Long Island

Colm Tóibín: Long Island

Tämä nyt käsillä oleva Long Island -romaani on itsenäinen jatko-osa vuonna 2011 suomeksi ilmestyneelle teokselle Brooklyn. Olen aikoinani lukenut sen, mutta on pakko myöntää, että 13 vuoden kuluttua muistikuvani ovat peräti hataria. Mutta eipäs se haitannut; Long Island on mahdollista lukea aivan omana kokonaisuutenaan, ja Brooklynin tapahtumista k... Lue koko vinkki »
Tango Frisk

Heidi Köngäs: Tango Frisk

Kun aviomieheni vie ja pyörittää hääpuvun helmat heilumaan, tunnen hetken niin suunnatonta olemassaolon riemua, että tuskin edes muistan muiden katseita, vaan annan hänen viedä, olen kuin ilmassa vaikka jalat pysyvät lattiassa. Hän liikuttaa, pyörittää minua niin toisin kuin kukaan koskaan ja minä lennän, lennän ja koko maailma vilisee silmissäni. ... Lue koko vinkki »
Päivät

Michael Cunningham: Päivät

Oivaltava. Tarkkanäköinen. Herkkä. Eläytyvä. Koskettava. Hienovarainen. Kaikilla näillä sanoilla voisi kuvata Michael Cunninghamin uuden kirjan tunnelmaa. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään feelgood-lukemisto, vaan suurien asioiden parissa kulkeva romaani elämästä vuosi ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen, kolmesta huhtikuusta, jolloin ... Lue koko vinkki »
Anna omassa kodissaan

L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan

Kun taas palasin Anna-sarjan pariin, tuntui itse asiassa oikein ihanalta löytää uudestaan tämä Anna omassa kodissaan -kirja; en ollut lukenut sitä vuosikausiin, mutta monen monia kertoja tietenkin aikaisemmin. Sarjan edelliseksi osaksi oli myöhemmin, meillä suomeksi käännettynä vasta 2002, asettunut episodiromaani Anna opettajana, mutta nyt käsillä... Lue koko vinkki »
Laina

Karoliina Timonen: Laina

Kalle Päätalo kirjoitti Iijoki-sarjassa 17 000 sivua autofiktiota katsottuna omin silmin ja tunnoin, eikä noilla sivuilla aviopuoliso Lainaa pahemmin kiitelty – päinvastoin. Nyt on Lainan vuoro saada äänensä kuuluviin, kun Karoliina Timonen paneutuu Lainan mietteisiin biofiktiivisessä romaanissaan Laina. Timonen on kerännyt faktatietoa kirjan La... Lue koko vinkki »
Maratoonari

Kirsi Haapamatti: Maratoonari

3.44.52. Loppuaika. Vantaan maraton. Keski-ikäinen nainen on aika loppu, kuten muutkin kanssajuoksijat. Mutta naisella on muitakin syitä olla loppu kuin juoksurääkki. Aamulla kotoa Paimiosta lähtiessä on avioliitto tullut päätökseen. Heikki on poistunut naisen elämästä. Miten? Avioliiton loppu ja siihen johtaneet tapahtumat täsmentyvät maratonin... Lue koko vinkki »
Päin elämää!

Panu Rajala: Päin elämää! : Muistelmani

”Päästiin kerran livahtamaan portista sisään alakerran Kirstin kanssa, hän kai johdatti, kuten niin usein olen naisten johdettavana harharetkille joutunut.” Tällainen virke jäi mieleeni vuonna 1945 syntyneen Panu Rajalan muhkean omaelämäkerran alkusivuilta, joissa hän kuvasi lapsuutensa edesottamuksia Helsingin Katajanokan telakalla. Rajalan persoo... Lue koko vinkki »
Ei mitään hätää

Tiina Katriina Tikkanen: Ei mitään hätää

Parisuhteessa vallitsi yksinkertainen ja raaka laki tähän liittyen: kosketus lisäsi kosketusta, hellyyttä, rakkautta. Koskemattomuus puolestaan lisäsi koskettamattomuutta, eristi meidät toisistamme, ja lopulta unohdimme, kuinka yksinkertaista oli joskus ottaa toinen kainaloon, halata tai sanoa, että anna minun hieroa jalkapohjiasi. Traumat kiin... Lue koko vinkki »
Mrs. Dalloway

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway

Instagramissa keväällä pidetty Kevät Virginian kanssa -kimppaluku kannusti Virginia Woolfin kirjojen pariin. Tartuin itsekin Woolfin kevyempiin teoksiin ja esseisiin jo keväällä, mutta pidempi romaani sai odottaa vuoroaan pitkälle kesään. Valintani kohdistui Mrs. Dalloway -romaaniin vuodelta 1925, joka on Woolfin keskeisistä romaaneista ainoa, jota... Lue koko vinkki »
Sammonkatu

Kristiina Harjula: Sammonkatu

"En olisi millään ottanut kissaa. En halunut enää mitään huolehdittavaa, en missään tapauksessa." Niin tämä kirja alkaa. Miksi Raililla sitten on kissa? Railin mies on juuri kuollut. Lähdetään kulkemaan takaperin: miten Railin mies kuoli, mitä tapahtui sitä ennen. Askel askeleelta, sivu kerrallaan palataan kaikkeen siihen, mitä oli ennen tätä he... Lue koko vinkki »
Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni: Kun on tunteet / Tyttö ruusutarhassa

Maria Jotuni (1880–1943) oli suomalainen kirjailija ja näytelmäkirjailija, joka tunnetaan näytelmistään, novelleistaan ja 20 vuotta kuolemansa jälkeen julkaistusta romaanista Huojuva talo. Tähän kirjaan on koottu kokoelmat Kun on tunteet (Kirja, 1913) ja Tyttö ruusutarhassa ynnä muita novelleja (Otava, 1927). Kokoelman esipuheen on kirjoittanut Irm... Lue koko vinkki »
Tyyni valtameri

Kai Aareleid: Tyyni valtameri

Tyyni valtameri oli merkillisellä, lähes mystisellä tavalla erikoinen lukukokemus. Aareleidin edellinen suomeksi julkaistu teos Korttitalo ei valitettavasti tullut käsiini, mutta siinä on jälleen kerran yksi surullinen puute lukuhistoriassani. Tyynen valtameren keskiössä ovat äiti ja tytär, Emma ja Stella, ja heidän tarinoitaan reunustavat vielä... Lue koko vinkki »
Säkeitä Pietarista

Johanna Hulkko: Säkeitä Pietarista

Nyt kun sinne ei tahdo suurin surminkaan mennä ja kuitenkin mieli halajaa, on korvattava menohalunsa vaikka näin: lainaat Johanna Hulkon kymmenen vuotta vanhan romaanin Säkeitä Pietarista. Kyllä sillä tuon kaupungin kaduille ja tunnelmaan sujahtaa noin vain. Anna on opiskellut Leningradissa, rakastunut tulisesti; sinne mieli taas Anna Ahmatovan ... Lue koko vinkki »
Lucrezian muotokuva

Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva

Firenzen herttuan tytär Lucrezia de' Medici naitettiin Ferraran herttua Alfonso II d'Estelle jo teini-iässä. 15-vuotiaana kotikaupunkinsa jättänyt tuore herttuatar ei ehtinyt kauaa puolisonsa rinnalla hallita: jo alle vuoden kuluttua, keväällä 1561, Lucrezia menehtyi. Lucrezian elämään ja kuolemaan liittyvät huhut ja mysteerit kiehtovat vielä lähes... Lue koko vinkki »
Vapaa rakkaus

Tessa Hadley: Vapaa rakkaus

Tessa Hadley (s. 1956) on brittiläinen kirjailija, joka aloitti kirjoittamisen kolmikymppisenä heikolla menestyksellä. Hadley opiskeli luovaa kirjoittamista tohtoriksi asti, alkoi opettaa luovaa kirjoittamista yliopistossa ja lopulta julkaisi esikoisromaaninsa Accidents in the Home vuonna 2002. Romaaneissaan Hadley kirjoittaa enimmäkseen keskiluokk... Lue koko vinkki »
Kipulintu

Pirkko Soininen: Kipulintu

”Kirjoittamisen tila on hänen yksityinen maailmansa, jossa hän voi luoda toisia maailmoja. Kirjoittamisen tila on aina olemassa, se on hänessä, ja hänen on mahdollista siirtyä siihen hyvin helposti. Kirjoittaminen on hengitystä, ilmaa, hänen minuutensa, hänen tilansa, johon hän solahtaa vaivattomasti. Se on lahja ja välttämättömyys.” Kipulintu ... Lue koko vinkki »
Runoilijan koira

Virginia Woolf: Runoilijan koira

Kuka oli Elizabeth Barrett Browning (1806–1861)? Viktoriaanisena aikana elänyt englantilaisrunoilija oli kaksitoistalapsisen perheen esikoinen ja aloitti runojen kirjoittamisen yksitoistavuotiaana. 15-vuotiaana hän sairastui ja kärsi lopun ikäänsä kivuista. Hänellä oli myös keuhko-ongelmia, mahdollisesti tuberkuloosi. Hän eli elämänsä alkuvaiheen k... Lue koko vinkki »
Suden jälki

Kerstin Ekman: Suden jälki

Ikäsyrjintään taipuvainen saattaisi katsella Suden jälkeä paheksuen. Mitä voi antaa nuoremmalle lukijalle lähes 90-vuotiaan kirjailijan kirja, jonka pääosassa toikkaroi 70-vuotias hyvinvoiva ruotsalaismies? Vastaus on tietysti: paljonkin, etenkin kun se lähes 90-vuotias kirjailija on Ruotsin kansallisaarre, vuonna 1959 kirjallisen uransa aloittanut... Lue koko vinkki »
Iso

Raija Oranen: Iso

Kuka on Iso? Tässä kirjassa Iso on Gösta Serlachius, Mäntän tehtaan johtaja. Mutta miten hänestä tuli johtaja ja Iso? Raija Oranen osaa mennä henkilöidensä nahkoihin niin, että tässäkin kirjassa päähenkilö tulee niin lähelle lukijaa, että aivan kuin olisimme tunteneet. Lukija voi olla mukana niin täysin koko ajan siinä, miten Göstan elämä menee ... Lue koko vinkki »