He ovat suolaa ja valoa

Terhi Törmälehto: He ovat suolaa ja valoa

Terhi Törmälehdon uusin romaani He ovat suolaa ja valoa on tärkeä kirja. Se käsittelee ajankohtaista asiaa, sekavalta tuntuvaa Israelin ja Palestiinan tilannetta. Se sivuaa kysymyksiä, joita moni kysyy. Miksi Hamas ja Palestiinan ääri-islamistiset hyökkäsivät Israeliin ja ottivat panttivankeja lokakuussa 2023? Miksi Israel pommittaa palestiinalaisi... Lue koko vinkki »
Arktisen maailman jäljillä

Markku Heikkilä: Arktisen maailman jäljillä

Toimittaja Markku Heikkilä on seurannut tiiviisti arktisen alueen asioita jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan, ja näiden vuosien myötä on nähty muutoksen tuulia. Kun Heikkilä aloitti pestinsä oululaisessa sanomalehti Kalevassa, elettiin optimismin aikoja. Arktinen neuvosto perustettiin 1996 ja yhteistyötä viriteltiin yli rajojen. Venäjä oli muka... Lue koko vinkki »
Mihin menet Suomi?

Mika Aaltola: Mihin menet Suomi? : Pelon aika Euroopassa

Jo antiikin filosofi Aristoteles korosti keskeistä tapaa hallita tulevaisuutta. Tämän päivän säännönmukaisuus lisää huomisen samankaltaisuuden todennäköisyyttä. Yksilöiden ja instituutioiden arkea sävyttää kehikko, joka koostuu rutiineista ja normeista. Ne varmistavat sitä, että vakaus on hallitseva. Hyvin harjoiteltu kehikkomme hallitsee sattumanv... Lue koko vinkki »
Black Wave

Kim Ghattas: Black Wave

Mitä ihmettä meille oikein tapahtui? Tällä kysymyksellä libanonilainen Kim Ghattas aloittaa kirjansa Black Wave: Saudi Arabia, Iran, and the Forty-Year Rivalry That Unraveled Culture, Religion, and Collective Memory in the Middle East. Kirja käsittelee Lähi-Idän kaaottista lähihistoriaa ja uskonnollisen extremismin nousua. Toisin kuin länsimaalaise... Lue koko vinkki »

Paul Morland: The Human Tide : How Population Shaped the Modern World

Filosofit ovat iät ja ajat pohtineet, mitkä asiat pohjimmiltaan ohjaavat historiaa. Onko historia oikeastaan suurmiesten historiaa, vai ohjaavatko historian kulkua sittenkin suuret ideat? Kysymys lienee liian laaja, jotta siihen voidaan antaa mitään yhden vastauksen ratkaisua, Paul Morlandin kirja The Human Tide antaa kysymykseen kuitenkin oman tuo... Lue koko vinkki »
Maailmanpoliittinen kaupunkikävely

Teivo Teivainen: Maailmanpoliittinen kansalliskävely

Teivo Teivaisen Maailmanpoliittinen kansalliskävely on maailmanpolitiikan professorin pitämiin samannimisiin Helsingin kaupungilla pidettyihin kävelyluentoihin perustuva tietokirja. Sitä tietää, että on ostanut hyvän kirjan, kun se alkaa kappaleella "Alkusanat: Homopropagandaa Uspeskin katedraalilla". En aio kertoa, mitä tämä kappale sisältää, m... Lue koko vinkki »
Kuka hallitsee maailmaa?

Noam Chomsky: Kuka hallitsee maailmaa?

Noam Chomskyn Kuka hallitsee maailmaa? (tai kuten minä olisin toivonut otsikon olevan Enkö ollutkin oikeassa?) on kielitieteilijän ja nojatuolianarkistin viimeisin yritys kertoa, että USA:n imperialismi on kamalaa. Anteeksi spoileri. Jos on lukenut edes yhden Chomskyn kirjan USA:sta tai imperialismista (niitä on monta)m niin tässä ei ole kovinka... Lue koko vinkki »
Maantieteelle emme mahda mitään

Jaakko Iloniemi: Maantieteelle emme mahda mitään

"Maantieteelle me emme voi mitään. Ettekä te voi sille mitään." Näin kerrotaan Josif Stalinin sanoneen Juho Kusti Paasikivelle ennen talvisodan syttymistä. Suomen edustajat oli tuolloin kutsuttu Moskovaan neuvottelemaan Suomen asemasta ja Stalinin ajatuksen taustalla oli Leningradin turvaaminen riittävän leveällä vyöhykkeellä Suomen naapurina. Yksi... Lue koko vinkki »