Kädet

Heikki Kännö: Kädet

Heikki Kännö on kirjoittanut jo useita kirjoja, jotka kulkevat suurin piirtein samoilla laduilla: niissä yhdistyvät historialliset aiheet ja todelliset henkilöhahmot, esoteeriset elementit ja unenomaiset käänteet. Tällä kertaa keskeisenä todellisena hahmona on kirjan kanteen omakuvallaan päässyt taidemaalari Egon Schiele (1890–1918). Schiele oli ri... Lue koko vinkki »
Kolmas valtakunta

Karl Ove Knausgård: Kolmas valtakunta

Kukaan ei kuole tässä kirjassa. Itse asiassa koko Norjassa ei ole muutamaan päivään kuollut ketään (ei sen jälkeen, kun ne nuoret black metal -muusikot löydettiin metsästä rituaalimurhattuina?), eivät edes liikenneonnettomuudessa kuolettavat aivovammat saaneet kuole. Karl Ove Knausgårdin Aamutähti-sarjan kolmannessa osassa Kolmas valtakunta jotain ... Lue koko vinkki »
Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

Tõnu Õnnepalu: Pariisi : Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin

"Autuus, hyvinvointi, maaseutu, muistelmat, onni, tapahtumattomuus". Noilla tageilla määrittelin tältä kirjailijalta lukemani edellisen kirjan Paratiisi. Tekijä Tõnu Õnnepalu (s. 13. 9.1962) on virolainen kirjailija, runoilija ja kääntäjä, joka on julkaissut teoksia myös salanimellä Emil Tode. Noilla samoilla tunnisteilla voisi määritellä tämän Pa... Lue koko vinkki »
Hyvä näin

Maarit Verronen: Hyvä näin

Maarit Verronen on yhdennessätoista novellikokoelmassaan oma luotettava itsensä. Kokoelman novellit ovat tiiviitä, usein sivun-parin vetoja. 200-sivuiseen kokoelmaan mahtuu 30 novellia, jotka on jaettu kahteen vuorottelevaan ryhmään: ”Maailma” ja ”Tiinan elämää”. Jälkimmäiset kertovat nimensä mukaisesti Tiinasta, jokseenkin tavallisesta suomalaises... Lue koko vinkki »
Niin kaunis on maa

Markku Pääskynen: Niin kaunis on maa

Kahden pariskunnan ystävystyminen ja siitä seuraavat ongelmat, kun perin erilaiset lähtökohdat ja elämäntyyli törmäävät: Onnin ja Aliinan avioliitto on mitä tavallisin, Marian ja Tuomaksen vaurauden kyllästämä avioliitto kaikkea muuta. Illanistujaisten jälkeen perjantaina Maria ja Tuomas lähtevät taksilla kotiinsa, minne eivät ole aamuun menness... Lue koko vinkki »
Elämän henkäys

Clarice Lispector: Elämän henkäys

Elämän henkäys on kuudes brasilialaiselta Clarice Lispectorilta suomennettu teos. Lispector syntyi Ukrainassa 1920 ja kuoli Brasiliassa 1977. Romaanissa Ângela Pralini ja Kirjailija käyvät dialogia tai paremminkin kertovat kulloinkin puheena olevasta teemasta tai sen vierestä oman käsityksensä, puhuvat toisistaan, enemmänkin itsekseen kuin varsinai... Lue koko vinkki »
Kaikki päivän tunnit

Marjo Katariina Saarinen: Kaikki päivän tunnit

"Alussa hämmentävä, erilainen, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä romaani. Samaan aikaan pinnallista ja syvällistä pohdintaa." Näin vastasin kun kysyttiin, minkälainen kirja Kaikki päivän tunnit oli. Kaikki päivän tunnit eroaa muista tänä vuonna lukemistani kirjoista paljon. Eikä tämä johdu vain joka luvun jälkeen tulevista sanakirjojen viitte... Lue koko vinkki »
Kohtaus

Roman Schatz: Kohtaus

Kohtaus on ihan hemmetinmoinen kirja siitä, kun joku saa kohtauksen! Niinpä, kun luin, siis ihan oikeasti minulla oli hiuksenhieno etuoikeus jo lukea tarinaa PDF-tiedostona ja kun aluksi ajattelin vain vilkaista, niin Kohtaus otti ja imaisi minut mukaansa. Jouduin sitten pidättelemään itseäni, etten olisi kaikkea ahminut kerralla, koska kirja ja ko... Lue koko vinkki »
Valkoinen muistikirja

Eeva Kilpi: Valkoinen muistikirja

Valkoinen muistikirja sisältää merkintöjä vuoden 1999 kesästä vuosituhannen alkuun: puoli vuotta Eeva Kilven (s. 1928) autenttisia mielentiloja. Eeva oli tuolloin siis 71-vuotias. Vuonna 2019 ilmestyivät luettavaksemme Sininen muistikirja vuosilta 2002–2003 sekä Punainen muistikirja, joka kertoi Eeva Kilven ajatuksia kesältä 2014. Kuolema läs... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
Löydä ilo pienistä hetkistä

Heli Bergius: Löydä ilo pienistä hetkistä : Kiitollisuuspäiväkirja

Harmi kun Kirjavinkeissä ei otsikoilla mässäillä; nytkin olisi saanut räväkän otsikon: Tyhjää täynnä! Kirja siis. Ihan oikeesti. Tai melkein tyhjää. Itse täytettävästä päiväkirjasta kun on kyse, niin tyhjiähän sivujen on oltava. Omalle kynälle tilaa annettava. Huom! kynälle. Joutuu siis omakätisesti tarttumaan pännään ja käsialallaan kirjoittama... Lue koko vinkki »
Helter Skelter

Tapani Kinnunen: Helter Skelter

Tämän Kinnusen kanssa on vähän kuspississä, kun ei aina pysy samoilla aalloilla, mikä kai tekstistä vetoavaa tekeekin. Ei aina arvattavissa, minne mennään, kusta tullaan. Uteliaisuudelleen ei voi mitään, vaan on syöksyttävä Tapani Kinnusen hoplopiin, seikkailumaailmaan, tai siis sen Topias Kettusen, alter egon, joka vuorottelee Tapanina. Kovakou... Lue koko vinkki »
Mitä on elämä?

Paul Nurse: Mitä on elämä? : Viisi askelta biologian ymmärtämiseen

Paul Nurse on biologi, joka voitti vuonna 2001 lääketieteen Nobelin työstään solusyklin eli solujen jakaantumisen parissa. Tässä pienessä kirjassa hän tarttuu nyt suureen kysymykseen: mitä elämä tarkalleen ottaen on? Kirja jakautuu viiteen osaan, joista kukin käsittelee yhden biologian perimmäisistä osa-alueista. Nurse aloittaa perusteista: kaik... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »
Pieni elintila

Maarit Verronen: Pieni elintila

Maarit Verronen on jotenkin omanlaisensa kirjailija. Tästäkin teoksesta tunnistaa heti Verrosen äänen. Pääosassa on Natalia, joka matkustaa lomailemaan Scillysaarille Cornwallin lounaispuolelle. Natalia elää pientä, minimalistista elämää, jossa telttakin on ylellisyyttä. Matkakertomuksen lomaan kerrataan Natalian menneisyyttä, luonnehditaan Nata... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »
Kuoleman ja elämän kysymys

Maria Katajavuori: Kuoleman ja elämän kysymys

Ekologi Maria Katajavuori aloittaa kirjansa pohdiskelemalla ikuisen elämän mahdollisuuksia. Miksi lähes kaikki eläimet alkavat jossain vaiheessa rappeutua ja lopulta kuolevat? Miksei vain voisi olla kuolematon? Sen jälkeen siirrytään yksilöistä lajeihin. Mikä saa jotkut eläinlajit käyttäytymään itsetuhoisesti? Luonto ei todellakaan ole niin harm... Lue koko vinkki »
Museon kulisseissa

Kate Atkinson: Museon kulisseissa

Kate Atkinson on tuttu Jackson Brodie -dekkareistaan ja palkitusta Elämä elämältä -romaanistaan. Museon kulisseissa on Atkinsonin esikoisteos vuodelta 1995, eikä ollenkaan häpeä vertailussa myöhempien teosten kanssa. Päinvastoin: nyt kun olen lukenut kaikki Atkinsonin teokset, nostaisin tämän aivan parhaiden joukkoon. Museon kulisseissa kertoo R... Lue koko vinkki »
Lapset

Satu Taskinen: Lapset

Etukannen lieve tiivistää hyvin, mistä Lapsissa on kyse: Päivän kulun pitäisi olla selvä. Täytyy poistua luokkahuoneesta, ostaa lahjat ja kortit lapsenlapsille ja ajaa syntymäpäiväjuhliin. Myös elämän kulun pitäisi olla kaikille selvä: itseä ja toisia tulee kunnioittaa, ei saa tuottaa kärsimystä, täytyy kantaa vastuunsa – oli se sitten miten pieni... Lue koko vinkki »