutti lapsuuttaan ja nuoruuttaan laman keskellä eläneisiin. Laman lapset rakentuu haastatteluiden päälle ja lisäksi kuvaa laman taustalla ollutta politiikkaa ja siitä seuranneita leikkauksia. Aihe on kiinnostava, e... Lue koko vinkki »
Vanha nainen tanssii

Eveliina Talvitie: Vanha nainen tanssii

Nimessä on kolme sanaa: vanha, nainen ja tanssii. Kansikuvien perusteella voisi olettaa kirjan pääpainon olevan kahdessa viimeisessä eli nainen tanssii. Takakannen teksti paljastaa, että näin ei ole vaan kirjassa käsitellään nimenomaan vanhaa tai vanhenevaa naista, joka tanssii. Naista, joka voi minkä ikäisenä tahansa elää täyttä elämää. Takakannen... Lue koko vinkki »
Hukkuneet

Anna Autola ja Taina Tervonen: Hukkuneet

Kirja on pysäyttävä! Sitä on jo kirjan kansi – sitten kun hoksaa, mitä kannen täyttävä pieni teksti tarkoittaa. Se on listaa Välimereen hukkuneista ja kadonneista pakolaisista. Vuonna 2019 arvioitiin kuolleiden pakolaisten määräksi 40 000, kun lasku aloitetaan 1990-luvulta. Mukana on vain löydetyt, hukkuneista suurin osa painuu meren pohjaan ja kat... Lue koko vinkki »
Suomi synnytti

Laura Kosonen: Suomi synnytti : Kätilöiden kertomaa

Kätilöopiston sairaala (1960–2017) oli Suomen suurin synnytyssairaala ja opetussairaala, jossa on koulutettu kätilöitä vuosikymmeniä. 57 vuoden aikana Kättärillä syntyi yli 300 000 vauvaa. Suomi synnytti on Kätilöopiston historiikki, mutta kertoo siinä sivussa laajemminkin suomalaisen sairaalasynnyttämisen historian 1950-luvulta eteenpäin. Se on... Lue koko vinkki »

Nina Järvenkylä ja Sami Sojonen: Riivattu maa : Kertomuksia Irakin peloista, uskosta ja toivosta

Sanat 'Irak' ja 'irakilaiset' ovat pakolaiskriisin kautta tulleet suomalaisille yhä tutummiksi, vaan kuinka moni oikeasti tietää maasta tai sen kansalaisista yhtään mitään? Minkälaista on elää maassa, jossa on ollut sotia toisensa perään aina 1980-luvulta viime vuosiin asti? Tällä hetkellä Yhdysvaltain ja Iranin nokittelun välikädessä puristautuvat... Lue koko vinkki »

Juha Metso ja Petri Pietiläinen: Junnu Vainio : Sellaista elämä on

Tämän kirjan kuuntelin äänikirjana lomallani, jolloin pääsin kuuntelemaan sitä pääosin metsissä ja järven rannoilla. Kuuntelin tarinaa Junnusta, kun keräsin marjoja ja kuuntelin, kun istuin nuotion ääressä. Kuuntelin ja ihmettelin. Junnu Vainio on tuttu, kenellepä ei olisi. Oli kivaa kuunnella tarinaa Junnun elämästä, joka ei ollut ihan niitä he... Lue koko vinkki »

Nicola Sutcliff: Queens of the Kingdom : The Women of Saudi Arabia Speak

Saudi-Arabia tunnetaan monista asioista, joista naisten huono asema ei varmaankaan ole se vähäisin. Edelleenkään nainen ei voi päättää omista asioistaan tai edes liikkua minnekään ilman miespuolisen mahramin lupaa. Kuvaavaa on, että nainen ei voi edes vapautua vankilasta, ellei hänen mahraminsa tule noutamaan häntä, jonka vuoksi hylätyt naiset saat... Lue koko vinkki »