Frontier

Guillaume Singelin: Frontier

Guillaume Singelinin piirustustyyli saattaa olla värikkään suloinen, mutta näin muuten tulevaisuus ei näytä aurinkoiselta. Korporaatiot hallitsevat aurinkokunnan resursseja kuin läänityksiä ikään, ja pienen ihmisen mahdollisuudet hallita kohtaloaan on tällaisessa maailmassa vähäiset. Pyristelijöitä silti riittää. Tiedemies ja insinööri Ji-Soo saa n... Lue koko vinkki »
Maailman pahimmat paikat

Jani Kaaro: Maailman pahimmat paikat

Maailmankaikkeus on mielenkiintoinen paikka. Avaruudesta löytyy niin erikoisia ja äärimmäisiä paikkoja, että niiden voisi kuvitella olevan puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Vai miltä kuulostaa Uranus, jossa sataa timantteja tai äärimmäisen kuuma eksoplaneetta WASP-76b, jossa taivaalta sataa sulaa metallia? Tiedetoimittaja Jani Kaaron Maailman pahi... Lue koko vinkki »
Et ikinä arvaa tätä kaikkea avaruudesta

Laura Cowes: Et ikinä arvaa tätä kaikkea avaruudesta

Perinteistä faktailotulitusta on luvassa, kun Et ikinä arvaa -kirjasarjassa tutkaillaan avaruutta. Kirjasarjan ideana on kertoa hämmästyttäviä ja yllättäviä faktoja erilaisista aihepiireistä. Kirjan kirjoittaja on englannin opettaja Laura Cowan ja asiantuntija-apua on haettu UK Space Agencyltä ja astronautti Nick Howesilta. Kirjassa on 60 sivua ... Lue koko vinkki »
Aurinkokunnan arvoitukset

Aapo Ravantti: Aurinkokunnan arvoitukset

Tämä lasten Tietopalat-tietokirjasarjan kirja esittelee aurinkokuntamme kohteita. Luultavasti alkusoinnun perusteella valittu nimi lupaa mysteerejä, joita kirja ei lunasta: ei tässä erityisesti olla arvoitusten äärellä, vaan käydään läpi aurinkokuntamme planeetat ja muut mielenkiintoiset kohteet. Osa planeetoista käsitellään aika lyhyesti, mutta va... Lue koko vinkki »
Missä Grogu?

Art Mawhinney ja Daniel Wallace: Missä Grogu?

Mandalorian-tv-sarjasta tuttu Grogu on saanut oman etsintäkirjan. Missä Grogu? sijoittaa tv-sarjasta tutut hahmot Missä Vallu? -tyyppisiin tehtäviin. Etsintäsivujen idea on yksinkertainen. Lukijalle annetaan joukko hahmoja, jotka pitää löytää kuvista. Löytämisestä tekee vaikeaa se, että jokainen sivu on täynnä kaikenlaisia muita hahmoja tekemäss... Lue koko vinkki »
100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Ruth Brocklehurst (toim.): 100 asiaa siitä mitä et vielä tiedä

Taas on se aika vuodesta kun pääsen pureutumaan lempilastenkirjasarjaani. 100 asiaa -sarjaan on ilmestynyt tämän uusimman osan myötä jo 11 osaa. Tällä kertaa kirjan teema on hieman epätavallinen, sillä aiheena on mitä voimme tietää siitä, mitä emme tiedä. Mitä oikeastaan on pimeä aine, ja mitä mahtoi tapahtua kadonneelle lentäjälle Amelia Earharti... Lue koko vinkki »
ISO-askel ihmiskunnalle

Jussi Pakkanen: ISO-askel ihmiskunnalle

Täysi käsi on hyvin tuntematon suomalainen pienkustantamo. Heidän tuotannostaan löytyy muun muassa Ville Vuorelan Praedor-kirjoja ja muuta spefikirjallisuutta. Yksi tällainen on ISO-askel ihmiskunnalle, Jussi Pakkasen esikoisteos. ISO-askel ihmiskunnalle -kirjassa ihmiskunta on kehittänyt tähtien väliseen matkailuun tarvittavan teknologian. Tekn... Lue koko vinkki »
Keinotekoinen olotila

Martha Wells: Keinotekoinen olotila : Murhabotin päiväkirjat 2

Keinotekoinen olotila jatkaa Martha Wellsin Murhabotin päiväkirjat -sarjaa.  Kauhea Murhabotti, joka sarjan ensimmäisen osan lopussa harppasi kohti vapautta ja ihmisystäviä, on karannut ja päättänyt selvittää verisen historiansa salat. Matkalla Murhabotti lyöttäytyy yhteen uteliaan bottikuljetusaluksen kanssa, ja kaksikko suuntaa yhdessä kohti M... Lue koko vinkki »
Hälytystila

Martha Wells: Hälytystila : Murhabotin päiväkirjat 1

Martha Wellsin Hälytystila aloittaa Murhabotin päiväkirjat -sarjan. Sarjan aloitusosa Hälytystila tapahtuu kaukaisessa tulevaisuudessa asumattomalla planeetalla. Planeettaa tutkivien ihmisten turvallisuudesta huolehtii androidi, joka kutsuu itseään Murhabotiksi. Murhabotti on onnistunut ohittamaan hallintamoduulinsa ja alkanut ajatella itsenäisesti... Lue koko vinkki »
Operaatio Ave Maria

Andy Weir: Operaatio Ave Maria

Okei, hengitä syvään. Älä hätäile, ettet tee järjettömiä johtopäätöksiä. Kyllä, vetovoima on liian suuri. Lähdetään siitä ja mietitään järkeviä vastauksia. Kaliforniassa asuva Andy Weir nousi tieteiskirjailijana maailmanmaineeseen kirjallaan Yksin Marsissa. Weirin uutuuskirja Operaatio Ave Maria on sekin tarina selviytymisestä avaruudessa, mutt... Lue koko vinkki »
Tiloja / Avaruuksia

Georges Perec: Tiloja / Avaruuksia

Yöpöytäni on oikeastaan vain tuoli, jonka yläpuolella on pieni hyllykkö. Hyllykön ylimmällä hyllyllä on kirjoja, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet odottamaan vuoroaan lukujonossani; muut hyllyt täyttyvät sekalaisesta tavarasta: kuulokkeet, latauskaapeleita, korvatulpat, nukahtamislääke, jalkavoide. Hyllykön viereen olen ruuvannut pienen pyöreä... Lue koko vinkki »
Linnunrata

Douglas Adams: Linnunrata

Arthur Dentillä on huono päivä. Hänen talonsa on joutumassa puskutraktorin jyräämäksi, mutta pahempaa on vielä tulossa. Hänen kaverinsa Ford Prefect paljastuu 15 vuotta Englannissa asuneeksi betelgeuselaiseksi tietosana­kirja­toimittajaksi, joka odottaa vain seuraavan avaruusaluksen saapumista kohdalle. Sitten kun sellainen saapuu, on Arthurilla ja... Lue koko vinkki »
Susien aika

Alastair Reynolds: Susien aika

Alastair Reynolds on yksi tunnetuimpia modernin scifin kirjailijoita. Hän on voittanut aiemmasta tuotannostaan mm. Britannian parhaalle scifi-kirjalle myönnettävän BSFA-palkinnon ja Locus-palkinnon. Vuosia sitten Finncon-kirjallisuustapahtumassa vieraanakin piipahtanut Reynolds on suomalaisten suosiossa, sillä hänen teoksiaan on käännetty jo kaksik... Lue koko vinkki »
Elämää avaruudessa

Avi Loeb: Elämää avaruudessa

Lokakuussa 2017 havaittiin ensimmäinen tähtienvälinen esine, 1I/2017 U1, joka nimettiin 'Oumuamuaksi. Sen tarkemmasta olemuksesta ei ole tietoa, mutta sen käyttäytymisessä oli sen verran omituisia piirteitä, että Harvardin yliopiston astronomian professori Avi Loeb on uskaltautunut esittämään hypoteesina, että 'Oumuamua on rakennettu esine: tällais... Lue koko vinkki »
Kohti korkeuksia

Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia : ajatusmatkalla avaruudessa

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlund jatkaa kevyen ja helposti lähestyttävän tietokirjallisuuden parissa. Edellinen Sää joka muutti maailmaa oli oikein oiva kirja, eikä tämä Kohti korkeuksia: ajatusmatkalla avaruudessa ole sekään hullumpi. Nimensä mukaisesti teos suuntaa kohti avaruutta. Sinne ei olekaan pitkä matka: täältä Tampereelta on avaruuteen yl... Lue koko vinkki »
Eksoplaneetat

Heikki Oja: Eksoplaneetat

Eksoplaneettatutkimus on edennyt viime aikoina hurjaa tahtia. Ensimmäinen vierasta tähteä kiertävä planeetta havaittiin vasta 1990-luvulla, mutta nykyään niitä tunnetaan jo yli 4000. Itse asiassa näyttää siltä, että eksoplaneetat ovat niin yleisiä, että niitä on galaksissamme enemmän kuin itse tähtiä. Heikki Oja kartoittaa kirjassaan miten eksop... Lue koko vinkki »
Pyyhittävät avaruuspuuhat

Pyyhittävät avaruuspuuhat

Kuten ainakin Kirjavinkkejä aktiivisesti seurailevat lukijat tietävät, yksi toistuvista suositteluni kohteista ovat erilaiset Oppi ja ilo -sarjaan lukeutuvat lasten opettavaista puuhailua tukevat tuotteet. Vaikka sarja nykyään sisältää lähes lukemattoman määrän erilaisia oppimisen ja kokemisen välineitä, ovat sen keskeisintä ja muista erottuvinta a... Lue koko vinkki »
Silver Surfer: Sielunmessu

Tan Eng Huat, Stan Lee, Moebius ja muut: Silver Surfer : Sielunmessu

Sarjakuvajulkaisut ovat jääneet harvoiksi viime aikoina. Yksi harvoista julkaisuista on Egmontin Silver Surfer: Sielunmessu, joka on muhkea kokoelma uutta ja vanhaa Silver Surfer-sarjakuvaa. Kokoelmassa on neljä tarinaa: Stan Leen käsikirjoittamat Vertauskuvia ja Orjuuttajat, Simon Spurrierin Sinun nimessäsi ja J. Michael Straczynskin kirjoittama S... Lue koko vinkki »

Ben Newman ja Dominic Walliman: Professor Astrokatts stjärnskådning

Olen halunnut saada käsiini Professori Astrokissa -tietokirjoja jo jonkin aikaa. Ensinnäkin sarjan alkuperäinen kustantamo Flying Eye Books, on tunnettu todella laadukkaista lastenkirjoistaan ja sitä paitsi Astrokissan visuaalinen ulkoasu vaikutti aivan herkulliselta. Onneksi minun ei tarvinnut pettyä myöskään itse sisältöön, sillä ainakin tämä osa... Lue koko vinkki »

Jonathan Fetter-Vorm: Moonbound : Apollo 11 and the Dream of Spaceflight

Vuonna 2019 ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi on julkaistu monenmoista dokumenttia ja kirjaa, mutta omalle lukulistalle on toistaiseksi päätynyt vain Moonbound, joka on Jonathan Fetter-Vormin kunnianhimoinen sarjakuva kuulennosta ja niistä ihmisistä ja teknisistä edistysaskelista, jotka tekivät ... Lue koko vinkki »