Nimesi on Marjatta

Sirpa Kyyrönen: Nimesi on Marjatta

Sirpa Kyyrönen on tähän asti lukemani perusteella ollut luotettava, hyvä runoilija, eikä Nimesi on Marjatta tätä käsitystä horjuta. Einari Vuorela -palkinnolla vuonna 2023 palkittu kokoelma käsittelee halua ja lisääntymistä, biologiaa ja mytologiaa. Sekoitus on kiehtova ja kokonaisuus houkutteleva. Nimesi on Marjatta on tietysti heti viittaus Ka... Lue koko vinkki »
Elonkirjo

Miina Mäki ja Anni Pöyhtäri: Elonkirjo

Elonkirjon kaunis kansi pisti silmään Lastenkirjainstituutin Kirjakori-näyttelyssä. Tässäpä tutustumisen arvoinen kirja! Pikainen selailu paljasti, että vaikka kirja lasten tietokirjojen joukosta löytyykin, siinä on 130 isoa sivua ja runsaasti luettavaa, joten eipä auttanut kuin palauttaa kirja hyllyyn ja palata asiaan myöhemmin kirjastosta lainatu... Lue koko vinkki »
Hyönteisten mitalla

Carlos Da Cruz: Hyönteisten mitalla

Tämä on kuvittaja Carlos da Cruzin eläintietokirjasarjan kolmas osa. Aikaisemmissa osissa on esitelty eläimiä yleensä, kaloja ja dinosauruksia. Nyt vuorossa ovat hyönteiset! Kirjasarjassa esitellään erilaisia eläimiä ja tykitetään faktoja perinteiseen lasten tietokirjojen tapaan. Tässäkin kirjassa da Cruz on tehnyt kuvitukset ja keräillyt faktat, j... Lue koko vinkki »
Viimeinen erämaa

Risto Isomäki: Viimeinen erämaa

Lauri Nurmi seikkailee jälleen merellä kuten Atlantin kuningattaressakin. Draamallisesti Viimeisen erämaan tarina menee aika tuttua polkua, mutta tarkemmassa aiheessa on uutta ja ajankohtaista. Risto Isomäen romaanit ovat fiktiivisiä, mutta eivät utopistisia. Lukiessa miettii usein, voisiko tällaista olla, voisiko tällaista tapahtua sekä todella... Lue koko vinkki »
Different

Frans de Waal: Different : Gender through the Eyes of a Primatologist

Sosiaalinen media tuntuu olevan nykyään täynnä kiistoja liittyen tasa-arvoon, sukupuolirooleihin ja -identiteettiin, ja usein näihin kiistoihin limittyy kysymys naisten ja miesten välisistä eroista. Onko sukupuoliroolit lopulta enemmän seurausta biologiasta vai kulttuurista, ja voiko epätasa-arvo olla loppujen lopuksi vain luontainen seuraus biolog... Lue koko vinkki »
Queer : Sarjakuvajohdanto

Meg-John Barker ja Jules Scheele: Queer : Sarjakuvajohdanto

Campeissa representaatioissa on potentiaalia osoittaa sukupuolen ja seksuaalisuuden performatiivisuus ja häiritä normatiivisia representaatioita. Voisiko tuon selkeämmin sanoa! Niin kuin monen muun kohdan kirjassa, jonka tarkoitus on arkistaa, jakaa ja kansanomaistaa meille tavantallaajille tieteellistä sanomaa sukupuolesta ja seksuaalisuudesta... Lue koko vinkki »
Viikon eläimet

Niko Kettunen: Viikon eläimet

Vuonna 2012 Helsingin Sanomien tiedetoimittaja Niko Kettunen sai tehtäväkseen aloittaa lehden uudistetuille tiedesivuille eläinaiheisen palstan. Viikon eläin -kolumnista tuli nopeasti suosittu ja se on edelleen voimissaan. Itsekin etsin Hesarin (ja nykyään myös Aamulehden) tiedesivulta ensimmäisenä Viikon eläimen, tietysti! Nyt Kettunen on koonnut ... Lue koko vinkki »
Loistavat kasvit

Stefano Mancuso ja Alessandra Viola: Loistavat kasvit : Mitä tiedämme kasveista ja niiden älykkyydestä?

Kasvitko älykkäitä, älkää nyt viitsikö! Stefano Mancuson kirja herätti huomion provosoivalla otsikoinnillaan, ja siihen kirjoittaja ja kustantaja ovat varmasti tähdänneetkin. Mutta miten kasvien kohdalla määritellään älykkyys? Firenzessä kasvineurobiologian laboratoriota johtava tutkija Stefano Mancuso näkee kasvit solujensa yhteisönä: kuin yhde... Lue koko vinkki »
Väärän lajin laulut

Helena Sinervo: Väärän lajin laulut

Toinen Tanssivan karhun tuplavoittajista tähän mennessä on Helena Sinervo (s. 1961), joka voitti palkinnon ensimmäistä kertaa teoksellaan Ihmisen kaltainen vuonna 2001. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin tuomaristo nosti taas Sinervon teoksen parhaimmaksi. En ihmettele: Väärän lajin laulut on hieno runokokoelma. Runojen aihepiirit pyörivät paljon lin... Lue koko vinkki »
Mitä on elämä?

Paul Nurse: Mitä on elämä? : Viisi askelta biologian ymmärtämiseen

Paul Nurse on biologi, joka voitti vuonna 2001 lääketieteen Nobelin työstään solusyklin eli solujen jakaantumisen parissa. Tässä pienessä kirjassa hän tarttuu nyt suureen kysymykseen: mitä elämä tarkalleen ottaen on? Kirja jakautuu viiteen osaan, joista kukin käsittelee yhden biologian perimmäisistä osa-alueista. Nurse aloittaa perusteista: kaik... Lue koko vinkki »

Bill Bryson: Keho : Opas asukkaalle

Joskus vuoden 1900 ja 1912 välillä oltiin ensimmäisen kerran historiassa siinä tilanteessa, että kun satunnainen potilas haki satunnaiselta lääkäriltä apua satunnaiseen sairauteensa, todennäköisyys, että hän hyötyi käynnistään, oli parempi kuin fifty-fifty. Bill Bryson siteeraa tässä fysiologi Lawrence Hendersonia. Sitaatti kuvastaa sitä, että v... Lue koko vinkki »

Marnie Willow: Ihmiskeho

Ihmiskeho on vallan mielenkiintoinen kapistus, joka tarjoaa enemmän kuin hyvät mahdollisuudet lähteä pinnanalaiselle tutkimusmatkalle. Vaikka me ihmiset näytämme kaikki enemmän ja vähemmän erilaisilta, kätkevät ulkokuoremme sisälleen hyvin samankaltaisen paketin luita, lihaksia ja elimiä. Näinpä ihmiskeho onkin oiva kohde, jonka ympärille rakentaa ... Lue koko vinkki »

Anne Sverdrup-Thygeson: Jos hyönteiset katoavat : Harvinaistuvat, hyödylliset pikkuötökät, joita ilman emme tule toimeen

Arvostelin hiljattain mainion Kimalaisen kyydissä -kirjan, jonka jälkeen jäi vähän sellainen kutina, että hyönteisistä ja varsinkin niiden hädänalaisesta tilanteesta pitäisi lukea enemmänkin. Tähän saumaan Jos hyönteiset katoavat... vaikutti siis oikein nappivalinnalta. Biologian professori Anne Sverdrup-Thygesonin kirja yllättää monessakin suht... Lue koko vinkki »

Kirsi Lehto: Astrobiologia : Elämän edellytyksiä etsimässä

Onko muualla maailmankaikkeudessa elämää? Tähän kunninhimoiseen kysymykseen pyrkii vastaamaan astrobiologia, joka tutkii elämän syntyä, evoluutiota ja elinkelpoisten olosuhteiden esiintymistä aurinkokunnassa ja sen ulkopuolella. Aihe ei ole aivan helpoimpia, molekyylibiologian ja astrobiologian tutkija Kirsi Lehto on kuitenkin oivallinen henkilö es... Lue koko vinkki »

Dave Goulson: Kimalaisen kyydissä : matka mesipistiäisten maailmaan

Mesipistiäiset ovat varsin vaikuttava hyönteisten ryhmä. Niihin kuuluu noin 25 000 lajia, mukaan lukien kaikkien tuntema tarha- eli kesymehiläinen. Ne pölyttävät lähes kaikki syötäväksi kelpaavat hedelmät ja vihannekset ja myös monia karjan tarvitsemia rehukasveja, kuten apilan ja sinimailaisen. Siten tämä hyönteisryhmä on ihmisten ruoantuotannolle... Lue koko vinkki »
Kuoleman ja elämän kysymys

Maria Katajavuori: Kuoleman ja elämän kysymys

Ekologi Maria Katajavuori aloittaa kirjansa pohdiskelemalla ikuisen elämän mahdollisuuksia. Miksi lähes kaikki eläimet alkavat jossain vaiheessa rappeutua ja lopulta kuolevat? Miksei vain voisi olla kuolematon? Sen jälkeen siirrytään yksilöistä lajeihin. Mikä saa jotkut eläinlajit käyttäytymään itsetuhoisesti? Luonto ei todellakaan ole niin harm... Lue koko vinkki »