Naraka

Elina Pitkäkangas: Naraka

Elina Pitkäkankaan huikea fantasiaromaani Sang oli vuoden 2022 iloisimpia yllätyksiä: se tarjosi vauhdikkaan ja jännittävän seikkailun omaperäisessä fantasiamaailmassa, jossa taustalla vallitsevan tuhoisan sodan seurauksena teknologia oli kiehtova sekoitus uutta ja vanhaa, fantasiaa ja scifiä. Mukana oli myös yliluonnollisia elementtejä ja perintei... Lue koko vinkki »
Kapitalismin suuri illuusio

Samu Kuoppa ja Riina Tanskanen: Kapitalismin suuri illuusio

Elämässä on käytännössä pitkälti kyse taloudesta. Kapitalismin suuri illuusio -kirjan esipuheen mukaan talous on järjestelmä, jolla elämän edellyttämät resurssit – ruoka, vesi, lämpö, turva, suoja – jaetaan tai ollaan jakamatta. Taloudesta puhutaan kuitenkin käyttäen hienoa talouskieltä, joka saa talousasiat vaikuttamaan tylsiltä ja tavoittamattomi... Lue koko vinkki »
Onnenkauppaa

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Onnenkauppaa

Nigerialainen Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ pääsi vuonna 2017 ilmestyneellä esikoisteoksellaan  Älä mene pois kansainväliseen menestykseen: teos käännettiin monille kielille ja se pääsi useiden palkintojen ehdokkaaksi. Toista romaania on saatu tovi odotella, mutta tänä vuonna Onnenkauppaa ilmestyi ja tuoreeltaan suomeksikin. Onnenkauppaa kuvaa nigerial... Lue koko vinkki »
Elämäni kansalaisena

Auli Viitala: Elämäni kansalaisena

Auli Viitala on saanut YLE:n kolumnistina edustaa köyhiä ihmisiä ja kirjoittaa köyhän äänellä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Kuten Viitala teoksessaan avaa, hän on syntynyt keskiluokkaiseen opettajaperheeseen, jossa vallitsi kuitenkin jotenkin työväenluokkainen henki. Hänen oma elämänsä oli tavallisen keskiluokkaista, kunnes sairastuminen ja... Lue koko vinkki »
Työn historia

James Suzman: Työn historia : Mihin käytämme aikamme?

Teemme työtä elääksemme ja elämme jotta voisimme tehdä töitä. Nykyihmisen maailmaa ja identiteettiä määrittää hyvin voimakkaasti työnteko. Se sanelee missä ja kenen kanssa vietämme aikaamme ja jopa arvomaailmamme ja poliittisia asenteitamme. Varsinkin ekonomisteille työn tekeminen on jotakin mihin lajillamme on peräti perinnöllinen tarve ja heidän ... Lue koko vinkki »
Sang

Elina Pitkäkangas: Sang

Muun muassa Kuura-sarjasta tutun Elina Pitkäkankaan (s. 1990) Sang heittää lukijan heti vieraaseen maailmaan. Päähenkilö Dawei kuvataan ystävänsä kanssa suorittamassa vuotuista kansalaisvelan maksua. Jokaisen yli neljävuotiaan on maksettava oikeudesta olla Fusangin kansalainen. Jos velkaa ei saa maksettua – ja se on etenkin köyhemmillä syrjäseuduil... Lue koko vinkki »
Kongo / Köyhien sota

Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Ranskalaisen Éric Vuillardin (s. 1968) nimi on tullut tutuksi, mutta kirjoihin en ole vielä perehtynyt. Tartuin nyt ensimmäisenä tähän tuoreimpaan suomennokseen, joka yhdistää yksiin kansiin kaksi teosta. La guerre des pauvres (2019) on Vuillardin tuorein teos ja Congo (2012) vähän varhaisempi. Molemmat ovat Lotta Toivasen suomennoksia ja pituudelt... Lue koko vinkki »
Mistä valo pääsee sisään

Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään

Luin alkuvuodesta Anne-Maija Aallon Korennon. Se oli kovin synkkä dystopia tulevaisuuden Japanista, jossa merenpinta on noussut, kansa on köyhää ja japanilaiset ovat kiinalais-venäläisen Itäisten Kauppaliittojen Unionin ulko­kansalaisia, vailla minkäänlaisia oikeuksia. Tarina oli kiehtova, joten oli ilmi­selvää, että Finlandia Junior -palkittu jatk... Lue koko vinkki »
Korento

Anne-Maija Aalto: Korento

Korento sijoittuu tulevaisuuteen, jossa maailma on mullistunut. Merenpinta on noussut huomattavasti ja se on tuonut mukanaan muutoksia. Siellä, missä ennen oli Japani, on pienempi saari, jota hallitsee Itäisten Kauppaliittojen Unioni. Siellä kirjan päähenkilö Satomi asuu pienessä internointikylässä, koska hän on ulkokansalainen. Ulkokansalaisilla e... Lue koko vinkki »
Jättömaa

Chen Qiufan: Jättömaa

Harvemmin tulee erikseen noteerattua kirjojen kansia, mutta nostetaan nyt heti Tuomo Parikan upea kansi esille: se huutaa kyberpunkia kaikessa violetinpinkissä loisteessaan. Kansi on todella kutsuva. Välillä tuntuu, että kiinalainen kirjallisuus on yhtä kulttuurivallankumouksen kertaamista. Onneksi näin ei ole, vaan muutakin suomeksi saadaan. Jä... Lue koko vinkki »
Nomadland

Jessica Bruder: Nomadland : Surviving America in the Twenty-first Century

Nomadland on viime aikoina viihtynyt otsikoissa, voittihan kirjaan perustuva elokuva kolme Oscaria, mukaan lukien parhaan elokuvan Oscarin. Vaikka elokuva onkin päähenkilönsä osalta fiktiivinen, lukeutuu itse kirja tukevasti tietokirjallisuuden puolelle. Jessica Bruderin reportaasikirja kertoo amerikkalaisen keskiluokan murtumisesta ja uuden alakul... Lue koko vinkki »
Onko äiti kuollut

Vigdis Hjorth: Onko äiti kuollut

Tartuin tähän kirjaan suurella mielenkiinnolla, sillä olin lukenut kirjailijan edellisen kirjan Perintötekijät, jossa perheen välisiä asioita selviteltiin sisarusten kanssa. Tämä kirja Onko äiti kuollut on äärimmäisen koskettava, draamallinen kuvaus siitä, mitä se voi raadollisimmillaan olla, kun suhteet eivät pelaa. Yleensä saa lukea perheistä... Lue koko vinkki »
Brotopia

Emily Chang: Brotopia : Breaking up the Boys’ club of Silicon Valley

Kun Macintosh julkaistiin 1984, Yhdysvalloissa tietokonealalle valmistuvista peräti 40 prosenttia oli naisia. Näistä luvuista on kuitenkin sittemmin tultu jyrkästi alas, ja nykyään alan opiskelijoista vain 22 prosenttia on naisia. Piilaaksossa, innovaatioiden eturintamassa, tilanne on vielä tätäkin huonompi. Erityisesti Piilaakson suuryrityksissä, ... Lue koko vinkki »
Saamattomat

Jari Hanska, Minea Koskinen, Emilia Mäenmaa ja muut: Saamattomat : millainen Suomi meille jää?

Neljä nuorta toimittajaa tarttuu yhteiskuntamme suuriin kysymyksiin ja ravistelee niitä milleniaalinäkökulmasta. Miltä Suomi näyttää? Onko kaikki menossa käsittämättömällä tavalla pieleen? Onko tämä kaikki reilua? Pamflettimainen Saamattomat tuo mieleen – ja mainitsee itsekin – Osku Pajamäen Ahneen sukupolven. Tässä ei nyt sentään lietsota sukup... Lue koko vinkki »
White Trash

Nancy Isenberg: White Trash : The 400-Year Untold History of Class in America

Nancy Isenberg käyttää teoksessaan USA:ssa olevaa kulttuurista stereotypiaa ”valkoisesta roskasakista” ja ”punaniskoista” kertoakseen alempien sosiaaliluokkien historian USA:n kolonisoimisesta nykypäivään saakka. Kirjailijan teesi on, että USA on luokkayhteiskunta, kuten Iso-Britannia, mutta maan ”amerikkalaiseen unelmaan” perustuva ideologia luoti... Lue koko vinkki »

Jacqueline Kelly: Luonnonlapsi Calpurnia Tate

Calpurnia on seitsenlapsisen Taten perheen ainoa tyttö 1800-luvun lopun Texasissa. Calpurnia viettäisi mieluummin aikansa luontoa tutkien kuin keittiössä huhkien tai puikkoja kilisyttäen. Calpurnia saa odottamattomasti apua isoisältä, joka on eläköitynyt tilan pitämisestä ja harrastaa päivät pääksytysten luonnon tutkimusta omassa rauhassaan. Isoisä... Lue koko vinkki »

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille

Kaikki alkaa siitä kun Tim saa lahjaksi lohikäärmeen. Lohikäärmeet ovat pieniä ja jopa taskukokoisia. Historiankirjoissa tosin lukee, että lohikäärmeet ovat olleet joskus niin suuria, että niillä on voinut ratsastaa. Lohikäärme saattaa Timin moneen pinteeseen ja yhden jälkimainingeissa Tim saa ystävineen kutsun kuninkaallisten häiden jatkobileisiin... Lue koko vinkki »
Nousu & tuho

Liv Strömquist: Nousu & tuho

Liv Strömquist on taas vauhdissa: Nousu & Tuho on raskaiden tekstimassojen alle taipuvaa yksinkertaista sarjakuvakerrontaa kootuista aiheista ja yhtä tulenpalavalla sävyllä esitettynä kuin ennenkin. Nyt ei kuitenkaan olla feminismin asialla siinä määrin kuin muissa Strömquistin albumeissa, vaan kritiikin terä on kohdistettu äärikapitalismiin. ... Lue koko vinkki »
Oma huone

Virginia Woolf: Oma huone

Olen koko alkuvuoden lukenut lähes yksinomaan naisten kirjoittamia kirjoja. Tuntui siis sopivalta tarttua Virginia Woolfin klassikkoteokseen Oma huone, jossa esitellään Woolfin provosoiva teesi: Naisella pitää olla omaa rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa. Woolf esittelee tämän näkemyksen heti teoksen alussa ja perustelee sitten, m... Lue koko vinkki »
Mitä Minna Canth todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?

Minna Canth on ollut kovasti tapetilla viime vuosina. Itsekin luin Minna Rytisalon Rouva C.:n, jonka jälkeen mieli teki tutustua tarkemmin Canthin elämään. Suvi Ahola valaisee tässä kirjassa Canthin ajattelua erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä Canthin omien kirjoitusten pohjalta. Canth oli kuitenkin aivan toisen ajan ihminen, eikä hän va... Lue koko vinkki »