Toukokuun auringon aikakirjat

Asta Piiroinen: Toukokuun auringon aikakirjat : Esseitä Argentiinasta

Mitä tulee mieleen Argentiinasta? Tango, Peronit, pampa, natsit, katoamiset, inflaatio… Siinähän sitä, ei siis kovin paljon. Onneksi on ihmisiä, jotka tietävät paremmin ja laittavat tietonsa kansien väliin. Asta Piiroinen on asunut pitkään Argentiinassa ja tuntee maan perinpohjaisesti. Toukokuun auringon aikakirjat on esseeteos, jonka noin 30 tekst... Lue koko vinkki »
Pölyn ylistys

Silvia Hosseini: Pölyn ylistys

Tämä Silvia Hosseinin esseekokoelma sai viettää hyvän tovin ensin kirjaston omassa hyllyssä, sitten kirjaimellisesti omassa hyllyssäni odottamassa vuoroaan. Nyt osui sitten oikea hetki. En enää muista, mistä Hosseiniin törmäsin, jossain toisessa kirjassa taidettiin kehua, odotukset ainakin olivat korkealla. Nämä odotukset Pölyn ylistys onnistui ... Lue koko vinkki »
Outokuoriaiset

Jaana Seppänen: Outokuoriaiset : Esseitä

Hieman epämääräinen kansikuva, erikoinen nimi, lupaus esseistä – tämä on näitä kirjoja, että kun varaus kirjastosta saapuu, ei ole oikeastaan mitään aavistusta, miksi tämän alunperin varasin. Mutta olihan tämä kiinnostava. Jaana Seppänen on kirjoittajana sivistynyt, lukenut, elämää kokenut ja värikäs. Näkökulmia riittää. Johtoaiheina pyöritään m... Lue koko vinkki »

W. G. Sebald: Ilmasota ja kirjallisuus

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet pommittivat yli 130 saksalaista kaupunkia. Dresden, Hampuri ja Berliini kokivat muiden muassa valtavia vaurioita. Pommituksissa kuoli 600 000 siviiliä. Missä on pommituksista selviytyneiden kirjallisuus, kysyy W.G. Sebald. Sebald piti 1990-luvulla Sveitsissä luentosarjan aiheesta saksalainen kirjallisuus... Lue koko vinkki »
Lukemisen hulluus

Mikko Majander: Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista

Olen nyt kurkistellut vähän esseiden maailmaan ja kirjastossakin ottanut tavaksi vilkaista esseehyllyä. Yhdellä vilkaisulla matkaan tarttui Mikko Majanderin Lukemisen hulluus : Esseitä aikamme kulttuurista. Aika lyhyttä tavaraa, nämä esseet, ja syykin selviää heti saatteista: jutut on julkaistu alunperin pääasiassa Uutispäivä Demarissa kolumnein... Lue koko vinkki »
Maanalainen moskeija

Leif Salmén: Maanalainen moskeija

Leif Salmén paneutuu tällä kertaa uskomattoman laajoilla tiedoillaan sekä virkistävän viiltävästi eurooppalaisuuden ytimeen ja maanosan sekasortoiseen nykytilaan. Miten euro on ajautunut umpikujaansa ja mitä olisi vielä tehtävissä? Samalla hän johdattelee lukijansa vaivattomasti laajempien yhteyksien ja historian ääreen pohtimaan sitä, miksi euroop... Lue koko vinkki »
Turmio ja perikato

Putte Wilhelmsson: Turmio ja perikato

Muutama vuosi sitten tuttavani kysyi minulta, minkä kirjan haluaisin joululahjaksi. Pyysin Putte Wilhelmssonin Turmiota ja perikatoa. Jouluaattona sitten paketista löytyi Dan Brownin Kadonnut symboli. Kauhu! Inho! Tyrmistys! Entä mikä oli selitys? ”Onhan se melkein sama.” Dan Brown sai aikaan niin kamalan trauman, etten voinut ajatella Wilhelmss... Lue koko vinkki »

M.G. Soikkeli: Hyvästä on helppo pitää

Markku Soikkeli on kirja-aktivisti, kuten tämän esseekokoelman takakansi tituleeraa. Kirjallisuustieteilijä, kulttuurikriitikko ja palkittu scifi-novellisti ainakin. Tässä teoksessa päässä taitaa olla lähinnä kriitikon hattu, siinä määrin kriittisesti aikamme ilmiöitä teos käsittelee. Soikkelin ilmiöitä luotaavan katseen alle joutuvat niin karva... Lue koko vinkki »