Long Island

Colm Tóibín: Long Island

Tämä nyt käsillä oleva Long Island -romaani on itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 suomeksi ilmestyneelle teokselle Brooklyn. Olen aikoinani lukenut sen, mutta on pakko myöntää, että 13 vuoden kuluttua muistikuvani ovat peräti hataria. Mutta eipäs se haitannut; Long Island on mahdollista lukea aivan omana kokonaisuutenaan, ja Brooklynin tapahtumista k... Lue koko vinkki »
Tango Frisk

Heidi Köngäs: Tango Frisk

Kun aviomieheni vie ja pyörittää hääpuvun helmat heilumaan, tunnen hetken niin suunnatonta olemassaolon riemua, että tuskin edes muistan muiden katseita, vaan annan hänen viedä, olen kuin ilmassa vaikka jalat pysyvät lattiassa. Hän liikuttaa, pyörittää minua niin toisin kuin kukaan koskaan ja minä lennän, lennän ja koko maailma vilisee silmissäni. ... Lue koko vinkki »
Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Laina

Karoliina Timonen: Laina

Kalle Päätalo kirjoitti Iijoki-sarjassa 17 000 sivua autofiktiota katsottuna omin silmin ja tunnoin, eikä noilla sivuilla aviopuoliso Lainaa pahemmin kiitelty – päinvastoin. Nyt on Lainan vuoro saada äänensä kuuluviin, kun Karoliina Timonen paneutuu Lainan mietteisiin biofiktiivisessä romaanissaan Laina. Timonen on kerännyt faktatietoa kirjan La... Lue koko vinkki »
Mrs. Dalloway

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Instagramissa keväällä pidetty Kevät Virginian kanssa -kimppaluku kannusti Virginia Woolfin kirjojen pariin. Tartuin itsekin Woolfin kevyempiin teoksiin ja esseisiin jo keväällä, mutta pidempi romaani sai odottaa vuoroaan pitkälle kesään. Valintani kohdistui Mrs. Dalloway -romaaniin vuodelta 1925, joka on Woolfin keskeisistä romaaneista ainoa, jota... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Säkeitä Pietarista

Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista

Nyt kun sinne ei tahdo suurin surminkaan mennä ja kuitenkin mieli halajaa, on korvattava menohalunsa vaikka näin: lainaat Johanna Hulkon kymmenen vuotta vanhan romaanin Säkeitä Pietarista. Kyllä sillä tuon kaupungin kaduille ja tunnelmaan sujahtaa noin vain. Anna on opiskellut Leningradissa, rakastunut tulisesti; sinne mieli taas Anna Ahmatovan ... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Vapaa rakkaus

Tessa Hadley: Vapaa rakkaus

Tessa Hadley (s. 1956) on brittiläinen kirjailija, joka aloitti kirjoittamisen kolmikymppisenä heikolla menestyksellä. Hadley opiskeli luovaa kirjoittamista tohtoriksi asti, alkoi opettaa luovaa kirjoittamista yliopistossa ja lopulta julkaisi esikoisromaaninsa Accidents in the Home vuonna 2002. Romaaneissaan Hadley kirjoittaa enimmäkseen keskiluokk... Lue koko vinkki »
Kipulintu

Pirkko Soininen: Kipulintu

”Kirjoittamisen tila on hänen yksityinen maailmansa, jossa hän voi luoda toisia maailmoja. Kirjoittamisen tila on aina olemassa, se on hänessä, ja hänen on mahdollista siirtyä siihen hyvin helposti. Kirjoittaminen on hengitystä, ilmaa, hänen minuutensa, hänen tilansa, johon hän solahtaa vaivattomasti. Se on lahja ja välttämättömyys.” Kipulintu ... Lue koko vinkki »
Suden jälki

Kerstin Ekman: Suden jälki

Ikäsyrjintään taipuvainen saattaisi katsella Suden jälkeä paheksuen. Mitä voi antaa nuoremmalle lukijalle lähes 90-vuotiaan kirjailijan kirja, jonka pääosassa toikkaroi 70-vuotias hyvinvoiva ruotsalaismies? Vastaus on tietysti: paljonkin, etenkin kun se lähes 90-vuotias kirjailija on Ruotsin kansallisaarre, vuonna 1959 kirjallisen uransa aloittanut... Lue koko vinkki »
Euforia

Elin Cullhed: Euforia : romaani Sylvia Plathista

Tämä kirja oli minulle henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen, ja odotin sen ilmestymistä kovasti. Olen jo vuosia ollut intohimoinen Sylvia Plath -fani, lukenut useita hänestä tehtyjä elämäkertoja ja tutkimuksia sekä tietenkin uudestaan ja uudestaan hänen omaa valitettavan suppeaksi jäänyttä tuotantoaan. Kirjahyllyssäni on itse asiassa – L.M.... Lue koko vinkki »
Voi William!

Elizabeth Strout: Voi William!

Lucy Barton! Kuin vanha tuttu muutaman vuoden takaa, Lucy, joka hänen mukaansa nimetyssä pienoisromaanissa makasi pitkään sairaalassa ja tapasi siellä äitinsä monien vuosien tauon jälkeen. Nyt saamme lisää syvyyttä hänen henkilökuvaansa, kun hän minäkertojana valottaa lukijoilleen lisää elämästään ja ihmissuhteistaan. ”Koska olen kirjailija, kir... Lue koko vinkki »
Murhe ja autuus

Meg Mason: Murhe ja autuus

Tämän romaanin takaliepeessä luonnehdittiin kirjaa kertomalla, että se on esimerkiksi ”järisyttävän hauska”. Taidan sitten olla perin tosikko lukija, mutta minun mielestäni Murhe ja autuus ei ollut kovinkaan hauska joitakin verbaali­sia vetoja lukuunottamatta. Minusta kirja oli ennen muuta traaginen ja suru­mielinenkin kuvaus Marthasta ja hänen epä... Lue koko vinkki »
Rose Napolitanon yhdeksän elämää

Donna Freitas: Rose Napolitanon yhdeksän elämää

Lasten hankinta on yksi ihmiselämän suurimmista päätöksistä, johon liittyy helposti suuria tunteita, oli asiasta sitten mitä mieltä tahansa. Lapsenhaluisten ja vapaaehtoisesti lapsettomien välillä on herkästi iso ristiriita. Lapsen saamista ei voi täysin ymmärtää ellei sitä itse ole kokenut ja toisaalta lapsettomalle harva asia raivostuttaa kuin "e... Lue koko vinkki »
Paljastus

Domenico Starnone: Paljastus

Domenico Starnonen Paljastus sekä sitä edeltävät suomennokset Solmut (2018) ja Kepponen (2019) ovat kaikki olleet pieniä helmiä – pieniä kooltaan, mutta suuria arvoltaan. Lyhyesti luonnehdittuna Solmut oli eräänlainen psykologinen jännityskertomus ja Kepponen piti sisällään vallan paljon huumoria. Mutta Paljastus on taas aivan erilainen. Se on t... Lue koko vinkki »
Rajamaa

Terhi Kokkonen: Rajamaa

"Kun Karo on tappanut Riston, hän nousee veren sotkemalta lumelta."– Terhi Kokkonen: Rajamaa, s. 5 Ei muuten ihan huono aloituslause romaanille, joka kertoo avioliiton kriisistä. Karon ja Riston liittoa on yritetty hoitaa Lapin-lomalla, kun paluumatkalla pariskunta joutuu auto-onnettomuuteen ja he joutuvat sen seurauksena jäämään toipumaan paika... Lue koko vinkki »
Kaikki ne hetket kun olet yksin

Anneli Vehkoo: Kaikki ne hetket kun olet yksin

Elina on kuuttakymppiä lähestyvä freelance-kääntäjä, jonka sinkkuelämään mahtuu Madame Bovaryn uuden suomennoksen tekemistä, Skype-keskusteluja jossain Aasiassa liihottavan aikuisen tyttären kanssa ja vierailuja hiljalleen elämänsyrjästä hiipuvan iäkkään isän luona hoitokodissa. Elämään pitäisi saada muutakin sisältöä. Sitä Elina lähtee hakemaan... Lue koko vinkki »
Säädyllinen murhenäytelmä

Helvi Hämäläinen: Säädyllinen murhenäytelmä

Elisabet ja tohtori ovat hienostunut aviopari 1930-luvun Helsingissä. Perheessä on kaksi poikaa, nuorempi Leo ja teini-ikäinen Pekka. Elisabet on jähmeä, kauniiden kulissien ihminen, joka ei elämänsääntöjensä vuoksi voi riidellä. Syytä kyllä olisi: tohtori pitää peliä naapuritalon palvelustytön kanssa. Lähes viattomana flirttailuna keväällä alka... Lue koko vinkki »
Daniel Deronda

George Eliot: Daniel Deronda

George Eliot, oikealta nimeltään Mary Anne Evans, oli 1800-luvun lopun huomattavimpia kirjailijoita. Vuonna 1819 syntyneen kirjailijan 200-vuotissyntymäpäivää sopii juhlistaa suomentamalla merkittävä, vielä suomentamaton teos, ja niinpä Alice Martin pääsi kääntämään Daniel Derondan suomeksi. Kirjan nimihenkilö voi olla Daniel Deronda, mutta eten... Lue koko vinkki »