The Hunger and the Dusk

Chris Wildgoose ja G.Willow Wilson: The Hunger and the Dusk

Nimettömässä maailmassa haltiat ja kääpiöt ovat jo kuolleet sukupuuttoon mutta ihmiset ja örkit sinnittelevät vielä olemassaolon rajoilla. Tarinassa vihjataan ekologiseen kriisin, mutta mikä on tarkalleen ottaen mennyt pieleen tässä G. Willow Wilsonin kynäilemässä maailmassa jää tässä ensimmäisessä osassa paljastamatta. Nyt on joka tapauksessa edes... Lue koko vinkki »
Yksin, kiitos

Marika Riikonen: Yksin, kiitos

Tämä kirja on oikein mannaa sielulle, sillä kun sain sen käsiini, olin suorastaan ilosta revetä, miten joku voi sanoittaa sen, miten itse on tuntenut ja elänyt. Kuinka voi olla mahtavaa olla yksin, viettää aikaa olemalla vaan oman itsensä kanssa ja nauttia siitä. Heti alkuun huomasin, että kirjastoluokitus oli mennyt ihan syteen, koska vaikka k... Lue koko vinkki »
23 transmyyttiä

Bling: Mona: 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä

Mona Blingin kirja 23 transmyyttiä : totta ja tarua transihmisistä murtaa nimensä mukaisesti 23 myyttiä ja luuloa, joita transihmiset kohtaavat arjessaan. Ennen myyttien avaamista kirja esittelee lyhyesti aiheeseen liittyvää termistöä, joka auttaa sekä ymmärtämään kirjan sisältöä paremmin, ja samalla on myös sanastoa, joka jokaisen olisi hyvä halli... Lue koko vinkki »
Vastaväitteitä rasisteille

Adam Rutherford: Vastaväitteitä rasisteille

"Ihmisrotujen historia, tiede ja todellisuus", lupaa alaotsikko. Rotu on selvästi olemassa oleva käsite ja tapa hahmottaa erilaisia ihmisryhmiä sosiaalisesti, useimmiten karkeasti fyysisten ominaisuuksien kuten ihonvärin tai fysiognomian perusteella. Kysymys kuuluu: onko rotu biologisesti käyttökelpoinen tapa luokitella ihmisiä? Perustuuko se jolla... Lue koko vinkki »
Molli ja hirveä herne

Katri Kirkkopelto: Molli ja hirveä herne

Mollin vatsa juttelee. Onneksi Molli ei säikähdyksestä huolimatta kuitenkaan ole nielaissut murisevaa hirviötä, vaan hänellä on vain nälkä. Ystävänsä Pikku Sisun kanssa Molli alkaa laittaa ruokaa – tai ainakin sekoittaa eri värisiä ruoka-aineita keskenään. Oransseja porkkanoita, keltaisia paprikoita, punaisia tomaatteja ja jotakin sinistä ja ruskea... Lue koko vinkki »
Hämärän aika

Pirjo Hassinen: Hämärän aika

Pirjo Hassinen, taitava ja tuottelias kirjailija, on monialaisessa tuotannossaan käsitellyt viime vuosina perin ajankohtaista aihetta eli oikeistopopulismia ja äärioikeiston nousua; uusi teos Hämärän aika, yhdistää hänen aiemmat romaaninsa Popula (2012) ja Kalmari (2016) loogiseksi ja ajanmukaiseksi mutta kovin pessimistiseksi trilogiaksi. Kaikissa... Lue koko vinkki »

Stephen King: Keveys

Tammen julkaisema Keveys on kauhun mestarina tunnetun Stephen Kingin tuore pienoisromaani. Tarinan genreä on harvinaisen hankala määritellä, mutta kauhua se ei missään nimessä ole. Kirjassa on vahva yliluonnollinen teema, mutta sekin on taustalla. Kirjan ytimessä on yhteiskunnallinen tarina, jonka ajankohtaisuutta ei voi väheksyä. Scott Carey on... Lue koko vinkki »

Harmony Becker, Justin Eisinger, Steven Scott ja muut: They Called Us Enemy

Heti kirjaan tarttuessani, jäin kiinni kannessa komeilevaan nimeen George Takei, miten nimi kuulostaa niin tutulta? Pianhan tuo mieleen muistui, mies on kukas muu kuin Hikaru Sulu ensimmäisestä Star Trek -sarjasta. Muistelmateos They Called Us Enemy ei kuitenkaan liity näyttelijän Star Trek -vuosiin, vaan miehen lapsuuteen. George Takei perheineen ... Lue koko vinkki »

Tuuli Salminen: Rannalla poika

Tuuli Salmisen esikoisteos Surulintu (Like 2017) oli ehdolla Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon voittajaksi. En sattunut sitä itse lukemaan, mutta tämän toisen romaanin perusteella Salmista voi pitää hyvin taitavana kirjoittajana. Rannalla poika on hyvin ajankohtainen teos, ja ehkäpä se oli vielä ajankohtaisempi syksyllä 2015, jolloin pako... Lue koko vinkki »

David Walliams: Mörkökarhu

Pohjoisnavalla jääkarhuneiti nauttii elämästään jäävuorella loikoillen, silloin tällöin kalan merestä popsaisten. Kun tyytyväinen neitokainen vaipuu uneen, tapahtuu jotakin vallan kamalaa. Jäävuori murtuu ja nukkuva karhu joutuu tuuliajolle. Se ajelehtii ja ajelehtii, kunnes sen jäälautta on enää pieni jääkuutio ja karhu joutuu veden varaan. Onneks... Lue koko vinkki »

Heikki Turunen: Nenkoset

Heikki Turusen Nenkoset on Laatokan Karjalan ortodoksievakoista kertovan trilogian päätösosa. Suomessa eletään jälleenrakentamisen aikaa sodan jälkeen. Suojärveltä Juukaan saapuneet evakot yrittävät parhaansa mukaan sopeutua uuteen elämään ja totutella rinnakkaiseloon kantasuomalaisten kanssa. Posolkan vankileirin kauhut ovat vaihtuneet uudenlaisee... Lue koko vinkki »
Vinoristin kansa

Heikki Turunen: Vinoristin kansa

Heikki Turusen ortodoksievakoista kertova tarina on edennyt toiseen osaansa. Aloitusosa, Kuokka ja kannel, kertoo rajakarjalaisten elämästä Suojärven Hyrsylän Mutkassa 1920- ja 1930-luvuilla. Kylää ja huomista rakennetaan vast’ikään itsenäistyneen Suomen itäisimmässä kolkassa. Yhteistuumin saadaan aikaan suojeluskuntatalo ja tsasounakin, peltoa rai... Lue koko vinkki »

Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia

Mikä kiehtova nimi! Hän sanoi nimekseen Aleia – kuka? Miten niin "sanoi nimekseen"? Jo vain herää mielenkiinto. Corildon on seleesien Seuran kartografi, joka työskentelee kaukana pohjoisessa, etäällä muista. Hän tutkailee työkseen maailmaa ja on aistinut tuulten muuttumisen – se ei lupaa hyvää. Eräänä päivänä hän löytää portiltaan tuupertunee... Lue koko vinkki »
Matkamies maan

Antti Heikkinen: Matkamies maan

Matkamies maan on kyllä niin runsas ja täyteläinen opus, että sen parissa ei tule ikävä. Sitä makustelee pitkään sen jälkeenkin, kun kirja on jo luettu. Henkilöitä piisaa niin, että meinaa mennä sekaisin. Vaan millaisia henkilöitä?! Wau, kertakaikkisen erilaisia ja sellaisia persoonia, että oikein huimaa. Tykkäsin tavattomasti siitä, miten heidä... Lue koko vinkki »
Sammakko ja muukalainen

Max Velthuijs: Sammakko ja muukalainen & Sammakkoa pelottaa

Tiedätkö sen tunteen, kun joku – yleensä tv-ohjelma tai elokuva – on jättänyt jälkeensä muiston jostakin mahtavasta ja sitten menee tekemään sen virheen, että palaa tuon pariin vuosia tai jopa vuosikymmeniä  myöhemmin? Niin, huonohan se sitten on, sellainen ajan hampaan purema. Mitä kirjoihin tulee tilanne on usein toinen, miltei päinvastainen... Lue koko vinkki »
Hope Riverin kätilö

Patricia Harman: Hope Riverin kätilö

Patience Murphy on vähän päälle kolmikymppinen nainen, joka on moninaisten vaiheiden jälkeen päätynyt länsivirginialaiseen Libertyn kaivoskaupunkiin kätilöksi. Eletään vuotta 1929, suuren pörssiromahduksen aikaa. Patience, jonka alkuperäinen nimi on ollut jotain aivan muuta, on paossa surullista menneisyyttään. Hänen työtoverinsa ja oppiäitinsä, ro... Lue koko vinkki »
Ilottomien ihmisten kylä

Anne Leinonen: Ilottomien ihmisten kylä

Anne Leinonen kirjoitti yli kymmenen vuotta sitten novellin, joka kertoi kylästä, jossa nauraminen on kiellettyä. Kylän ulkopuolella oli raja, jonka taakse jotkut lähtivät, ja jonka takaa ei ollut paluuta. Sari Peltoniemi arvosteli novellin ja kommentoi: "Rajan takaisuuksia ei tarvitse paljastaa, mutta nyt jää sellainen vaikutelma, ettei kirjoittaj... Lue koko vinkki »

Joonas Konstig: Totuus naisista

Tapani Koskikarilla tuntuu menevän hyvin. On nimekkään suunnittelijan piirtämä rivitaloasunto, hyvin koulutettu vaimo sekä kaksi upeaa tytärtä. On nousujohteinen ura muoviteollisuudessa, vai onko – tässä alkaa kuva ensimmäisen kerran särähtää. Tapanista tuntuu, että hänet onkin palkattu ehkä väärin perustein tehtäväänsä. Kaiken keskellä ovat kui... Lue koko vinkki »