Pelien filosofia

C. Thi Nguyen: Pelien filosofia : Toimijuus taiteena

Mistä peleissä on pohjimmiltaan kyse? Miksi niihin käytetään aikaa, vaikka pelien päämäärät ovat usein mielivaltaisia. C. Thi Nguyen on kuitenkin eri mieltä tästä mielivaltaisuudesta. Pelejä tarkastaltaessa pitää katse suunnata eri tavoin: kun päämäärää tavallisesti oikeutetaan tarkastelemalla sen omaa arvoa tai katsomalla, mitä siitä seuraa, pelie... Lue koko vinkki »
Kirjallisuuden kiihottava historia

Silvia Hosseini: Kirjallisuuden kiihottava historia

Silvia Hosseinin esseekokoelmat ovat olleet oivallista luettavaa, joten kun kuvastosta vastaan tuli aiheeltaan näinkin hekumallinen tietokirja, siihen oli toki tartuttava. Hosseini esittelee kirjassaan länsimaista kirjallisuushistoriaa erotiikan, pornografian ja muun kiihottavan kirjallisuuden näkökulmasta. Erotiikka ymmärretään tässä laajasti: “Se... Lue koko vinkki »
Sensei

Minna Eväsoja: Sensei : oppilaana Kiotossa

Minna Eväsoja on kertonut kokemuksistaan Japanissa jo aikaisemmissa kirjoissaan. Uusi teos Sensei : oppilaana Kiotossa palaa samoihin aiheisiin. Siinä Eväsoja käy läpi opintotaivaltaan Japanissa. Japanilaiseen tapaan hänelle nimetään opettaja, Sensei, arvostettu taiteentutkija, joka suhtautuu ulkomaalaiseen naiseen epäluuloisesti. ... Lue koko vinkki »
John Deweyn estetiikka

Kalle Puolakka: John Deweyn estetiikka : kokemus, luonto ja kulttuuri

Helsingin yliopiston estetiikan dosentti Kalle Puolakan kirjoittama John Deweyn estetiikka esittelee kattavasti amerikkalaisen filosofin ja kasvatuspsykologin John Deweyn ajatuksia estetiikasta. Kirja sopii luettavaksi niin filosofiaan vihkiytyneelle kuin filosofisen polkunsa alkumatkalla olevalle. Jos filosofian käsitteistö ei ole tuttua, saatt... Lue koko vinkki »
Jalkapallon kauneus

Sami Kolamo: Jalkapallon kauneus

Jalkapallokulttuuria, jalkapalloromantiikkaa! Löytyykö sitä Suomesta? Varmasti. Jos kaunokirjallisin keinoin tätä teemaa on lähestynyt esimerkiksi Jukka Pakkanen, on futistohtori Sami Kolamon näkökulma tieteellisempi. Käsitystään jalkapallosta Kolamo ruotii esseeteoksessaan Jalkapallon kauneus. Kolamo pohtii jalkapalloestetiikkaa monipuolisesti,... Lue koko vinkki »
Kirja teestä

Okakura Kakuzō: Kirja teestä

Löysin tämän kirjan sattumalta kirjaston teekirjojen hyllystä. Aiheesta on niin vähän kirjoja, että jokaiseen on syytä tarttua. No, kävi ilmi, että teenjuojan näkökulmasta tässä mennään vähän ohi aiheen, mutta kiinnostava kirja tämä silti oli. Kirja teestä on sadan vuoden takainen teos, 1900-luvun alussa merkittävän japanilaisen ja kiinalaisen t... Lue koko vinkki »
Rosa Liksom, niinku taidetta

Jonni Roos: Rosa Liksom, niinku taidetta

Jos on kerran kuullut Rosa Liksomin nauravan, voi Rosan hersyvää naurua kuulla mielessään, kun lukee kirjaa Rosa Liksom, niinku taidetta. Niin ainakin minulle kävi! Sivu sivulta iloni vain kasvoi, ei vain mielikuvissa kuuluvan naurun vaan upeiden kuva- ja tekstisivujen ansiosta. Haastatteluihin ja lehtiartikkeleihin perustuvan tekstin on kirjoittan... Lue koko vinkki »
Kuinka musiikkia käytetään

Tommi Uschanov: Kuinka musiikkia käytetään

Olipas mainio ja ajatuksia herättävä teos, joka resonoi useampaankin suuntaan. Musiikki ja musiikin arvosteleminen ovat sellaisenaan kiinnostavia aiheita ja kritiikkipuoli heijastelee tietysti myös kirjojen ja lautapelien arvostelemisen suuntaan. Kaiken kruunaa se, että Tommi Uschanov on älykäs ja taitava kirjoittaja, jota lukee ilokseen. Kirja ... Lue koko vinkki »

Sauli Miettinen: Jorma Uotinen

Jorma Uotinen on legenda. Voiko olla ketään, kuka ei tietäisi, kuka hän on, miltä hän näyttää ja mitä hän on tehnyt. Sauli Miettinen on nyt tehnyt suuren ja todella vaikuttavan työn, kun on koonnut ja kertonut Jorman tarinan. Jorma Uotinen on ihminen, joka on elänyt omanlaistaan elämää. Hän on aina kulkenut polkua, joka on hänen omansa. Jos on p... Lue koko vinkki »

Marissa Mehr: Burleskikirja : johdatus liioittelun taiteeseen

Burleskilla on vanhat perinteet ja vaikka jossain vaiheessa näytti jo siltä, että koko esitystaide on kuollut ja kuopattu historian hämäriin, koki burleski yllättäen renesanssin 1990-luvun puolella. Nykyään laji on levinnyt ympäri maailmaa ja työllistää Suomessakin joukon ihmisiä. Kasvavasta suosiosta huolimatta burleskin suhde mediaan on edelleen ... Lue koko vinkki »
Keräilijän aarteet : rakastetut Arabian astiat koristelijana Esteri Tomula

Helena Leppänen: Keräilijän aarteet : rakastetut Arabian astiat koristelijana Esteri Tomula

Tässä on luullakseni monenkin toivoma kirja. Esteri Tomula oli eräs tunnetuimmista Arabian koristelijoista ja hänen kättensä jälkiä voi nähdä joka päivä vieläkin kotona, keittiössä ainakin. Kirjan alkuosassa käydään lyhyesti läpi keräilyä harrastuksena sekä astioiden merkitystä kotona ja niiden tehtävää myös elämysten tarjoana, lyhyesti viitataa... Lue koko vinkki »
Ilonirunonurinoli

Sami Liuhto: ilonirunonurinoli

Palindromit – sanat tai lauseet, jotka merkitsevät etu- ja takaperin jotain, tavallisesti samaa – olivat jo antiikin kansojen suurta hupia. Kielellä leikittely on aina mukavaa, ainakin tuloksen ollessa vielä hauska tai jopa järkevä. Jos sillä on vielä suurempaa taiteellista merkitystä, aina parempi. Suomi sopii palindromeihin vokaali-konsonanttivai... Lue koko vinkki »

Jack Wittings: Tatuointi : Symbolit ja niiden merkitykset

Länsimaisessa kulttuurissa tatuoinneilla ei ennen ole ollut mikään hyvä maine. Ne on liitetty lähinnä merimiehiin, sirkusfriikkeihin sekä rikollisiin. Ns. kunniallinen väki ei ole niitä hyväksynyt. Tatuointien mainetta ei ole parantanut sekään, että ne ovat usein olleet suttuisia ja huonosti tehtyjä sekä mahdollisesti jopa vulgaareja. Tatuo... Lue koko vinkki »