Päiväeläimiä / Yöeläimiä

Michael Bright ja Nic Jones: Päiväeläimiä / Yöeläimiä

Michael Bright kirjoittaa lasten tietokirjoja. Päiväeläimiä / Yöeläimiä -kääntökirjan lisäksi häneltä on tähän mennessä julkaistu kaksi muutakin eläimiä ja luontoa käsittelevää kirjaa. Päiväeläimiä / Yöeläimiä on siis kääntökirja, jossa kumpikin kirja käynnistyy omalta puoleltaan. Ideana tämä ihastuttaa. Siinä missä päiväeläinten puoli saattaa e... Lue koko vinkki »
Vuorten rinteillä

Kaja Kajfež: Vuorten rinteillä

Kaja Kajfežin Vuorten rinteillä on tunnistamiskirja, joka tutustuttaa lukijan vuorten eläinten elinympäristöihin. Se on ensimmäinen Kajfežilta suomennettu teos. Kirja esittelee suuren joukon vuoria ja näiden ympäristössä esiintyviä eläimiä. Mitä japaninserovit tekevät Fuji-vuoren rinteillä? Entä monta kettua löytyy Andien ympäristöstä? Ben Nevis... Lue koko vinkki »
Eläinten monimuotoinen maailma

Michael Bright ja Gavin Scott: Eläinten monimuotoinen maailma

Tämä lasten eläintietokirja on tehty yhteistyössä Lontoon luonnontieteellisen museon kanssa. Sen englanninkielinen nimi Get Your Animals in Order antaa vihjettä siitä, mistä sisällössä on kyse: eläinten luokittelemisesta. Aluksi esitellään, millä tavoin eläimiä on eri ryhmiin luokiteltu eri tasoilla ja sitten sukelletaan esittelemään eläimiä luokit... Lue koko vinkki »
Millaista on olla kissa?

Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa?

Eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta on kirjoittanut alastaan jo lukuisia kirjoja, kuten erinomaiset Millaista on olla eläin? ja Eläin ja ihminen : mikä meitä yhdistää?. Nyt keväällä Telkänrannalta on tullut kolme lemmikkeihin keskittyvää kirjaa, joista Millaista on olla kissa? osuu omiin tarpeisiini parhaiten. Kirjan alussa T... Lue koko vinkki »
Kuinka Stella oppi puhumaan

Christina Hunger: Kuinka Stella oppi puhumaan

Mitä tapahtuu, jos koiranpentuun soveltaa puheterapian menetelmiä? Viime vuosina eläinten kommunikaation ymmärtämisessä on otettu suuria askeleita. Vuonna 2010 tohtori John Pilley julkaisi tutkimuksen, joka osoitti, että hänen bordercolliensa Chaser oli oppinut yli tuhannen lelun nimet. Myöhempi tutkimus vielä osoitti, että Chaser paitsi ymmärs... Lue koko vinkki »
Iltalentoja

Helen Macdonald: Iltalentoja

Olen hieman myöhäisherännäinen, mitä Helen Macdonaldiin tulee. Luin Macdonaldin vuonna 2015 ilmestyneen ja monesti palkitun esikoisteoksen H niin kuin haukka alkuvuodesta. Se teki sen verran suuren vaikutuksen, että uutuus Iltalentoja piti ehdottomasti lukea. Uusi kirja on lavea esseekokoelma, joka koostuu yli 40 kirjoituksesta. Kun teoksella on... Lue koko vinkki »
The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Nichola Raihani: The Social Instinct : How Cooperation Shaped the World

Miksi tehdä yhteistyötä? Yhteistyö vaatii yksilöltä uhrauksia suuremman hyvän eteen, joten luulisi geenien ns. itsekkyyden pikemminkin ehkäisevän moista käytöstä. Totta onkin, että useimmilla lajeilla ei ole erityistä taipumusta auttaa toisiaan tai toimia yhteistyössä. Ne harvalukuiset lajit, jotka kuitenkin yhteistyötä tekevät, kuuluvat planeettam... Lue koko vinkki »
Miten eläimet nukkuvat

Kai Vainionmäki: Miten eläimet nukkuvat

Kai Vainionmäen Miten eläimet nukkuvat on faktatietoon nojautuva fiktiivinen tarina Maxista, Maijasta ja heidän Jerry-isästään. Jerry on uuden äärellä. Edessä on aikamoinen koitos, kun ensimmäistä kertaa pitäisi laittaa lapset yksin nukkumaan äidin palattua töihin ja ollessa nyt iltavuorossa. – Tähän väliin on pakko hieman kummastella, kuinka ih... Lue koko vinkki »

Anna Claybourne: Eläinten jännä maailma : kuinka eläimetkin nauravat, leikkivät ja jekuttavat

Eläimet ovat yksi lastentietokirjojen ehdottomista suosikkiteemoista – jos eivät jopa se kaikista suosituin. Näkökulma, josta niitä tykätään lastenkirjoissa usein tarkastella ovat erilaiset eläinmaailman ihmeellisyydet sekä ennätykset. Mutta ei se mitään; eläinten erikoisuuksista lueskelee aikuinenkin ihan mielellään. Tällä kertaa eläimiä lähest... Lue koko vinkki »

Harri-Pekka Pietikäinen: Pinnan alla : Elämäni valkohain kanssa

Lapsena pelkäsin, että vedessä ui valkohai. Nyt pelkään, että ei ui. Maailman tila näyttää raadolliselta. Kulutamme ymmärrystä nopeammin ja on mahdollista, ettemme koskaan saa tietää valkohaista tarpeeksi voidaksemme suojella lajia katoamasta kokonaan. Kuten Harri-Pekka Pietikäinen kirjassaan toteaa, mikäli valkohain kokoinen saalistaja eläisi k... Lue koko vinkki »

Eva Meijer: Animal Languages

Ovatko ihmiset ainoa laji, jolla on kieli, on kysymys, jota on etologian piirissä pohdittu jo hyvän aikaa. Sanotaan se heti, että Eva Meijerin Animal Languages ei pyri antamaan tähän kysymykseen mitään yksiselitteistä vastausta, mutta kirja kuitenkin osoittaa, että kysymys ei ole lainkaan niin hullu kuin voisi ensi alkuun kuvitella. Mitä enemmän e... Lue koko vinkki »

G. A. Bradshaw: Carnivore Minds : Who These Fearsome Animals Really Are

Petoeläimiä ajatellaan usein aggressiivisuuden kautta. Kuinka monta kertaa olenkaan nähnyt muuten laadukkaita dokumentteja, jotka ensimmäisenä alkavat kuvailemaan veitsenteräviä kynsiä, lihansyöjän uskomatonta puruvoimaa ja sitä, miten uhrilla ei ole mitään keinoa pelastautua niiden kammottavista hampaista. Mielikuva tunteettomasta tappajasta istuu... Lue koko vinkki »

Martin Jenkins: Eläinten palkintogaala

Eläimet ovat tunnetusti melkomoisia erityistaitureita. On nopeita juoksijoita ja sitäkin nopeampia lentäjiä, on todella vahvoja ja todella vanhoja, ja sitten on niitä, jotka loistavat jollakin toinen toistaan erikoisemmalla erityistaidollaan. Kenellä on hurjimmat hampaat, kuka on ronkelein ruokailija, mutta mutustelee ravintoarvoltaan kehnoa herkku... Lue koko vinkki »

Anne Sverdrup-Thygeson: Jos hyönteiset katoavat : Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen

Arvostelin hiljattain mainion Kimalaisen kyydissä -kirjan, jonka jälkeen jäi vähän sellainen kutina, että hyönteisistä ja varsinkin niiden hädänalaisesta tilanteesta pitäisi lukea enemmänkin. Tähän saumaan Jos hyönteiset katoavat... vaikutti siis oikein nappivalinnalta. Biologian professori Anne Sverdrup-Thygesonin kirja yllättää monessakin suht... Lue koko vinkki »
Luonnon salainen verkosto

Peter Wohlleben: Luonnon salainen verkosto

Peter Wohlleben on saksalainen metsänhoitaja, luennoitsija ja kirjailija, jonka kirjat Puiden salattu elämä ja Eläinten salatut elämät ovat suosittuja Suomessakin. Luonnon salaiset verkostot jatkaa luonnon salaisuuksien penkomista. Wohlleben paljastaa luonnosta löytyviä yhteyksiä, jotka yhdistävät kasveja ja eläimiä yllättävillä tavoilla. Mit... Lue koko vinkki »

Jennifer Ackerman: Viisaat linnut

Ei se koko, vaan rakenne – lintujen aivot hämmästyttävät tiivistetyllä kapasiteetillaan. Halventava linnunaivoiseksi nimittely ei voisi enempää metsään mennä. Onhan kyseessä suuri evolutiivinen menestystarina, kun dinosauruksista polveutuvat linnut ilahduttavat meitä laulullaan kauniina kesäpäivänä. Lintujen toiminta ei perustu pelkkään vaistonv... Lue koko vinkki »