Luottamisen taito

Merete Mazzarella: Luottamisen taito : rakkaudesta ja muista tunteista

Jos joku kirjoittaa kauniisti ja henkevästi, on se totisesti Merete Mazzarella. 79-vuotiaalla pohjoismaisen kirjallisuuden emeritaprofessorilla on uskomattoman laaja tuotanto: hän on kirjoittanut tieteellistä tekstiä, esimerkiksi vuonna 1981 julkaistun ruotsinkielisen väitöskirjan Eyvind Johnsonista – tämän väitöskirjan hieman surkuhupaisa historia... Lue koko vinkki »
Levoton lukija

Kirsi Piha: Levoton lukija

"Olisin halunnut olla se runotyttö ... joka kantaa kainalossa runokirjaa ... lempikirjailijoita kysyttäessä mainitsee viiden joukossa ainakin kaksi runoilijaa ... Olisin halunnut pitää Lorcasta. En ollut sellainen, enkä ole." Minäpä olin sellainen runotyttömäinen poika, joka nimenomaan piti Lorcasta! Ja nyt sitten törmään karvat pystyssä vas... Lue koko vinkki »
Suurteoksia 2

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia 2

Saara Turunen ja Petra Maisonen ovat palanneet parin vuoden takaiselle työmaalle. Suurteoksia 2 rakentuu samalle pohjalle kuin edellinenkin: otetaan joukko kiinnostavia naiskirjoittajia ja tilataan heiltä jotain heille tärkeää suurteosta käsittelevä teksti. Suurteos määritellään tässä teosta, joka on kyseiselle kirjoittajalle ollut suuri. Toivomuks... Lue koko vinkki »
Lukija

Marcel Proust: Lukija

Marcel Proustin (1871–1922) Sur la lecture ilmestyy suomeksi parahiksi nyt, kun Suomessakin puhutaan lukutaidon kriisistä. Lukemisen tärkeyttä korostavana Lukija antaa ajankohtaisen lisän tähän kriisikeskusteluun. Suomalaisten lukutaitohan on keskimäärin hyvä, mutta lukeminen on vähentynyt ja erityisesti nuorten lukutaito on 2000-luvulla selvästi h... Lue koko vinkki »
Suurteoksia

Petra Maisonen ja Saara Turunen (toim.): Suurteoksia

Miten Nura Farah samaistui Laila Hirvisaaren Hiljaisuus -teokseen ja sai siitä lohtua? Kuinka A.S. Byattin Riivaus on vaikuttanut Anne Kortelaisen kirjalliseen ammatinvalintaan? Miten Maggie Nelsonin Argonautit ilmestyi oikeaan aikaan Aino Vähäpesolan elämään? Suurteoksia -kirjassa suomalaiset kirjailijat kertovat siitä yhdestä vaikuttavimmista ... Lue koko vinkki »
Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Olli Löytty: Jäähyväiset kotimaiselle kirjallisuudelle

Kummallista kiukkua ja teilaamista näemmä aiheuttanut tämä lempeän kirjallisuustohtorin Olli Löytyn (s. 1966, Namibia) esseepamfletti Hesarin yleisönosastossa, vaikka Löytty vain aavistelee, miten kotimaisen kirjallisuuden kielen on käymässä. Se näet on laajenemassa pelkästä suomen-, ruotsin- ja saamenkielisestä tekstistä tulevaisuudessa monikie... Lue koko vinkki »
Suom. huom.

Kristiina Rikman (toim.): Suom. huom. : Kirjoituksia kääntämisestä

Minusta on tavattoman kiinnostavaa lukea kääntämisestä. Jos minä saisin päättää, jokaisessa suomennetussa kirjassa olisi mukana suomentajan jälkipuhe, jossa kääntäjä voisi taustoittaa teosta ja esitellä käännöksen hienouksia. Sellaisen lukeminen on aina hyvin mielenkiintoista. Siksi olikin suuri ilo bongata kirjaston tietokannasta Kristiina Rikm... Lue koko vinkki »
Kiitäjän kuolema ja muita esseitä

Virginia Woolf: Kiitäjän kuolema ja muita esseitä

Virginia Woolf ei ollut vain yksi romaanin uudistajista ja modernismin edelläkävijöistä. Hän oli myös ahkera esseisti ja lehtikirjoittaja, jonka tietämys kirjallisuudesta ja kulttuurin eri aloista on häkellyttävä. Esseekokoelma Kiitäjän kuolema ja muita esseitä tarjoaa 66 parista sivusta pariinkymmeneen sivuun venyvää tekstiä, jotka käsittelevät ki... Lue koko vinkki »