När vi var samer

Mats Jonsson: När vi var samer

Mats Jonssonin isoisän kuollessa paljastui kauan piilloteltu salaisuus, jäämistöstä löytyneet valokuvat ja dokumentit osoittivat, että suku on taustaltaan saamelaisia. Mutta miksi saamelaisuus on haluttu piilottaa, ja miksi suku ylipäätään tietää niin vähän omasta historiastaan? Tämän kysymyksen voi oikeastaan laajentaa koko Ruotsin laajuiseksi, si... Lue koko vinkki »
Taito

Kati Ranta: Taito : romaani oikeudesta elämään

Eletään syvällä 1930-luvun Suomessa. Riihimäkeläisen rautatieläisen eteenpäin pyrkivä tytär Liina Lehtonen on päättänyt lähteä Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä; hänen äitinsä näivettyi ja kuoli vakavan sairauden seurauksena, ja nyt Liina haluaa oppia hoitamaan ja parantamaan. Lisäksi hän on ystävystynyt viehättävän Fanny Utterin kanssa, joka m... Lue koko vinkki »
Kolmas valtakunta

Michael Burleigh: Kolmas valtakunta : Uusi historia

Siitä onkin aikaa, kun viimeksi luin jonkun kirjan alkuperäisistä natseista. Olin vuoteen 2014 asti lukenut paljon natseista kertovia kirjoja ja minulle tuli natsiähky. Aloinkin lukemaan modernimmista ääriliikkeistä, kuten uusnatseista, miesasiamiehistä, jihadisteista, anarkisteista ja niin edelleen. Mutta lukulistallani oli tämä vuonna 2000 jul... Lue koko vinkki »
Kun pimeys peittää maan

Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan

Mistä näitä pohjoismaisia dekkareita oikein tulee? Tuntuu siltä, että jokaisen kirjasesongin myötä meille dekkarinlukijoille esitellään aina uusia tekijöitä. Yksi sellainen on arkeologi Anna Lihammer, jonka esikoisteos Kun pimeys peittää maan on jopa valittu Ruotsin parhaaksi esikoisdekkariksi. Eikä ihan suotta olekaan, sillä tässä kirjassa on palj... Lue koko vinkki »
Tapaus 64

Jussi Adler-Olsen: Tapaus 64

Nete Hermansen on ollut päähänpotkittu, pahoinpidelty ja häväisty nainen nuoruudestaan asti. Epäonnisten tapahtumien jälkeen hän joutuu teinityttönä 1950­-luvulla pahamaineiselle Sprogøn saarelle eräänlaiseen kasvatuslaitokseen, jossa hoidetaan pahantapaisia tai sellaiseksi leimattuja, kehitysvammaisia ja muita ei-­toivottuja nuoria naisia varsin k... Lue koko vinkki »
Stand on Zanzibar

John Brunner: Stand on Zanzibar

Stand on Zanzibar on vuonna 1968 ilmestynyt science fiction -klassikko. Nimi on viittaus ylikansoitukseen: 1900-luvun alussa arvioitiin, että kaikki maailman ihmiset mahtuisivat seisomaan Wightin saarelle (380 km²). Stand on Zanzibar sijoittuu 2010-luvulle, jolloin maailman seitsemän miljardia ihmistä tarvitsevat alustakseen Sansibarin (1 554 km²).... Lue koko vinkki »
Portti naisten maahan

Sheri Tepper: Portti naisten maahan

Portti naisten maahan kertoo meidän maailmastamme massiivisen sodan jälkeen. Mikään varsinainen post-apokalyptinen kirja se ei ole, vaan pääpaino on muualla: miesten ja naisten välisissä suhteissa. Yhteiskunta on nimittäin jakautunut kahtia. Naiset asuttavat kaupunkeja lasten ja joidenkin harvojen miesten kanssa, vastuullaan oikeastaan kaikki. Mieh... Lue koko vinkki »