Pitkät vaellukset

Jouni Laaksonen ja Päivi Mattila: Pitkät vaellukset : kuukausiksi retkelle

Pitkät vaellukset ovat elämäntapa, joka on kasvattanut suosiotaan merkittävästi viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana. Syitä suosion kasvuun on monia, mutta mahdollisuus seurata muiden pitkillä vaelluksilla olleiden retkeilijöiden kertomuksia lähes reaaliajassa sosiaalisessa mediassa sekä ympäristötietoisuuden kasvu ovat ainakin tärkeitä tekijöi... Lue koko vinkki »
Erämailla

Tomi Kontio: Erämailla

Jos Kansallispuistojen kutsu oli runoilijana ja lastenkirjailijana tunnetulta Tomi Kontiolta yllätysveto, niin Erämailla on odotetumpi teos. Kuten monilla muillakin retkeilijöillä on käynyt, Kansallispuistojen polkujen jälkeen Kontio ja hänen poikansa haluavat kauemmas erämaahan. Tämä kirja kertoo siitä. Jalkojen lailla mielikin haluaa kulkemaan... Lue koko vinkki »
Vuoden vaellus

Erno Saukko: Vuoden vaellus: Elämää pohjolan erämaissa

Minulle tärkein syy lähteä vaellusreissuille on aina luonto, eikä Vuoden vaellus ole poikkeus. Luonnon valtava monimuotoisuus hämmentää, ilostuttaa ja hurmaa. Se rikastuttaa ajatuksen kulkua ja tunne-elämää. Sen voimien mahtavuus saa ihmisen kokemaan itsensä pieneksi ja näkemään asiat oikeassa mittakaavassa. Luonto tarjoaa rauhaa, seuraa, virikkeit... Lue koko vinkki »
Kultakiima

Seppo Konttinen: Kultakiima

Kesäkuussa 2003 olin vaeltamassa Lemmenjoella ja keskellä tunturiylänköä oli pieni rakennus, joka oli Karhu-Korhosen kirjasto. Seurueen kokenut Lapin kävijä osasi kertoa osan sen historiasta, mutta tätä teosta lukiessa tarina syveni. Kultakiima kertoo kullankaivaja Risto Mäläskän tarinan, mutta Karhu-Korhonen ja muut tunnetut alan tekijät ovat myös... Lue koko vinkki »
Hevosjumala

Sami Makkonen: Hevosjumala

Sarjakuvantekijä Sami Makkosen Kalevala-teokset ovat saaneet paljon kehuja. Suomenkielisten teosten lisäksi hän on päässyt kuvittamaan myös amerikkalaisen IDW-julkaisijan sarjakuvia. Hevosjumala alkaa, kun kolme miestä on eksynyt hiihtoreissullaan. Yhteyttä ulkomaailmaan ei ole, pakkanen vainoaa ja yökin on tulossa. Hiihtäjät löytävät talon, jon... Lue koko vinkki »

Ari-Pekka Palmu: Erämaaelämää kynällä, kameralla ja kiväärillä

Ehkä puolen tunnin päästä paukahti, ja näin kaukana lentävän koppelon. Harmittelin oikein tosissani kaverini puolesta. - Olisi se jo linnun ansainnut. Odotin haukulta murheellista miestä, mutta mitä sainkaan nähdä. Naama naurussa saapui märkä mies. Koira näytti murheellisemmalta. Suomalaisen luonnon kuvaukset ovat yksi vanhimmista kirjallisuuden... Lue koko vinkki »
Armonvuosi

Kim Liggett: Armonvuosi

Armonvuosi on dystooppinen kuvaus äärimmäisen patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa naiset ovat miesten omaisuutta ja kaikin tavoin miesten vallan alaisina. Päähenkilö Tierney on teinityttö, joka valmistautuu armonvuoteensa. Armonvuoden ajaksi naiset karkotetaan erämaahan, jotta he voivat vapauttaa taikavoimansa turvallisesti miehiä vaara... Lue koko vinkki »

George O’Connor ja H.M. van den Bogaert: Journey into Mohawk Country

Vuonna 1634 New York tunnetaan vielä nimellä New Amsterdam ja turkiskauppa on päivän sana. Tai olisi, mutta syystä tai toisesta kauppa on kuivunut käsiin ja yhä harvempi mohawk-intiaani vaivautuu Fort Orangen linnakkeelle hieromaan kauppoja. Olipa syynä Ranskan kilpailevat siirtokunnat tai jokin muu, asialle on syytä saada selvyys pian ja tähän hät... Lue koko vinkki »

Eowyn Ivey: Maailman kirkkaalle laidalle

Lumilapsessa Eowyn Ivey esitteli lapsettomuuden kanssa taistelevan parin, jonka seuraan ilmestyi mystinen metsän lapsi. Lumilapsi oli hyvin kaunis kirja ja se oli Pulitzer-finalisti. Lumilapsi oli minulle suurin syy tarttua tähänkin kirjaan, kirjan aihepiiri kun ei suoranaisesti ole ihan minun tavallisesti lukemiani genrejä. Maailman kirkkaalle ... Lue koko vinkki »
Metson suku

Pertti Koskimies ja Markus Varesvuo: Metson suku : Suomen kanalinnut

Kanalinnut ovat mielenkiintoinen, tärkeä ja erityinen lajiryhmä. Kevätaamussa pulisevalla teerellä, metsän salaperäisellä pyyllä tai tunturin viimassa asuvalla kiirunalla on kaikilla omat erikoispiirteensä. Tämä kirja kertoo loistavien kuvien kera Suomen kahdeksan kanalintulajin elämästä. Pertti Koskimiehen tekstit ovat yleensäkin perusteellisia... Lue koko vinkki »
Taigalunta

Mika Honkalinna: Taigalunta : Taiga snow

Mika Honkalinna on valokuvaaja, jolla on silmää lumelle. Taigalunta on kunnianosoitus taigan luonnolle: paksuille hangille, tykkylumen kuorruttamille puille, jäljille lumessa, kuuralle ja huurteelle. Teksteiltään hyvin runollinen teos on kuvaus taigavyöhykkeen talvesta, siitä miten yksi valokuvaaja sen näkee. Lumisten maisemien ja Lapin erämaalu... Lue koko vinkki »
Valkoinen täplä

Ville Muilu: Valkoinen täplä

Kuolan niemimaa oli osin tutkimaton alue, valkoinen täplä, ennen vuotta 1887, jolloin suoritettiin vaivalloinen matka niemimaan halki Imandrajärveltä Ponoin 'kaupunkiin'. Retkikuntaa johti eläintieteilijä, professori J. A. Palmén, ja muiksi osanottajiksi valikoitui asiantuntijoita kasvitieteestä, eläintieteestä, geologiasta sekä kartografiasta. ... Lue koko vinkki »
Pohjois-Skandinavian vaellusreitit

Harri Ahonen: Pohjois-Skandinavian vaellusreitit

Varmaan jokainen Suomen Lapissa retkeillyt tähyilee välillä Norjan puolelle, sinne korkeiden lumihuippujen suuntaan. Joillekin näkymä riittää, mutta osa kulkijoista haluaa laajentaa vaellusreviiriään. Heille tämä on kaivattu teos. Opas jakautuu karkeasti kahteen osaan. Aluksi käydään läpi eri alueita, karttoja, tupia ja retkeilykäytäntöjä. Kirja... Lue koko vinkki »
Kesytön erämaa

Bjørn Simonsen ja Per Simonsen: Kesytön erämaa : vaellus Norjan halki

Kesällä 2006 veljekset Per ja Bjørn Simonsen päättävät lopultakin lähteä kauan suunnittelemalleen vaellukselle. He aikovat vaeltaa kotimaansa Norjan läpi pohjoisesta etelään ja takaisin. Matkan on toki tehnyt moni muukin, mutta he aikovat toteuttaa sen omalla tavallaan. Lähtöä on ennakoitu ja suunniteltu jo pitkään, siihen on valmistauduttu vuoden ... Lue koko vinkki »
Lumilapsi

Eowyn Ivey: Lumilapsi

Kuolemaan valmis Mabel ei voi lakata suremasta kymmenen vuotta sitten kuolleena syntynyttä lastansa. Saadakseen pesäeroa tapahtumaan, hän muuttaa miehensä Jackin kanssa Alaskan metsiin. Tavoitteenaan heillä on viimein jättää tapahtuma taakseen ja löytää rauha. Tämä ei kuitenkaan tunnu toimivan; pari ajautuu yhä enemmän erilleen toisistaan, kunnes t... Lue koko vinkki »
Isän kanssa kahden

Mooses Mentula: Isän kanssa kahden

Pienen perheen tarina pakkasen keskeltä pohjoisesta. Mariannen piti olla vain välivuoden ajan opiskelemassa perinnekäsitöitä, mutta kun nuoret poromiehet vilkuttelivat silmiään hän tulikin jääneeksi Lappiin. Jounilla on kunnon poroelo ja vaimolleen hän hommasi villisikoja kasvatettavaksi, että tälläkin olisi järkevää tekemistä. Lenne käy koulua ... Lue koko vinkki »
Midzi, tulitukka

Madeleine Brent: Midzi, tulitukka

Australian aboriginaalien luona on sylilapsesta lähtien kasvanut valkoinen tyttö, Midzi. Tyttö yrittää parhaansa mukaan olla kuin kaikki muutkin, mutta teini-ikään mennessä käy selväksi, että hän on liian erilainen. Hän ei tule ikinä saamaan puolisoa, ja muistot  lapsuudesta saavat hänet käyttäytymään liian erikoisesti. Niin hän lähtee urheast... Lue koko vinkki »
Omegapiste

Don DeLillo: Omegapiste

Richard Elster, 73, toimi Yhdysvaltain armeijan konsulttina, konseptualisoimassa sotaa. Elster löydettiin esseestä, joka julisti hallituksen rikolliseksi hankkeeksi ja analysoi perinpohjaisesti sanan rendition merkitystä. Elsterin piti laajentaa näkökulmaa. Hän halusi haikusotaa. Nyt Elster asuu keskellä erämaata. Jim Finley haluaisi tehdä hänes... Lue koko vinkki »

Mikko-Pekka Heikkinen: Nuorgamin Alkon tuho ja muutama erätarina

Kun pohjoisen poika muuttaa Helsinkiin, on edessä lähes väistämättä jonkinlainen elämäntapojen yhteentörmäys. Kuinka luonnosta vieraantunut pääkaupunkilainen ihmislaji voi edes pysyä hengissä, kun se ei osaa laittaa edes pitkiä kalsareita jalkaansa, kun kelit alkavat viiletä! Metsät hakataan ja villieläimiä nähdään enää vain täytettyinä museoissa. ... Lue koko vinkki »