Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Maailma ilman pimeää

Johan Eklöf: Maailma ilman pimeää

Katuvalot, mainosvalot, jouluvalot, kodin sähkölaitteiden valot, pihavalot jne. Lista erilaisista valoista on loputon ja nykyään myös ympäri vuorokauden palavien lista on pitkä. Ruotsalainen biologi ja lepakkotutkija Johan Eklöf kysyy kirjassaan; miksi haluamme valaista kaiken? Helppolukuisen kirjan lyhyehköt esimerkit tulevat monista eri aiheis... Lue koko vinkki »
Villi ihminen

Riikka Kaihovaara: Villi ihminen ja muita luontokappaleita

Tässäpä on vaikuttava esseekokoelma luontokysymyksistä. Riikka Kaihovaara esittelee omaperäistä ajattelua, jolla on toki esikuvansa ja edeltäjänsä, mutta joka on minulle suurelta osin uutta ja vierasta, mutta samalla hyvin mielenkiintoista. Kaihovaara pohdiskelee esseissään monenlaisia aiheita. Onko luonto hyvä ja hellä vai julma ja välinpitämät... Lue koko vinkki »
Kuoleman ja elämän kysymys

Maria Katajavuori: Kuoleman ja elämän kysymys

Ekologi Maria Katajavuori aloittaa kirjansa pohdiskelemalla ikuisen elämän mahdollisuuksia. Miksi lähes kaikki eläimet alkavat jossain vaiheessa rappeutua ja lopulta kuolevat? Miksei vain voisi olla kuolematon? Sen jälkeen siirrytään yksilöistä lajeihin. Mikä saa jotkut eläinlajit käyttäytymään itsetuhoisesti? Luonto ei todellakaan ole niin harm... Lue koko vinkki »
Maailman ympäristöhistoria

Donald J. Hughes: Maailman ympäristöhistoria

J. Donald Hughesin Maailman ympäristöhistoria on tietokirja, joka käsittelee ihmiskunnan historiaa ympäristön näkökulmasta. Vaikka kirjan kehys on miten ihmislaji on ollut historiansa aikana vuorovaikutuksessa luonnon kanssa, kirjailija ei antropomorfisoi luontoa, eli tässä ei ole mitään koivua kertojana. Pelkäsin oikeasti, että kirja olisi sell... Lue koko vinkki »
Pentti Linkola : legenda ja ihminen

Riitta Kylänpää: Pentti Linkola : ihminen ja legenda

Riita Kylänpään Pentti Linkola : ihminen ja legenda on amatööriornitologin ja kalastajan elämäkerta. En tiennyt Linkolasta mitään muuta kuin että hän halusi tappaa kaikki maailman ihmiset, jotta luonto pelastuisi. Koska rakastan lukea kirjoja ihmisistä, joiden mielestä maailma olisi parempi paikka, jos miljoonia ihmisiä tapetaan, niin tietenkin ... Lue koko vinkki »
Helliconian kevät

Brian Aldiss: Helliconian kevät

Tuhannen valovuoden päässä Maasta avaruutta kyntää kaksoistähti. Tähti Freyriä kiertää tähti Batalix, ja Batalixia planeetta Helliconia. Kun kaunokirjallisen teoksen pääosassa on planeetta, sitä voisi jo kutsua eeppiseksi scifiksi, ja kaksoistähti on Helliconian eepoksen suurin vaikuttaja. Se muotoilee planeetan asukkaiden aikakäsityksen, ja vie... Lue koko vinkki »
Pedon palkka

Donna Leon: Pedon palkka

Komisario Guido Brunetti on jälleen mietteissään. Kanavasta on löytynyt murhatun miehen ruumis ja hän on aivan varma, että on nähnyt miehen elävänä jossakin. Komisario miettii aikansa ja internetin ihmeiden aikakautena tuloksiakin löytyy nopeasti; mies oli ollut sivustakatsojana maanviljelijöiden maitomielenosoituksessa. Paljastuu myös, että uhr... Lue koko vinkki »

Saara Henriksson ja Erkka Leppänen (toim.): Huomenna tuulet voimistuvat

Oli ympäristökysymyksistä mitä mieltä tahansa, keskustelua ne vähintäänkin herättävät. Ympäristöön ja sen kehitykseen tulevaisuudessa liittyy todellisia uhkakuvia ja mahdollisuuksiakin, ja niitä pohtiva kirjallisuus on siksi tarpeellista. Osuuskumma osallistuu talkoisiin Huomenna tuulet voimistuvat -kokoelmalla, joka tarjoaa paketin ekoscifiä. N... Lue koko vinkki »
Tiesitkö tämän linnuista?

Pertti Koskimies ja Markus Varesvuo: Tiesitkö tämän linnuista?

Tiesitkö, että palokärjen on hakattava noin 100 000 iskua ennen kuin pesäkolo on valmis tai että punakuirin on tutkittu lentäneen yli 10 000 kilometriä yhtä soittoa? Pöllö kuulee myyrän sijainnin sentilleen, ja valtamerilinnut löytävät pienen kotisaarensa keskeltä ulappaa hajun perusteella. Tiesitkö tämän linnuista -teos vastaa nimikkokysymykseensä... Lue koko vinkki »
Jään muisti

M.J. McGrath: Jään muisti

Arktisella tundralla vaeltaa kaksi metsästäjää sekä heidän inuittioppaansa Edie. Kaikki vaikuttaa tavanomaiselta, mutta äkkiä tyhjästä noussut lumimyrsky yllättää joukon. Sään ollessa huono toinen seurueen jäsenistä kuolee oudoissa olosuhteissa. Edie on vakuuttunut siitä, että joku ampui – hän kuuli laukauksen äänen sekä löysi vieraan saappaan jälj... Lue koko vinkki »

Ninni Aalto: Sähköjänis

Ninni Aallon ensimmäisessä analogisessa julkaisussa, oikeassa kovakantisessa albumissa, on paljon nautittavaa: saa lopultakin tietää, millainen on graafikon olemus, kofeiinin ilot ja vaikutus, mistä freelance-kuvittajan ideat tulevat sekä paljon muuta. Tiesitkö, että bibliofilia on vaarallinen ja tarttuva sairaus, oma alalajinsa on myös typofilia? ... Lue koko vinkki »

Irmeli Castrén: Nykykeittiön niksit

Irmeli Castrénin suositut niksikirjat ovat saaneet jatkoa, vuorossa tällä kertaa keittiöön liittyvät niksit ja erilaiset vinkit. Kirjan aloittaa asianmukaisesti selvitys siitä, missä erilaisia ruokatarpeita kannattaa ja pitää oikeaoppisesti säilyttää. Ei siis kaikkea jääkaappiin – ei ainakaan alimmalle hyllylle! Osio on tarpeellinen ja selkeä mu... Lue koko vinkki »

Andy Mulligan: Roskaa

Roskaa on hurja tarina kolmesta 14-vuotiaasta pojasta, Raphaelista, Gardosta ja Ratista, jotka elävät jättimäisellä kaatopaikalla. Poikakolmikko elää oudossa ja sattumanvaraisessa maailmassa. He asuvat ja ansaitsevat toimeentulonsa poimimalla roskia esimerkiksi erilaisia muoveja, käyttötavaraa, vaateriepuja ja myymällä ne eteenpäin muutamalla lanti... Lue koko vinkki »

Ritva Hartzell: Roskankerääjän päiväkirja

Kansalaisaktivistin päiväkirja on pamfletinomaisessa muodossa kirjoitettu, omaperäinen kannanotto puhtaan luonnon puolesta roskaamista vastaan. Kirjaan on lähes päivittäin merkitty leidin juoksulenkit sekä yleensä myös ympäristöteot – milloin mitäkin, mutta aina luonnon puolesta. Lukemista ryydittävät muutamat vinkeät piirrokset, joita soisi ole... Lue koko vinkki »

Johan Stenebo: Totuus Ikeasta

Mikä on totuus 150 000 työntekijän, tuhansien tavarantoimittajien ja miljoonien asiakkaiden tavaratalojätistä ja pohjoismaisesta menestystarinasta? Siihen pyrkii kirjoittaja vastaamaan, välillä ärhäkästikin ja esittäen vilpittömän oloisia kysymyksiä sekä vastauksia. Medialle ja suurelle yleisölle on kerrottu IKEAsta hyvin suunniteltuja tarinoita... Lue koko vinkki »

Heidi Kalmari ja Kati Kelola: Vastuullisen matkailijan käsikirja

Matkustamiseen ja matkailuun liittyy paljon ympäristöongelmia, mutta useimmat ihmiset matkailevat joka tapauksessa. Miten matkustaa ekologisemmin ja eettisemmin? Ympäristövastuuta voi toteuttaa monin tavoin, alkaen kohteen ja matkustustavan valinnasta ja päätyen kohteen paikallisväestön huomioon ottamiseen ja jopa yhteistoimintaan – miten ollaan ma... Lue koko vinkki »

Irmeli Castrén: Nykynaisen niksit

Muistattehan vanhan klassikon, joka ainakin Äiteellä oli hyllyssä eli Jokanaisen niksikirjan? Itsekin luin sitä jo pienenä, ihan mielenkiinnosta. Siksi tartuinkin tähän vähän epäilevällä asenteella — yllätys, tässä on ajankohtaista asiaa selkeästi kirjoitettuna ja vielä ekologisella asenteella! Kirja sisältää erinomaisia vanhoja, hyväksi koettuj... Lue koko vinkki »

Alan Weisman: Maailma ilman meitä

Alan Weisman poukkoilee ympäri maapalloa jututtamassa eri alojen asiantuntijoita biologeista kemisteihin selvittääkseen, millainen olisi maailma ilman ihmiskuntaa. Kirja leikittelee ajatuksella, että ihmiset tarkemmin määrittelemättömästä syystä yhtäkkiä katoaisivat tai kuolisivat sukupuuttoon. Mitä tapahtuisi ihmisen luomuksille, kuten kaupungeill... Lue koko vinkki »