Matkalaukku

Sergei Dovlatov: Matkalaukku

"Dovlatov on Babelin veroinen ironian ja tarkan lauseen mestari", kehuu Anita Konkka Sanat-blogissaan New Yorkiin emigroitunutta Sergei Dovlatovia (1941-1990) luettuaan kirjan Ulkomuseo. Samoin sanoin voin yhtyä kehumaan Dovlatovia Kompromissin ja nyt tämän viimeksi lukemani Matkalaukun jälkimainingeissa. New Yorkiin vuonna 1978 emigroitunut Neu... Lue koko vinkki »
Silence of Malka

Rubén Pellejero ja Jorge Zentner: The Silence of Malka

1800-luvun lopulla Argentiinalla oli ongelma. Valtaisassa maassa riitti lääniä, mutta asukkaita ei ollut kuin piskuiset kolmisen miljoonaa. Ratkaisuksi keksittiin vuonna 1876 säädetty Avellaneda-laki, jonka tarkoitus oli helpottaa maahanmuuttoa ja saada maan väestö kasvuun. Sattumoisin samoihin aikoihin Venäjän juutalaisilla oli omat ongelmansa. Ts... Lue koko vinkki »
Vieraalla maalla

W. G. Sebald: Vieraalla maalla

W. G. Sebald oli hieno kirjoittaja. Vieraalla maalla : Neljä kertomusta on mukaansatempaava teos, jossa hän kertoo neljän oikean ihmisen tarinat. Ensin on vuorossa Sebaldin vuokraisäntä, sitten häntä kansakoulussa opettanut mies, kolmantena Sebaldin Amerikkaan muuttanut isosetä ja lopuksi taiteilija, johon Sebald oli tutustunut muutettuaan itse Eng... Lue koko vinkki »
Yön sydän on jäätä

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä : kolme viikkoa Karl Axel Björkin elämässä maaliskuussa 1921

Harvoin on kirjasta tullut näin hyvä tunne jo heti kannen avaamisen jälkeen. Jo ensimmäisellä aukeamalla silmien eteen levittäytyy vanha Helsingin kartta, jonne on merkitty muutamia paikkoja: Dagmar-tädin asunto, Lisbet ja Karsten Axelskiöldin asunto, pääpoliisiasema, valtioneuvosto ja niin edelleen. Keitä ovat nämä henkilöt? Miten nämä paikat liit... Lue koko vinkki »